Online nr. 20

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 5/1988, side 51.


Ifølge The IMS National Computer Retail Report økte salg av modemer til amerikansk detaljhandel med 36 pst. målt i antall enheter i september - november 1987 sammenlignet med samme periode året før.

Økningen i dollar ble imidlertid bare 18 pst. Den amerikanske forbrukeren fikk oppleve en kraftig prisnedgang på modemer i løpet av året.

Noe lignende har vi tildels også opplevd her hjemme - inntil Samferdselsdepartementet v/Statens Teleforvaltning grep inn. Politikerne ser ut til å være uten forståelse for hva rimeligere datakommunikasjon betyr for Norges generelle konkurransedyktighet. Det er kanskje lettere å få kortsiktige politiske gevinster ved å beskytte medlemmene i "Gutteklubben Grei".

I Japan har NEC utviklet et stykke utstyr, som sikkert ikke kan godkjennes her hjemme. En integrert input/output-enhet for personlige datamaskiner. PC-FU101 ser ut som en vanlig skriver med en liten telefon. Den kan imidlertid også virke som faksimile og image scanner. Koplet til en PC eller frittstående kan den fungere som telefaks og automatisk telefonsvarer. Pris ca. 12.000 kroner i Japan.

En annen interessant "nyvinning" kommer fra Sonic Electric Energy Corp. (Atlanta, USA). De selger lisenser på en teknologi som plukker RF radiobølger ut av luften og bruker dem for å lade opp batteriet til en bærbar datamaskin, en portabel TV eller hva som helst. Alt brukeren trenger å bære med seg er en liten boks på størrelse med en sigarettpakke.

Ifølge en nyhetsrapport fra NEWSBYTES (på The Source): "The device will add only $20 to the cost of your PC or TV. The technology is dimly related to NASA's work in using microwaves to power ultralight airplanes, only at the opposite end of the radiation spectrum".

Det hadde vel vært noe her hjemme. Hva med NRK? Kontakt Sonic Electric Energy på tlf. 095-1-404-523-5071.

Gratisdemonstrasjon i England

MicroLink - en av Englands elektronisk post tjenester, som bl.a. er koblet til Dialcom/Telecom Gold nettverket - tilbyr en gratis "diala-demo" tjeneste.

Du kommer frem til demo-tjenesten via en serie telefonnumre i London:

300/300 bps CCITT - tlf. 095441-583-3000
1200/75 bps CCITT - tlf. 095441-583-1275
1200/1200 bps Bell & CCITT - tlf. 095441-583-1200

Oppkopling gjøres med kommandoen CALL72. ID (=brukeridentifikasjon) er MAG111. Passord: DATABASE.

Du får en gratisrunde i seksjonene Kommunikasjon, Informasjon, Fritid og Tjenester. Hver seksjon beskriver en del av MicroLinktilbudet.

Thunderball Cave BBS

Jeg har besøkt The Thunderball Cave, en to-linjers oppslagstavle i Oslo. Den kan nås i 300, 1200 og 2400 bps hastigheter på tlf. 02-32 52 18 og 02-32 52 19.

Jon Orten, til daglig engasjert i Postverket med brukeropplæring i bruk av skrankemaskiner, er Sysop og driver en tavle med ni konferanser, diverse online spill og tonnevis av gratisprogrammer.

I konferansen GRAFISK dreier det seg om konvertering av tekst, tekstbehandling og grafikk. Konferansen STIL retter seg mot den yngre garde. Det er en spesialkonferanse for studenter og skoleelever.

Konferansen MUSIKK er spesielt aktiv og inneholder mange interessante meldinger. Her diskuteres U2, Beat Box, Minneapolis Funk, Southside Johnny og andre "fete saker" og "herlige rytmer med mange samplinger". Det handler også om priser, erfaringer og egenskaper vedrørende musikkutstyr. Spesielt moderne CD-platespillere er et hett tema.

Ønsker du å kunne spille flere CD-plater i en operasjon? Da kan du ha interesse av meldingene under temaet "5*CD I SPILLEREN".

The Thunderball Cave kjøres på programvaren PC-Board. Tavlen har kraftige kommandoer for selektiv lesing av meldinger. Når du har lest den første meldingen om "5*CD I SPILLEREN", kan du bruke "read thread"-kommandoen. Det betyr at du ønsker å lese "tråden", dvs. meldinger med samme temaangivelse. Du kan angi "non stop" for å få alt i en smell uten pauser.

I de andre konferansene ligger interessante datafaglige meldinger om temaer som EGA286, harddisk kataloger, Televerket/Datapak, Amiga, Atari, - og selvfølgelig om PCer og modem. I konferansen PERSON en lang, het diskusjon om hva som er best, IBM PC/AT eller Amiga. Morsom lesing.

I filbiblioteket ligger det i tillegg til "det vanlige" mange interessante programmer og filer for radioamatører. Dessuten fant jeg et program kalt SKATT88 ...

Thunderball Cave tilbyr deg å kjøre programmer online, f.eks. for finansiell planlegging. Mange er imidlertid mer interessert i spill, og fremfor alt "The Masters of Power Struggle" og "The Masters of TradeWars 500". Her er det ikke deg mot datamaskinen. Bruker spiller mot bruker. I dager og måneder.

