Saltrød Horror Show nr. 11

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 9/1987, side 136.


Tidligere har vi nevnt Dhrystone-testen og Aron Felix Gurskis (Bergen) sammenligninger av hastigheten på forskjellige PCer. Siden den gang har ajourføringene kommet på løpende bånd. I slutten av juli kom en ny rapport. (Filnavn på Saltrød Horror Show: 19870720.ARC. 10K stor.).

Listen er interessant lesing. Av de maskinene er testet kom Multitech 1100 (16 MHz, Award 386 BIOS) ut som hurtigst med 504.3 Dhrystones pr. sekund.

Til sammenligning havnet IBM PC/2 model 50 på 12. plass med 247.1. (Wall Streets børsanalytikere er visst ikke særlig imponert de heller). Min Olivetti M15 (med NEC V30 CPU) har 126.7, Toshiba 1100 Pluss 102.4, mens galleriets nye bærbare Olivetti M15 kommer inn på stakkarslige 50.1 (IBM PC har 50.8).

Regelen er at Dhrystone-testen må kjøres fra diskett, ikke harddisk. Dette for bedre å kunne sammenligne resultatene fra maskin til maskin.

Hvordan dette kravet slår ut, er et tankekors. Ta f.eks. lille, bærbare Olivetti M15. Vi kjøpte den som en billig, bærbar regnskaps- og tekstbehandlingsmaskin. Hun som bruker den, synes den er fortreffelig og er takknemlig for at det tar tid å lese og skrive data på 3.5" diskett. "Det gir meg tid til å tenke", sier hun.

For meg, som er bedre vant, er imidlertid hastigheten på diskett-stasjonene en pine. På Toshibaen går det mange ganger hurtigere. Det skulle derfor vært interessant å visst hvor stort utslag diskettstasjonenes hastighet gjør på sammenligningsresultatet.

FLOP.ARC

(6K stor, kan downloades fra Saltrød Horror Show. Tlf. 041- 31378) Det er et program som midlertidig endrer definisjonen av hvor lang tid det skal ta før diskettstasjone er klare til å lese eller skrive data på en diskett. Du kan stille dem inn på hurtig, middels og sakte (=fabrikkinnstilling).

FLOP er ikke et memory resident program. Det modifiserer diskparametrene "i farten". Du kan kjøre FLOP så ofte du vil uten å være redd for konsekvensene.

Har du en saktegående 5.25" diskettstasjon og en IBM PC-kompatibel PC, kan FLOP være verd et forsøk. Om det er noe for deg med 3.5" disketter er imidlertid usikkert. Jeg har testet programmet på Toshiba 1100+ uten å ha merket noen nevnverdig endring i hastighet.

Mens vi er inne på det: Hva med Dhrystone-testen og kravet om "bruk diskett, for at forholdene skal være sammenlignbare". Hva med leverandører som "speeder opp diskettstasjonene" for at PCen skal gjøre det bra på testen? Det er tydeligvis ikke umulig.

Her er noen andre programmer som er uploadet til Saltrød Horror Show i det siste:

FGREP.ARC

Chris J. Dunford, trollmannen som bl.a. laget CED og PCED, har laget et hurtig program for søking etter stringer (dvs. bokstav eller tegnrekker) i ASCII tekstfiler. Programmet gjør med andre ord jobben til DOS-programmet FIND.COM og min gamle favoritt SEARCHX (se nr. 10/86 s.162)

Fgrep søkte gjennom 10 filer og 66K på jakt etter stringen "ENS" på 11 sekunder. SEARCHX brukte 17. Mine tester antyder at forskjellen i hurtighet blir mindre ved økte filstørrelser.

FGREP har imidlertid flere interessante attributter:

 • Du kan kommandere "negative søk" for fjerne linjer i en (eller flere) fil(er) som inneholder en gitt string. Ved hjelp av ">"-tegnet kan du omdirigere resultatet til skriver eller fil.
 • Du kan angi at et søk ikke skal bry seg om "hvite felter", dvs. mellomrom og tabulatorstopp-tegn. Dette kan bl.a. brukes for å fjerne alle blanke linjer i en fil.
 • Du kan angi at et søk skal hoppe videre til neste fil etter å ha funnet første forekomst av søkebegrepet. Slik at du hurtigere kan finne hvilke filer som inneholder en gitt referanse før de tas inn i et tekstbehandlingsprogram eller tittes på med LIST.
 • Du kan få resultatslisten skrevet ut med linjenummer. (Dvs. nummer foran alle linjer som inneholder søkebegrepet.)

Det er visst på tide å ajourføre "Odd de Presnos 10 på topp" liste over gratis- og shareware programmer.

NEW.ARC

kan lage en liste over filer, som er ajourført i løpet av de siste (angitt antall) dagene. NEW kan også lage en liste over filer eldre enn et gitt antall dager. Resultatet blir slik:

   NEW V1.0 (c) 1985 by Jay Jervey
   Directory of A:\ since 6 AM, 15-Jul-87 
   ED   .MAN  2087  12-Aug-87  12:30:0 
   PC-FLIST.PRO  2607  12-Aug-87  12:23:0 
   CED   .CON   594  12-Aug-87  10:52:0 
   AUTOEXEC.BAT   259  10-Aug-87  14:38:1 
   MANUS  .PRT  3353  18-Jul-87  16:54:0 
   FLOP  .COM   472  17-Jul-87  23:24:1 
    - - 9372 total bytes in 6 files - - 

Verktøyet kan være nyttig når man skal rydde på harddisken

MIRROR.ARC

I utgangspunktet flirte jeg av dette programmet. På den annen side er folks behov forskjellige. Derfor:

Du taster inn MIRROR2 og dermed står DOS-kommandopromptet helt til høyre i skjermbildet. Du taster DIR A:. På skjermen står:

:A RID>C

Fortsettelsen kommer også i speilskrift.

