TRS-80 Model 200

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 12/1986, side 175.


Televerket satset i sin tid stort på TRS-80 Model 100 som sin "Bærbare Tekstterminal". Datema selger nå arvtakeren under navnet "Tandy Model 200 Portable Computer". Her er våre testresultater.

Datema er på markedet med Televerkets Bærbare Tekstterminals etterkommer. Maskinen heter Tandy Model 200 Portable Computer og er en lettvekter til 13.585 kr. eks. mva. Det er en maskin for dem som ønsker elektronisk dagbok, trenger en notisblokk for korte meldinger, brever og notater, et regneark og et enkelt opplegg for datakommunikasjon.

For slike anvendelser er Model 200 et godt alternativ. Model 200 er imidlertid like langt fra IBM PC-kompatabilitet som Bibelen fra NAFs Veibok. Jeg ønsker den derfor ikke. Jeg krever samme oppsett på min bærbare som på min stasjonære PC.

Det betyr imidlertid ikke at alle bør tenke som meg. Andre yrker har andre behov. Vi er alle forskjellige. Forsikringsfolk, bankfunksjonærer, selgere, direktører, servicepersonell og andre som stadig farter fra kontor til kontor kan finne at Model 200 er en tilstrekkelig og hensiktsmessig løsning.

Model 200 veier 1.4 kilo (!) med batterier. Du kan la den stå på pulten med batterieliminator innkoplet hele tiden. Plass er ikke noe problem. Dens fysiske dimensjoner er 29x21x5 cm. Er den i veien, kan du legge den midlertidig i innkurven.

Du kan, uten å bli svett, bære den med deg hele dagen, "naken", i det medfølgende etuiet eller i en skulderveske.

Tekstbehandling

Det går hurtigere å komme i gang med skrivingen enn med en vanlig bærbar PC. På min Toshiba 1100+ må først en diskett inn i A-stasjonen, deretter strømmen på, vente på at den booter opp, og til slutt må jeg inn i et tekstbehandlingssystem eller tilsvarende før jeg kan begynne å taste.

Model 200 er alltid klar. Du står i resepsjonen med maskinen under armen og er i ferd med å si farvel til en besøkende. Viktige momenter kommer opp og du ønsker å gjøre et notat. Du bretter opp skjermen, trykker ned PÅ-knappen, navigerer deg bort til riktig fil med piltastene og er klar til å skrive.

Har du lille TTX, miniprinteren med termopapir, i den andre lommen, kan du skrive ut et kopi til den andre før vedkommende går. Skriveren koster kr. 990.

"Tekstbehandling" er egentlig et misvisende begrep. La oss heller kalle det "enkel notatbehandling". Listen over manglende egenskaper er lang som en vondt år. Model 200 er imidlertid tilstrekkelig for mange.

På min Toshiba er skriften liten og skjermen bra, men på langt nær så lett å lese som på Model 200. Bokstavene er dessuten omtrent dobbelt så store, enda en faktor som kan ha betydning.

Testmaskinen hadde norsk tastatur, men den kritiske lille disketten med programmet som lar meg gjøre maskinen norsk var ikke med. Hvorfor den ikke ligger på systemdisketten til diskettstasjonen, er en gåte...

Tastaturet er greitt å skrive på, selv om det var endel forskjeller fra det jeg er vant med fra TRS-80 Model 100. Skal du bruke maskinen som en parhest til en MS-DOS maskin, vil du kunne finne ulikheten plagsom.

Kontakt med omverdenen

Du har kanskje en annen datamaskin, kanskje en PC med MS-DOS, hjemme eller på kontoret. I så tilfelle er det ofte interessant å overføre data fra den ene maskinen til den andre.

PC-en bør da ha et vanlig datakommunikasjonsprogram og en RS232C-port. I tillegg trenger du en null modem kabel, som kan forbinde de to maskinene. (Pass på å få plugger som passer, dvs. hun/hun-plugg, XT eller AT-standard i PC-enden).

Når maskinene er koplet sammen, starter du først opp kommunikasjonsprogrammet på PC-en og stiller det inn for overføring. 2400 baud, 8 bits ordlengde, ingen paritet og ett stoppbit kan være en passende innstilling. Deretter går du inn i det innebygde kommunikasjonsprogrammet på Modell 200, stiller parametrene inn etter samme lest og overfører teksten.

Mer komplisert er det ikke. Det viktigste er å passe på at du har riktig kabel og at programmene stilles inn likt.

Model 200 bruker 80C85, en 8-bits CPU med kun 2.4 MHz og skjermen er ikke av de raskeste. Maskinen er med andre ord ingen Porche. Du burde imidlertid uten problemer få til feilfri overføring av tekst i en hastighet av 2400 baud.

Innebygget modem

Model 200 har et innebygget europeisk 300 bits/s modem. Det er hos Televerket for godkjenning mens dette skrives.