Apropos tavler og gratisprogrammer

Noen oppslagstavler faller for fristelsen og gjør kommersiell programvare tilgjengelig for nedlasting. Hittil har mange kunne gjøre dette ustraffet, men det blir kanskje ikke så greitt lengre.

Amerikanske Software Publishers Association betaler $50 for informasjon om pirat-tavler som tilbyr kommersiell programvare. SPA ønsker navn, adresse og sysops telefonnumre, en utskrift av hvilke kommersielle programmer som tilbys og oppkoplingsinformasjon inklusive passord og dato. Førstemann som blåser i fløyta om en gitt tavle, får pengene.

"Vi er ute etter virkelige pirat-tavler", forteller SPAs direktør, Ken Wasch. "Vi er ikke ute etter tavler som har 8.000 gratisprogrammer og et kommersielt program, som tilfeldigvis har sluppet gjennom kontrollen."

Tilbudet står oppe til 1. juni. Skriv til SPA, 1101 Connecticut Avenue NW, Suite 901, Washington DC, 20036, USA.

Nytt fra CompuServe

Mens Thunderball Cave er gratis, koster det penger å bruke CompuServe. Når det likevel er interessant, er det fordi bredden og dybden i informasjonstilbudet er så mye større enn det de frie oppslagstavlene kan makte. - Dessuten er det aldri opptatt på telefonen.

CompuServe bare vokser og vokser. Nye tjenester florerer. Selskapet er i sannhet et Supermarked for Elektronisk Informasjon og desslike. Omkring 700.000 brukere. Folk ringer inn fra hele kloden.

Nylig har jeg bl.a. besøkt Aldus-forum. Det er en "klubb" for brukere av programmer fra Aldus Inc., f.eks. Desktop Publishingprogrammet PageMaker. Brukerne har her en direkte kontakt med leverandørens spesialister. Filbiblioteket inneholder mye informasjon og interessante hjelpemidler. (En "rapport" om hva jeg fikk ut av mitt besøk kan lastes ned fra Saltrød Horror Show tlf. 041-31378. Filen heter ALDUS.ARC).

En "klubb" jeg ikke har besøkt enda er "CD- ROM Forum". Det er imidlertid interessant at den er tilgjengelig. Derimot har jeg besøkt klubben PCVEN ("PC Vendors"), en samleklubb for flere leverandører som ønsker å tilby bedre support til sine kunder. Her kan du f.eks. få kontakt med en representant for Toshiba. I meldingsbasen leste jeg en interessant "tråd" med meldinger om den nye Toshiba 5100 bærbare datamaskin. Fra filbiblioteket lastet jeg ned en definisjonsfil for tilpassing av tekstprogrammet mitt (PC-WRITE) til spesialtastene på Toshiba 1100 Pluss.

For elektronikk-industrien

I mars holdt jeg foredrag for Elektronikkindustriens Komponentforum. Det ga meg anledning til å snuse rundt i databasene på NewsNet (945 Haverford Road, Bryn Mawr, PA 19010, USA) etter elektroniske newslettere av interesse for denne bransjen.

Følgende publikasjoner fortjener omtale: Japan High Tech Review, Japan Semiconductor Scan, Semiconductor Industry & Business Survey, Robot News, Consumer Electronics, The Computing Industry Daily og High Tech International.

Flere av NewsNets newsletterne kommer også i skriftlig form. Jeg synes imidlertid det er mer interessant med den elektroniske utgaven. Den er tilgjengelig dager og uker før den trykte kommer i posten. Jeg kan søke i tidlige utgaver etter informasjon av interesse. (Jeg kan også søke etter informasjon innen en hel gruppe med newslettere, f.eks. innen gruppen "Electronics and Computers")

Abonnement på NewsNet koster US$120.00 pr. år. I tillegg blir du fakturert for søking og lesing i databasen, samt for kommunikasjonsutgifter (til Televerket). Ved et kort besøk en gang i uken for å følge med i de to newsletterne over om halvlederkomponenter og moderat lesing av artikler, vil jeg anslå at du skulle kunne komme langt med en totalkostnad på 2 - 3.000 kr. pr. måned.

Procomm Plus

Vi har tidligere omtalt den nye versjonen av Procomm, som flere nordmenn allerede har anskaffet seg. Når jeg nå tar det opp igjen, er det ikke nødvendigvis en anbefaling. Nybegynnere kan greie seg lenge med "gamle", lettbrukte og gratisdistribuerte Procomm versjon 2.4.2. Ønsker de økt "datakraft" finnes det andre alternativer med flere egenskaper enn de som finnes i Procomm Plus, spesielt når det gjelder å lage kommandofiler for automatisert kommunikasjon.

Siste nytt er at Procomm Plus er på vei inn i Europa via de "tradisjonelle" (les: kommersielle) kanalene, komplett med teledataemulering. Shareware Marketing er blitt distributør i England og mottaker av europeiske registreringer. De er et lite selskap, som har spesialisert seg på "not-for-profit" (?) distribusjon av gratis og sharewareprogrammer.

Listprisen i England blir antakelig 49.95 pund pluss VAT. Teledata-emulering - eller "viewdata", som det kalles - blir tilgjengelig til sommeren en gang. (SHAREWARE MARKETING, 87 High Street, Tonbridge, Kent, TN9 1RX, England.)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.