Online nr. 25

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1988, s. 44.


Elektronisk post til telefax

Har du enda ikke fått deg telefax? I så tilfelle kan det kanskje interessere at det finnes andre alternativer.

CompuServe i USA tilbyr å sende dine elektroniske meldinger til faksimilemaskiner hvor som helst i verden. Du mottar en automatisk bekreftelse i "postboksen din", når meldingen er levert.

Pris for en melding sendt til en amerikansk mottaker er $0.75 for de første 1.000 tegn og $0.25 for hver ytterligere 1.000 tegn. I tillegg betaler du som vanlig for å sende din melding til CompuServe, dvs. $12.00 pr/time i hastighet 1200 bps pluss Televerkets andel (Datapak og lokalsamtale) omkring 170 kr/time.

Du vil med andre ord kunne sende en telefax på 1.000 tegn til en mottaker i USA for rundt regnet 6 - 7 kroner alle kostnader inkludert.

Vil du sende til et annet land, er prisen basert på en minstemengde på 3.000 tegn (en tettskrevet A-4 side regnes til omkring 2.200 tegn.). En slik "minste-melding" sendt til en mottaker i Norge ($3.90 første 3.000 tegn, deretter $1.00/1.000 tegn) anslås å koste omkring 30 kroner. Alle kostnader er da tatt med.

For samme pris kan du sende til f.eks. Andorra, Belize, Nicaragua og diverse andre land i Nord-Europa. Til Japan koster det ca. 50 kroner. Til De Nederlandske Antiller omkring 22 kr. Til Peking omkring kr. 80. Moskva og Habana står ikke på listen ...

Amerikaneren Mike Davenport rapporterte at en 3.000 tegns fil ble sendt til Indonesia på 12 minutter. Dvs. det tok 12 minutter fra meldingen lå i hans "utkurv" på CompuServe til sistnevnte bekreftet at mottakeren hadde mottatt den. Pris til CompuServe US13.90.

Hans G. Michna bruker tjenesten rutinemessig fra Tyskland og finner det mer økonomisk enn å kjøpe seg eget faksimileutstyr med sitt bruksmønster.

(Adresse for abonnement på CompuServe: 5000 Arlington Centre Blvd., POB 20212, Columbus, Ohio 43220, USA.)

Mer om telefax

Svakheten med CompuServe-løsningen er at du bare kan sende. Du kan ikke be andre sende telefaks til din elektroniske postboks og få dem konvertert til ascii tekst. En slik tjeneste er imidlertid tilgjengelig via det amerikanske byrået General Videotex (PAN-tjenesten). Du kan ikke motta grafikk på denne måten - enda.

Mens vi er inne på faksimile, er det naturlig med noen ord om PC-FAX. Dvs. om de små PC-kortene du stikker inn i maskinen din for at den skal kunne fungere som en telefax-maskin.

Er du interessert i dette, vil jeg gjøre oppmerksom på en interessant konferanse på The Source. Den heter "FAX AND PCS", handler om "PC AND FAX CAPABILITIES" og startet 8. august i år.

"Konferanse" er forresten et misvisende begrep i dette tilfellet. The Source kaller konferansen for en "electure", hvilket kan oversettes med "elektronisk forelesning". "Gjesteforeleser" er Jan Ozer, General Manager i Quadram Corporations Facsimile Products Division.

Sist jeg besøkte konferansen inneholdt den 48 meldinger. Kompetent og interessant. (Ønsker du adgang til The Source kan du skrive til: The Source, 1616 Anderson Road, McLean, VA 22102, USA.)

Mer interessant i PARTICIPATE på The Source

I PARTICIPATE, The Sources konferanserom, kommer det daglig til nye konferanser. Om alle tenkelige emner. Her er et par jeg har festet meg med i det siste:

  • "CANCER SUPPORT" har som formål å gi støtte til og fra familier med kreft-ofre.
  • "GRANNY FLATS" er en "forespørsel om informasjon om en interessant løsning på pensjonistboligproblemet".
  • "ORIGINAL ART TALKS TO HIMSELF" er startet av signaturen KISSOFDEATH (i PARTICIPATE bruker folk ofte signaturer i stedet for fulle navn) er noe av det merkeligste jeg har sett. I konferansens "heading" står det "SO, ART, WHAT DO YOU HAVE TO SAY FOR YOURSELF????". Den inneholdt i løpet av kort tid over 500 meldinger.

I utgangspunktet var det en "jeg vil prate om litt av hvert"-konferanse, "er det andre som også vil?" Diskusjonen tok imidlertid en uventet retning. Konferansedeltakerne ville spille amerikansk fotball! Litt vanskelig å forestille seg kanskje. Verbal fotball i meldingsform. Hmmm ... Må sees, som det står i annonsene.

Konferansen "WORLD FUTURE SOCIETY" er en diskusjon om fremtidsstudier og -forskning. "SEA VS PKWARE" handler om rettsaken mellom produsentene av ARC-systemet og PKARC-systemet. (To kjente systemer for komprimering og dekomprimering av filer f.eks. for overføring pr. modem. Filer med endelsen ARC fra norske oppslagstavler er komprimert med et av disse to produktene.)

