Online nr. 18

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 3/1988, s. 44.


Jeg har snakket med Statens Teleforvaltning. For å få bekreftet et rykte, som viste seg å være sant:

Kjøper du et modem i utlandet, risikerer du å bli stoppet i tollen. Og at de tar modemet fra deg!

Du kan teoretisk sett søke Statens Teleforvaltning om godkjennelse av modemet. Det koster imidlertid 30.000 kroner eller mer og tar et hav av tid. Det er derfor neppe for deg og meg.

En annen side av samme sak: Har du tenkt å ta ditt utenlandsproduserte modem med på reise, bør du på forhånd sørge for at det er registrert hos Tollvesenet. Slik at du kan bevise, at det ikke er noe du forsøker å smugle inn, når du kommer hjem.

Og så akkurat nå ..

Ute har prisene selvfølgelig fortsatt å falle. JDR Microdevices (110 Knowles Drive, Los Gatos, CA 95030, USA) selger f.eks. et Hayes-kompatibelt 2400 bps modemkort for PC pr. postordre til $179.95. Dvs. ca. kr. 1.200,- etter dagens kurs.

Flere postordrefirmaer tilbyr Evercom 24 fra Everex for under $200. Her hjemme har det vært solgt for kr. 3.500 inkl. mva.

Amstrad lanserer 2400 bit/s modemet MC2400. Pris i England 200 pund, noe som også gir et kopi av programmet Mirror II.

WorldPort 2400 (se Datatid 1/88 s. 38) er kommet i handelen. Listepris i USA: $359. (Touchbase Systems, 16 Green Acre Ln., Northport, NY 11768, USA). Interface AB i Stockholm (tlf. 08-732 8380) har skandinavisk agentur og selger modemet for S.Kr. 3.900. Da får du et kopi av Carbon Copy PLUS på kjøpet.

WorldPort 2400 er på størrelse med en 20-pakning king size cigaretter (hmmm), går på batteri og har hastighetene 300, 1200 og 2400 bit/s.

For S.Kr. 500 ekstra får du akustiske koplere, såkalte "muffere". De lar deg kople modemet til tale- /høredelen av nesten et hvilket som helst telefonapparat. En interessant løsning for folk på reisefot.

En bekjent har testet det her hjemme og rapporterer at det går "så det griner" gjennom "mufferna" i 1200 bit/s.

Modemet er ikke godkjent for bruk i Norge.

Tanker om godkjenning

Hva skal man mene - som forbruker - om dagens godkjennelse av modemer ved Statens Teleforvaltning? Min første impuls var å summere opp noen erfaringer:

Saltrød Horror Show har siden februar 1985 tatt imot omkring 35.000 modemoppringinger. For tiden omkring 80 oppringninger pr. døgn.

Oppringerne har brukt alt fra hjemmestrikkede modemer til Taiwan-produserte, - og legalt innkjøpte via TBK og Televerket. Det har vært brukt nærmere 200 forskjellige modemtyper.

Jeg har hørt fra folk, som ikke skjønner hvordan de skal bruke Hayes-kommandosettet. Og fra dem som har forsøkt oppkopling mot SHS med 1200 bit/s half duplex uten å få det til. Hvilket ikke er så rart, da kun 1200 bit/s full duplex er tilgjengelig.

Meldinger om andre problemer med modemer er imidlertid svært sjeldne. Det meste fungerer - så vidt jeg kan bedømme - bra.

Saltrød Horror Show-systemet har aldri, meg bekjent, hatt problemer som skyldes svakheter eller mangler i det utstyret oppringerne har brukt.

Televerket har aldri kontaktet meg om problemer, de måtte ha hatt på det offentlige telenettet på grunn av virksomheten. De har sanket tellerskrittsavgifter i lader fra oppslagstavlens mange brukere og latt modem være modem. Slik har det vært i over tre år.

Hva er rimelig?

Reglene som brukes for å godkjenne kommunikasjonsutstyr i Norge er dimensjonert ut fra "det verste tenkelige" som kan skje. Alle krav, ingeniørene har vært kar om å stille opp, skal innfris.

Hadde Statoil lagt samme premisser til grunn for utbyggingen av Statfjord, ville feltet neppe blitt bygget ut.

Som bruker kan jeg akseptere et regelverk, som gir en rimelig beskyttelse mot at:

  • Modemet begynner å brenne (jeg hørte om et par tilfeller med et engelsk modem for et par år siden),
  • Det offentlige telenettet settes ut av funksjon (jeg har aldri hørt om noe slikt),
  • Tredje-mann blir skadelidende (f.eks. to personer som har en talesamtale over en annen forbindelse, mens dataoverføringen pågår. Slike problemer har jeg heller aldri hørt om.)

Med "rimelig beskyttelse mot" mener jeg ikke 99.99% sikkerhet mot at noe skal inntreffe. 99.99% er en urimelig sikkerhetsgrad. Den koster for mye.

Alle modemer sender ut støy på linjen sammen med dataene. Et modem som sender mye støy kan være irriterende (mye støykarakterer på skjermen) og dyrere i drift for brukeren (flere tellerskritt pga. retransmisjon).

Dette synes jeg bør være et brukerproblem og ikke en sak for Statens Teleforvaltning. Med mindre det kan påvises at støyen fra modemet med rimelig sannsynlighet setter telenettet ut av funksjon.

