Mobil datakommunikasjon

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1995, side 20.


Stedet er Nøtterød ved Tønsberg. Min lille bærbare og mobiltelefonen plasseres på et bord på terassen. Sommersolen skinner deilig. Det er bare noen dager til St. Hans.

Oppkoplingen til Internet via GSM-nettet går fint, selv om forbindelsen er svak og sterkt varierende. Styrkeindikatoren i det lille vinduet på telefonen går opp og ned som en jojo.

Midt i en dataoverføring faller styrkeindikator i bunn. Forbindelsen blir brutt og ZMODEM rapporterer

  Byte 60416 attempt 1: TIMEOUT
  Byte 60416 attempt 1: Got TIMEOUT 
  Byte 60416 attempt 2: Sending Program Abended 
  Byte 60416 attempt 2: Transfer failed: last rx type 9 

En ny oppringing. Denne gang greier jeg å hente hele filen med ulest elektronisk post.

Støy og interferens fra andre mobiltelefoner og elektrisk utstyr påvirker mottaksforholdene, og spesielt i bystrøk. Hindringer i landskapet spiller også en rolle.

Varierende nettbelastning på GSM-nettet kan føre til at samtalen din flyttes til en annen "celle". I denne forbindelse kan det komme støy på linjen.

Senere samme dag forsvinner forbindelsen ett lite sekund. ZMODEM gir en feilmelding, men greier å ta seg inn igjen. Er signalet svakt, må du regne med problemer. Noen blir løst av seg selv. Andre fører til brudd. Dataoverføring er følsomme greier.

"I GSM-nettet er fax mer kritisk enn dataoverførsel", sier Nokia. Legg telefonen så langt bort fra PCen som mulig for å unngå interferens. Ikke legg telefonen på metall. Du kan oppleve at styrken øker vesentlig ved bare å flytte telefonen 30 centimeter. Er du innendørs, kan du med fordel søke mot vinduene.

Sola er et alvorlig problem. Selv om Toshibaens aktive matriseskjerm er meget god og skarp, er det svært vanskelig å lese tekst i sollys. En annen ting er at datamaskiner ikke skal utsettes for direkte sollys og ekstrem varme. Datakommunikasjon gjøres best innendørs.

Et annet problem med Nokia-telefonen er at den lett slår seg på, når den ligger i skuldervesken min. Det gjelder å passe på at ikke batteriet blir flatt, når telefonen ikke er i bruk.

Av småsnerk kan ellers nevnes at Nokia-kortets AT-kommandosett ikke er helt standard. Min bruk av komma (,) i et telefonnummer ga for eksempel feilmelding. Det samme skjer ved bindestreker i telefonnummeret (som i 370-31378).

Fantastisk og befriende er et dekkende for hva jeg følte. En liten kabelsnutt fra PCen ut mot det lille håndsettet av en mobiltelefon. Telefonutstyret er også kommet langt siden den gamle Ericsson MNT-telefonen med mursteinsbatteri, som jeg har i bilen.

Modem (for NMT-nettet) eller adapter (for GSM) ligger på et PC-kort, som stikkes inn i PCen. Det hele får god plass i en skulderveske sammen med PCen, veier nesten ingen ting og tar lite plass på et arbeidsbord.

Mobiltelefon-kortene er normalt PCMCIA type II, ca. fem millimeter tykke og på størrelse med et kredittkort. Å stikke dem inn i PCkontakten er enkelt. Ett lite pip og du er klar.

Programvaredrivere sørger for at PC og PC-kort kan samspille. Oppsettet kan være vanskelig for uerfarne, men når det først er på plass, er det stort sett tut og kjør.

GSM-kommunikasjon, Global System for Mobile Communications, er verdens største fullt ut digitale mobiltelefonnett. I stedet for modem, som brukes på analoge telelinjer, brukes spesielle adaptere på GSM.

De fleste PC-kortadapterne er spesialtilpasset et mobiltelefonfabrikat. Nokias DTP-2 PC-kort kan f.eks. kun brukes med bestemte Nokiatelefoner. Unntaket er Gipsy Card MNP Int. Det kan brukes med mobiltelefoner fra Siemens, Sony, ABB, AT&T, Mannesmann og DBP.

GSM har en øvre hastighetsgrense på 9600 bits/s pr. kanal. Siden det enda ikke er mulig hverken å få eller utnytte mer enn en kanal, gir dette lavere dataoverføringshastigheter enn det du kanskje er vant til.

Kompresjon, f.eks. i henhold til MNP-5 eller V.42bis-protokollene, kan potensielt øke overføringshastigheten. Nokias adapter har ikke kompresjon. Gipsy Card MNP tilbyr MNP-5, hvilket kan gi en overføringshastighet av tekstdata på opptil 14.400 bits/s.

Kommunikasjon i 9600 bits/s uten kompresjon er slett ikke verst, men det er vesentlig tregere enn 14.400 eller 28.800 bits/s med kompresjon! Du vil derfor trolig utsette tunge overføringsjobber inntil du kommer til en vanlig telefon.

Hastighet kan være svært viktig der nettforbindelsen er svak. Sannsynligheten for å få et brudd i dataoverføringen vil i slike tilfeller ofte være en funksjon av tid. Kort oppkoplingstid gir større mulighet for suksess. Dessuten er det billigere.

