Online nr. 16

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 1/1988, side 77.


Jeg er på reisefot igjen. I England. Med Toshiba 1100 Plus bærbar PC, modem og tannbørste.

Det er merkelig hvordan erfaringene med fortidens TRS-80 Model 100 har relevans fremdeles. Ta strømforsyningen, for eksempel. Veggkontaktene i leiligheten i London er ikke som hjemme. Støpslene har tre plugger. Spenningen er 250V. I Norge har vi 220-230V.

Jeg har med en liten overgangsplugg for batterieliminatoren til Model 100, som jeg i sin tid kjøpte i Hong Kong. "Multiplug" (fra Ever-Winner Electric Works Ltd., H.K.) går rett i veggkontakten og har huller for forskjellige pluggstandarder. På denne måten får jeg koplet Toshibaens norske batterieliminator til strømnettet.

Jeg så flere lignende overgangsplugger i forretningene til priser i 4 punds klassen.

Telefonen var det neste problemet. I leiligheten sto en gammel modell med dreieskive. Telefonledningen var fastkoplet i apparatet og veggen, og kunne ikke tas ut. Discovery 1200P "Pocket Modem" er imidlertid tilrettelagt for tilkopling med standard systemplugg, av den typen som brukes i de norske tastafonene.

Skal du være i London en stund, er ikke problemet stort. British Telecom skifter om til tastafon relativt hurtig. (Oppløsingen av monopolet har virket på servicen ... ) Har du dårlig tid, bør du finne andre plasser å ringe fra.

Akustisk kopler (akustisk modem til å tre over telefontuten) er et annet alternativ. De fleste kommuniserer imidlertid kun i 300 bits/sekund.

"Alligator klips"-tricket fra TRS-80 Model 100 tiden er et tredje alternativ. Det fungerer slik:

Alligator-klips

I en Telebutikk kjøper du en telefonledning med systemplugg i begge endene. Gjerne to meter lang. I en radio/TV-forretning kjøper du to ørsmå alligatorklips. Mine er tynne som strikkepinner og ca. to cm lange. Andre foretrekker dem 5 - 10 cm lange.

Klipp av kabelen like ved den ene systempluggen. Her skal alligatorklipsene loddes til. De skal koples til de to (av fire) ledningene i kabelen som fører lyd til/fra modemet.

Du er nå klar til å kople modemet til telenettet ved hjelp av klipsene. De settes fast i de to lydførende ledningene som går til/er i telefonapparatet. Noen gjør det ved å skru opp koplingsboksen i veggen (der ledningen går inn), for å kople seg til der. Andre kopler seg til inne i selve telefonapparatet. Jeg har pleidd å kople meg til inne i håndsettet.

Worldport 1200

En ung dame kalte meg til "The Institute of Directors", en av Londons private, prestisjetunge businessklubber. -MEMBERS ONLY-. Adresse: Pall Mall. Noen hundre meter fra Buckingham Palace.

Kontoret hennes var på en leiet pult i klubbens biblioteket. Der hadde hun en Toshiba 3100, modem og telefon.

Modemet var på størrelse med en 20-pakning sigaretter, het Worldport 1200, var Hayes-kompatibelt og kunne asynkron kommunikasjon i hastigheten 300 og 1200 bits/sekund. Kommunikasjonsprogram var Procomm. Problemet at hun kom ikke i kontakt med sine elektroniske postkasser på Telecom Gold og Mercury 7500 Link, to engelske "teleboks-systemer". Det lå viktige telexer og ventet.

Modemet har ikke innebygget høyttaler. Det var umulig å høre hva som skjedde under oppkoplingen. Det har tre kontroll-lamper.

BATTERY-lampen lyser når batteriet synger på siste verset. CARRIER DETECT-lampen når bæretone oppdaget hos fjernmodemet. CALL PROGRESS-lampen indikerer hva som skjer med oppkallet. Regelmessig blinking kan bety at det er opptatt på linjen, osv.

Hennes modeminnstilling, valg av ordlengde, paritet og stoppbits var som det skulle. Alle forsøk på oppkopling mot Telecom Gold ga imidlertid NO CARRIER på skjermen.

Plutselig skjønte jeg hvorfor. Oppkallet gikk via sentralbord. Man måtte taste "9" først for å få bytone. Dette hadde hun glemt å legge inn i telefonlisten. Noen tastetrykk og det gikk som smurt.

Så var det Mercury. Jeg visste nå at både modemet og PROCOMM var korrekt innstilt. CARRIER DETECT-lampen lyste, som den skulle. CALL PROGRESS-lampen lyste konstant. Likevel fikk jeg "NO CARRIER" og modemet koplet seg fra linjen.

En telefon til Mercurys "Hot Line Support" avslørte årsaken til problemene. Vi hadde forsøkt å kople oss opp til et 300 bits/sekund modem i hastigheten 1200 bits/sekund. Etter å ha skrudd hastigheten ned, gikk alt som det skulle.

(Jeg har hørt rykter om at et Worldport-modem i samme størrelse med 2400 bits pr. sekund er på trappene. Pris under $400.)

Telecom Gold

er British Telecoms elektronisk post tjeneste. Det er det største "email"-byrået i England, og har kommunikasjon til/fra telexnettet (såkalt "telex mailbox").

