KIDLINK-ledelsen treffes
etter fem år online

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1995, side 51.


Nylig møttes nøkkelfolk fra KIDLINK-prosjektet for første gang ansikt-til-ansikt. I fem år hadde de arbeidet tett sammen med noen, som bare var navn på dataskjermer. Nå kunne de endelig klemmes og se kolleger i øynene.

De ankom Saltrød fra Brasil, Island, Israel, Danmark, USA, Sverige, Slovenia og Norge. En flyver, en forfatter, lærere, en forsker, professorer. Formålet var å planlegge KIDLINKs fremtid. Med sterkt voksende antall barn - i takt med Internets vekst - måtte organisasjonen endres og styrkes.

KIDLINK hjelper barn i 10 - 15 års alderen med å bli med i en global dialog. Over 40.000 barn fra 72 land har hittil vært med. Nye elektroniske konferanser måtte etableres. Andre språk burde med. World Wide Web skulle utnyttes bedre. Mye nytt måtte på plass.

Bruk av elektronisk post er bra, men noe løses best ansikt til ansikt. På tre intense dager i slutten av juli lærte de at tradisjonelle møter er et nyttig komplement til den elektroniske beslutningsprosessen. Ideer kan raskere bygge på ideer. Entusiasme over et godt måltid kan løse vanskelige problemer. Det ble et spennende og fruktbart møte.

Hvem er så disse skrullingene, som bruker så mye fritid på KIDLINK? Hannah Sivan og David Lloyd er lærere ved Ben-Gurion College i Negev-ørkenen (Israel). De styrer KIDLINKs IRC, en tjeneste som lar barna kommunisere direkte med hverandre pr. tastatur ("chat").

"Vi vil at våre barn skal få muligheten til å komme i kontakt med resten av verden", sier de. "Dessuten er vi opptatt av å gjøre dem globalt konkurransedyktige." Undervisningsetatens geografiavdeling har betalt reisen. De mener at Kidlink tilbyr nye og spennende utviklinstilbud nettopp for deres fag.

"Jeg ønsker at vår barn skal komme på nivå med den vestlige verden" sier Marica Lucena besluttsomt. Hun arbeider ved undervisningsetaten i Rio de Janeiro (Brazil) med en doktoravhandling om datakommunikasjon som læremiddel for barn og ungdom.

Under møtet ble hun utnevnt til Multiple Languages Support manager. KIDLINK har aktiviteter på engelsk, spansk, portugisisk, japansk og nordiske språk, men flere språk står på trappene. Kontakten mellom språkgruppene må forbedres.

Lærer Lars-Erik Nilsson fra Malmø leder KIDCAFE, et av KIDLINKs mest hektiske møtesteder for ungdom. Hans motiver?

"Mange av barna ved min skole kommer fra svært belastede miljøer. De har et dårlig utgangspunkt i livet. Jeg tror KIDLINK kan hjelpe dem med å hjelpe seg selv. Kanskje kan de til og med å komme i forkant av utviklingen i verden!"

Sterke ord fra kreative og engasjerte mennesker!

Hvordan de hadde det i Norge? Den historien fortelles best pr. World Wide Web. Deres distribuerte fotoalbum ligger som seg hør og bør på adressene

http://www1.snunit.k12.il/snunit_e/norwayhm.htm
http://www.connix.com/~markh/saltrod.html
http://www.uc.edu/~kidart/norway.html

Vil du vite mer om KIDLINK, kan du avslutte runden med en besøk til Web-adressen http://www.kidlink.org


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.