Online nr. 26

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 11/1988, s. 54.


England var en skuffelse. Landet fremstår som Europas kanskje frieste telekommunikasjonsmarked. Det er imidlertid en pine for tilreisende å få koplet opp utstyret sitt for å drive datakommunikasjon.

Jeg hadde et Unimod 4161 modem i kufferten, skjøteledning til telefon og diverse skrujern. "Dette skal jeg nok greie," tenkte jeg. Men den gang ei ..

I London bodde jeg privat. Siden sist hadde min vert skiftet ut sitt gamle telefonapparat (lignet den norske "67- modellen") til fordel for et moderne, trådløst apparat. Mens telefonkabelen tidligere var koplet fast til veggen kunne den nå trekkes ut av et støpsel.

Kontakten var ulik noe jeg tidligere har sett andre steder. Jeg fikk imidlertid tak i en skjøteledning i telefonavdelingen hos stormagasinet Harrods (ca. kr. 50). I en elektrisitetsforretning kjøpte jeg en "sukkerbit" til omkring kr. 15.00. Deretter bar det hjem for å "mekke".

En "sukkerbit" er en av disse, små hvite plastikkdingsene, som du kan bruke for å kople sammen ledninger. Du stikker den ene ledningsstumpen inn i et hull på den ene siden og skrur den fast. Den andre ledningsstumpen skrus fast på den andre siden. Min sukkerbit hadde plass til 10 ledningssett, så det var plass nok.

Operasjon "kontakt"

Tastafonen hjemme er koplet til veggen med en kabel, som inneholder fire tynne ledninger av forskjellig farge. Av disse er det nr. 1 og nr. 3 som overfører lyd. De to andre ledningene har ingen funksjon.

Jeg kuttet min medbrakte telefonkabel (skjøteledning) i to, tok av isoleringen rundt de fire små ledningene og skrudde nr. 1 og 3 inn i to sukkerbiter. Systempluggen i den andre enden ble stukket inn i modemkontakten. (Når du holder ledningen vertikalt med pluggen ned slik at de fire metall-ledningene i pluggen er synlige, er det ledningen helt til høyre som er nr. 1.)

Den engelske skjøtekabelen ble også kuttet i to og de fire små ledningsstumpene avisolert. Spørsmålet var nå hvilke to ledninger som skulle koples til de to fra modemet.

Jeg koplet modemet til Toshiba 5100 og startet opp et kommunikasjonsprogram. Inntasting av "AT" etterfulgt av ENTER ga "OK" på skjermen. Forbindelsen med modemet var i orden.

Første ledningskombinasjon ble skrudd fast i sukkerbitene. Høytalerknappen på modemet ble trykket ned. Jeg tastet "ATH1" og ENTER. Stillhet.

Slik forsøkte jeg forskjellige kombinasjoner. Ved tilkopling av ledning 1 og 4 fikk jeg endelig summetonen i høytaleren. (Det spiller ingen rolle om du kopler 1-1 eller 1-4.)

Optimistisk tastet jeg ATD3281983. Intet resultat. Og lengre kom jeg ikke før jeg måtte reise ...

Løsningen

Vel hjemme konfererte jeg med produsenten av modemet. Han mente problemet skyldtes at den engelske summetonen er så forskjellig fra den norske. Modemet greier ikke å oppfatte den og kan således ikke slå nummeret (når det står i "fabrikkinnstilling").

Tricket er som når vi ringer ut fra en hussentral med en "umulig" summetone. Du kan f.eks. stilles inn modemet med følgende Hayes-kommando før du bruker ATD- kommandoen:

ATX1

Modemet vil da vente et antall sekunder (som angitt i registeret S6. "Fabrikkinnstilling" er 6 sekunder.) og slå nummeret uansett summetone (eller opptattsignal).

Til ettertanke

Jeg var fristet til å kjøpe et engelsk modem. Det tar for mye tid å "mekke", - med mindre du regner med stadig å være i London.

Har du dårlig tid, har du forresten lite tid til å kjøpe billig også. Jeg var innom en databutikk, men gikk fort ut igjen. Prisen for et 2400 bps Hayeskompatibelt modem var nesten 6.000 kroner.

"Mekkemetoden" over er generell. Den gjelder uansett om modemet er eksternt eller innebygget i PC-en. Den er like anvendbar i USA, Japan, Østerrike, Sverige og Danmark.

Har du først gjort det for ett land, har du gjort halvdelen av jobben for neste. Du har en tilkopling mellom modem og "sukkerbit" og vet at den virker. Det er bare resten som mangler. - "Resten" kan forøvrig være et ferdig tilpasset sett med "aligatorklips". (Se nr. 7/87, s. 38) ...

Nye modemer i England

Dowty Information Systems nye internmodem Quattro Plus PC koster 795 pund og kommer med opptil 9600 bits/sekund overføringshastighet og MNP nivå 5 feilkorreksjon. (MNP = Microcom Networking Protocol)

Modemet udskiller seg fra hopen ved at kontrollprogrammet leses inn i modemets innebygde RAM fra PCens disk. Dermed blir det lettere å oppgradere modemets programvare når og om det måtte være ønskelig.

Pace Micro Technology selger en såkalt "Error Correction Unit" (ECU). Det er et tilleggsutstyr for modem som gir MNP nivå 4 og EPAD korreksjonsprotokoll. Pris: 149 pund. (Pace Micro Technology, Allerton Road, Bradford BD15 7AG, England. Tlf: 0274- 488211.)