Du betaler en fast månedsavgift på 5 pund. I tillegg betaler du en tidsavgift på 2.0 til 6.5 pence pr. time, avhengig av tid på døgnet, samt en avgift pr. 512 tegn på fra 1.0 til 4.0 pence.

Personlig bruker jeg den amerikanske tjenesten MCI Mail. Det faller billigere, da jeg har lite telextrafikk og MCI ikke beregner seg minimumsavgift. Hva som er billigst for andre, blir et regnestykke. Datapaks volumkostnad for datatransport til USA kan slå ut til fordel for bruk av engelske tjenester.

Telecom Gold gir også brukeren adgang til elektroniske nyhetstjenester, klubber osv. Mye av dette får du imidlertid billigere fra USA (bl.a. via CompuServe).

Mens vi er inne på British Telecom. De har nå lansert "ComCo Smart-card med kabel" for folk på farten. Det er et slags kredittkort for kommunikatører. Det gir adgang til datapak-tjenestene i Tyskland, Australia, Hong Kong, Canada og USA uten at du behøver å ha et eget abonnement i disse landene. British Telecom fakturerer deg når du kommer hjem. Hvorfor har ikke Televerket tenkt på noe lignende?

Mercury 7500 Link

er en engelsk utgave av den amerikanske telex mailboxen Easylink. Tjenesten drives av Cable & Wireless. For britene er tjenesten et effektivt (og noe billigere) alternativ enn British Telecom.

Telefaks pr. modem

Mens vi er inne på dette med elektroniske tilbud, amerikanske DASnet (tlf. USA 408/559-7434) har nå en løsning for dem som ikke har sin egen telefaks-maskin.

DASnet er et slags elektronisk postkontor, som har forbindelse med mer enn 18 andre email-tjenester, og som sender og mottar post for sine abonnenter på kryss av "de elektroniske grensene". Nå har de føyet GeoNet til sin adresseliste. GeoNet Mailbox Systems er en internasjonal email-tjeneste som har en faksimilerute i tillegg til et elektronisk postsystem.

Den nye utvidelsen medfører at tekst-dokumenter kan sendes til GeoNet mailbox brukere med telefaksmaskiner. (Foreløpig kan ikke meldinger sendes den andre veien).

Discovery 1200P

Tilbake til England. I kufferten lå et Discovery 1200P Pocket Modem, som jeg hadde med fra Norge til test. Det ligner til forveksling på Worldport 1200 - også når det gjelder størrelsen - men er mer avansert. Bl.a. har det innebygget høyttaler.

Ah, hvilken fornøyelse det er å reise med et modem i mikrostørrelsen.

Modemet har tre kontroll-lamper. BATTERY lyser så lenge det er tilstrekkelig liv i batteriet (9V). HIGH SPEED lampen lyser når modemet er innstilt på 1200 bits/sekund. CARRIER DETECT- lampen lyser når bæretone er oppdaget.

Jeg fjernet Worldport Modemet og koplet til 1200P. Ved hjelp av Hayes-kommandoer skrudde jeg høyttaleren på. Oppkallet startet. Jeg kunne høre summetone, tonesignaliseringen av nummeret til Telecom Gold og at kontakt ble oppnådd. Det ble øyeblikkelig suksess.

Noen detaljer

1200P selges av Pro*Data Distribusjon A.S, Gamle Ringeriksvei 43b, N-1340 Bekkestua og koster kr. 3.450 eks. mva.

Modemet kan kommunisere i standardene CCITT V.21, V.22 og Bell 103 og 212A, dvs. i 300 og 1200 bps full duplex. I prisen ligger en linjekabel med plugg for norsk telefonkontakt, kabel for tilkopling til telefon og DataTalk kommunikasjonsprogram. (Personlig har jeg kun kjørt det med Procomm).

Modemet får strøm fra batterieliminator eller standard 9V batteri.

Smånytt på tampen

Den engelske versjonen av BIX (Byte Information eXchange) er i drift. CIX, som det heter i England, koster brukerne fra 1 til 1.80 pund pr time. Om kort tid er tjenesten tilgjengelig via Datapak. (Compulink Information Exchange, 67 Woodbridge Road, Guildford, Surrey, GU1 4RD, England. Tlf: stemme - 095-44-483-65895. Data 095-44-483-573-337. 300 to 2400 baud, CCITT)

GEISCO, som jeg har brukt for elektronisk post fra henholdsvis Tokyo, Hong Kong og USA hjem til kona på Saltrød, er nå tilgjengelig via Datapak i Norge.

Downloading av programmer fra CompuServe kan nå gjøres ved hjelp av 8-bits PC Kermit protokollen. The Source har på sin side introdusert X-modem.

Datastorm Technologies har annonsert Procomm Plus, en kommersiell versjon av det populære shareware programmet. Pris $75. Registrerte brukere må betale $25 plus $7 for luftpost. En av de nye og interessante egenskapene i programmet, er at det støtter MNP feilrettet filoverføring styrt av programvaren, dvs. du slipper å kjøpe et eget modem for å kunne bruke MNP-metoden.

Det amerikanske PR-fantomet Martin Winston har kommet med friske prognoser for 1988/89. Bl.a. tror han at:

  • 9600 bps V.32 modems vil bli en ny standard etter hvert som prisene faller under $1.200 grensen.
  • MCI Mail vil tilby telefaks-oppkopling.
  • Ethernet kort vil falle til under $150 (listepris), hvilke vil føre til priskrig.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.