Online nr. 19

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 4/1988, side 60.


Verden går fremover. Det går hurtigere og hurtigere. Bortsett fra modemene i Norge. Med det er en annen skål.

Ikke før har vi fått overføring mellom to PC-er via null modem kabel i hastigheten 19.200 bits pr. sekund, så kan hastigheten mangedobles. Og det uten å måtte bruke Brooklyn Bridge (US129.95), Laplink eller lignende verktøy. Du bruker:

FASTOVER.ARC

Programmet er laget av Terje Mathisen i Norsk Hydro Data. Det kan overføre filer mellom to PCer via null modem kabel i en hastighet av opptil 115.000 bits/sekund! (37K på Saltrød Horror Show, gratis)

Bruksanvisningen er krypisk, kortfattet og vanskelig tilgjengelig. Det gjør imidlertid ikke noe. "Fabrikkinnstillingen" ser ut til å virke bra i de fleste situasjoner.

Jeg koplet min Toshiba 1100+ til konas Sanyo MBC885 med null modem kabel. Kabelen hadde de vanlige tre ledningene tilkoplet pinne 2, 3 og 7. Pinne 2 til pinne 3. Pinne 7 til pinne 7. Mer trengs ikke.

Programmets "fabrikkinnstilling" ble ikke rørt. Dermed var det innstilt på 115KB/sekund overføring. Oppgaven var å overføre alle filene på Toshibaens 720KB diskettstasjon til Sanyoens harddisk.

Når du pakker opp FASTOVER.ARC, finner du to filer, KERMIT.EXE og KERMIT.NOT. Førstnevnte er programmet. Det har navnet sitt etter overføringsprotokollen KERMIT, som brukes flittig av programmet. KERMIT.NOT inneholder en kort brukerveiledning.

Overføringen ble startet med følgende kommando tastet inn ved DOS kommandolinje :

kermit send b:*.*

På Sanyoen kommanderte jeg:

kermit receive

254K med programmer og tekst fordelt på 36 filer ble overført i løpet av 100.8 sekunder. Effektiv overføringshastighet var ca. 25.000 bits/sekund. Høyere kom det ikke fordi filene ble hentet fra diskett. Diskettstasjonen var den begrensende faktor.

Dernest overførte jeg en 99K stor fil fra en ramdisk på Toshibaen (dvs. et område i hukommelsen definert som diskstasjon). Nå kom effektiv overføringshastighet opp i 86.500 bits/s.

I forbindelse med en overføring fra Sanyos harddisk til Toshibaens ramdisk, kom effektiv hastighet opp i omkring 76.000 bits/sekund! Ganske pent.

Fjernstyring

Står PC-ene langt fra hverandre, kan du stille den ene maskinen inn som "Server" omtrent som i et lokalnett. Du kan nå sende og motta filer styrt fra tastaturet på den andre maskinen ved hjelp av Get og Send-kommandoer.

Ved å trykke F7 kan du gå midlertidig ut i DOS. F.eks. for å fjerne/flytte filer eller kjøre andre oppgaver. Ved å taste inn EXIT ved DOS kommandolinje, kommer du inn i programmet igjen.

Ved å trykke F8 kan du f.eks. komme online med et modem for normal datakommunikasjon. Jeg hadde en dialog med Semaforum BBS i 2400 bps. Opp/nedlasting av filer fikk jeg imidlertid ikke til (antakelig sendte programmet signalet "DTR AV", da jeg forsøkte å gå ut av terminalmodus og over til nedlasting.)

En annen egenskap gjør programmet i stand til å kommunisere med en IBM 370 stormaskin via protokollemulator, når du kopler deg opp som VT100-terminal.

Begrensninger

Overføring av filer mellom Toshibaen og Saltrød Horror Show- maskinen, som kjøres under flerbrukssystemet MultiLink, ga magert resultat. (Uttrykket "multitasking" er her oversatt med "flerbruk".) Olivetti M24 PC gikk i frø flere ganger.. Høyeste oppnådde effektive overføringshastighet var 4.253 bits/sekund.

Ifølge Mathisen skyldes problemet inkompatibilitet mellom FASTOVER og flerjobbsprogrammet. Bruker du flerbruksprogrammet Desqview, vil du antakelig oppleve noe lignende.

KERM230.ARC

Mens vi er inne på Kermit. Versjon 2.30 av MS-DOS KERMIT fra Columbia University er tilgjengelig for dem som måtte være interessert. Datert januar 88. Med egenskaper som lokal bruk, fjernstyring av PC, VT102/H19/VT52/Tektronix 4010 emulering, IBM stormaskinkommunikasjon, avanserte server-funksjoner og mye annet. (225K, gratis)

Jeg testet det fra Olivetti M24 mot FASTOVER (se over) på Toshiba 1100+. Hastighet 19200 bps via null modem kabel. Ingen problemer.

Datapak

Nok om hjelpemidlene. Over til Televerket og de elektroniske transportveiene. Televerket har nemlig begynt begrenset testing av oppringt Datapak i hastigheten 2400 bps.

Jeg har forsøkt den planlagte tjenesten både mot CompuServe i USA og Teleboks i Norge. Hovedsaklig med bra resultat. Det vil imidlertid ta tid før tjenesten blir alminnelig tilgjengelig. Sannsynligvis skjer ikke dette før i tredje kvartal. Forsinkelsen skyldes innkjøp og innstallasjon av nytt modemutstyr i sentralene.

Flere steder i USA kan man som kjent ringe opp til forskjellige datanett i hastigheten 9.600 bps, som er fire ganger hurtigere enn 2400 bps, som er åtte ganger hurtigere enn vi kan gjøre i dag. Den høye hastigheten har vært tilgjengelig i omtrent halvannet år.

