Online nr. 11

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 7/1987, s. 54.


Det er ingen grunn til å forsøke å skjule det lengre. Jeg er en hund etter å automatisere alt som har med datakommunikasjon å gjøre. Det er nødvendig for å holde kostnadene nede, for å bruke mindre tid på kommunikasjonsjobben og for rett og slett å kunne holde styr på det tekniske.

Det er åpnet to nye konferanser på Saltrød Horror Show (tlf. 041-31378) for dem som er interessert i temaet. Den ene handler om bruk av kommunikasjonsprogrammet PROCOMM. Ordstyrer er Mike Robertson. Han ringer fra Oslo for å gjøre jobben.

Den andre heter PROYAM og handler om kommunikasjonsprogrammene ProYam, ZCOMM og DSZ.

De nye konferansene er ment som et komplement til NETWRK- konferansen, som handler generelt om datakommunikasjon, modemer, kabler, programvare, databaser, Televerkets tilbud o.l.

Det har vært - og vil fortsatt være - et visst samspill mellom Online spalten i Datatid og disse tre konferansene. På samme måte er det et samspill mellom spalten "Saltrød Horror Show" og IBMPC-konferansen. Kommentarer eller spørsmål i forbindelse med spaltene kan legges inn som åpne meldinger i konferansene.

Det tar tid fra en artikkel blir skrevet til den kommer på trykk. Dette ble f.eks. skrevet den 29. mai 1987. De programmene du ser referanse til her, kan derfor ha blitt erstattet med nyere versjoner. Kanskje du må angi et annet filnavn, om du vil downloade programmet. Les BULLETIN nr. 9 for å få oversikt over filnavn som er endret i forhold til det som sto i Datatid.

PROCOMM-konferansen

Diskusjonen i PROCOMM-konferansen har hittil handlet om hvordan man lager kommandofiler. Her er et lite eksempel på hva som foregår. Dette svaret fikk Kjell Martinsen fra Vadsø av Mike, da han spurte generelt om hvordan det gjøres:

"Dette er et stort tema.. Ønsker du å vite *alt*, må du styre svarene med flere spørsmål. Du kan starte en PROCOMM kommandofil når som helst. Du trykker Alt-F5 og plukker den du ønsker å bruke. Hovedanvendelsen av kommandofiler er for å bli oppkoplet til en vertsmaskin, for å sende ditt navn, passord osv. På denne måten kan du slippe å gjøre annet enn å angi hvilket nummer som skal ringes. Du behøver ikke å taste inn noe annet, før du er der du ønsker å være i systemet."

"Det er mulig å lage en separat kommandofil som sender kommandoen J;PROCOMM (for å komme til denne konferansen). Det er imidlertid neppe noen god ide, da det tar lengre tid å starte kommandofilen enn å taste inn kommandoen!"

"Den beste måten å sende enkle kommandoer på er ved å konfigurere dem som 'makro'-taster (forsøk Alt-M). Da kan du ved enkle tastetrykk få oversendt de kommandoene du bruker oftest. Ønsker du å bruke ekstra tid på dette, kan du la den kommandofilen du bruker når du kopler deg opp til Saltrød Horror Show laste inn makrofilen med de kommandoene du trenger (du bruker MLOAD-kommandoen)."

"Lek litt med makrodefinisjoner ved tastetrykk og se om du skjønner hvordan de fungerer. Har du fremdeles problemer, kan jeg legge inn en fil med noen eksempler, som du kan downloade. Mike."

Det ligger forøvrig to PROCOMM kommandofiler i databiblioteket. Filene heter PRCSHSV2.ARC og SHS1CMD.ARC.

Roboten

I nummer 5 trykket vi en kommandofil for bruk med kommunikasjonsprogrammet ZCOMM. Den er laget for helautomatiske besøk til Saltrød Horror Show. I løpet av de siste tre ukene har 14 besøkende downloadet en elektronisk versjon av filen (SHSZ30.ARC) og siste versjon av ZCOMM-programmet (ZCOMMEXE.ARC).

Klokken halv ett i natt var jeg innom kontoret. Da ringte telefonen til Saltrød Horror Show. Det var Jone Refsnes som kom farende inn fra Oslo i 2400 bauds hastighet. Sannelig går det fort når de kjører automatisk ...

I mellomtiden har vi fått inn et revolusjonerende verktøy for ProYam og ZCOMM-brukere. Programmet TLEARN.EXE gjør programmene i stand til (automatisk) å lage en kommandofil for helautomatisk datakommunikasjon! La meg forklare med et eksempel.

I dag forsøkte jeg ZCOMMs "TurboLearn"-egenskap. Jeg begynte med å pakket opp filene i ZCOMMEXE.ARC og ZCOMMHLP.ARC og legge dem i samme filkatalog på disken min. Deretter tastet jeg inn "ZCOMM" og startet programmet. Dette er hva som skjedde. (Jeg brukte Toshiba 1100+ og et Unimod 4161 Hayes-kompatibelt modem).

Forberedelsen

Etter velkomstmeldingen fra programmet, ble jeg forklart at første jobb var å stille inn ZCOMM i forhold til mitt datasystem. Jeg ble spurt om fornavn, etternavn, fjernvalgskode og "local access numbers for the Compuserve Information Service".

Du kan for enkelthets skyld taste inn "000", som svar på de to siste spørsmålene. De har ingen praktisk betydning i Norge.

