Online nr. 10

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 6/1987, s. 38.


Tidligere har jeg skrevet om CompuServe (5000 Arlington Centre Blvd. POB 20212, Columbus, Ohio 43220, USA), som jeg daglig kopler meg opp til med modemet mitt. Der leser jeg nyheter, deltar i klubber og downloader gratisprogrammer.

I går downloadet jeg programmene NOTEPA.COM og VFAT.ARC. NOTEPA er en ørliten NOTEPAD (memory resident notisblokk), VFAT et verktøy for å titte på en PCs filallokeringstabell.

CompuServe tilbyr flere overføringsmetoder for overføring av programvare, bl.a. XMODEM. Mitt valg var imidlertid "CompuServe Bprotocol", da den går 35 pst hurtigere.

NOTEPA.COM var 2944 bytes stor. Programmet ble overført via Datapak på fattige 53 sekunder. Hastigheten var 1200 bits/sekund. VFAT.ARC er 10240 bytes stor. Det tok 3:24 minutter.

På CompuServe koster det omkring 125 kr/time for adgang med 1200 bits/sekund modem. Jeg regner med at kommunikasjon med USA via Datapak koster meg ca. 180 kr/timen. Dette omfatter dels lokale tellerskritt (til tlf. nr. 0165), dels en tidsavgift og dels en volumpris pr. overført mengde data.

(Datapaks volumavgift er for høy. Den burde vært redusert med minst 50 pst. Det er forkastelig at vi ikke kan kommunisere med Datapak med 2400 bits/s modem. På grunn av det betaler jeg unødvendig mye for mine elektroniske nyheter. Dette er imidlertid tema for en annen artikkel ...)

Det tar tid å navigere seg frem til filområdet og å si "goodbye" når jobben er gjort. Det totale tidsforbruket kom derfor opp i ca. 5 minutter. Totalkostnaden var omkring 26 kroner. Slett ikke verst, avstanden tatt i betraktning.

NEWSBYTE

Jeg har også skrevet om The Source (1616 Anderson Road, McLean, VA 22102, USA) og online magasinet NEWSBYTE. Det er en av mine kilder vedrørende hva som skjer "over there" med mikromaskiner og konsumentteknologi.

Det er enkelt å komme til magasinet, om du har brukeridentifikasjon på The Source og kjenner datasenterets elektroniske telefonnummer (via Datapak: A0311030100158). Du taster inn "NEWSBYTES" og frem kommer menyen.

Dette var den menyen jeg fikk i dag:

  1. ABOUT NEWSBYTES
  2. SCAN ALL STORIES.....Apr. 7
  3. NEWSBYTES-WEST
  4. NEWSBYTES-SOUTH
  5. NEWSBYTES-EAST
  6. NEWSBYTES-CANADA
  7. NEWSBYTES-UNITED KINGDOM
  8. NEWSBYTES-JAPAN
  9. EDITORIAL....Mom, Apple Pie and IBM by D. Blankenhorn Apr7-20
  10. READ LAST WEEK'S ISSUES
  11. THE MAILBAG
  12. BOSTON COMPUTER EXCHANGE PRICES & TIPS
  13. COMPUTER ENTERTAINER
  14. SEND MAIL TO THE EDITOR
  15. B U L L E T I N S.....IBM SPECIAL REPORT

Pkt. 2 på menyen gir en oversikt over innholdet i de forskjellige regionale nyhetsmeldingene. Dette er f.eks. dagens overskrifter fra nr. 7, NEWSBYTES-UNITED KINGDOM:

 IN NEWSBYTES-UNITED KINGDOM
 ---------------------------- 
 IBM ANNOUNCE NEW PCS IN SCOTLAND 
 COMMODORE - UK GENERAL MANAGER QUITS 
 APRICOT BUY INTO DIGITAL MICROSYSTEMS 
 SECURITY FIRST ON PRESTEL 
 COMPANY INFORMATION CHEAPER...One To One database 
 DACOM GO HIGH-SPEED WITH A NEW MODEM 
 SMILE WHEN YOU DRAW CASH....photographing customers at ATMs 

Ønsker du å lese disse artiklene, trykker du 7 og det kommer farende. Hver artikkel er omkring 8K stor. I dag leste jeg WEST, UNITED KINGDOM, JAPAN og SCAN ALL STORIES. Til sammen tok det seks minutter å downloade den 32K store rapporten. Hastighet 1200 bits/s.

På det tidspunktet da jeg kjørte, var prisen US$0.18 pr. minutt. Regner du forsiktigvis med at det tar to minutter ekstra til opp- og nedkopling tilsvarer det en utgift til The Source på omkring 10 kroner. I tillegg kommer Datapak på kr. 24. Tilsammen kr. 34.-.

Sikkerhetskopiering

Du har kanskje registrert at jeg kjører regnskap på en Toshiba 1100 Pluss. Jeg hadde imidlertid et problem med sikkerhetskopiering av regnskapsfilene. Jeg ønsket å lagre dem på billige 5.25" disketter fremfor kostbare 3.5" disketter, uten at det tok for mye tid og slik at jeg ikke glemte å gjøre det.

Da løsningen lett kan omskrives til andre anvendelser følger den under. Den går i korthet ut på å lage en rutine for automatisk komprimering av regnskapsfilene, overføring til min Olivetti M24 og sørge for at det til enhver tid ligger to generasjoner med regnskapsdata på en 5.25" diskett i skuffen.

Jeg skrev to batch-rutiner: REGNSKAP.BAT på Toshiba og MOTTA.BAT på en diskett i B-stasjonen på Olivettien. Regnskapsprogrammet heter FM (The Finance Manager). MEMBRAIN.LQR (se Datatid 2/87 s. 138/40 el. 8/86 s. 69) blir brukt for å lage en C-stasjon på Toshiba.

