Saltrød Horror Show nr. 16

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 2/1988, side 112.


Det var en tirsdag kveld tidlig i januar. Kelterne red over TV-skjermen. Da ringte telefonen:

- Du, jeg kjøpte dessverre boka di tre dager forsent, sa en stemme. Nå er harddisken ødelagt.

- Hva? spurte jeg prøvende. Kelterne var glemt.

- I boka om gratisprogrammer skrev du om det trojanske programmet ARC512.COM. Jeg visste ikke at det var farlig og har brukt det. Nå er harddisken ubrukbar. Jeg tror jeg fikk programmet i en sending fra PC-SIG ...

- Er skaden stor? spurte jeg forsiktig.

- Heldigvis ikke, svarte stemmen. Jeg har sikkerhetskopier av alt, da jeg er i ferd med å gå over til en ny harddisk.

Pass på!

Det måtte komme til Norge også. Fra England hører jeg skrekkhistorier om et "virus", som har rammet Amiga-brukere.

Et "virus" er et "fiendlig" stykke programvare. Dets formål er maksimal ødeleggelse. På din maskin og andres. Noen av dem er i stand til å spre seg til andre maskiner for å fortsette ødeleggelsene der.

Fra Brauschweig i Vest-Tyskland rapporteres det om et "virus" for PCer. Det skriver et vennlig "Merry Christmas" på skjermen. Det du ikke ser, er at det biter seg fast og sakte men sikkert begynner med sitt egentlige forsett.

Til nye lesere: Ta en titt på nr. 11/87 side 108. Skaff et kopi av "beskyttelsesprogrammet" BOMBSQAD.ARC. Bruk det, når du er usikker.

"Opererte" programmer"

Så har vi de "knekte" kommersielle programmer. Det er programmer, som er fiklet med, slik at det ser ut som om de er gratis.

I går måtte jeg fjerne to slike programmer, som var uploadet til Saltrød Horror. To sjakkprogrammer. 3DCHESS inneholdt er klar "Copyright"-melding og ingen beskjed om at den var gratis eller shareware (dvs. kunne distribueres gratis). Da jeg tittet på innholdet i BLUCHESS med LIST.COM (se nr. 4/87, s. 42), fant jeg følgende melding:

Bluebush Chess is broken by:
- - The Duplicators - -

Det er liten tvil om hva som hadde skjedd.

Årets topp-produkter

Det amerikanske firmaet Datapro Research har utpekt fjorårets toppprodukter. Her er et utdrag fra dommen:

 • Macintosh II ble valgt som årets beste maskin og Apples Hypercard som årets beste stykke programvare.
 • stresskuffert-PCer: Toshiba T1200 and Tandy 1400LT.
 • Skrivere: Hewlett-Packard Laserjet Series II.
 • Tekstbehandling: WordPerfect.
 • Data management: Microrim's R:base System
 • Regneark: Microsoft's Excel.
 • Integrerte programmer: Ashton-Tates Framework II.
 • Grafikk: Software Publishing's Harvard Graphics.
 • Prosjektstyring: Microsoft Project 4.0

IBMs PS/2 blir overhode ikke nevnt, enda IBM var bransjens topp-annonsør i 1987. De brukte US$467 millioner på annonser. (DEC var nr. 2 med $95 mill.) IBM falt forøvrig fra 8. til 32. plass på Fortunes liste over verdens største bedrifter i 1987.

Billigere på Las Palmas?

Kanariøyene er et av verdens største skatteparadiser. Det var derfor med en viss forventning jeg ankom Las Palmas på Gran Canaria like før jul.

Når det gjelder data, er det imidlertid ikke så enkelt. I butikkene møter du tildels fremmede merker. Dessuten var ikke prisene så gunstige som f.eks. i USA eller Hong Kong. Et par eksempler:

 • Wanper XT. 256K RAM, monokrom skjerm, en 360K diskstasjon. 70.000 Ptas. (Hos: Osmoca Las Palmas S.A., Jesus Ferrer Gimeno, 11, Las Palmas.) Kursen på pesetas var omkring 5.60.
 • Inves PC/XT. 2 diskettstasjoner, 640K RAM, monokrom skjerm. 164.000 Ptas. (Fra: Investronica, San Bernardo, 8. Pasaje Circulo Mercantil.)
 • Wanper AT-12. 6/12 MHz. 640K RAM, monokrom skjerm, 1.2 MB diskettstasjon, 30 MB harddisk. 402.000 Ptas.
 • Inves PC Sistema 32. 80386, 40 MB harddisk, 2 MB RAM, EGA kort, høyoppløsnings skjerm, 1.2 MB diskettstasjon. 950.000 Ptas.
 • Originalt IBM-utstyr får du hos Serinsa i nr. 34 i samme gate. Macintosh og annet Apple utstyr får du i Apple Centre i Angel Guerra nr. 21.
 • Skrivere får du bl.a. hos Informatica S.L. i Luis Doreste Silva, 46-E. Investronica S.A. selger en 135 tegn/sekund Epson/IBM-kompatibel matriseskriver med NLQ (= "near letter quality") for 44.500 Ptas. Med utgangspunkt i det relativt høye prisnivået på skrivere i Norge, virker dette interessant. Det er kanskje i første rekke på skrivere, du kan gjøre kupp.

Apropos å kjøpe ute. Min kones Panasonic P1090 skriver, som vi kjøpte i Hong Kong for 4-5 år siden, er fremdeles i drift. Det eneste problemet har vært at vi må til London for å kjøpe fargebånd-kassetter.

Du kan selvfølgelig ende opp med en "mandags-maskin". Skrivere har som kjent mange mekaniske deler og det hender de går i stykker. Det er opp til deg.

