Online nr. 21

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 6/1988, side 54.


Vi har sagt det før: å reise med modem og stresskuffertmaskin kan være frustrerende. Med mindre du er i USA, hvor forholdene er adskillig bedre tilrettelagt enn i Norge.

Med ett AT&T kredittkort kan du f.eks. ringe fra hvor som helst uten å ha lomma full av kontanter. Beløpet blir belastet kontoen din. Du betaler, når du kommer hjem.

Tjenesten har mange brukere. F.eks. Jim Butler, en ivrig bruker av kommunikasjonsprogrammet ProYam. Han beskriver oppsettet sitt slik:

"Kredittkortnummeret mitt legges automatisk inn i modemkallet. Jeg kan ringe hjemmefra, fra en venns hus eller fra hvor som helst og få regningen betalt av kontoret. This is wonderful!"

Kreativt i England

Noen engelske elektronisk post-tjenester tilbyr brukerne automatisk overføring av innkommende post. Når en melding havner i postboksen din, ringer stormaskinen til PC din og leverer meldingen. Slik at den ligger klar om morgenen når du våkner.

Slik er teorien, men hva om ikke PC-en er på? Da kjøper du et plugg-inn kort kalt "Worldlink Mail*Call". Kortet, som går på batteri og har 64K RAM, fungerer som en liten elektronisk oppslagstavle i stand til å ta imot posten døgnet rundt. (845 Pund fra WorldLink Communications LTD, 166 High Street, Sevenoaks, Kent TN13 1XE, England. Tel: 0732-455206. Ikke godkjent for bruk i Norge).

En annen ulovlighet: det Hayes-kompatible modemet Phonecomm 8685. Pris 195 Pund (eks. VAT). Fra 300-2400 bps full duplex samt videotex-hastigheten 1200/75. Produsenten, Digital Matrix Ltd., har en oppslagstavle på tlf. 095-44-21-705-5187 - med gunstige rabatttilbud sies det. Postadressen er 75 Willow Road, Solihull, West Midlands, B91 1UF, England.

Klubb for Macintosh-brukere

Macintosh Horizons Magazine, utgitt av the A.P.P.L.E. Co-op Independent Users Group i USA, har utpekt CompuServe som den beste "fullfeatured online service" for Apple Macintosh brukere.

I aprilnummeret hadde bladet en sammenligning av flere tilbud. Konklusjonen lød slik: "CompuServe har mest og det beste av alt for Mac-brukere, men MacNET er det vennligste og letteste systemet å bruke. Det er noe synergi mellom Delphi og CompuServe, da alle CompuServes databaser er tilgjengelig via Delphi. På CompuServe får du imidlertid god informasjon og feedback uten en masse unødvendig prat, slik som på Delphi".

Kreft-forum

Når vi snakker om CompuServe, må vi også fortelle at de nettopp har startet et Cancer Forum. Formålet med "klubben" er å gi online støtte og informasjon om kreft til kreftsyke, deres venner og slektninger.

Forumet styres av leger og teknikere fra the R.A. Bloch Cancer Management Center ved the University of Missouri, samt frivillige ved the Cancer Hotline i Kansas City.

Fortell om klubben til dem som trenger det. Fortell også hva forumet ikke gjør. Det skal ikke gi diagnose eller anbefale behandlingsmetoder.

For abonnement på CompuServe, skriv til CompuServe Information Service, 5000 Arlington Centre Blvd., POB 20212, Columbus, Ohio 43220, USA (tlf. 095-1-614-457-0802). - Det lønner seg å oppgi et kredittkortnummer, - VISA, Amexco eller Eurocard/MasterCard.

Mer for Macintosh

I England har Apple lansert en ny online-tjeneste for Macintosh brukere kalt "Apple Concourse". Det tilbys gratis og brukerstøttede programmer, teknisk brukerstøtte og verdensomspennende elektronisk post.

Tjenesten har et ikon-lignende brukergrensesnitt. Brukeren får inntrykk av at han er koplet opp til en lokal Macintosh fil-server.

Du kan ringe fjernvalg eller bruke tjenesten fra Norge via Datapak. Programvare for Concourse kan kjøpes i England for omkring 75 pund. Registrering i tjenesten koster 15 pund. I tillegg må du betale for bruken av basen. (Kontakt: Apple UK, Eastman Way, Hemel Hempstead, Hertfordshire HP2 7HQ, England.)

Kommunikasjonsprogrammet Telix

Versjon 2.12 av programmet kan lastes ned fra Saltrød Horror Show. Filnavn TELIX.ARC (166K stor. Bidragsønske $25.)

Telix er stort sett som alle de andre "Procomm- lignende" systemene. Du trykker Alt-D for å få opp telefonlisten, velger ut en adresse og systemet ringer. PgDn-tasten for å laste ned filer. Trykk på HOME-tasten for hjelp. Alt-P for innstilling av kommunikasjonsparametrene osv.

Programmet kan kommunisere i hastigheter fra 300 til 19.200 bps. Du kan overføre filer med protokoller som XMODEM, Kermit, SEAlink, Telink, Modem7, Ymodem og Ymodem Batch. ZMODEM er ikke direkte tilgjengelig, men du kan kanskje bruke tricket i MR- Z_00, slik det gjøres i Procomm 2.4.2. (Eller i filen Z4PCPL.ARC for Procomm Plus.)

