Online nr. 51

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 1/1991, side 56.


Sikkerhetskopiering pr. kabel

"Saltrød Horror Show BBS" ble for en tid siden flyttet tilbake til Olivetti M24 med 5.25" diskettstasjon. Nå gjøres sikkerhetskopiering pr. kabel.

Før dette skjedde var en Olivetti M290 AT vert for SHS BBS. Den er nå testmaskin og skal til enhver tid ha de samme filene som M24 PC. Sikkerhetskopiering av SHS kan derfor gjøres ved overføring av filer til Olivetti M290 AT. Der skjer så sikkerhetskopieringen på tradisjonelt vis med PC Tools på disketter.

Filoverføringen fra M24 til M290 gjøres med ZIP142.COM (20KB, gratis. US$ 50 for bedrifter. Kvantumsrabatter). Hastigheten er på ca. 115 KB/sek. Jobben er automatisert og styres fra mottakersiden.

Merk: ZIP versjon 1.42 kan "klone" seg selv pr. kabel på en annen maskin ved hjelp av et medfølgende hjelpeprogram. Har du to maskiner med forskjellige diskettformater (3.5" og 5.25") er det en smal sak å få en kopi av ZIP over på den andre maskinen.

Overføringen

ZIP-programmet på M24 (SHS) settes opp som tjener (Server). På M290 styres overføringen av en batchfil. Her er et utdrag som viser de kommandoene jeg har i HENT.BAT:

  zip d:\99\*.* /T /F [c:\99] >rapport
  zip d:\bbs\*.* /T /F [d:\bbs] >>rapport 
  echo RAPPORT blir slettet etter visning! 
  echo Ta kopi med LIST om du vil beholde den. 
  pause 
  list rapport 
  del rapport 

Kommandoen i første linje ber ZIP hente (/F) alle filer i D:\99 på M24 med nyere datostempel (/T) enn dem som ligger i C:\99 (som er bestemmelsesstedet). Alle rapporter ZIP gir om overførselen skal lagres i filen RAPPORT (omdirigeringskommandoen >rapport).

Neste linje gjør det samme med filkatalogene D:\BBS på begge maskinene. Resultatet skal føyes til RAPPORT-filen (gjøres med kommandoen: >>rapport).

Deretter en advarsel for å minne om at jeg om ønskelig må lage et kopi av filen RAPPORT, da den blir slettet etter bruk.

RAPPORT blir lest med titteprogrammet LIST (i LIST75F.EXE) for å se om alt gikk bra. Grunnen er at harddisken på M290 ofte er ganske full. Var det ikke plass til å overføre alt sammen, må det ryddes plass og HENT.BAT må kjøres på ny. (I så tilfelle er det bare filer som ikke ble overført sist, som blir overført denne gangen).

Til slutt slettes RAPPORT og sikkerhetskopieringen av M24 er ferdig.

Aksjekurser via Teledata

I filen CHART32D.EXE (119KB) ligger et aksje-chart program for bruk mot Teledata med kommunikasjonsprogrammet Telix (filene: TLX3121.EXE - 156KB, TLX312-2.EXE - 105KB, TLX312- 3.EXE - 67KB).

Systemet ringer Teledata og ajourfører databasen med kurser. Det kan gjøres automatisk eller manuelt. Deretter kan CHART vise aksje-charts for de siste 130 dagene, 130 ukene og aksjer med trendskift og unormal volumøkning siste fem dager. Det varsler når kurskorreksjoner kan ventes.

Demo-versjonen er begrenset til oppfølging av tre aksjer. En versjon med oppdaterte aksjedata for ca. 50 aksjer koster kr. 500 fra Victor S Hansen, Morgedalsveien 22, 4021 Stavanger.

En dårlig spøk?

Mange kjøper modem og kommer online på grunn av det store tilbudet på gratis- og sharewareprogrammer. De som aldri kommer så langt, fristes til å "kjøpe" programmene fra en skog av selgere.

