Online nr. 34

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 6/89, side 88.


Amerikaneren Paul Zucker serverte nylig YKIGTBOOTDW i NEWSBYTES nylig. NEWSBYTES er et online nyhetsmagasin, som jeg har omtalt tidligere. Forkortelsen står for "YOU KNOW IT'S GOING TO BE ONE OF THOSE DAYS WHEN ..".

Her er noen oversatte bruddstykker:

DU VET DEN DAGEN KOMMER DA ..
  • du ringte kontoret i Moskva før lunch. Da du kom tilbake etter lunch oppdaget du at du ikke hadde lagt på røret ordentlig, og at operatøren i Moskva fremdeles har deg på "venting" med "Greensleeves" som bakgrunnsmusikk.
  • et forbrukermagasin i TV ringer og ber om et intervju, siden du er den eneste som har et Chungwoo modem, som enda ikke har henrettet sin eier med elektrosjokk.
  • Computerworld lanserer en ny ukentlig dataavis og du får 87 kopier i uken adressert til de 87 folkene som arbeider i din dataavdeling, men der arbeider bare du og en dame fra ManPower!

Video jukebox

Siden vi først er inne på "trendsettende saker". En selvprogrammert musikkvideo-tjeneste kalt The Video Jukebox Network ble nylig gjort tilgjengelig i Philadelphia og Minneapolis (USA).

Seere ringer et lokalt telefonnummer og blir koplet direkte til den lokale jukeboksen. De hører en digital telefonmelding, og kan velge en video ved hjelp av en tre-talls kode på tastafonen. Dermed kommer den utvalgte videoen opp på alle skjermer tilkoplet kabel-TV nettet. Det koster US2$ å velge en video. Du kan velge tre for US$5.

Minitel blir internasjonal

Franskmennene gjør det de kan for å få andre til å ringe opp Minitel og Minitel-kompatible videotex informasjonstjenester. I USA gjør de det pr. modem, pr. post og personlig. Interesserte tilbys et gratis kommunikasjonsprogram for oppkopling mot tjenesten.

Det skal imidlertid ikke stoppe der. Brukere i Belgia, Italia, Spania, Tyskland og Finnland skal også få adgang til den franske tjenesten. I løpet av 1989, heter det.

Gratistilbudet er begynnelsen på en trend. Konkurransen blant online-tjenestene øker og noe må gjøres for å få flere brukere.

Snart kommer forhåpentligvis flere norske tjenester til å tenke på samme måte.

Jeg tror imidlertid ikke det stopper der. Veksten bremses av forbrukernes manglende datakunnskaper. Det er fremdeles for vanskelig med datakommunikasjon sammenlignet med f.eks. telefon og telefaks.

Automasjon er løsningen

Oppkoplingen til online-tjenestene stopper ofte før det har begynt. Installasjon av modem og kommunikasjonsprogram er en uoverstigelig terskel for altfor mange.

Hadde alle hatt de samme hjelpemidlene, kunne vi gitt dem en diskett i hånden og sagt: "Stikk den i PCen og skru på strømmen. Dermed er du i gang."

Tidligere i år gjorde jeg et forsøk. På "Saltrød Horror Show" (tlf. 041-31378) ligger et system for automatisk kommunikasjon med programmet ZCOMM i filen SHSZ34.COM (17KB, selv-utpakkende fil). I Oslo satt en venn med et nedstøvet modem. Han hadde lenge tenkt på å komme online til SHS, men aldri maktet å sette i gang.

Jeg la ham inn i brukerregisteret på oppslagstavlen med passord og det hele. Program og kommandofiler (tilpasset hans modem og oppsett) ble kopiert over på en diskett. Til slutt laget jeg en batchfil som kopierte filene over i en ny katalog på harddisken hans.

Han mottok disketten og leste lappen jeg hadde klistret på. Der sto det: "Sett disketten i A-stasjonen. Tast A: og deretter TILODD etterfulgt av ENTER."

Samme kveld var han online med "Saltrød Horror Show". Alle nye meldinger i konferansene siden jeg hadde registrert ham, ble overført til Oslo. Da han var ferdig, ble meldingene automatisk lastet inn i hjelpeprogrammet LIST, slik at han kunne lese og evt. lagre det han hadde lyst til å beholde. Nå var det enkelt nok.

Forskjellige behov og løsninger

Automatisk oppsett av modem, kommunikasjonsprogram og PC burde være et minimumskrav til vertenes gratissystemer. Kan det slå nummeret og sørge for oppkopling, blir mange fornøyd. De ønsker ofte å overta manuelt likevel, når de kommer så langt.

Automasjon vil aldri kunne bety det samme for alle. Til det er informasjons- og bruksbehovet for forskjellig. En slik løsning vil derfor være utilfredsstillende f.eks. for dem som ønsker økt onlineproduktivitet uten at kostnadene blir for høye.

Profesjonell tapping av eksterne informasjonsressurser krever en økende grad av automasjon. Det tar for mye tid å gjøre ting manuelt. Tiden bør heller brukes til å lese, tygge, fordøye og bruke det som samles inn enn til teknisk innsamlingsarbeide.

Frank Burns på det amerikanske nettverket MetaNet er talsmann for strategien "SCAN - FOCUS - ACT".

Første besøk på en ny online-tjeneste medgår til "SCAN". Du prøver å få en generell oversikt over tilbudet og hvordan det kan brukes. Interessante bulletiner, databaser, konferanser, meldinger, nyhetstjenester, gratisprogrammer, spill, e.l. blir notert.