HOTDOS

(8K, bidragsønske $20) Av en eller annen grunn har jeg har glemt å fortelle om HOTDOS. Det er tross alt et av de programmene jeg bruker mest.

Hvis jeg akkurat nå trykker VenstreShift+Ctrl, blankes skjermen, DOS-tegnet kommer opp på skjermen og jeg kan kjøre et annet program. Når jeg er ferdig med programmet, kan jeg taste EXIT, og er tilbake akkurat her med markøren i denne setningen.

HOTDOS stoppet kjøringen av det programmet jeg holdt på med (i dette tilfellet PC-WRITE), slik at en ekstrakopi av COMMAND.COM kunne lastes inn og kjøres i "bakgrunnen".

HOTDOS startes daglig av min AUTOEXEC.BAT med følgende kommando:

hotdos 80

Dette medfører at 80K av maskinens 640K RAm blir satt av til kjøring av andre programmer. Dette er tilstrekkelig for å kunne kjøre hjelpeprogrammer som SD og LIST og utføre DOS- kommandoer.

HOTDOS gir ikke multitasking. Det ene programmet fryses og "holdes", mens du arbeider i HOTDOS-delen av hukommelsen. I eksemplet over lagres ikke artikkelteksten når jeg går over i HOTDOS.

Jeg bruker HOTDOS stadig. Stort sett uten problemer. Du kan imidlertid oppleve crash i følgende situasjoner:

 • Programmet du vil kjøpe krever mer enn tildelt kapasitet (i mitt tilfelle 80K RAM).
 • Om du forsøker å starte HOTDOS fra DOS kommandolinje, og ikke mens du er inne i et annet program,
 • Noen hukommelsesresidente programmer har ikke fungert tilfredsstillende med HOTDOS.

På den annen side har HOTDOS reddet meg ut av kriser, f.eks. når jeg har hatt crash i hovedprogrammet i forgrunnen. La meg forklare:

Jeg kjører Toshiba-maskinen med RAMDISK. Ofte mellomlagrer jeg data i hukommelsen, på den logiske diskstasjonen C:. Får jeg et crash, som krever at maskinen må startes opp på nytt for å komme videre, går disse dataene tapt.

I flere slike tilfeller har jeg vært i stand til å gå ut i HOTDOS-delen av hukommelsen for å flytte viktige filer over på disketter (med COPY- kommandoen). Deretter har jeg i ro og mak kunnet slå maskinen AV/På.

Hva ellers som er nytt? Her er noen programmer som er kommet på Saltrød Horror Show (tlf. 041-31378) i det siste:

QDISK327.ARC

(17K, bidragsønske US$10.00) QDISK er et flott lite, hukommelsesresident hjelpeprogram. Jeg er fristet til å installere det på arbeidsdisketten og starte det opp daglig med AUTOEXEC.BAT. Hadde den bare ikke vært så full ..

Trykk Alt-Tab og du får en oversikt over filene på disken i høyre skjermbilde. Noen tastetrykk, og listen sorteres pr. dato, navn, størrelse og filnavnendelsen. Ved å "peke" på filene kan du døpe om, slette, påføre filattributter, slette, flytte. Noen av operasjonene kan utføres på grupper av filer i en operasjon.

Du kan søke i filene etter stringer. Hør her hva jeg nettopp gjorde:

På skjermen står nå denne artikkelen i øverste halvdel (PCWRITE lar meg dele skjermbildet i to) og bruksanvisningen til programmet i nederste halvdel. Jeg trykker "Alt-Tab" og en liste over filene på disketten står på skjermen.

Jeg trykker F5, angir "b:\datatid" og får en liste over gamle artikler på skjermen. Jeg blar gjennom dem og søker etter "QDISK" for å se om jeg har omtalt programmet før.

Med enkle tastetrykk kan jeg hoppe frem og tilbake fra denne artikkelteksten til en fil i en diskkatalog for å lese informasjon. Når jeg er ferdig, to trykk på ESC og jeg kan fortsette å skrive.

PUGGE.ARC

(59K, gratis) Ottar Grimstad fra Hareid har laget et artig lite glosepuggeprogram til ungene. Nå er det tilgjengelig for oss andre. Et flott lite verktøy. Jeg lurer på om ikke jeg skal bruke det selv. Jeg holder på å pugge spansk ...

FGREP

har vært omtalt tidligere (sist i nr. 12/87 s.140). En ny versjon er hentet fra USA. Med den kan du be om at resultatene blir skrevet ut en skjermfull av gangen.

NJTIDY.ARC

(11K, bidragsønske $10) er et annet ferskt program fra USA. Det foretar automatisk sletting av alle filer med filnavnendelse *.BAK og filer med 0 bytes i innhold. I en operasjon. Jeg har brukt det på Saltrød Horror Show maskinen med hell.

SPOOLER.ARC

(5K, gratis) Multi Spooler versjon 2 sørger for utskrift på opptil fire skrivere samtidig. Du kan etter behov blande skrivere som bruker parallell og seriell port.

Et par spill på tampen

Det ble uploadet flere spill til Saltrød Horror Show i julen. Noen måtte slettes, da de ikke var myntet på gratis distrubusjon. Andre ser OK ut.

SNAKE.ARC (17K) var det som holdt oppmerksomheten min lengst. Lunchen ble forskjøvet med 30 minutter mens jeg "testet".

Du er en slange på jakt etter føde. Etter hvert som du spiser blir du lengre og hastigheten øker. Det gjelder ikke å kollidere med vegger og tak. Til slutt blir det rene labyrinten.

For deg som liker slikt. (Har du forresten forsøkt SOLITAIR.ARC? En gammel perle.)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.