En av disse er Marketing Service A/S i Oslo. De sender meg jevnlig sin salgsliste. På en datert 11/90 finner jeg følgende tilbud:

8278 Source: Program til å kople seg opp til databasen "THE SOURCE". Mange hjelpemidler. Bra dokumentasjon. Fortsetter på disk 8277 og 8278.

Hm! The Source opphørte som selskap for ett og et halvt år siden. Det er liten trøst at prisen kun er kr. 40 pr. diskett...

Det kan være interessant å se på økonomien i å "kjøpe" programmer på diskett fremfor å laste dem ned. 2400 bits/s modemer selges jo for ned mot 1000-lappen (Direct Marketing A/S tilbyr et til kr. 1990):

Eksempel 1: Du bruker en elektronisk oppslagstavle med gratis adgang i ditt kommunetakstområdet. I 1991 vil det på dagtid koste kr. 19.00 pr. time å bruke tjenesten.

Marketing Service A/S diskett 9210 inneholder programmet DSZ fra Omen Technology. Siste versjon på SHS BBS er på 85KB. Overføring av 85KB i hastigheten 2400 bits/s kan anslås til ca. 6 minutter. Kostnad ca. 2 kroner på dagtid. 38 kroner besparelse fremfor kjøp på diskett.

Eksempel 2: Du må ringe med dyreste fjerntakst for å nå en passende BBS. Nedlasting av programmet kan i dette tilfellet koste under 10 kroner. Besparelse 30 kroner. Ringer du på kveldstid blir besparelsen i begge tilfeller større.

Eksempel 3: Diskene fra Marketing Service A/S (for den saks skyld også fra andre leverandører) inneholder et varierende antall bytes. I DSZ er mestedelen av disketten tom. Hva blir kostnadene om disketten inneholder 360KB med komprimerte filer?

Kostnaden i eksemplene over øker til henholdsvis ca. 24 og 40 kroner når du ringer på dagtid.

FidoNet

Flere norske BBSer er med i FidoNet. Her er tre av dem:

  • "Home of Number 5" i Oslo. Tlf. 02-221064 (det norske hovedkvarteret for FidoNet. Drives av Ola Garstad.).
  • "Johnny's BBS" i Bergen, tlf. 05-137469.
  • "Perleporten" i Tromsø, tlf. 083-33003.

At disse BBSene også kan være din port til verden, er ukjent for mange. FidoNet er verdensomspennende grassrotspostverk for amatører. Post kan sendes både til Jan Stozek i Polen og Guy Bullen Smith i Zimbabwe. Du kan til og med sende post til brukere av Internet og BITNET, og videre til brukere av CompuServe og MCI Mail.

Jan Stozek er sysop ved "Home of PCQ" i Warszawa. Denne BBSen har node nummer 10. Han mottar post via "FIDO-postdistributør" nr. 480. Polen ligger i Europa, som er sone nr. 2.

En norsk FidoNet-bruker som vil sende en melding til ham bruker adressen 2:480/10. Adresseformelen er SONE:Postsentral/Nodenummer.

Et medlem av Dataamatørforeningen med adgang til Internet (via maskinen KARI) på Universitetet i Oslo kan bruke adressen:

GOLLUM::"Jan.Stozek@f10.n480.z2.fidonet.org"

Formelen er i dette tilfellet:

UiO-maskin::"Fornavn.Etternavn@fNODE.nSENTRAL.zSONE.fidonet.org"

(Brukere av KARI på Universitetet sender for tiden post via maskinen GOLLUM.)

Ola Garstad i Oslo har adressen 2:502/15. Omskrevet til Internet-bruk blir den: Ola.Garstad@f15.n502.z2.fidonet.org

Liste over internasjonale FidoNet-noder kan lastes ned fra tilsluttede BBSer.