Netcom og Telenors samtrafikksavtaler ("roaming") lar deg bruke din PCs GSM kommunikasjonsadapter i Belgia, Danmark, England, Estland, Finnland, Hellas, Sverige, Tyskland og Ungarn.

Andre land er på trappene, bl.a. Australia, Frankrike, Hong Kong, Irland, Island, Italia, Jersey, Latvia, Luxembourg, Marokko, Nederland, Portugal, Singapore, Spania, Sveits, Sør-Afrika, Tyrkia og Østerrike. Noen steder er det kun et spørsmål om å oppgradere programvaren i sentralene. Andre steder må de bygge et GSM-nett først.

USA og Japan glimrer med sitt fravær. Der brukes for tiden andre mobiltelefonstandarder. Inntil de bestemmer seg for å følge resten av verden, må du leie eller kjøpe egne telefoner med adaptere i disse landene. Dette utstyret vil ikke kunne brukes i Norge.

I Norge har NMT en vesentlig bedre utbyggingsgrad enn GSM. I noen tilfeller vil NMT derfor være det eneste alternativet.

Bruk av NMT til dataoverføring fra utlandet er uprøvd terreng, bortsett fra en enslig 4800 bits/s-samtale fra Kastrup for en tid siden med et Semafor-modem.

Bruk av NMT er lite utbygget ute og ingen bedring kan ventes. Tvert om. I år 2001, om fattige seks år, må NMT-900 frekvensene overgis til GSM-nettet i Europa. Regn med at overgangen kommer til å begynne tidligere.

Siden NMT-nettet er analogt, brukes modemer. Det er få alternativer å velge mellom. Jeg har testet en beta-versjon av Semafors nye tilbud. Modemet er basert på det 28.800 bits/s V.34 modemkortet jeg omtalte i julinummeret (s. 35).

"Beta" betyr at produktet ikke var ferdig, da jeg testet det. Det synes imidlertid klart at du ikke bør vente deg 28.800 bits/s med kompresjon via NMT med det ferdige produktet, selv om det går så det gnistrer på vanlig telefonlinje. I mine tester oppnådde jeg alri mer enn 9600 bits/s med kompresjon.

Med Nokia-adapteren går det stort sett bra ved første forsøk. Bruken er relativt stabil og god, om enn langt fra så god som ved vanlig telefonoppkopling pr. modem.

NMT-løsningen var adskillig mere følsom for støy og signalstyrken er mer kritisk. Ett av problemene er NMTs regelmessige scanning for å sikre at mobiltelefonen er oppkoplet mot den basestasjonen som har optimal styrke. Dette gir i sin tur støy. (Det er mulig å låse telefonen til en gitt basestasjon for å gå rundt dette problemet.) NMT-kommunikasjon bør foregå mens du står stille.

Det skal bli spennende å se hva Semafor-modemet makter, når det blir klart utpå høsten.

Markedet er kaotisk og prisene deretter. Nokia mobiltelefon med 9600 bits/s adapter selges for rundt 10.000 kroner noen steder, mens det kan fås for fra 5.900 ved tegning av et Netcomm-abonnement i andre butikker. Du kunne kjøpe Siemens-telefon med adapter for fra kr. 4900 og oppover i juli.

Like kaotisk er det på tellerskrittsmarkedet. Prisalternativene er mange og krevende å ta stilling til. Bare en ting er sikkert: Det koster penger. Korte jobber, som sending og mottak av post, går an. Timelang cruising i World Wide Web er imidlertid for dem med penger å avse.

Både hos Netcom og Telenor må du tegne et spesielt abonnement for datatrafikk. På NMT-nettet er dette unødvendig. Der betaler du det sedvanlige kr. 292 pr. måned pluss kr. 2.42 pr. minutt.

Netcom beregner seg kr. 25/måned for dataoppkopling. Oppkall koster det samme som for samtaler: En storbruker må ut med kr. 2.99 pr. minutt mellom klokken 0700-1800, mens fritidsbrukeren betaler kr. 7.50 (på kveld og natt synker prisen til kr. 3.01/minutt).

Telenor-brukere må betale et innmeldingsgebyr på kr. 150 for data og fax. Telenors "GSM Proff" koster kr. 292 pr. måned pluss ett tillegg på kr. 15,- for fax og kr. 15,- for datakommunikasjon. Minuttprisen er kr. 2.83. "Nattugler" betaler kr. 0.98 fra midnatt og frem til kl. 06.00 om morgenen.

GSM-Primær betaler kr. 150 pr. måned, pluss kr. 3.54 pr. minutt på dagtid. Privat 200-abonnementet gir ikke mulighet for utvidelse med data eller fax!

Reiser du i utlandet øker kompleksisteten. For hva annet kan sies om priser angitt som "Roamingoperatørs utenlandstakst til Norge, + 15% roamingtillegg, + 23% mva. på roamingtillegget" (Netcom). Eller sagt på en annen måte: "Må du virkelig vite hvor mye det koster, er dette antakelig ikke for deg."

Vil du vite mer om prisene, må du betale pr. minutt for å vente på at operatørenes kundestøttefolk skal finne det for godt å svare. Det tok meg rundt 20-30 minutter hver gang. Uhørt!

Pageing-meldinger er en spesialitet, du kun får på GSM-nettet. Det lar deg sende meldinger på opptil 164 alfanumeriske tegn til en annen digital mobiltelefon. Telenor forbereder programvare for å gjøre paging enklere.


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.