9600 bit/s modemer

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 6/1989, side 92.


Et 9600 bit/s modem kan overføre data opptil fire ganger hurtigere enn et 2400 bit/s modem. Raskere dataoverføring er økonomi i et land hvor Televerkets pris pr. tellerskritt ligger på monopolnivå. Vi tester TBK Modem V.32 og EB Semafors 9696A.

På under 13 minutter overførte jeg 285,000 bytes med tekst fra oppslagstavlen Thunderball Cave i Oslo. Menyer og konferansemeldinger flerret over dataskjermen i "overlesehastighet".

En slik tekstmengde tilsvarer omkring 130 A-4 sider med maskinskreven tekst. Dessuten tok jeg meg god tid til å lese menyer og taste inn navigeringskommandoer til oppslagstavlen.

Hadde overføringen foregått kontinuerlig uten stopp, ville overført tekstmengde kunne ha økt opp mot 450,000 bytes. Hadde jeg brukt feilkorrigeringsprotokollen MNP, ville overføringsmengden kunne økt betydelig.

Vis meg den modembruker som ikke ønsker et 9600-modem.

(Djevelens advokat: "I noen tilfeller kan det lønne seg å bruke et 2400 bit/s modem fremfor et 9600 modem. En V.32 oppkopling kan vare opptil 20 sekunder, mens en V.22 bis oppkopling bare tar et par. Du kan overføre mye på 18 sekunder.")

Forvirrende standarder

Kjøp ikke det første og beste modemet med "9600" på frontpanelet. "9600" er ikke et entydig begrep. Du kan ende opp med et modem, du ikke får full nytte av.

Den internasjonale teleorganisasjonen CCITT skiller mellom 9600 bit/s standardene V.29 og V.32. Både i Europa og i USA ser det ut til at CCITT V.32 kommer til å bli den rådende standarden for 9600 bit/s overføring i årene fremover.

CCITT V.29-overføring brukes i faximilemaskiner og -kort og i eldre 9600 datamodemer. Et V.29 modem overfører i hastigheten 9600 bits/s half duplex. Det kan ikke kommunisere med et V32-modem. - Enkelte faxkort kan forøvrig også brukes til V.29 dataoverføring.

I USA er prisene på V.29-modemer på vei nedover. De er allerede fristende lave. (MultiTech 9600 selges f.eks. av CompuSave i Arizona for USD499.) Derfor advarselen. Amerikanske V.32 modemer selges i dag for omkring US$1,000.

Testmodemene

De to modemene, TBK Modem V.32 og 9696A fra EB Semafor, er to kraftige data- og kommunikasjonssystemer med ditto omfattende bruksanvisninger.

TBKs modem er laget av Nokia i Finnland og heter egentlig ECM 4896M. Det er i skrivende stund (18 mai) det eneste av de to som er godkjent av Statens Teleforvaltning. Pris kr. 14.500 eks. mva.

EB Semafors 9696A er i godkjennelsesprosessen. Pris er satt til NOK 14.900,- eks. mva.

Begge modemene kan kommunisere i en lang rekke hastigheter. De mestrer asynkron og synkron overføring i 1200, 2400, 4800 og 9600 bits pr. sekund full duplex i henhold til CCITT standardene V.22, V22bis, V.32 og Bell 212A.

De kan overføre data både over det offentlige telenettet og via leiede 2- eller 4-tråders samband.

Begge leverandørene hevder at modemene bør kunne mestre synkron half-duplex kommunikasjon med IBM S/36 og andre IBM-anlegg ved hjelp av simulert half-duplex. Jeg har ikke testet påstanden.

EB Semafor 9696A mestrer også asynkron overføring i 300, 75/1200, 1200/75 bits pr. sekund i henhold til CCITT V.21, V23 og Bell 103. Dette kan ha interesse for Teledatabrukere.

Begge modemene kan automatisk fastslå oppringers hastighet og stille seg inn deretter. De har ellers egenskaper som innebygget telefonbok, automatisk oppringing, bruk av leiet samband med automatisk bruk av oppringt samband som sikkerhetsventil m.m.

Feilkorreksjon

Begge annonserer feilfri overføring over asynkrone samband i henhold til den populære MNP-standardens klasse 2 - 5 (Nokia har opptil nivå 4 i V.32 modus).

Testmodemet fra EB Semafor hadde ikke MNP. Selskapet regner imidlertid med å ha egenskapen klar når godkjennelsen fra STF foreligger. (MNP = Microcom Network Protocol.)

Når du bruker MNP nivå 5 blir dataene komprimert før overføring. Det kan minne om den komprimeringen av programmer i f.eks. ARC-filer som gjøres før overføring pr. modem. Overføringshastigheten er hele tiden 9600 bits/s, men den faktiske overførte datamengden kan bli vesentlig høyere avhengig av komprimeringens effektivitet.

Dette er grunnen til at enkelte modemfabrikanter hevder at deres V.29 modem kan overføre data i hastigheter vesentlig høyere enn 9600 bits/s. (Fordelen oppnås ikke ved overføring av på forhånd komprimerte filer, f.eks. i ZIP eller ARC-format). Et MNP-5 V.32 modem kan oppnå samme fordelen.

TBK Modem V.32 har også en feilkorreksjonsprotokoll kalt HDLC LAPB. Den er spesiell for Nokia-modemer og har liten interesse for dem som vil kommunisere med modemer av andre fabrikater.

