Online nr. 6

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 2/1987, s. 62.


Procomm-utsendelsene fortsetter, selv om noen glemmer å legge ved frankert, selvadressert returkonvolutt!(?). Vennligst husk det.

I sist nummer skrev jeg om ZMODEM.ARC, en demoversjon av ProYam, kommunikasjonsprogrammet jeg bruker til "helautomatisk datafangst". Nå er det ProYams "lillebror", som står for tur.

Første gang jeg hørte om ZCOMM var for et par uker siden. Programmet var omtalt på oppslagstavlen i "IBM PC Communications klubben" på servicebyrået CompuServe i USA. Meldingene fortalte at programmet lå klar for "downloading" og roste dets egenskaper. Enkelte hevdet at programmet i kraft og egenskaper lå et sted mellom ProYam og Procomm (se bl.a. august-nummeret).

Saken var klar. ZCOMM-programmet MÅTTE på Saltrød Horror Show, slik at leserne av Online kan skaffe seg et kopi. (ZCOMM kan distribueres fritt. Programforfatteren ber om et bidrag på $40.00, hvis du tar det i bruk.)

Jeg startet opp min Toshiba 1100 Pluss og begynte forberedelsene for downloading via Datapak fra USA. Slik foregår det.

Overføring fra USA

I gamle dager var Forberedelse ensbetydende med blading i bruksanvisninger. Kommandoer ble notert på papir med sikte på hurtig navigering på CompuServe og korrekt innstilling av kommunikasjonsprogrammet.

Forberedelse er viktig, om du har behov for å holde onlineutgiftene nede, slik som meg. På den annen side tar forberedelse tid. Det hendte derfor slett ikke sjelden at hele operasjonen stoppet opp med forsettet.

Slik er det imidlertid ikke nå lenger. I dag foregår downloading av filer fra CompuServe automatisk sammen med dagens normale, rutinemessige oppgaver. Dermed kan utgiftene i forbindelse med å kople meg opp til CompuServe og navigere meg frem til rett sted i databasen, deles på flere oppgaver. Kommandoer skrives i en hastighet av 1200 bits/sekund og uten nøling. Kommer kommandoer feil frem pga overføringsfeil og CompuServe protesterer, gjentar ProYam dem øyeblikkelig - inntil de blir akseptert. Penger spart.

Jeg trenger fremdeles forberedelse, men dette er nå automatisert. Dvs. det er innebygget i ProYams kommandofil og menystyrt.

Når jeg starter ProYam, piper det i høyttaleren på maskinen og jeg får følgende hilsen:

"God morgen, Odd de Presno, gamle bjørn.
Ønsker du å gi meg noen ordrer i dag?"

Ved å svare ja, kommer jeg inn i min egenutviklede kommandofil for "forberedelse for datakommunikasjon". Her kan jeg f.eks. velge mellom CompuServe, The Source, NewsNet etc. ved å trykke ned en tast.

Jeg trykket "c" og fikk en ny meny. Ut fra denne valgte jeg "d" for "downloading". Slik fortsatte jeg fra meny til meny.

På noen sekunder var ProYam forberedt for "downloading av filen ZCOMME.ARC fra IBM PC Communication Forums Data Library 0 ved bruk av CompuServe B-protokoll". (Jeg bruker ikke XMODEM for downloading på CompuServe. B-protokollen er 35 pst. hurtigere - og billigere.)

Jeg kan love deg at det er enklere å forberede downloading ved å svare på spørsmål fra menyer...

Da jeg var ferdig med forberedelsene, spurte ProYam: "Ønsker du å gi meg flere ordrer? Jeg svarte "n", maskinen ringte Datapak og arbeidet med å hente ZCOMM var i gang. Selv gikk jeg ned etter en kopp kaffe og dagens post.

ZCOMM

Overføringen gikk uten problemer. Programmet ligger nå på Saltrød Horror Show fordelt på tre filer:

    ZCOMME.ARC      programmet
    ZCOMMD.ARC      bruksanvisningen 
    ZCOMMH.ARC      en hjelperutine, du kan bruke mens du kjører 
                    ZCOMM. Du ønsker forklaring på en kommando, 
                    og vips er den på skjermen. 

ZCOMM er en noe redusert utgave av ProYam. I sin enkleste form, kan det kjøres fra programmets kommandolinje (minner om DOS kommandolinje). Det er kanskje her de fleste vil starte.

Har du et Hayeskompatibelt modem, taster du f.eks. inn kommandoen

speed 1200 (dvs. hastighet 1200 baud)

trykker F2-knappen for å komme online, og deretter

atdt04131378

Maskinen ringer nå Saltrød Horror Show og kommunikasjonen er i gang. Vil du lagre innkommende tekst, trykker du F1 for å komme til kommandolinjen og taster inn:

create filnavn

Deretter F2 for å komme online igjen. Alt blir nå samlet opp i filen FILNAVN.

Kommandofiler

Når du blir litt kjent med programmet (det tar tid å lese bruksanvisningen), vil du antakelig ønske å automatisere noe av kommunikasjonen. I ZCOMME.ARC ligger flere eksempler på kommandofiler, som du kan bearbeide med et tekstbehandlingsprogram.

