Online nr. 2

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 9/1996, side 72


Sist avsluttet vi med automatisk innsamling av næringslivsnyheter fra Associated Press via det amerikanske informasjonsnettverket CompuServe i Ohio.

CompuServe er USAs største leverandør av elektronisk informasjon. Selskapet har over 250.000 personlige brukere. I tillegg betjener de 1100 større amerikanske bedrifter med nettverkstjenester og elektronisk post.

Associated Press er verdens største telegrambyrå. Dets nyheter serveres daglig rundt hele kloden, via dagsaviser, radio/TV, samt elektronisk fra flere kilder.

Så vidt jeg vet, er det ingen som tilbyr APs nyheter så billig som CompuServe. Du betaler standard pris (uten påslag) for lesetiden. I tillegg betaler du for datakommunikasjon (til Televerket). Total kostnad (1200 bit/s via Datapak) er ca. kr. 3.65 pr. minutt fra Norge.

I mitt tilfelle varierer kostnaden fra dag til dag. Noen dager bruker jeg kanskje bare et minutt, andre kanskje fire. Alt avhengig av om jeg finner noe verd å lese.

Valg fra menyer

Lesing av AP-telegrammer starter ved en hovedmeny med oversikt over temaområder. Oversatt fra engelsk ser den slik ut:

  AP Videotex          Page APV-1
  Associated Press News Highlights 
  1. De siste nyheter - oppdatert hver time 
  2. Været 
  3. Nasjonalt (dvs. USA) 
  4. Washington 
  5. Verden 
  6. Politisk 
  7. Underholdning 
  8. Næringslivsnyheter 
  9. Wall Street 
  10. Down Jones børsgjennomsnitt 
  11. Feature News 
  12. Historie (hva skjedde for et år siden i dag) 
  Velg og tast inn et nummer eller trykk <ENTER>, hvis du 
  ønsker sport. 

Herfra velger jeg vanligvis pkt. 8 og 11. Når jeg taster inn "8" får jeg en ny meny. Følgende skjermbilde kom opp på skjermen min et par dager etter at Statoil fikk "Troll-avtalen" i havn:

   AP Videotex             APV-1414
   1 Wednesday Gold Coin Prices 
   2 Monetary Target Zones Opposed 
   3 Commodity Futures Close Higher 
   4 Wheeling Pitt Idling Furnace 
   5 K mart, GTE To Form Network 
   6 Dollar Mostly Down, Gold Falls 
   7 Westinghouse Defends Reactor 
   8 Exxon: 6,200 Voluntarily Quit 
   9 Norwegian Oil Threatened Again 
   0 Millard To Sell ComputerLand 
   Press ENTER for MORE, or M for previous menu ! 

Når menyen er kommet opp på skjermen, stopper CompuServe og venter på mitt valg. Trykker jeg "9", kommer artikkelen om Norge og oljen. Trykker jeg vognretur, kommer en neste liste over artikler.

Lesing av en meny tar typisk 15-17 sekunder. Det koster med andre ord lite å lese overskrifter.

Hva du betaler pr. artikkelen, avhenger av hvor lang den er (alle mine anslag tar utgangspunkt i 1200 bit/s).

ProYam igjen

Kostnad avhenger av hvor effektiv du er. Hver gang du stopper og funderer på om du bør lese en artikkel, går takstameteret videre. Mange velger derfor å downloade (=ta et kopi av) menyene for å kunne studere dem i ro og mak etter at forbindelsen er brudt.

Finner du noe av interesse, ringer du opp igjen for å lese det du har valgt ut.

Et annet alternativ er økt automatikk. Som fortalt sist gang er det mulig å få datafangsten utført helautomatisk.

Hjemme hos meg er det programsystemet ProYam som taster inn "8"tallet ut fra hovedmenyen. Når artikkellisten kommer farende, tar det et "elektronisk bilde" av menyen og leter etter følgende bokstavkombinasjoner i artikkeltitlene:

norway
norweg
norsk hydro
statoil
north sea
videotex
online
laser
computer
modem
database
communication
Victoria
ISDN
CES

Når ProYam finner linjen

9 Norwegian Oil Threatened Again

oppdager det at ordet "Norwegian" inneholder "norweg", plukker opp 9-tallet først på linjen og sender det som en kommando til CompuServe. Derved kommer artikkelen, og den blir lagret på PC-en min.

Gevinst

Helautomatikk betyr 1) lavere kostnader, 2) større sikkerhet (for at jeg ikke overser noe viktig i farten.), og 3) vesentlig mindre tid til den mekaniske delen av datafangsten.

Før i tiden brukte jeg en liten TRS-80 Model 100 til datainnsamling (300 bit/s innebygget modem). Den gangen kunne jeg ofte bruke både 3 og 4 arbeidstimer daglig på kommunikasjon og etterbehandling (lesing, utskrift, besvarelse av elektronisk post, lagring, osv.).