Som bruker vil jeg mene at Televerket - spesielt fordi det er monopol i Norge - bør pålegges å lage et nett, som er maksimalt robust og fleksibelt i forhold til det utstyret forbrukerne måtte finne på å kjøpe.

Blir det offentlige telenettet satt ut av funksjon på grunn av et nytt stykke kommunikasjonsutstyr, bør Televerket tilpasse sitt nett til den nye situasjonen.

Imens sakker vi akterut ..

Eller hva skal vi mene om at Tymnet har satt opp oppringt samband i hastigheten 9.600 bits/s i 13 amerikanske byer? Her hjemme er maksimal hastighet for oppkopling mot Datapak 1200 bit/s.

Brukere kan ringe opp til Tymnets offentlige telenett med asynkrone modemer ifølge CCITT V.32 standarden. Slike modemer kan kjøpes i USA for rundt halvparten av hva det koster å kjøpe et UniMod 4161 fra TBK. Og det enda 4161 bare greier 1/4 av hastigheten ...

I England er prisene også på vei nedover. Miracle Technology (Ipswich, England) har lansert en serie modemer for 9.600, 12.000 og 14.400 bits/s overføring. Prisene varierer fra 985 til 1.345 pund.

ATEKST

Aftenposten ringte nettopp i forbindelse med artikkelen på s. 77 i nummer 1/88. Oppkopling i 2.400 bit/s er nå tilgjengelig, opplyses det. Dessuten kan man ved direkte oppringing (tlf. 02- 655210) få ren DOS-tekst uten escape-koder.

Tricket er å svare med "typen" når Aftenpostens maskin spør "ENTER TERMINAL TYPE:". Jeg har prøvd, og det fungerer. Bra, Aftenposten!

WRITERS

Du har kanskje allerede hørt om fenomenet "WRITERS", en elektronisk konferanse for profesjonelle skribenter.

Er du skribent, kan kan du ringe oppslagstavlen Oslo Online Service (02-29 46 52 etter kl. 18.00) og "melde deg på". Deltakelse er gratis, bortsett fra tellerskrittene.

Jeg kaller WRITERS for fenomen, fordi det er en faglig konferanse om et tema, som i utgangspunktet ikke har noe med data og/eller datakommunikasjon å gjøre. Det forteller meg at Norges BBS-verden er på vei opp mot et høyere modningsnivå. Snart vil vi ha en flora av "ikke-EDB pregede" konferanser og oppslagstavler. Kanskje med navn som:

"STREIK", om koordinering av lærernes aksjoner,
"NARKOTIKA", for foreldre med barn i nød,
"SLALOM", om slalomsport, utstyr (med priser), føreforhold og reisetips.

CompuServe Mens vi er inne på konferanser, har jeg lyst til å avslutte med litt om "informasjons-supermarkedet" CompuServe i USA. Jeg har besøkt noen av CompuServes klubber innen utdannelsesfeltet. CompuServe har følgende klubber innen denne gruppen:

  • ADCIS Forum drives av The Association for the Development of Computer-Based Instructional Systems. Det er en internasjonal, ikke-kommersiell forening opptatt av å fremme utveksling av informasjon, programmer og materiale om dataassistert undervisning. (Har du ikke adgang til CompuServe, kan du få mere informasjon ved å skrive til ADCIS International Headquarters, 409 Miller Hall, Western Washington University, Bellingham, WA 98225, USA).
  • Disabilities Forum, for utdannelse av handikappede,
  • Computer Training Forum (DPTRAIN) er stedet for diskusjon av alle sider ved dataopplæring. Klubben har meldinger og filer av interesse for alle som er opptatt av slik opplæring. Klubben får økonomisk støtte av the National Training & Computers Project ved Sagamore Institute.

    Databiblioteket er delt inn i følgende seksjoner: General Information, Articles, DPTRAIN Courseware, New Product Reviews, Career Corner, Member "Networking", Seminar Lessons, Seminar Responses, COnference Files, Vendor Files.
  • EPIE Forum er viet utveksling av informasjon og ideer om "educational courseware, products and services", dvs. om mikromaskinbaserte utdannelsesprogrammer, produkter og tjenester.
  • Education Forum presenterer seg slik: "The forum is designed to meet the diverse needs of individuals involved in the teaching and learning process: teachers, parents, students, faculty in institutions of higher education, school board members, librarians, guidance councelors, and other professionals working in educational settings".

    Temaoversikten inneholder stikkord som programvare, Computer Ed Network, Special Ed & Gifted, Parent line, Media Center, Professional Issues, Creative Arts, Future Talk, Social Studies, språk, Sex Education og mye mer.
  • Educational Research Forum. Denne klubben har en forbindelse til the American Educational Research Association.
  • Foreign Language Forum
  • LOGO Forum, om bruk av programsystemet LOGO.
  • Science/Math Education Forum
  • Student's Forum
  • Space/Astronomy
  • AEJMC Forum. Denne klubben er støttet av the Association for Education in Journalism and Mass Communication og retter seg mot profesjonelle, forskere, lærere og studenter innen journalisme og massekommunikasjon (les: TV o.l.).

(CompuServe, 5000 Arlington Centre Blvrd., Columbus, OH 43220, USA.)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.