Deretter spurte ZCOMM om jeg hadde fargeskjerm, om skjermen var "flicker/snow free" og om jeg har et modem som kan kjøres i 2400 bits pr. sekund eller hurtigere. (Jeg svarte ja på alle sammen. Er du i tvil, bør du svare nei på spørsmålet om "snow free skjerm".)

ZCOMMs nybegynner-meny kom opp på skjermen. Et av valgene var "s" for "Generate a script with AI TurboLearn Script Writer". Det var dette jeg ønsket.

Lære-runden

Planen var å lage en automatisk kommandofil for kommunikasjon med SEMAFORUM BBS, oppslagstavlen til Elektrisk Bureau ved Arendal. Det er en base for eiere av Unimod 4161 eller andre EB-produserte modemer.

ZCOMM spurte om telefonnummer. Jeg tastet inn 041-29710. På spørsmålet om hastighet oppga jeg 2400 bits pr. sekund. Neste oppgave var å velge mellom:

  1. System uses IBM PC (ANSI) linedrawing
  2. 7 bits even parity
  3. 8 bits no parity

Jeg valgte 1. ZCOMM ringte nummeret. Da forbindelsen var oppnådd, overtok jeg. Jeg tastet inn navn og passord, navigerte meg frem til meldingsseksjonen, leste meldinger og hadde en titt i databiblioteket, før jeg tastet G for Goodbye.

Jeg "kjørte den turen" jeg ønsket å få automatisert for senere bruk.

Da forbindelsen var brudt, trykket jeg F1-tasten. Dermed startet "læreprosessen".

Kommandofilen lages

TLEARN-programmet laget en fullstendig logg over hva jeg hadde gjort. Den lå i filen TLRN.TMP. Det er en ren tekstfil, som i detalj beskriver hva som hadde skjedd.

Da jeg trykket F1-tasten, begynte TLEARN å analysere innholdet i TLRN.TMP. Da den var ferdig, fikk jeg spørsmålet:

'newscr.t'-filen finnes. Vil du erstatte/føye til/stoppe?

Jeg svarte "føye til" ("append", som det heter på engelsk).

Vil du at dette skal bli et nytt element i telefonregisteret ditt? (j/n)?

Jeg svarte ja og svarte at elementet skulle hete "semaforum". Ut fra dette laget TLEARN.EXE en kommandofil. Det hele tok noen sekunder. Så kom meldingen:

Din nye kommandofil ligger i filen 'newscr.t' !!
Du kan føye filen til din nåværende kommandofil (f.eks. PHODIR.T) eller få kommandoene utført ved å taste inn:
call semaforum.newscr.t

Det var det hele. Jeg var tilbake ved "nybegynner"-menyen igjen.

Suksessen gjentas

Nå måtte herligheten prøves. Jeg valgte "z" for å komme til ZCOMMs kommandolinje og tastet inn "call semaforum.newscr.t". Et trykk på ENTER-tasten. Stolen ble skjøvet bakover, hendene foldet bak nakken. Nå skulle det bli andre boller.

ZCOMM ringte opp og repeterte det hele - i et adskillig høyere tempo enn jeg kunne gjøre det manuelt. Da jobben var ferdig, ble røret lagt på. Mer er det ikke å si om det.

Begresninger

TLEARN kan lage et script, som får ZCOMM eller ProYam til å gjøre det samme igjen. For enkelte anvendelser er det tilstrekkelig. For andre er det et stykke på vei. Du kan evt. bearbeide filen videre med et tekstprogram, til du har noe som tilfredsstiller dine behov.

Ringer du Saltrød Horror Show med sikte på å lage en skreddersydd kommandofil, får du det. Relativt problemløst. Bruker du den nye kommandofilen for å ringe tilbake dagen etter, fungerer den høyst sannsynlig som forutsatt.

Ringer du tilbake samme dagen, kan det imidlertid gå galt. Saltrød Horror Show vil nemlig hoppe over bulletin-menyen. Den får du bare en gang pr. dag. Kommandofilen vi viste i nr. 5/87, side 62, har derfor en alternativ "rute". Du finner den i linjen:

if 4 echo "gikk rett til Main Menu"; goto rsel

"rsel" er det stedet hvor den alternative "ruten" starter.

Slik er det ofte med datakommunikasjon. Flere ting kan skje. På et punkt i min kommandofil for bruk på The Source er det 20 ting som kan skje. Hver enkelt tilstand krever en egen "rute".

Dette er et ekstremt eksempel. Det er imidlertid slett ikke uvanlig med tre-fire forhold, som kan oppstå på gitte punkter i prosessen.

Det er således ofte et stykke igjen fra en TLEARN-skapt kommandofil, til en du kan la kjøre, mens du sover.

Stalltips på tampen

Skjer noe uventet, kan du stoppe utførelsen av kommandofilen ved å trykke Alt-n (holde Alt-tasten nede mens du trykker på "n") og deretter F2 for å komme online igjen.

Gå først på "spionasjetur" til den vertsmaskinen, du vil ha automatisk dialog med. Det har jo ingen hensikt å ha f.eks. feiltasting og lesing av bruksinstrukser med i den nye rutinen. Sørg for at alt som skjer blir lagret på disk.

Før du kopler deg ut fra systemet, bør du sørge for at din fremtidige dialog foregår uten menyer. (På Saltrød Horror Show går du til Utilities-menyen og velger X-pert-innstilling. Neste gang er menyene borte).

Studer hva som skjedde første gangen og bestem deg for hva du ønsker å automatisere.

Når du har bestemt deg, ringer du opp og lager en ny kommandofil. Deretter er det tut og kjør.

Lykke til!


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.