Modemer

På Bergen By Byte kan brukere nå ringe opp med Telebit Trailblazermodem. Nummeret er 05-324447 i V.21, V22, V22bis (2400 bits/s), V.32 (9600 bits/s) og PEP (Trailblazers 19.200 bits/s) med MNP-5 feilkorrigering og kompresjon, V.42 feilkorrigering og V.42bis datakompresjon. Riktig hurtig går det!

På Saltrød har vi testet et annet høyhastighets modem, USR Robotics Courier HST Dual Standard.

Ifølge Stange BBS liste over oppslagstavler pr. 1.9.90 (i filen BBS0109.COM) bruker ni norske BBSer bruker HST-modemer. Vestfold Industridata A/S (tlf. 033-99449) hevder Courier-modemene er det mest brukte på BBSer verden rundt og at de har en markedsandel på høyhastighetsmodemer til BBSer på 75 prosent. Jeg har ingen mulighet til å kontrollere påstanden.

Sammenlignet med Semafors 9600 bits/s modem (TBK Modem 9600 Plus), vil jeg trekke frem følgende punkter:

USR-modemet har feilkorrigering (V.42) og datakompresjon (V.42bis), hvilke mange fremhever som det "nye, store". Ved overføring av store tekstfiler kan overføringshastigheten på grunn av dette øke med opptil fire ganger til 38.000 bits/s. Det er vesentlig hurtigere enn med Semafor-modemet.

Kravet er imidlertid at PCen din må ha en NS16550AN UART prosessor. Det har ikke min Toshiba 5100. Jeg kunne derfor ikke kjøre med høyere hastighet mellom PC og modem enn 19200 bits/s.

Ved nedlasting av en stor fil (366KB, ARC-komprimert) oppnådde jeg en overføringshastighet på 1584 tegn pr. sekund. Det er bra, men slik nedlasting gjør jeg sjelden. Min hovedanvendelse er elektronisk post og nyhetsinnsamling. Modemet gir liten praktisk gevinst ved slike anvendelser. Du er prisgitt vertsmaskinens (og nettverkets) evne til å gjøre ting hurtig.

Først brukte jeg en amerikansk utgave av HST Dual Standard. Det greidde imidlertid ikke å kople opp mot I-Coms noder i Stockholm og København. Jeg bruker denne tjenesten daglig for oppkopling mot Nord-Amerika.

Den norsktilpassede utgaven greidde denne jobben, men det greier ikke å oppdage opptattsignalet når jeg ringer til Saltrød Horror Show i naborommet. Opptattsignaler andre steder går normalt bra.

Dette er ikke vesentlig. Det tar bare litt lengre tid før modemet "legger på røret" når det får opptatt.

Oppsettingsstrengen er selvsagt forskjellig fra den jeg bruker på Semafors 9600 bits/s modem. Jeg må tilstå at jeg ringte Vestfold Industridata A/S for å få deres anbefaling fremfor å snekre sammen en selv. Det sparte meg trolig for flere timers arbeide. Valgmulighetene er for mange.

Ikke vent det umulige

Hver gang det kommer en ny protokoll for feilkorrigering og datakompresjon, begynner noen kjøpere å forvente det umulige. Det er imidlertid i ofte snakk om relativt marginale forbedringer. I tilfellet HST gir de seg helst utslag når du ringer et modem av samme fabrikat.

Her er tre numre som ikke ga vellykket oppkopling med dette modemet (for leverandører av andre modemer som ønsker å overbevise om at deres er fortreffelig):

  • 095-7-0142-442143, Eesti nr. 1 i Estland.
  • 095-1-703-241-7980, Geoclock BBS i Virginia
  • 095-1-503-621-3746, Telegodzilla i USA

Merk: De gir dårlig resultat med andre modemer også! Og kvaliteten på telelinjene på Saltrød er normalt dårligere enn f.eks. i Oslo.

Om jeg liker modemet? Joda, det er fint. Men forvent ikke det umulige.


| Til artikkelmenyen | Til Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.