Racal Milgo er i ferd med å lansere DELTA 332, et modem som skal være i stand til V29 (9600/300 bps), V32 (9600 bps) og V33 (14.400 bps) over en vanlig telefonlinje. Priser foreløpig ukjent.

Hvorfor er ikke Norge med?

MCI Communications Corp. lanserte 1. oktober en ny, internasjonal fjernvalgtjeneste kalt "MCI call USA" med spesialpriser for oppringing fra noen utvalgte land til USA. Kunder med MCI kort vil kunne ringe USA for US$1 pr. minutt pluss en avgift på US$2 pr. oppringing.

De landene som er med er Australia, Belgia, Frankrike, Nederland, Danmark og Sverige. Hvor er Norge?

Kjøp av brukte PCer pr. modem

The Boston Computer Exchange er et amerikansk firma, som har spesialisert seg på auksjon av nye og brukte PC-er og tilleggsutstyr. Hittil har auksjonene foregått ved at man har ringt opp til selskapets auksjonslokaler i Boston.

Det nye er nå at selskapet database over brukte maskiner gjøres tilgjengelig via CompuServe, en hyppig omtalt databaseleverandør i disse spaltene. Interesserte kjøpere kan sende kjøpsordre til BCE via elektronisk post.

I hvilken utstrekning norske abonnenter på CompuServe kan benytte seg av tjenesten er ukjent.

Internasjonal post på norsk BBS

Thunderball Cave i Oslo (tlf. 02-325219 og 02-325219) har såkalt echomail med Asterix BBS i Washington D.C., USA. Har du lyst på litt internasjonale perspektiver, kan dette være et sted å begynne.

Procomm

Det er blitt mange Procomm-brukere i Norge. Er du en av dem, kan du ha interesse av (endelig) å skaffe deg et abonnement på CompuServe. Datastorm Technologies, folkene som har laget Procomm og Procomm Plus, har satt opp et eget "support center" i PC Vendor Forum.

Når du er abonnent, kommer du dit ved navigeringskommandoen "G PCVEN". Datastorm holder til i seksjon 14 og har et eget filbibliotek.

I filbiblioteket i et annet forum, IBMCOM, ligger forøvrig filen PCPLUS.ARC for nedlasting. Det er en "forsøk-før-du-kjøper" versjon av programmet. "PROCOMM PLUS TEST DRIVE" kaller de den. 235K stor.

På Saltrød Horror Show (tlf 041-31378) ligger SEMAFORS.ARC (1K). Filen inneholder en Procomm 2.4.2. kommandofil for automatisk oppkopling til Semafor BBS i Arendal (EB Telecoms BBS). Den sørger for automatisk oversikt over nye filer og ber om oversikt over nye meldingstemaer i hovedmeldingsbasen.

Kommandofilen kjører en fastsatt rute og kan ikke takle uforutsette hendelser "underveis". Du må derfor sitte og passe på mens den arbeider.

Filen PRCMDIR.ARC inneholder en liste over norske oppslagstavler publisert i Datatid for bruk av PROCOMM. Du kan slette eller døpe om din gamle PROCOMM.DIR-fil og bruke denne i stedet.

Avansert søking på Dow Jones

Amerikanske Dow Jones News Retrieval er et stort databaseselskap for forretningsfolk inneholdende alt fra politiske og økonomiske nyheter til dagens aksjekurser. Siste nytt er tjenesten "The Connection Machine". Den lar deg søke etter nyheter med kommandoer som "What did Reagan and Gorbachev discuss the last time they met?" - og få fornuftige svar.

Søkekommandoene kan forbedres ved å velge artikler fra en liste over "treff" sammensatt av The Connection Machine. Fortsatt søking gjøres ved hjelp av de "utvalgte artiklenes algoritmiske verdier". Så nå vet du det. Tjenesten blir tilgjengelig ved juletider.

Noen nye filer

Filen ZINTRO.ARC (7K) inneholder en kortfattet innføring i den populære overføringsprotokollen ZMODEM (fra X til Z, som det heter). Du får et innblikk i hvorfor den er så mye mer effektiv enn XMODEM og YMODEM.

Filen SHS.SLT (3K) inneholder en kommandofil for automatisk oppkopling til Saltrød Horror Show med kommunikasjonsprogrammet Telix (ver. 3.0). Laget av Tom Sivesind.

FIXCOM.ARC (1K) kan i enkelte tilfeller hjelpe med å redusere støyproblemer. Det kjøres før du starter opp kommunikasjonsprogrammet for å redusere sannsynligheten for at tegn blir tapt i en dataoverføring.

RADMOD.TXT (4K) er for radioamatører. Det er en informasjonsfil fra SANCO A/S (tlf. 03-990990) om hvordan CABAL systemet kan brukes som modem for dataoverføring via radio.

Modemet følger CCITT V23 standard, 1200 bps med 8 bits, ingen paritet og ett stoppbit. Signalene fra radioen går via en prosessor på modemkortet som kan filtrere støy på sambandet.

FilenKURS1188.ARC inneholder omtale av noen kommunikasjonskurs på Saltrød i November.

Til slutt, men ikke minst, filen SHSY51.ARC ligger nå tilgjengelig for nedlasting fra SHS. Den inneholder mine ProYam kommandofiler for helautomatiske besøk pr. modem til SHS, Teleboks, DIX og oppkopling til forskjellige BBS-systemer. Men mer om dette i en annen artikkel.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.