Jeg spurte når Televerket tenker å komme med det samme. Såvidt jeg kan bringe på det rene tenker ikke Televerket, i hvertfall ikke på en slik tjeneste ...

Hvorfor jeg maser? For min egen syke mor, selvfølgelig. Det er økonomi i høyere overføringshastigheter, hvilket burde gå frem av følgende priseksempler fra mine tre favoritttjenester i USA:

                    300 bps 1200 bps  2400 bps
    CompuServe      $6.00   $12.50    $12.50 
    The Source *)   $8.40   $10.80    $12.00 
    NewsNet   *)    *60.00  $60.00    $90.00 

(Prisen for The Source er for "foreign users" i "non-prime time". Prisen for NewsNet er for den grunnleggende tjenesten.)

Tallenes tale er klare. På CompuServe er det ikke tvil. 2400 bps er tingen. På The Source er prispåslaget ved overgang fra 1200 til 2400 bps under 20%, mens NewsNet beregner seg 50%.

Den effektive hastighetsgevinsten ved overgangen til 2400 bps vil variere fra tjeneste til tjeneste. Jo mer dialog, jo mindre gevinst.

Så, stå på guttær! Få opp farten.

En liten test

For å få mer underlag for mine påstander, satte jeg meg fore å laste ned siste versjon av kommunikasjonsprogrammet ProYam fra CompuServe i USA. Det viste seg å være lettere sagt enn gjort. Tre ganger fikk jeg brudd på sambandet. Fjerde gang gikk det.

Filen YAM.EQE var en komprimert fil på 138267 tegn. Overføringen fant sted ca. kl. 17.00 norsk tid, som er et ugunstig tidspunkt med mye belastning på CompuServes datasenter.

Overføringen av programmet tok 11.9 minutter ved 2400 bps oppringt via Datapak. Det gir en effektiv overføringshastighet på 193 tegn pr. sekund. Akseptabelt.

Datapak ga en rapport om 14.22 minutter oppkoplet, 2888 segmenter sendt og 160 mottatt. Det tok såvidt mye tid, fordi jeg gjorde noe annet småtteri, før jeg begynte nedlastningen.

Tar vi utgangspunkt i Datapaks rapport om hva som skjedde, kostet eventyret som følger:

    Til CompuServe: $12.50 a kurs 6.4 a 14.22 min:  kr. 18.96
    Til Televerket: lokale tellerskritt  2 stk      kr.  2.00 
    Til Datapak:    14.22 min. a kr. 0.90:          kr. 12.80 
                    3048 segmenter a kr. 0.04:      kr.121.92 
                                                    --------- 
    Til sammen:                                     kr.155.68 

I oktober lastet jeg ned tre programmer. Gjennomsnittlig effektiv overføringshastighet var ca. 70.5 tegn pr. sekund ved 1200 bps. I dag, med 2400 bps, gikk det over dobbelt så hurtig.

Hvis vi antar at dagens nedlastning er representativ, bør jeg kanskje kunne regne med en besparelse på minimum 20% av totalkost (som i kr. 155.68 over) ved å gå over til 2400 bps.

En besparelse på 30 kr. er vekslepenger sammenlignet med volumavgiften til Datapak. Den er som du ser urimelig høy. Hvorfor det skal være volumavgift på en slik tjeneste, er en annen sak. Jeg tror mange hadde satt pris på en forklaring.

NewsGrid

Tidliger har jeg omtalt ENS, CompuServe's elektroniske nyhetsklippetjeneste. Dette er forøvrig også gjort på s. 14 i boken ONLINE!, som vi nettopp har gitt ut på Dataforlaget. Boken er en samling, ajourføring og utdyping av temaer som har vært omtalt i denne spalten i 1986/88. (100 kr.)

The Executive News Service (ENS) klipper artikler i dagens nyheter i henhold til dine søkeord og legger dem i postkassen din.

Men hva om du har glemt å legge en viktig sak inn som søkeord? Da bruker du NewsGrid, en ny tjeneste på CompuServe. Den lar deg søke elektronisk blant gamle artikler fra et utvalg nyhetsbyråer. United Press International, Associated Press, Agence France Presse, Deutsche Presse-Agentur, Kyodo (Japan), Xinhua (Kina), PR Newswire, INTEX, Garvin Guybutler, Security Traders' Handbook og Panhandle Eastern Pipeline Corp.

Du kan også velge artikler fra menyer. NewsGrid dekker temaer som politikk, næringsliv, markedsrapporter, samt generelle temaer fra medisin og vitenskap til teater og underholdning. Både amerikansk og internasjonalt stoff.

"VIDEOTEX FUTURE"

På The Source har jeg funnet en elektronisk konferanse (i PARTI), som fortjener omtale. Temaet er "VIDEOTEX FUTURE". Utgangspunktet et forslag om innføring av "telecommunication gateways" i USA.

Tanken er å la informasjonsleverandører (de som driver databaser og nyhetstjenester) få levere sine data direkte til forbruker via tele/datanettet. Slik at kundene kan få dem direkte fra kilden uten å gå veien om fordyrende (?) mellomledd som f.eks. The Source og CompuServe.

Konferansen er svært interessant. Vesentlige momenter om utviklingen av "online mediet" er oppe til diskusjon og deltakerne er kunnskapsrike.

Sist jeg var "der" hadde konferansen kommet opp i 269 innlegg. Jeg har lastet ned de 250 første. Det tok fire timer å lese dem. Søndag planlegger jeg å laste ned resten.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.