"LAN LUBBERS" er et tilbud om hjelp i forbindelse med konstruksjon av et lokalnett - bygget rundt et case studie. "AIDS TREATMENT NEWS" handler om "alternative" behandlingsmetoder for sykdommen AIDS. "DIVORCE AND THE NEW POOR" handler om skilsmisse og "nyfattigdom". Spørsmålet som er oppe til diskusjon er om noe kan gjøres for å løse problemet. "CC RULES" dreier seg om utvikling av retningslinjer for "det elektroniske konferanse-samfunnet".

USA TODAY Decisionline

I "gamle dager" var jeg en ivrig bruker av USA TODAY Decisionline. Det var en samling newslettere produsert av Gannetts News Media Services (USA) med korte, daglige konsentrater om nyheter innen forskjellige fagområder. Jeg fulgte med innen fagområdene teknologi og kommunikasjon. Tjenesten var tilgjengelig på NewsNet og CompuServe.

For ca. ett år siden forsvant tjenesten fra de kildene jeg hadde adgang til. I juni i år dukket de imidlertid opp igjen. Denne gangen på The Source. (Den er også på GEnie, som er General Electrics videotex nettverk.)

DecisionLines-rapportene kommer kl. 06.00 New York-tid hver virkedag og omfatter 12 industriorienterte nyhetsbrev. I tillegg til normale kommunikasjonsutgifter må du ut med en abonnementsavgift pr. nyhetsbrev på $7.50 ($72 pr. år). Vil du ha adgang til alle newsletterne koster det $49.99/måned. Avgiften til The Source ligger på fra $0.18 pr. minutt (1200 bps, "non prime time"-pris).

Jeg abonnerer på "TECHNOLOGY", leser alle ukens nyhetsbrev i en smell hver søndag (helautomatisk med kommunikasjonsprogrammet ProYam) og oppnår derfor laveste pris.

I årets første måneder har jeg forresten betalt kr. 1.842 til The Source for kjøp av datatjenester, av dette er ca. kr. 500 for årsabonnementet på nyhetsbrevet TECHNOLOGY. Holder vi abonnementsavgiften utenfor tilsvarer det i gjennomsnitt ca. 170 kr/mnd. Utgiftene til Televerket ligger på omkring kr. 380/mnd. Total utgift blir følgelig ca. kr. 550/mnd.

For dette får jeg USA TODAY DECISIONLINE, ukentlige NEWSBYTE-rapporter (se Datatid nr. 6/87 s. 38+) og besøk i PARTICIPATE.

Tjenestens innhold

Du navigerer deg rundt i DecisionLines-nyhetene ved hjelp av menyer. Hovedmenyen ser slik ut:

                         DECISIONLINES
      Today is July 31, 1988.  The last update was July 29. 
    Newsletter Category      Lead Story 
 -------------------------------------------------------------- 
  1 Personal Investing  ...  Feds say no interest rate hike 
  2 Banking & Economy   ...  Panel passes banking bill 
  3 Energy              ...  Tenneco Oil draws bidders 
  4 Insurance           ...  Insurance firms backed campaign 
  5 Business Law        ...  Pollution blamed on laws 
  6 Real Estate         ...  Fannie Mae is strong 
  7 Technology          ...  IBM to raise U.S. prices 
  8 Telecommunications  ...  Cable swap called off 
  9 Travel              ...  U.S. travelers flock to Europe 
 10 Trends & Marketing  ...  `Frank's Place' rates Emmy nods 
 11 Advertising         ...  Ads helped market new diapers 
 12 Health              ...  AIDS can `paralyze' survivors 
 13 Special             ...  From college to Wall Street 
 -------------------------------------------------------------- 
  Enter item number(s), <.K> for keyword search, <.D> for date 
 search, <.S> for the subscription menu, <.H>elp or <.Q>uit: 

Her sender ProYam i mitt tilfelle ".D"-kommandoen og ber om en dato. Kopler du deg inn daglig for å lese, vil du imidlertid taste f.eks. "10" for å få nyhetsbrevet "Trends & Marketing".

Hver dagsutgave inneholder typisk omkring 5.000 tegn med tekst. Her er et eksempel på et nyhetskonsentrat fra TECHNOLOGY (1.9.88):

FCC OUTLINES SYSTEM STANDARDS:
The government took a major step toward bringing super-sharp television pictures into U.S. homes. The FCC has outlined the first technical standards for a high-definition TV system. Their major ruling states that any HDTV system has to work with current TV equipment.

Gratistur til The Source

The Source kontaktes mest økonomisk via Datapak. Det er flere NUA-numre (NUA = Network User Address) å velge mellom, bl.a. følgende:

 a0311030100047
 a0311030100002400 
 a0311030100156 
 a0311030100048 

Jeg har brukt det første nummeret i flere år.

Om du ikke har abonnement på The Source, kan du få en 15 minutters demonstrasjonstur ved å kople deg på med følgende identifikasjon:

ID STCDMO AARDVARK

Du taster det inn når du får beskjeden "Connected to The Source". Lykke til!

Bruker du regneark?

En liten "på tampen" notis om en ny konferanse på Bergen By Byte BBS. De har en konferanse for regneark-brukere og ønsker andre brukere velkommen med synspunkter, tips, vurderinger, spørsmål, problemer osv. (Tlf. 05-32 44 47 eller A450134 via Datapak. Skriv "JOIN APPLICATIONS SPREADSHEET" for å delta.)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.