Online nr. 41

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 2/1990, side 69.


Det er så mye jeg skulle hentet pr. modem. Hadde det bare ikke vært så dyrt å bruke Datapak f.eks. for kommunikasjon med USA.

Så kom Petter Gustad fra Oslo. "Bruk heller Computer Sciences Corps. node i Oslo når du vil kommunisere med CompuServe", foreslo han i NETWRK-konferansen på "Saltrød Horror Show".

Det ble en lang diskusjon. Her er noen konklusjoner:

I Oslo kan CSC nås på tlf. 02-121795. Du trenger ikke Datapak- abonnement for å bruke tjenesten. Du trenger en CompuServe ID og instruks om bruk av nettet (kan fås på GO LOG-143 på CompuServe). Kommunikasjonspris: US$50.00 pr. time i tillegg til det du betaler til Televerket for oppringing til noden.

Bruker du 2400 bits/s og bor i Oslo, er CSC ofte rimeligere enn Datapak.

Ringer du Rikstakst 2 for å komme til noden, har 2400 bits/s modem og navigerer manuelt på CompuServe, er Datapak billigere når overført datavolum er lite.

Navigerer du automatisk på CompuServe, kan derimot besparelsen ved å bruke CSC bli vesentlig, da det gir høyere overført volum pr. tidsenhet. Kostnaden for fjernvalg til Oslo er da tatt med i beregningen.

CSC gir også adgang til CompuServe når du er i utlandet. Fly inn, rigg opp modemet og du er i gang. Intet behov for tid- og kostnadskrevende dialog med lokale televerk.

CSC har lokale numre i Australia, Belgia, Kanada, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Hong Kong, Italia, Japan, Mexico, Nederland, Syd-Afrika, Spania, Sverige, Sveits og England.

Mer press på Televerket

AXESS i Oslo representerer databasevertene DIALOG (i USA) og Profil (i England). Forleden fikk jeg et brev fra dem med invitasjon til å bruke en konkurrent til Datapak. De skrev:

"ESSELTE Info's datanett forbinder Oslo og de øvrige nordiske hovedsteder direkte til London, og via Dialnet - med DIALOG i California."

Prisen for kommunikasjon mellom Oslo og California er NOK 2.75 pr. minutt (under halvparten av hva Computer Sciences Corp tar for kommunikasjon mellom Oslo og CompuServe). Transport til London koster NOK 1.50 pr. minutt. Det er prispress på Datapak.

Dial Plus i England

British Telecom (BT) tilbyr 2400 bits/s MNP nivå 5 adgang til sitt "datapak-nett", the Packet Switch Stream (PSS). Adgang til "PSS Dial Plus", som tjenesten kalles, koster UKP 60 pr. år (i Norge koster det dobbelt så mye, uten adgang til MNP-5).

Nasjonale datasamtaler belastes med UKP 1.80/time i arbeidstiden og UKP 1.65 utenfor. Internasjonale samtaler belastes som tidligere med en tidsavgift pluss en avgift for overført datamengde. Det er ingen soneindeling som i Norge, hvor man må betale ekstra for å kunne bruke Datapak over hele landet.

Praktisk bruk av CompuServe

Du kan få mye mer ut av CompuServe om du bruker et av de systemene som automatiserer din datakommunikasjon. TAPCIS (i filene TAPCIS.EXE og TAPCIS.DOC, henholdsvis på 139KB og 125KB) er et alternativ, som brukes av flere nordmenn.

Navigerer du manuelt, bør du bruke Forumene slik:

  • Velg kommandomodus (ikke menyer) i alle Forums. Still inn slik at det ikke blir stopp etter hver melding.
  • Bruk Quick Search kommandoen for å se hva som diskuteres.
  • Plukk ut og les interessante meldinger selektivt og "non stop"
  • Bruk "hi"-kommandoen for å sette "siste melding lest" til "siste melding tilgjengelig", før du forlater forumet. Neste Quick Scan begynner dermed der du slapp sist.

I mange forumer er trafikken så stor, at det er tull å forsøke å følge med i alt. Kombinasjonen Quick Search med selektiv lesing gir deg mer for pengene.

Teleprisene synker ute

Cincinnati Bell reduserte fjernvalgsprisene med 3.58% den 1. desember. Det var selskapets syvende prisreduksjon siden 1987.

Omtrent samtidig reduserte AT&T prisene i Nevada med 9.3%. Det er en stadig utvikling mot rimeligere fjernvalgspriser i USA.

NTT i Japan planlegger store prisreduksjoner på fjernvalg, oppringing på natten og diverse andre tjenester. Prisen for fjernvalg ut over 320 kilometer vil gå ned med 15 prosent. Prisen for oppringing mellom kl. 23.00 - 06.00 går ned med 25 prosent

NTT vil også gjøre en online telefonkatalog tilgjengelig. Et tre-minutters elektronisk oppkall til katalogen skal koste ca. kr. 0.50 (10 yen).

Teledata

Informasjon fra Teledata kan ikke mottas i TTY-format. Overføring i dette formatet bruker kun kodene TAB, BackSpace, Carriage Return og LineFeed. Resten er tekst.

Teledata sender koder som plasserer tekst osv. på bestemte steder på skjermen. Det kan bli "selgende bilder", men den enkelte skjermside har normalt et lavt informasjonsinnhold sammenlignet med TTY-baserte tjenester.

Laster du ned tekst fra Teledata, får du normalt en fil full av mystiske "posisjoneringskoder". Det er omtrent umulig å lese det som står der. Teksten kan ikke tas inn i et tekstprogram eller leses på en fornuftig måte med "tittepå-verktøy".