Så kom 1200 bit/s modem og ProYam. Tidsforbruket gikk ned til to timer pr. dag. Helgene ble brukt til å lese det jeg ikke hadde fått med meg i løpet av uka.

Et år senere er ProYam-opplegget blitt stabilt. Tidsforbruket er ytterligere redusert. Innenfor rammen av en times arbeide pr. dag (søndagen står modemet stille) rekker jeg å følge med på ni informasjonsnett/postbokser samt å administrere driften av min elektroniske oppslagstavle ("Saltrød Horror Show").

Halvparten av tiden sitter jeg forresten og leser avisen. ProYam gjør jo sitt uten hjelp, og det har jo ingen hensikt å lese ting to ganger. Eller hva?

Datapak

Du er antakelig allerede godt informert om Datapak, Televerkets spesielle "transporttilbud" for data. Takket være Datapak er det økonomisk mulig (i hvertfall for meg) å holde jevnlig kontakt med informasjonsnett og elektroniske postbokser i utlandet.

Nylig er det gjennomført noen endringer i Datapak-tjenesten, som jeg tenkte å kommentere her:

Telefonnummeret til Datapak er nå 0165 (tidligere 093). Prisene er, som tidligere, 480 kr/kvartalet pluss en tids- og volumavgift. Ingen innmeldingsavgift. Du kan imidlertid ikke lengre farte rundt i landet med samme brukernummer/passord. Televerket krever inn et tillegg på 100 kr/kvartalet pr. dekningsområde (dekningsområder tilsvarer stort sett de områdene som dekkes av telefonkatalogene. Oslo og Akershus er i samme område).

100 kroner/kvartalet er kanskje ikke så mye. Prinsippet er imidlertid ikke i overensstemmelse med hva Norge trenger: rimelig og fleksibel datakommunikasjon - også for småbedrifter og privatpersoner.

Fra og med 1. september ble det gjennomført en endring i kommandooppsettet. En kommandolinje bestående av brukernavn og passord til Datapak etterfulgt av f.eks. det elektroniske telefonnummeret til CompuServe skal nå se slik ut:

N000100ABCDEF-A0313220200202(CR)

Det nye er "-A0" i linjen over, når man vil til utlandet (tidligere brukte man "-A9").

Mere informasjon om kommandooppsettet finner du i Televerkets ajourførte "DATAPAK - BRUKERVEILEDNING FOR TEGNTERMINALER 1986", hvis du finner ut av det. Det lille heftet er skrevet av teknisk orientert personell...

En annen "nyhet" er at oppringt 2400 bit/s er på trappene. Televerket har bedt om anbud fra interesserte leverandører, så det er i siget. La oss bare håpe at det ikke tar for lang tid. (En annen ting er at Televerket med en gang burde sikte seg inn mot 4800 og 9600 bit/s asynkront. Slike tjenester er allerede tilgjengelig flere steder i USA.)

Full rulle for 2400 bit/s

Såvidt jeg kan bedømme ligger Norge i teten, når det gjelder anvendt datakommunikasjon. Nord-Amerika ligger flere år foran oss. Engelskmennene ligger noen måneder foran. Japanerne kommer som et uvær. Lille Norge ligger hakk i hel og klart fordelaktig til i forhold til "land det er naturlig å sammenligne seg med".

Vårt målsetting bør være å ligge klart foran, og helst på linje med USA. Et mål på "hvor langt man er kommet" er antall frie elektroniske oppslagstavler og hva slags teknologi de bruker. Norge har mange relativt store BBS-er (=Bulletin Board Systems) målt i tilgjengelig disk og mottakskapasitet.

Med diskkapasitet mener jeg plass på disk avsatt til up- og downloading av tekst og programvare samt meldinger/konferanser.

Mottakskapasitet omfatter både evnen til å kunne ta imot flere enn en bruker av gangen og evnen til å ta imot brukere i forskjellige hastigheter.

Flere norske oppslagstavler eksperimenterer i skrivende stund med 2400 bit/s full duplex kommunikasjon, bl.a.

    Costa del Vindenes BBS - (05) 23 41 29
    Hackers Unlimited        (02) 52 39 70 
    The Thunderball Cave     (02) 61 55 88 

(Andre har slikt modemet på plass eller i bestilling. Saltrød Horror Show har et slikt modem, men den programvaren jeg bruker i dag er ikke i stand til å takle den høye hastigheten. Her er det max 1200).

Disse oppslagstavlene tilbyr også 300 bit/s og 1200 bit/s full duplex kommunikasjon. Flere BBSer i Norge kjører forøvrig på programvare, som er i stand til å kommunisere med modemer i hastigheter opptil 9.600 bit/s!

1200 bit/s half duplex og såkalte 1200/75-modemer (sender 1200 en vei og 75 den andre) har aldri fått noen apell. Et lite antall baser tilbyr slik kommunikasjon. Jeg tror utviklingen er i ferd med å rase forbi disse bastardmodemene. De har aldri hatt noe særlig for seg, og vil neppe få det.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.