Som de fleste andre moderne programmer, skryter også Telix av kommandofilspråk for ubetjent datakommunikasjon. Språket er imidlertid for enkelt til at man kan la Telix styre for seg selv.

Telix har vertsmodus, for den som måtte være interessert, men kan ikke tilkoples til andre porter enn COM1 og COM2.

Superrask null-modem overføring

Sist omtalte vi FASTOVER.ARC. Hoppsann! Pr. 2. mai hadde 66 personer lastet ned et kopi.

Nå har FASTOVER fått en konkurrent i det lille programmet ZIP.ARC (5K, gratis). Mens FASTOVER-programmet er på 44K, er ZIP.COM versjon 1.0 på under 2K.

Programmet virker fortreffelig for forsendelse av individuelle filer. Det vil imidlertid ikke akseptere jokernavn, slik som FASTOVER. Og ingen av programmene gir bedre ytelse enn DSZ.EXE, når det gjelder overføring til/fra en multitasking-maskin. Derfor bruker jeg fremdeles DSZ for overføring til og fra Saltrød Horror Show via null modem kabel.

Ny RBBS-PC

Saltrød Horror Show har i alle år brukt BBS-programmet RBBS-PC, ifølge det amerikanske tidsskriftet PC Magazine "industristandard" innen genren. Programmet er utviklet av frivillige siden 1978 og har funksjoner som:

  • bulletiner
  • elektronisk post (åpen eller privat)
  • opp- og nedlasting av filer
  • utfylling av spørreskjemaer
  • adgang til andre brukerprogrammer basert på kommandofiler skrevet av Sysop
  • mulighet for å la autoriserte oppringere få adgang til operativsystemet for å kjøre andre programmer "bortefra".

Nylig kom en ny versjon, versjon 16.1A. Den er tilgjengelig på to dobbeltsidige, 9-sektors disketter for US$8.00 fra:

Capital PC Software Exchange
P.O. Box 6128
Silver Spring MD 20906, USA.

I forhold til hva du har erfart på Saltrød, har programmet en mengde nye egenskaper. Følgende er spesielt interessante:

  • Mulighet for bruk av "sub-boards", dvs. konferanser med sine egne bulletiner, filområder, menyer, brukerfiler osv. med evt. automatisk registrering av nye brukere i konferansene.
  • "Threading", eller på norsk "følge tråden". Dette medfører at brukeren kan lete gjennom meldingsbasen etter meldinger som har med en angitt "tråd" å gjøre. Du kan søke ut meldinger for lesing ut fra meldingstema, avsenders navn eller mottakers navn, - forover eller bakover.

    Dette betyr mye for effektiv bruk av konferansene som kunnskapsbaser.
  • "Turbo-pålogging". Systemet kan settes opp slik at brukere kan kople seg opp med en enkel kommandolinje og gå direkte enten til meldingssystemet eller en konferanse.
  • Sysop kan la brukere bli varslet om nye filer straks de kopler seg på. Slik at de kan laste dem ned øyeblikkelig, uten overhode å gå til andre deler av systemet ("Turbo-nedlasting").

Vi får se. Kanskje det blir ny programvare på Saltrød Horror Show etter hvert. Problemet er bare at SHSZ30.ARC, med filer for helautomatisk "behandling av "showet", må skrives om for å kunne brukes med det nye systemet...

(Er du interessert i flere detaljer, kan du laste ned filen RBBS161A.ARC fra Saltrød Horror Show, tlf. 041-31378.)

Verden åpner seg - igjen

Jeg har nettopp vært online med et par amerikanske oppslagstavler via Datapak. Vanlige oppslagstavler. De har ingen Datapak- lignende oppkopling "over there". De er tilgjengelig takket være en amerikansk tjeneste kalt PC Pursuit (se omtale i nr. 9/87 s. 60).

Et praktisk eksempel, slik at de som har Datapak-abonnement kan prøve. Hva med The National Geographic Societys (de med magasinet) oppslagstavle i Washington D.C.? Slik gjorde jeg det:

  1. Jeg ringte Datapak på tlf. 0165 og koplet meg opp i 1200 bps hastighet. Etter å ha avgitt mitt kontonummer/passord tastet jeg inn det elektroniske nummeret til PC Pursuits modem i Washington-området:
    a0311020200116
  2. Jeg fikk kvittering fra Datapak da forbindelsen var etablert ("311020200116+COM") og hadde kontakt med et modem (!) i Washington. Nå skulle jeg videre til National Geographic. Det kunne gjøres ved hjelp av et lokalnummer og en AT-kommando (modemet var Hayes-kompatibelt). Jeg tastet inn:
    ATD7756738

Etter litt fikk jeg meldingen "CONNECT 1200" på skjermen etterfulgt av "WELCOME TO THE N.G.S."

For å gjøre en lang historie kort. Jeg var oppkoplet i 13:24 minutter, leste mange bulletiner og lastet ned et lite program med Ymodem protokoll. Total kostnad (inklusive lokale tellerskritt for kontakt med Datapak) under kr. 55.00. Fjernvalg til USA med samme varighet kommer på kr. 186! Dessuten er det usikkert om du vil oppleve samme overføringskvaliteten ved å ringe direkte.

To filer på Saltrød kan ha interesse i denne forbindelse:

PURS0488.ARC - en liste over amerikanske oppslagstavler
NUALIST.ARC - som inneholder numre til PC-Pursuit modemer i noen andre amerikanske byer.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.