Læreren og IT-planen

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 12/1995, side 78.


Det andre mjødglasset gled ned på høykant. Folkeskolelæreren så på meg med fuktige øyne: "Men har ikke arbeidsgiveren ett ansvar, da? Plikter han ikke å gi meg IT-utdannelse, slik at jeg kan gi det videre til elevene? Jeg vet jo ingen ting!"

Der står planen. Pålegg og ambisjoner mot dagens barske realiteter. Noen lærere har PC på skole, hjemme og har investert i kompetanse. Andre starter på bar bakke. Andre lider av datavegring og mener at "data e fali" - eller uviktig.

Hva kan og bør min lærervenn gjøre? Her er noen uhøytidelige tanker og forslag til strategi. Noen er ammet av eget bryst. Andre er høstet innen KIDLINK, et globalt nettverk for barn i 10 - 15-års alderen.

Skritt 1: Skriv et brev

Det er svært langt fra ingen PC til PC og kompetanse om hvordan elever gis adgang til de globale nettverkene. Læreren ha adgang til en PC. Helst bør han både ha en hjemme og en på skolen.

En maskin på skolen, som deles med andre lærere og elevene, er et absolutt minimum. Det optimale er en PC pr. elev, som kan brukes i alle fag.

"Dette er illusorisk", hører jeg deg si. Kanskje har du rett. Innen KIDLINK har vi imidlertid oppdaget at det er fler enn offentlig forvaltning, som er opptatt av elevenes ve og vel.

Den smarte lærer mobiliserer foreldrene i et forsøk på å gi barna noe som ligger så langt opp mot det optimale som mulig.

Smarte foreldre sparker motvillige lærere på skinnleggen. De krever samme muligheter for sine barn som det andre tilbys. De nekter å vente. Tiden er nå.

Går det ikke fort nok, kjøper de PC og gir barna hjemme det skolen ikke greier.

Smarte foreldre donerer PCer til skolene. Noen er til overs på arbeidsplassen, når eldre utstyr byttes med nytt. Andre finansieres av foreldres egne lommer.

Kjære lærervenn. Skriv et brev til dine elevers foreldre. Inviter dem til en samtale for å undersøke mulighetene for et samarbeide.

I stedet for motvilje risikerer du godord. Forelder Katherine von Hemert (Chicago) sa det slik: "The stories you've shared have reminded me that I want and need to thank you all for the dedication and life-giving service you give my children and those of children everywhere. Please accept my deepest thanks. Our futures are indebted to you all."

Forelder Sergey Poluektov (Russland) arbeider kveld etter kveld som frivillig rådgiver om datakommunikasjon ved School #15 i Kamchatka.

Skritt 2: Forbered møtet

Møtet er tirsdag i neste uke. Hva gjør så lærerne i KIDLINK-prosjektet? De henvender seg til sine kolleger om hjelp. I prosjektets elektroniske lærerværelser.

Elektroniske lærerværelser? Joda, KIDLINK har tolv åpne konferanser for lærere, foreldre og andre voksne koordinatorer, hvor aktiviteter planlegges og diskuteres på engelsk, spansk, portugisisk, japansk, hebraisk og skandinaviske språk.

I det "lærerværelset" som heter KIDLEADER treffer du blant annet folkeskolelærer Claus Berg ved Buddinge Skole utenfor København. Midt i september skrev han følgende til de andre i konferansen:

"Min klasse 8.b, som har vært engasjert i KIDLINK siden de var 10 år gamle, ønsker å be om hjelp fra våre mange venner der ute ... Vennligst send hilsener pr. epost til vår Internet-mailbox: Buddinge_8b@fc.sdbs.dk

Vi vil skrive ut alle brevene på papir og slå den opp på et enormt verdenskart til glede for våre besøkende foreldre. Selv om vi kanskje ikke vil kunne forstå alt, er vi spesielt interessert i å motta hilsener på ditt nasjonale språk."

Noen dager senere hadde de fått over 80 hilsninger fra hele verden!

Noen meldinger plukkes ut og leses opp for de fremmøtte. Foreldre forbløffes og får vyer. Lærere dokumenterer med videokamera. Et godt grunnlag for samarbeide og søknader om støtte.

Møtet med foreldrene

Lærer Bob Kelly ved Fellows Elementary School i Ames, Iowa, USA la opp følgende slagplan:

"Alle skolens klasserom og faciliteter vil være åpne. Foreldre og venner skal kunne vandre fra rom til rom og se på hva elevene har gjort."

"En stor Internet-tavle skal vise hvem vi har samarbeidet med hittil i år. Vi vil bli svært glad for å motta hilsener fra alle kolleger, venner og tillykke-ønskere!"

"Meldingene bør være korte og fokusert på foreldregruppen. De er vår primære målgruppe. Meldingene vil bli slått opp på veggen, slik at alle kan se dem."