Tenk deg at salgssjefen bruker NTBs nyheter på Teledata for å overvåke kunder og konkurrenter. Nedlastning av data for bruk i andre sammenhenger blir imidlertid en pine.

Det er heldigvis ikke komplett umulig. Noen programmer (f.eks. Procomm Plus og Galink) har "FOTO"-kommandoer. De kan ta et "bilde" av en skjermside med tekst og få det lagret. Det er tungvindt, men det virker.

Procomm Plus-brukere kan kjøpe en Viewdata tilleggsmodul (Kr. 750,- eks. mva). Med den kan nedlastet tekst senere konverteres til ren ascii tekst. Nå kan det lett tas inn i et tekstprogram.

Salgssjefen har imidlertid ikke tid til å ringe Teledata hver dag. Dessuten finner han ikke interessante artikler hver gang. Han ønsker en klippetjeneste, som kan samle opp artikler mens han er på reisefot og en maskin som kan gå online og hente det hele automatisk.

Teledata har ingen klippetjeneste og Procomm Plus kan dessverre ikke påta seg å gjøre jobben automatisk. GALINK kan kanskje greie det, etter mye strev og ved bruk av "foto"-metoden.

Det er Teledata det er noe galt med. Det manglende TTY-formatet gjør det i praksis umulig å lage automatiske anvendelser som kan gi salgssjefen det han trenger.

Associated Press, UPI, Washington Post har vært tilgjengelig i TTY-format i årevis. Klipping og automatisering er enkelt.

Hvordan spionere på konkurrentene?

For å kunne manøvrere fornuftig gjennom markedet, må salgsjefen vite hva konkurrentene gjør. Utgangspunktet er en fornuftig datafangststrategi. Her er noen tips:

  1. Finn online-kilder som tilbyr "klipp" av artikler og informasjon i henhold til dine anvisninger. Eksempler: NewsFlash på NewsNet, //TRACK på Down Jones News Retrieval, The Executive News Service på CompuServe. Bruk disse for automatisk overvåking av aksjekurser og næringslivsnyheter.
  2. Les hva aksjeanalytikerne skriver om dine konkurrenter. Hvert marked har sine databaser og nyhetskilder med slik informasjon.
  3. Les hva konkurrentene skriver om seg selv. Online databaser med pressemeldinger er tilgjengelig i flere land.
  4. Sammenlign konkurrentene med ditt selskap og din næringsgren. Momenter: aksjekurser, fortjeneste, omsetning etc.
  5. Søk etter informasjon om selskaper og deres spesielle produkter.
  6. Følg med i trendrapporter vedrørende din næringsgren.

Ta vare på informasjon som samles inn. Legg det på harddisken, slik at det lett kan finnes igjen senere. Du kan få bruk for det både under en diskusjon på et salgsmøte og for utvikling av generelle planer.

Spionasje pr. telefaks

Online-tjenesten Profile, som eies av Financial Times, tilbyr The Fax Alert. Brukere kan sette opp forhåndsdefinerte søkeprofiler. Når det kommer en nyhet som passer med søkeprofilen, blir den sendt deg på ditt personlige fax-nummer. Prisen avhenger av overført datamengde. (Kontakt: AXESS).

Datanyheter online

Har du enda ikke oppdaget at DIX bringer daglige nyheter fra det norske datamarkedet, har du noe tilgode. Jeg "tapper" kilden daglig. 700KB med tekst har allerede fått plass på harddisken min.

Det automatiske sentralbordet

Ringer du til Dataimport A.S i Bergen, kan du risikere å få en datastemme i øret. Det er en PC som tar telefonen. Den er utstyrt med et NITA Talekort og programmet "Receptionist". Slik lyder "velkomstmenyen":

     Velkommen til Dataimport.
     Trykk ønsket internnummer nå. 
     Trykk 0 eller vent for manuell operatør. 
     Trykk 1 for navneliste. 

Vet du at din kontakt sitter på internnummer 485, kan du avbryte stemmen midt i "Velkommen" med dine tastafontrykk.

Systemet kan bygges ut med en talebasert oppslagstavle og en "postkasse" for sending og mottak av meldinger til/fra andre. Pris noe over 50.000 kroner. Kontakt Dataimport på tlf. 05- 314085 for mer informasjon.

Modemteknologi

Telebit Corp. i USA, folkene bak TrailBlazer, har nå kommet med CellBlazer. Det er et mobiltelefonmodem som kan overføre data i hastigheter på opptil 16.800 bits/s. Listepris er US$1,295 for et internmodem. Det er naturlig nok ulovlig å bruke i Norge.

Lokalnett

Ifølge tidsskriftet Network World økte lokalnett-budsjettene med syv prosent i 1989. De vil øke med ytterligere ni prosent i 1990.

37 prosent av budsjettet er satt av til telefonlinjer. 22.5 prosent går til fjernvalgssamtaler. 14.6 prosent til lokalsamtaler. Datakommunikasjon og bruk av video øker hurtigere enn bruk av telefon.

ISDN

Det internasjonale markedsforskingsbyrået Frost & Sullivan gir ut et månedlig nyhetsbrev om telekommunikasjon med fokus på ISDN- markedet. "ISDN Europe Raport" koster UKP 225 pr. år f.o.m. 1. april 1990. Før dette tidspunktet koster et introduksjonsabonnement (12 utgaver) UKP 175. (Tlf.: 095-44-1-730-3438.)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.