Kontakten med Saltrød Horror Show kan ytterligere forenkles ved å legge inn følgende linjer i kommandofilen PHODIR.T:

 shs:      speed 1200                      ;stiller inn hastighet
           set f6 "navn;etternavn\r"      ;definerer F6-tasten 
           set f7 "hemmeligpassord\r"     :definerer F7-tasten 
           echo "Trykk F6 = navn og F7 = passord" 
           create filnavn          ;åpner en fil for datalagring 
           put "atdt04131378\r"    ;ber modemet ringe Saltrød 
           t                       :setter deg online 

Når dette er gjort, starter du programmet på vanlig måte. Når prosessen stopper ved ZCOMMs kommandolinje skriver du

call shs

ZCOMM leter etter "shs.t:" i PHODIR.T og begynner å utføre kommandoene, den finner der:

Modemet stilles inn i riktig hastighet, funksjonstastene F5 og F6 gis nye funksjoner og du får en påminnelse på skjermen om hva de gjør ("\r" betyr linjeskift). En fil kalt "FILNAVN" åpnes for lagring av innkommende tekst.

Når dette er gjort, ber ZCOMM modemet ringe Saltrød og setter deg online (eksemplet forutsetter et Hayeskompatibelt modem). Du får kontakt og velkomstmeldingen kommer. Ved spørsmålet om navn og passord trykker du henholdsvis F5 og F6, og oppkoplingen er fullført.

Når du er ferdig med ditt besøk og er kommet tilbake til ZCOMMs kommandolinje, taster du inn kommandoen "close", og filen blir lagret på disken din.

Neste skritt

Du kan legge opp et hundretalls andre funksjonstaster på samme måten, evt. bruke forskjellige definisjoner på forskjellige oppslagstavler. De kan gis andre funksjoner i forbindelse med up- og downloading, navigering, skriving av meldinger etc.

Et annet alternativ er å tilpasse et eller annet ProYam script til ZCOMM (det ligger noen på Saltrød Horror Show). Det er nemlig bare de mer avanserte kommandoene (f.eks. "split"), som ikke finnes i ZCOMM.

Du kan derved komme langt i retning av helautomatiske besøk på Saltrød Horror Show. - Kanskje ligger det allerede eksempler på slike kommandofiler for downloading, når du leser dette.

ZCOMM er ikke menystyrt, med mindre du selv har lagt opp til det i kommandofilen din. Det har ingen "rullgardiner" med informasjon om kommandoer og hva du kan gjøre, med mindre du har definert at filene i ZCOMMH skal være tilgjengelig, mens du er online. ZCOMM er derfor vanskeligere å bruke enn PROCOMM. Det er ikke et program for nybegynnere - med mindre det brukes sammen med automatiske kommandofiler, laget av andre.

I nattens mulm og mørke..

Selv bruker jeg ProYam til det meste. ZCOMM er imidlertid blitt min hjelper i min interne kommunikasjon.

Overføring av programmer og filer fra min bærbare Toshiba 1100+ til/fra Olivetti M24 skjer med ZCOMM og null modem kabel. Hastighet 19200 bits/sekund. Nesten alt blir overført med zmodem-protokoll.

I går kveld fikk jeg forresten koplet opp konas PC. I løpet av natten ble det overført 10 megabyte med data fra Saltrød Horror Show (som kjøres på en Olivetti M24) til hennes Sanyo 885.

Maskinen hennes står to etasjer ned. For et par år siden strakk vi en kabel ned gjennom etasjene, men den har ikke vært i bruk på en stund. Kabelen er en null modem kabel, dvs. det er bare tre av pinnene på pluggene som fører signaler:

pinne 2 oppe er koplet til pinne 3 nede
pinne 3 oppe er koplet til pinne 2 nede
pinne 7 oppe er koplet til pinne 7 nede

Mer trenges ikke.

Bakgrunnen for det hele har jeg berettet om tidligere i Saltrød Horror Show-spalten. For å repetere: harddiskfabrikanten min gikk konkurs, og jeg sitter med ukurant utstyr. Dessuten er sikkerhetskopieringsenheten til min 40 megabytes harddisk for tiden ute av drift, pga feil i strømforsyningsenheten.

Kona, på sin side, har nettopp kjøpt et sikkerhetskopieringssystem fra Tallgrass (TG1020i). Jeg ønsket derfor å overføre data til hennes PC for å ta sikkerhetskopier av mine filer på hennes små mikrokassettene. Endelig en løsning på både det ene og det andre problemet.

Overføringsjobben

Jeg gikk ned på hennes kontor og stilte inn med "speed 9600" og tastet deretter inn kommandoen "host". Det betyr at jeg ville at hennes kopi av ZCOMM skulle stilles inn som en elektronisk oppslagstavle.

Jeg gikk opp på kontoret mitt og stilte inn ZCOMM på Olivettien i samme hastighet. Jeg trykket F2 for å komme online, tok et linjeskift og fikk som svar:

ZCOMM-Host(C:)

Dette var det jeg hadde håpet på. Nå hadde jeg full styring med PCen hennes fra tastaturet på Olivettien oppe (det samme kan selvfølgelig også gjøres pr. modem.)

Nå var oppgaven enkel. Jeg lagde nye kataloger på Sanyoen (med DOS MKDIR-kommandoen) og navigerte meg dit. Deretter gikk jeg tilbake til kommandolinjen (min egen) og stilte Olivettien inn i ønsket diskkatalog (der jeg skulle overføre fra). Til slutt ga jeg kommandoen:

sz *.*

Resten sørget ZCOMM for.


| Til artikkelmenyen | Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.