Da jeg startet opp PC-WRITE, ble skjermen "normal" igjen. Da jeg gikk ut i DOS igjen, var alt i speilskrift. Jeg tastet MIRROR2 en gang til og skjermen ble "frisk igjen". Hmm ...

XANADU2.ARC

(28K, bidragsønske $20) er en samling hjelpeprogrammer.

HDIR.COM lager en sortert oversikt over filene på disken din. Det nye er at filene vises med forskjellig farge avhengig av filnavnendelse.

SFIND brukes for å finne filer på en harddisk. Det ligner til forveksling på FF.EXE, WHEREPC og andre. Det spesielle med SFIND er at det også finner filer i ARC-filer (komprimerte filbiblioteker).

PCSTAT gir en CHKDSK-lignende statusrapport. Slik:

 PC-Statistics 3.2
                      August 13, 1987 [Thu]
 Name: MEMBRAIN     Drive C:      Time 2:25 pm 
 Disk capacity   201216 bytes      DOS Version 2.11 
 Space used     87040 bytes      Disk verify is off 
 Free space     114176 bytes      Break check is off 
 Memory free    265952 bytes      Memory   655360 bytes 

Om XANADU er verd å downloade? Det avhenger av hva du allerede har. Det er nok av andre programmer som også gjør disse jobbene bra.

HKE1.ARC

(16K). Har du noensinne hatt lyst til å kjøre to oppgaver samtidig?

Jeg har ventet lenge på et public domain multitasking-verktøy. Nå er det her i HKE1.ARC, om enn noe begrenset sammenlignet med kommersielle programmer som Desqview og MultiLink.

Programmet kan kjøres på PC DOS 2.0 - 3.10. Da jeg forsøkte å kjøre det på min T1100+ fikk jeg imidlertid beskjeden "This DOS not supported".

HKE er en såkalt Multi-Task Supervisor. Den lar deg dele PCens hukommelse i to deler (kalt "partisjoner") slik at du kan kjøre to programmer samtidig i time-sharing modus. Ved å trykke ALT-ESC kan du hurtig gå fra partisjon til partisjon for å se hva som skjer der.

Det er flere begrensninger vedrørende hva slags programvare du kan kjøre under HKE. Bl.a. er det umulig å kjøre datakommunikasjon med BASIC-programmer via RS232C-porten.

Nyttig repetisjon

En god advarsel kan aldri gjentas for ofte! Akkurat nå sitter jeg på Rondane Høyfjellshotell, langt fra verdifulle sikkerhetskopier. For noen minutter siden tastet jeg inn et skjebnesvangert

DEL *.*

Maskinen var innstilt på feil filkatalog. Det var så vidt ikke hele boot-disketten gikk fløyten.

Heldigvis bruker jeg CHMOD (se Datatid 6/87 s. 38) flittig for å beskytte filene mot slike feilgrep. Noen av filene var imidlertid ubeskyttet akkurat i dag. Blant disse var hjelpefilen med mine personlige tastedefinisjoner for PC-FLIST (se nr. 4/87 s. 170).

Sist gang noe lignende skjedde, gjorde jeg et lite notat med blyant under skjermen på maskinen. Jeg var derfor ikke rådløs:

Jeg startet øyeblikkelig opp NU.COM (Norton Utilities) for å "unerase" de slettede filene. Mesteparten ble reddet. NU greidde imidlertid ikke å redde siste halvpart av PC-FLIST.PRO.

Ved hjelp av NU.COM søkte jeg gjennom hele disketten etter

define s-f

Søkebegrepet var en del av en savnet tastedefinisjon. Søkeordet ble funnet i cluster nummer 885 ("cluster" er en lagringsenhet på en disk.)

Neste jobb var å lese datene i dette clusteret inn i PC-WRITE. Der var det jeg savnet. Litt klipping og rensing "i kantene" og PCFLIST.PRO var igjen som den skulle.

Puh! Reddet av gong-gongen igjen. Jeg tastet i all hast:

CHMOD - R *.*

for å gi alle filene på boot-disketten READ ONLY-status.

FAT.ARC

(17K). Jeg kom ikke så langt at jeg brukte FAT i letearbeidet, selv om det kanskje kunne ha vært nyttig. Programmets oppgave er å vise kjeden av clustre i tilknytning til en gitt fil, å avgjøre hvilken fil som "eier" en angitt cluster eller sektor, og å gi generell informasjon om en disk(ett).

Med utgangspunkt i slik informasjon, kunne jeg kanskje ha kommet enda hurtigere til målet.

Dermed får det være slutt for denne gang. Det får ikke hjelpe at det er mere som skulle vært nevnt. Redaksjonen maser.

Bare et spørsmål til slutt. Hvordan har det gått med DIGGER i sommer (nr. 6/87 side 38)? Personlig har jeg kommet opp i 57.000 poeng. Just for the record, som de sier ...


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.