Ferdi Serim, WWP Upper Elementary School (USA), arrangerte en Internet-demonstrasjon på et foreldremøte:

"These parents who had previously heard or read about the net became fired up when they experienced netsurfing for 2 hours, and decided to form an ongoing group dedicated to learning to use the net at home and then serve as resources to whatever teachers their kids have from now till high school graduation! They are not waiting for the school administration or teachers to embrace the internet, they are helping to lead the way. PTA (Parent Teacher Association) may soon stand for Parent Technology Assistants in our school! "

Dee Gibson, Brentwood Elementary i Austin, Texas, sendte

"En million takk for alle støttebrevene dere sendte oss. Det hjalp oss med å overbevise vår PTA om å sponse vår oppkopling til Internet. Noen av våre 5-klassinger vil begynne med KIDLINK i neste måned. Jeg kan ikke takke dere all nok. Deres meldinger fikk foreldrene til å forstå hvor viktig det er for deres barn å få adgang til verden!! Takk igjen!"

Elevressursen

"Umulig!" protesterer noen. For avansert og teknisk komplisert. Kanskje det. Mange KIDLINK-lærere går imidlertid rundt problemene ved hjelp av elevene. Hvilken vidunderlige ressurs.

Forleden besøkte jeg Botskilda skole i Stockholm. Læreren var forsinket. I stedet ble vi møtt av fire 13-åringer, som ga en profesjonell omvisning av skolens datatilbud inklusive bruk av Internet.

Deretter bar det inn på lærerværelset til kaker og kaffe, mens barna orienterte. En kontrollerte at døren til enhver tid var låst med nøkkel, for å unngå forstyrrelser. En annen konsulterte med læreren pr. mobiltelefon. "Du store verden!", sa min kone med glitrende øyne.

Lærerens nye rolle

For hver dag som går, blir det vanskeligere for læreren å beholde fasaden som altviter. Med dagens media kan en hvilken som helst elev skaffe seg mere kunnskaper enn læreren om nær sagt hva som helst.

I KIDLINK ser vi lærere stige ned fra kateteret og gli inn i nye roller som "reiseledere" og "ledere" av elevressursen. "Er det noen som kan dette? Vil du hjelpe?"

De fleste klasserom har minst en ungdom med spesielle kunnskaper og interesser for data. Hjelp er så nært. Det er lite grunn for læreren til å bli teknisk ekspert. La andre være det.

På skoler der det er få datamaskiner, må utstyret utnyttes maksimalt. Inntasting av elektroniske diskusjonsinnlegg og brev kan bli en flaskehals. På Castle Heights Middle School i USA får de hjelp av frivillige elever og foreldre. De sitter og taster inn barnas tekster på fritiden.

Internets lærerressurser

Skoler verden over er under økende press for å skaffe penger til utdannelsesformål ut over det som kommer fra det offentlige. I KIDLINKs koordineringskonferanser er utveksling av metoder for innsamling av penger et populært tema.

Robin Elizabeth Perez skrev til en kollega i Australia:

Jeg underviser en andreklasse i Beaumont, Texas. Skolen har rundt 850 elever. Blant våre mer vellykkede pengeinnsamlingstiltak er salg av T-skjorter, "sweatshirt" og luer med skolens maskot på. Deretter har vi en T-skjortedag, slik at elevene kan bære dem og vise skolens "spirit". Vi har også samlet inn penger ved å selge bilder. I fjor lot foreldregruppen elevene selge juleinnpakningspapir. Det ble en stor suksess. På min datters skole arrangerte de et stort vårkarneval. Det ga $10.000 i inntekter. Lykke til!

Alt fra praktiske problemer til lærerplaner og samarbeidsprosjekter blir diskutert. Du behøver ikke kaste deg inn i diskusjonen med en gang. Lytte og lære er også tillatt. Noen lytter ett helt år før de sier noe. Mange foreldre er forresten også med.

Mange lærere har selvsagt elever utenfor KIDLINKs 10 - 15 års aldersgrense. Også de har møtesteder å velge mellom. Her er et utvalg:

  • KIDSPHERE er en interessert epost-basert konferanse for lærere av barn i alle aldre. Temaene som diskuteres inkluderer: datateknisk hjelp, samarbeidsprosjekter, nettverkstilgang for funksjonshemmede. Abonnement tegnes pr. elektronisk post til kidsphere-request@vms.cis.pitt.edu
  • KIDS er en konferanse som er laget for at barn (i alle aldre) skal få skrive til hverandre. Abonnement tegnes pr. epost til kids-request@vms.cis.pitt.edu
  • Academy One. Send en melding til LISTSERV@nptn.org med ordet HELP i teksten for mer informasjon.
  • I*EARN (International Education and Resource Network). Skriv til iearn@copenfund.igc.apc.org for informasjon.
  • International E-Mail Classroom Connections er for lærere som ønsker samarbeide med klasser for internasjonale og mellomkulturelle prosjekter. Send en melding med ordet "subscribe" til iecc-request@stolaf.edu.

Vil du enda mere, ta en titt i kapittel 5 i min bok The Online World resources handbook. Web-adressen er ../bok/5.html


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.