ARC51.EXE blir brukt for å pakke sammen og komprimere regnskapsdataene (storebroren til ARC-E.COM). Overføringen gjøres med kommunikasjonsprogrammet DSZ.EXE (omtalt sist gang) og programmet MV.LQR (se nr. 11/86 s. 174) brukes for å flytte den overførte regnskapsfilen fra harddisken på Olivettien til disketten i B-stasjonen. (Samtlige programmer ligger på Saltrød Horror Show, tlf. 041-31378).

REGNSKAP.BAT

Filen inneholder følgende kommandoer:

FM
cls
echo
echo Komprimer regnskapsdata og overfør til M24 for
echo sikkerhetskopiering på 5.25" diskett
echo
echo Sett disketten med ARC51 i A:stasjonen
echo Disketten heter UTILITIES.
echo Forutsetning: MEMBRAIN er installert
pause
a:ARC51 u c:back.arc b:1987.*
cls
echo
echo
echo 1) Sett bootdisketten i a:stasjonen
echo
echo 2) og backupdisketten 5.25 i B-stasjonen på M24
echo
echo 3) Sjekk at null modem er koplet til
echo
echo 4) Tast inn MOTTA på M24 (i B-stasjonen)
echo
echo 5) Trykk ENTER på T1100+
echo
pause
path;
a:DSZ port 1 speed 19200
a:DSZ sz -y c:back.arc
cls
echo Overføringen er ferdig.

Forklaring Når jeg går ut av regnskapsprogrammet blankes skjermen, og en "huskeliste" kommer opp. Hva som ikke fremgår av teksten over er at "echo" må skrives "echo ". Hvis ikke får du en feilmelding på skjermen.

ARC51 lager en biblioteksfil kalt BACK.ARC i C-stasjonen (dvs. i hukommelsen, da "C:" er en RAM-disk) bestående av alle filer hvis navn begynner med 1987.

Deretter kommer en ny huskeliste. Jeg kontrollerer punkt for punkt og trykker ENTER-tasten når jeg er ferdig. DSZ åpner kommunikasjonsport 1 for datakommunikasjon i hastigheten 19200 bits/sekund og sender filen.

Du lurer kanskje på hvorfor jeg sender filen fra C-stasjon til C-stasjon og ikke direkte fra diskett til diskett? Å rsaken er overføringshastighet. Jeg har også opplevd at programmet har gått i stå, fordi den mottagende diskettstasjonen ikke har kunnet ta i mot data hurtig nok.

MOTTA.BAT

Denne filen innholder følgende kommandoer:

copy back.arc back.bak
del back.arc
c:
cd ..
path;
dsz port 1 speed 19200
dsz rz
mv back.arc b:
f:
dir b:
echo ta ut disketten og legg den i arkivboksen

Og mer er det vel ikke å si om det.

Vanskelig - eller lett?

Jeg har skrevet mye om ZCOMM, et av mine favorittprogrammer for datakommunikasjon.

Her om dagen fikk jeg svar på tiltale av to erfarne (Procommfrelste) oppslagstavletravere, Arnulf Søyland fra Bryne og Mike Robertson fra Oslo. De mente jeg i min iver hadde gitt inntrykk av at programmet var lettere å bruke, enn det i realiteten var.

Arnulf klaget også over at det var vanskelig å skrive ut dokumentasjonen, fordi forfatteren har brukt "backspace" for å få skriveren til å lage halvfet skrift. Dermed går det på "helsa løs" for skriveren, i hvertfall hjemme hos ham.

For å ta det enkleste først. "Backspace", eller "et tegn tilbake"-tegnet, som det også kan kalles, kan nøytraliseres slik at skriveren blir spart. Tricket er å bruke LIST61A.ARC for utskrift.

LIST har et filter som fjerner "søppelet" og lar deg få en "ren" tekst opp på skjermen (Alt-J kommandoen). Det filtrerte skjermbildet kan deretter skrives ut ved å trykke på "P". Når første side er skrevet, trykker du PgDn for å få skrevet neste, osv. Litt tidkrevende, men brukbart. (Det går hurtigere om du bruker en print spooler, f.eks. PSPOOL.LBR).

Når det gjelder resten av klagen, må jeg dessverre si meg enig med de to herrene. Det er vanskelig for amatøren å lage (og endre) kommandofiler.

Det tar forholdsvis lang tid å lære hvordan verktøyet fungerer og skal brukes, - uansett hvor enkelt det er for dem som kan det. Derfor sender jeg ut gratiskopier av PROCOMM til trengende, ikke ZCOMM. Det må interesserte evt. skaffe pr. modem.

På den andre siden er det kun verktøy som ZCOMM og ProYam som kan gjøre kommunikasjonsprosessen helautomatisk og virkelig ENKEL for sluttbrukeren! Mange bedrifter (bl.a. TIME INC. i USA) gir derfor ProYam og skreddersydde kommandofiler til sine noviser innen datakommunikasjon. (ZCOMM er en slags apetittvekker. Det er ProYam som er det profesjonelle verktøyet.)

Utvikling av skreddersydde kommandofiler har mye til felles med programutviklingsprosjekter. Brukerbehov må kartlegges, kommandofiler må skrives og testes, bruksanvisninger må lages og opplæring av brukere må gjennomføres, før de kan slippes løs med det nye.

Dette krever tid! Hadde vi ikke hatt så forbasket behov for resultatet, hadde det derfor aldri blitt gjort.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.