Den ferske feilkorrigeringsprotokollen CCITT V.42 har ikke rukket å komme med i disse modemene.

Generelle inntrykk

Fysisk innstallasjon av modemene var enkelt. En vanlig DB-25 hannplugg (RS232C) koplet dem til PCene. Telefonledninger og strømkabler gikk rett i støpselene.

Testingen tok derimot unødvendig mye tid. Jeg sitter med et inntrykk av at begge modemene fremdeles er "teknologi under utvikling".

Et eksempel: Jeg forsøkte lenge å få TBK-modemet til å legge på røret etter en datasamtale ved hjelp av signalet DTR OFF. Noen timer senere ble jeg fortalt at denne (dokumenterte) egenskapen var koplet ut på noen av de modemene som selges i Norge. Egenskapen manglet i mitt testmodem.

Modemene kan stilles inn (konfigureres) ved hjelp kommandoer fra en terminal eller fra en datamaskin med et kommunikasjonsprogram. Inntasting av nye innstillinger oppå gamle - uten først å sette modemet tilbake til fabrikkinnstilling - ga til tider skjebnesvangre resultater. Begge modemene låste seg fra tid til annen. Strømbryteren måtte av/på for å kunne fortsette.

TBK Modem V.32

Modemet har et magert utvalg av standard AT-kommandoer til fordel for et utvidet CCITT V.25 bis kommandosett. Vær forberedt på å lære og tilpasse din programvare til et nytt sett med begreper.

Modemet har 56 "software straps". Det gir stor fleksibilitet, samtidig som det forvansker arbeidet for uinnvidde. Vender du deg til brukerhåndboken for å få hjelp, får du en overraskelse. Den er tydeligvis skrevet av konstruktører for konstruktører og er egnet til å skremme vannet av hvem som helst.

Boken er dårlig organisert og er vanskelig å finne frem i. Her er intet stikkordregister. Regn med å måtte lese gjennom det meste. Står du fast, får du ringe TBK for assistanse.

Modemboksen er stor og klumpete. Det minner om tilsvarende modemer fra midten av 70-årene, med blinkende lamper og kryptiske koder på panelet. Dessuten trenger du lange og myke fingre for å få stukket kablene inn på plass.

Modemet mangler en innebygget høyttaler. Dette er etter mitt syn en viktig svakhet. Blinkingen på panelet gir liten indikasjon på hva som skjer med oppkallet. Om det er en gammel dame som tar telefonen, om Televerket forteller at nummeret er endret, om det er opptatt, eller hva. (Modemet mangler dessuten den Hayes-kompatible resultatskoden NO ANSWER.)

Jeg kjempet unødvendig lenge med å sette opp modemet slik jeg ønsket. Et av problemene var å tvinge modemet til å kople seg opp mot andre (ikke-Nokia) modemer i hastigheten 9600. Det lykkes ikke alltid.

Står du fast, kan du få online HJELP på skjermen fra modemet. Bortsett fra at det ruller ganske sakte, er det ofte lettere å se på denne oversikten enn å bla i håndboken.

I tillegg til å bruke modemet ved hjelp av et kommunikasjonsprogram eller fra en terminal, kan det også brukes manuelt fra et kontrollpanel.

EB Semafor 9696A

Modemet var sympatisk enkelt å komme i gang med. Jeg kunne bruke innstillingskommandoene fra UniMod 4161-modemet uten endringer. Det var bare å endre hastighet og ringe opp. Oppkopling mot Nokiamodemer gikk uten problemer.

Den innebygde høyttaleren er forbedret fra 4161. Nå kan den styres automatisk. Min favorittinnstilling er høyttaler på fra oppringing starter og inntil forbindelse er nådd. Andre innstillinger er "Høyttaler av hele tiden", "Høyttaler alltid på" og "Høyttaler på inntil bæretone oppdages, men ikke mens oppringing foregår".

Modemet styres best av Hayes-kompatible AT-kommandoer. Du kan også bruke CCITT V.25 bis kommandoer eller gjøre det manuelt ved tastetrykk på et frontpanel. En liten LCD-skjerm rettleder deg under innstillingen. Ved normal bruk gir det statusinformasjon.

EB Semafors foreløpige brukerhåndbok er bedre enn Nokia-boken, men fremdeles fremmedgjørende. Hvorfor kan man f.eks. ikke gi en god forklaring til uinnvidde om hva bit-mapped S-registre er og hvordan de brukes? (Min utgave var på engelsk).

Modemet har mange spesialiteter. Vi nevner i fleng: Automatisk tilpasning av hastigheten til linjekvaliteten, adgangskontroll med "ring-tilbake" på en annen telefonlinje, kryptering av data for sikring mot "hackers", fjernkontroll av modemet evt. med passordbeskyttelse,

Modemet mangler online hjelp på dataskjermen, slik som Nokiamodemet. Hvorfor det også mangler en kommando som kan gi en rapport på skjermen om hvilken innstilling som er aktiv akkurat nå, er en gåte (AT\S på Nokia-modemet).

EB Semafor A/S adresse er Boks 1, 4816 Kolbjørnsvik. Tlf. 04111555. Modemet 9696A kan "treffes" daglig på SEMAFORUM BBS, tlf. 041-11710.

Tanke på tampen

Hvorfor lanserer de ikke et modem med de 30% av egenskapene som trenges for å kunne gjøre en enkel oppringing i 9600 bit/s full duplex og ingenting mer?

Ville ikke et slikt modem kunne gjøres vesentlig rimeligere?


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.