Det er en smal sak å kople til et eksternt modem til maskinens RS232C-port, og du kan også få kjøpt en akustisk kopler. Pris kr. 730. Den kan du tre rett på telefonrøret på hotellrommet, når du ønsker å drive kommunikasjon med omverdenen.

Datema har også fått utviklet grensesnitt mot populære mobiltelefoner. Pris kr. 1385. Det er nyttig å ha for dem som virkelig ønsker å bedrive datakommunikasjon "on the go".

Andre programmer

Model 200 har et innebygget regneark. Det er enkelt å forstå og ta i bruk og kan håndtere modeller med opptil 99 linjer og 63 kolonner.

Den innebygde dagboken og adresselisten er til forveksling lik det vi kjenner fra Model 100. Det er enkle saker, men fullt ut brukbart. Dagboken er også lik, men har nå fått innebygget alarm. Du kan f.eks. legge inn tidspunktene på dagens møter og få maskinen til å pipe advarende når det er tid for å gå.

Bare småtteri?

I sin standardutgave kommer maskinen med fattigslige 24K RAM. I hvertfall synes det nesten umoralsk lite, der vi strever etter 640K RAM og mere på våre PC-er. På Model 200 trenger man imidlertid ikke så mye hukommelse, da mesteparten av programvaren ligger innebygget i maskinens "Read-Only" hukommelse.

Maskinen kan bygges ut med ekstra 24K hukommelsesmoduler til kr. 927 pr. stk. Dette bringer Model 200 opp i maksimalt 72K RAM.

Hva betyr så dette i praksis? Akkurat nå står Model 200 ved siden av meg med 24K RAM installert. Det er ett program i maskinen, FLOPPY.CO (som styrer forbindelsen med en diskettstasjon), ellers er hukommelsen tom. Nederst på skjermen står det 12561 bytes ledig.

Regner du at et A4-ark har plass til ca. 2.200 maskinskrevne tegn, har jeg plass til noe over fem sider med notater. Det holder lenge for mange, for andre blir det for knapt.

Portabel diskstasjon

Å kjøpe en Model 200 uten samtidig å investere i enn bærbar diskettstasjon, er tull. Med så lite hukommelse trenger du effektiv ekstern datalagring.

Du tilbys også en kassettløsning, men de kronene du sparer på et slikt kjøp, går hurtig opp i røk pga frustrasjon, ventetid og merarbeide.

Du må ha en diskettstasjon. Diskettstasjonen bruker 3.5" disketter og koster kr. 3.495 eks. mva. Gode kassettspillere koster fra kr. 751.

Inntil nylig var jeg den stolte eier av en Chipmunk diskettstasjon fra en utenforstående leverandør, som jeg brukte sammen med min TRS-80 Model 100. Det er derfor fristende å sammenligne. (Informasjon om Chipmunk finner du på Saltrød Horror Show, tlf. 041-31378. Det finnes en versjon for Model 200).

Chipmunk koples til Model 200 med en bred spesialkabel og har en kraftig, ustandard batterieliminator. Tandys stasjon bruker en liten tynn ledning som koples til RS232C-porten bak på maskinen og en vanlig 6Vs batterieliminator (f.eks. en Sanyo til 87 kr.). Dessuten er den vesentlig lettere å bære med seg.

Oppstarten av Chipmunk var grei. Et trykk på en knapp og filhåndteringssystemet ble automatisk overført til Model 100. Deretter var det bare tut og kjør med en mengde innebygde hjelpefunksjoner.

Med Tandy er det litt verre. Først må et BASIC-program møysommelig tastes inn for å få overført filhåndteringssystemet. Deretter må du ta av et lite lokk bak på diskettstasjonen og endre posisjonene på noen DIP-brytere. Ingen heksekunst egentlig, men kanskje litt skremmende for nybegynneren. Deretter går det imidlertid som en lek.

Jeg kunne ikke dy meg, tok en diskett som min Toshiba 1100 Pluss hadde formattert til 720KB og formatterte den Tandys diskettstasjon. "101120 Bytes free" var svaret. Ja, ja. Mer er det ikke å si om det.

Til slutt

For den avanserte kan det være vel å merke seg at det finnes en stor brukergruppe av Model 200 i USA. De stevner bl.a. jevnlig "møte" på det amerikanske informasjonsnettet CompuServe i "Tandy Model 100/200 Special Interest Group".

Denne klubben kan du besøke via Datapak fra Norge for en billig penge. Jeg har selv gjort det i lengre tid og funnet at det var bryet verd. Der finner du både erfarne brukere og et stort bibliotek med gratisprogrammer. Du er fri til å downloade og ta i bruk det du måtte ha lyst på.

Om maskinen blir suksess i Norge, se det er vanskelig å si. Den har klart sin anvendelse for mange, men slett ikke for alle. Føler du at dette er hva du trenger - og at du ikke er avhengig av å følge MS-DOS linjen - er det bare å kjøpe. Teknisk sett er maskinen en robust liten sak, som vil vare i mange år.

Når du er lei av den kan du gi den til dine barn (om de vil ha den). Beslutningen er din.


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.