Når du er ferdig, vurderer du det innsamlede materialet og glir gradvis over i "FOCUS" og "ACT".

Etter som du lærer om tilbud, brukere og anvendelsesmuligheter, endrer bruken seg. Ting som tidligere var interessant, blir droppet. Nye ting kommer til. Noe glir inn som faste "funksjoner", f.eks. ved at du begynner å lese en gitt nyhetsrapport hver mandag.

Dermed oppstår et behov for automatisk datakommunikasjon.

Enkel filoverføring

Fra det filosofiske til det konkrete. Du ønsker å sende en fil til kameraten i Tromsø. Mange ser på dette som vanskelig hokus pokus.

Tror du at et oppslagstavleprogram eller et kommunikasjonsprogram i vertsmodus er løsningen, tar du feil. Gjør det heller slik:

For enkelthets skyld går vi ut fra at begge har PROCOMM. Det er stilt inn med sammen ordlengde og paritet (8 bits, ingen paritet) og er koplet til Hayes-kompatible modemer i hastigheten 2400 bits/s.

Du ringer til Tromsø og blir enige om at han skal være mottaker. Som mottaker må han først forsikre seg om at PROCOMM er online med modemet (tast AT. Får du OK som svar, er du i kontakt) i avtalt overføringshastighet. Tromsø taster deretter inn kommandoen:

ATS0=1

Modemets "OK" betyr at det vil svare på telefonen etter å ha mottatt ett ring.

Legg på røret og ring tilbake til Tromsø. Etter en stund får du antakelig beskjeden CONNECT 2400 på skjermen. Forøvrig er skjermen blank.

"hallo, er du der", taster du inn. "joda", tikker det inn på skjermen din. "jeg er klar. skal vi bruke xmodem protokoll?"

"i orden", taster du inn. "jeg begynner nå". Du trykker på PgUp-tasten og Procomm ber om filnavn og overføringsprotokoll. Tromsø trykker på PgDn-tasten og setter i gang på sin side. Verre er det ikke.

Bruker dere ZCOMM i kommandomodus taster begge "speed 2400; ena -8n" på kommandolinjen. Deretter et trykk på F1 for å komme online. Tromsø taster "ats0=1". Du taster ATDT999, dvs. telefonnummeret for å ringe opp.

Etter utveksling av "hallo" taster du Alt-2 og kommandoen "sz filnavn". Overføringen begynner med ZMODEM-protokoll. Mottaket begynner automatisk.

Ny metode for null-modem overførere

Vi er tilbake ved det gamle problemet. Du kommer til et annet kontor med en bærbar PC med 3.5" diskettstasjoner. Kontorets PCer har kun 5.25" stasjoner.

Rupp (USA) har nå lansert filoverføringsprogrammet Fastwire II. Med det slipper du å ta med deg en ekstra 5.25" programdiskett for den andre maskinen. Du kopler maskinene sammen med en null- modem kabel og overføringsprogrammet lager automatisk et kopi på den andre MS-DOS maskinen. (Kontakt: Joseph Riser, Pollare Fischer Communications, +1-213-478-0995.)

Travelling Software har også gjort det. Laplink III, som kan overføre filer i hastigheter på opptil 500 KBits/s (dvs. 3MB pr. minutt) via spesialkabel, kan også utføre "automatisk selv-kloning". Prisen i USA er US$140.

Et fuske-alternativ

De amerikanske løsningene er elegante. Det finnes imidlertid et "alternativ" for dem som ikke har fått null-modem forbindelsen i stand.

Last ned filen TO-NULL.COM (14KB) fra Saltrød Horror Show. Det er en komprimert selv-utpakkende biblioteksfil med følgende innhold:

    ZCOPY.HEX - null-modem programmet som vi omtalte i sist nummer
                konvertert til hexadesimalt format. 
    HC.ASC    - et BASIC-program som automatisk lager et program, 
                som kan konvertere ZCOPY.HEX til ZCOPY.COM. 
    ZCOPY.DOC - bruksanvisningen på ZCOPY-programmet. 
    READ.ME   - detaljert beskrivelse av hvordan det gjøres. 

Utgangspunktet er at DOS har MODE-kommandoen, som gjør deg i stand til å stille inn kommunikasjonsporten i en gitt hastighet etc. Dernest har DOS COPY-kommandoen, som lar deg ta imot data som kommer inn via kabel.

Tricket består i å overføre filene som tekst fra den ene PCen til den andre. Sendemaskinen har et kommunikasjonsprogram, men ikke den andre. På mottakermaskinen bruker du kommandoen:

MODE COM1:96,N,8,1

etterfulgt av kommandoen COPY COM1: ZCOPY.HEX.

Kommunikasjonsprogrammet på sendemaskinen stilles inn med 9600 bits/s, 8 bits ordlengde, ingen paritet, ett stopbit, og en vanlig ascii-overføring av filen starter.

Filen er over på noen sekunder. Du taster inn CTRL+Z (dvs. holder CTRL-tasten nede og taster Z), og meldingen "One file copied" kommer på skjermen på mottaksmaskinen.

Noen sekunder senere bør du ha ZCOPY.COM på begge maskinene. (Du trenger en brukbar null-modem kabel og en ledig serieport på hver maskin. Erstatt COM1 med et annet navn, om porten ikke er ledig.)

Lykke til!


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.