Online nr. 60

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 12/1991, side 50.


Hvilken UART?

Du trodde kanskje kommunikasjonshastighet bare er et spørsmål om å kjøpe et svinhurtig modem. Feil. PCens UART (Universal Asynchronous Receiver Transmitter) vil også ha et ord med i laget.

UART er ansvarlig for å sende/motta data og opprette kontakt med tilkoplet utstyr, f.eks. en annen PC eller et modem. Gamle PCer bruker Intels 8250 UART, som har problemer med høye hastigheter. AT-type maskiner og senere modeller bruker NSC 16450, NCS 16550A eller Intel 82510 UART.

Med en 8250 UART i maskinen og nullmodem-overføring til en annen PC i høy hastighet (115 Kbit/s), vil noen kommunikasjonsprogrammer vise et høyt antall retransmisjoner ved protokolloverføring (f.eks. ZMODEM). Andre programmer gir bare lavere hastighet uten å si noe om hva som skjer.

Ved overføring av tekst uten protokoll kan resultatet bli fatalt, uten at du oppdager det. Noen programmer oppdager automatisk hvilken UART maskinen har og stiller seg inn deretter.

ProYams brukerdokumentasjon anbefaler dem med 8250 og 16450 å bytte brikkene ut med en NS16550AN for å oppnå "the best high speed operation".

Vil du vite hvilken UART du har i maskinen din, kan du åpne den opp og titte. Et alternativ er å laste ned programmet i filen UART.EXE (7KB). Det er laget av Bjørn Hofsvang.

Null-modem kabel

Min favoritt for overføring av data pr. kabel mellom PCer er ZCOPY (i filen ZCOPY.COM, 4KB, versjon 1.3). Det overfører filer mellom maskinene i høy hastighet, også om maskinen har svært forskjellig prosessorhastighet. Anbefales.

For å kunne bruke det, trenger du en spesialkabel. Du kan kjøpe den i en databutikk, eller snekre den sammen selv. Her er oppskriften:

Overføring mellom to maskiner krever normalt kun tre av ledningene i kabelen. Bruker begge maskinene 25-pinners kontakter, trenger du en kabel med hun-kontakter i begge ender koplet slik:

                   Maskin "A"    Maskin "B" 
                      2---------------3 
         (25-pin)     3---------------2     (25-pin) 
                      7---------------7

Nummeret på pinnene, som det refereres til over, vil normalt være trykket på kontaktene. Jeg bruker lupe, da øynene ikke er som de var.

Har en av maskinene en 9-pinners kontakt, bør kabelen koples slik:

                 Maskin "A"    Maskin "B" 
                      2---------------2 
         (25-pin)     3---------------3     (9-pin) 
                      7---------------5

Har begge maskinene 9-pinners kontakter, skal de koples slik:

                 Maskin "A"    Maskin "B" 
                      2---------------3 
         (9-pin)      3---------------2     (9-pin) 
                      5---------------5

Er det andre ledninger i kabelen, skal du bare la dem være slik de er. De vil normalt ikke ha noen betydning.

Gratisprogrammer via Internet

Et økende antall online-tjenester har adgang til "verdensnettet" for elektronisk post, eller "The Internet", som det også kalles. Bergen By Byte og FidoNet-tavlene er eksempler på tjenester som gir slik adgang.

"THE SIMTEL20 ARCHIVES" er en enorm samling gratis og sharewareprogrammer for CP/M, PCDOS/MSDOS, Macintosh og Unix-maskiner, samt for programmeringsspråkene DoD og Ada. Programmene ligger i flere arkiver på SIMTEL20.ARMY.MIL (IP-vert 192.88.110.20), en stor node ved White Sands Missile Range i New Mexico, USA.

Generell bakgrunnsinformasjon fås ved å sende en melding til INFO@UNINETT.NO . Skriv intet i temalinjen (Subject:). I TEKSTENs første linje legger du inn kommandoen

send nettinfo SIMTEL20.ARCHIVES

Beskrivelsen av tilbudet forutsetter at du har adgang til Internets filoverføringsprotokoll FTP. Det har imidlertid ikke brukere av bl.a. BBB og FidoNet. De må bruke elektronisk post for overføring av programmene og det er dette vi derfor vil konsentrere oss om her.

Lykken er at flere av programmene kan lastes ned pr. post fra flere andre datasentra. Her er tre adresser:

TRICKLE%DKTC11.BITNET@AUN.UNINETT.NO
TRICKLE%BANUFS11.bitnet@livid.uib.no
LISTSERV@VM1.NODAK.EDU

Den første ligger i Danmark, den andre i Belgia og den siste i USA.

Oversikt over hva som er tilgjengelig

Lister over tilgjengelige filer fås ved å sende en kommando til en av adressene over. MERK: I all post til disse vertsmaskinene skal temalinjen være blank. Kommandoene (kan godt være flere i samme melding) må stå i TEKSTEN. Sender du kommandoen

/pddir pd:<msdos>

får du en oversikt over filbibliotekene under katalogen MSDOS med navn i dette formatet:

 AWK             BASIC           BATUTL          BBS 
 BBSDOORS        BBSLISTS        BIBLE           BOOKS 
 BORLAND         C               CAD             CALCULATOR

Ved å bruke kommandoen:

/pddir PD:<MSDOS.BATUTL>

får du en liste over tilgjengelige hjelpeprogrammer for batchfiler (Batch Utilities). Du kan bruke en jokernavnkode for å søke etter ett gitt program i arkivet. Kommandoen

/PDDIR PD:<MSDOS.*>VMIX 200

finner f.eks. alle filnavn som har bokstavene VMIX i filnavnet i alle underkataloger under MSDOS og som er maksimum 200 dager gamle.

Start med å skaffe deg mere bakgrunnsinformasjon ved å sende følgende kommando:

/HELP

(eller /HJELP eller ? om du sender til Danmark). Resultatet blir en oversikt over de kommandoene du kan bruke i dine "kommandobrev".

Nedlasting av filer

Vi bruker kommandoen /PDGET for å laste ned filer. For å hente ned en tekstfil med oversikt over hjelpemidler for batch-utilities (som jeg fant med en /PDDIR-kommando), bruker jeg kommandoen:

/pdget PD:<MSDOS.BATUTL>00-INDEX.TXT TRANSLATE

"TRANSLATE" helt til sist betyr at jeg vil ha oversikten i ren, lesbar tekst, ikke kodet.

Dette kan vi ikke gjøre, når vi vil overføre et program. Da blir kommandoen som i dette eksemplet:

/pdget PD:<MSDOS.CIS>TAPCIS53.ZIP

Resultatet kommer til deg i et mystisk, kodet format. Her er et eksempel på hvordan det du får kan se ut:

  The file PD:<MSDOS.STARTER>SIMTEL20.INF  has been uuencoded before 
  being sent. After combining the 1 parts with the mail headers 
  removed, you must run the file through a decode program. 
  - ----------- Part 1 of 1 - ----------- 
  begin 600 SIMTEL20.INF 
  M6T9I;&4Z(%-)351%3#(P+DE.1B`@("`@("`@("`@("`@("`@("!,87-T(')E 
  M=FES960Z($IU;F4@,C@L(#$Y.3%=#0H-"B`@(%M.;W1E.B!$=64@=&\@9&ES 
  M:6P-"AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH: 
  M&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH: 
  6&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&AH:&@(Z 
  ` 
  end 
  - ------- End of part 1 of 1 - --------

Normalt havner programmet ganske hurtig i postkassen din. Det kan imidlertid ta tid om TRICKLE først må hente filen fra SIMTEL i USA. Noen av maskinene sørger dessuten kun for overføring på kveldstid, når belastningen er lav.

Dekoding av UUDECODEde meldinger

Kodene må omformes til "dataspråk" ved hjelp av et hjelpeprogram. Programmet kan fås fra flere kilder. Jeg foreslår at du sender en melding til LISTSERV@VM1.NODAK.EDU med kommandoen

GET KIDS-92 BINSTART

Etter en stund har du en kopi av programmet UUDECODE.COM på disken (768 bytes). Du er klar til å konvertere f.eks. filen TAPCIS53.ZIP i eksemplet over til et format du kan håndtere.

TAPCIS53-filen er stor og resultatet blir fordelt på en rekke elektroniske brev merket med "--- Part 1 of 11 - --", "--- Part 2 of 11 - --", osv.

Med hjelpeprogrammet LIST (i filen LIST76.EXE) markerte jeg alt mellom "--- Part 1 of 11 - --" til "--- End of part 1 of 11 - -" i de enkelte brevene og kopierte det sammen i en stor fil (INNFIL.TXT). Deretter var det bare å taste inn:

UUDEKODE INNFIL.TXT

og snart lå filen TAPCIS53.ZIP på harddisken. Denne filen måtte i sin tur dekomprimeres med ZIP (i filen PKZ110.EXE) for å få ut brukerprogram og bruksanvisning.

Nedlasting av filer på denne måten er adskillig mer tungvindt enn å laste ned et program fra din favoritt-BBS, men tilbudet er interessant. Med kommandoen

/SUB <filkatalognavn>

kan du f.eks. få TRICLE til å sende deg en melding hver gang et nytt program blir tilgjengelig.

Aksjon mot STF

Elektroniske Oppslagstavlers Forening (EOTF) arrangerer for tiden en underskriftskampanje mot Statens Teleforvaltning. Bakgrunnen er en ny regel fra STF om at alle modem som godkjennes, ikke skal kunne ringe samme nummer flere ganger uten lange pauser.

Regelen gir dem som ringer en elektronisk oppslagstavle som er opptatt, problemer med å kunne ringe om igjen til BBSen når den er ledig.

STFs mener gjenntatte oppringninger som modem og telefaxer er i stand til, skaper en stor belastning på telenettet. EOTF hevder at dette er sterkt overdrevet, særlig med tanke på et så godt telenett som vi har i Norge. De mener regelen er et "lite gjennomtenkt krav" og ber om støtte fra modembrukere på følgende måte:

"Skriv en *privat* (!!!) melding i post/email konferansen med et innhold som "Jeg støtter EOTF i aksjonen mot blacklist funksjonen som STF krever på nye modem." eller noe lignende til:
Lars-Petter Eliassen@KKD på en PolarNet BBS. (KKD-BBS, HandiBase, Excelsior, Voice of Norway osv.)
Lars-Petter Eliassen@OHD på en MIX BBS (Oslo Hard Disco, Teit, NBF, DHG-BBS osv..)
Lars Eliassen (*merk*) på en RelayNet BBS (ThunderBall Cave, Dasan, UniBase TBK, Mathilda­!, Midnight Sun osv.)
Lars-Petter Eliassen på Mike's BBS i post-konferansen. eller PRINTER@OSCAR.BBB.NO (internet)."


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.