Saltrød Horror Show nr. 2

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 9/1986, side 126.


Sist gang fortalte jeg om saker og ting, som vi nylig hadde installert på min kones Sanyo MBC885 PC. Men ooppss! Verden står ikke stille. Siden sist er KBFIX2 blitt til KBFIX3 og LUE202 til LUE220. Hun har også sluttet å bruke SPOOLER.COM. Det har imidlertid andre årsaker...

Det hadde seg slik at jeg for et halvt år siden kjøpte et brukt JRAM-2 kort fra en venn i USA. Pris $50. JRAM-2 kortene lages av Tall Tree Systems (1032 Elwell Court, Suite 124, Palo Alto, CA94303, USA) og kan gi en PC-en opptil 2 megabyte mer hukommelse. Du kjøper løse hukommelsesbrikker, dytter de inn på kortet, skrur det inn i maskinen og det er det.

Bakgrunnen for kjøpet var akutte plassproblemer og håp om høyere kjørehastiget. Ved å installere mere hukommelse, håpet jeg å kunne legge noen av de mest brukte programmene på en RAM-disk, slik at de kunne startes opp raskere. Dessuten hadde jeg lenge ønsket meg å kunne kjøre noen interessante memoryresidente programmer.

Multitasking med MultiLink

Min Olivetti M24 PC er utstyrt med 640K RAM og kjøres under PC-DOS 2.10 og MultiLink (fra The Software Link. Forhandles av Microtech i Bergen. Tlf. 05-320789).

Jeg kjører PC-DOS, fordi det kreves av MultiLink. Det er umulig å kjøre MultiLink med MS-DOS på en Olivetti. Jeg kjører PC-DOS versjon 2.10 fordi jeg ikke har software for formattering av min ukurante eksterne 40 Megabyte harddisk (fra Micro Memory Systems, England). Jeg kjører MultiLink fordi det lar meg kjø øre flere oppgaver samtidig ("multitasking"). Takket være MultiLink kan andre bruke min elektroniske oppslagstavle, samtidig som jeg skriver artikler eller gjør andre ting på samme PCen.

I praksis har jeg delt PCen opp i tre mindre maskiner. En av delene (kalles "partisjon" på fagspråket) står oppkoplet til et modem døgnet rundt, og tar i mot besøkende til "Saltrød Horror Show". Denne partisjonen har 109K RAM til rådighet. Mer trenger jeg ikke for å kunne kjøre oppslagstavleprogrammet.

"Min" del av maskinen, "forgrunnspartisjonen" som den kalles, disponerer 225K. Her kjører jeg tekstbehandling, regnskap, tester og mesteparten av mine daglige arbeidsoppgaver.

Maskinen har også en tredje del, på 90K RAM. Den er tilgjengelig med et tastetrykk. Her kjører jeg småoppgaver, så som utskrifter fra MultiLinks print spooler, sletting av filer, filoversikter, formattering av disketter, hurtigtitting i filer osv. Resten av hukommelseskapasiteten blir beslaglagt av MultiLink, COMMAND.COM (26K), og diverse installerte basissystemer. Denne delen har jeg derfor ikke alminnelig adgang til.

Tapte ressurser

Det fine med multitasking er at maskinen min blir til en "timesharing" maskin. Ulempen med multitasking er at jo mer du deler maskinen opp i partisjoner, jo senere går det. Dessuten får du hurtig behov for økt hukommelse.

Norton Utilities' Systemindeks-test (SI.COM, versjon 3.1) for- teller meg at ytelsen til min PC er 3.7 ganger høyere enn på en IBM PC. Kjører jeg testen etter at maskinen er satt opp med multitasking med tre partisjoner synker indextallet til 1.7 ganger en IBM PC. I praksis betyr dette at nesten alle programmer bruker lengre tid på jobbene sine, når jeg kjører multitasking.

Ifølge Dhryston-testen gikk antall beregninger pr. sekund ned fra 126.7 til 58.5. (DHRYSTON.ARC kan downloades fra Saltrød Horror Show, tlf. 041-31378. Filen er 23K stor).

En liten digresjon: IBM 3270 PC er testet til 51.0, mens en IBM PC/AT er testet til 100.3 beregninger pr. sekund.

Kampen for høyere hastighet

Jeg har kjørt MultiLink i mer enn 18 måneder. Siden den gangen har jeg bl.a. kastet ut WordPerfect, som i en slik omgivelse arbeider fryktelig sakte. I stedet har jeg tatt i bruk lynraske PC-WRITE.

Også i valg av andre programmer har hastighet hatt betydning. Den som kjører multitasking er pinlig oppmerksom på at ting tar tid.

Så en dag ble jeg gjort oppmerksom på NEC V-30. Noen amerikanske venner fortalte at det var bare å vippe ut 8086-prosessoren av Olivettien min, dytte inn den japanske mikroprosessoren og høste en øyeblikkelig hastighetsgevinst på 10 - 15 pst.

Jeg bestilte NEC V30 fra USA etter å ha funnet den tilbudt i en annonse i BYTE. Oppgitt pris var $20 for en 8MHz prosessor (man må angi klokkehastighet ved bestilling). Inkl. toll og frakt kom det hele på ca. 200 kroner.

Jeg åpnet opp Olivettien og skulle ta ut Intel 8086-chipen. Men, unnskyld. Den var loddet fast i kortet! (Slik er situasjonen på enkelte tidlige utgaver av Olivetti M24. Jeg var dessverre tidlig ute).

Etter en komplisert transaksjon, hvis obskure detaljer skal tilbakeholdes her, ble problemet løst. Jeg ble 495 kroner fattigere (utgift til servicefirma), men V-30 var inne. Total kostnad ca. 700 kroner ferdig installert. Om det var bryet verd? Ifølge Norton's System Index gikk ytelsen opp fra 1.9 ganger sekund opp fra 111.9 til 126.7, dvs. en økning på 13.2 pst.

Rent praktisk var forbedringen knapt følbart. Ønsker du høyere hastighet på PC- -en din, bør du satse på løsninger som gir mer dramatiske forbedringer.

Med mindre du kan skrive om det, slik som jeg ...

JRAM-2

Men så var det hukommelsesproblemet og J-RAM2. I sendingen fra I.C. Express (15358 Valley Blvd.,City of Industry, CA 91746, USA) fulgte det med to sett med 41256 DRAM brikker, som jeg også hadde bestilt. (Totalkost: kr. 1.256). Disse dyttet jeg inn på det tomme J-RAM kortet. Planen var å installere J-RAM i M24, slik at maskinens hukommelse økte med 512K RAM. Tenk deg en M24 med 1116K RAM. Det hadde vært noe å spille på! Med det skulle jeg kunne kjøre SideKick uten problemer og bruke RAMdisker i fleng. De nye brikkene var superraske (200 nanosekunder). Forventningene var på topp og planene ditto.

Hovmod sto imidlertid for fall. Installasjonen av kortet gikk bra. Hukommelsen ble økt, men MultiLink ville ikke akseptere det nye uhyret. Etter en uke med intense studier av teknisk dokumentasjon, og ditto prøving og feiling, var jeg like langt.

På konas Sanyo gikk det derimot som en drøm, vel og merke etter at prosessorhastigheten var redusert til 4.77 MHz. Derfor er det da også der JRAM-kortet står nå.

I dag er hun den lykkelige eier av en PC med 768K RAM. Hukommelsen er delt opp i tre. Hun kjører med 512K arbeidshukommelse, en superhurtig ramdisk og en memoryresident printspooler. Dette er grunnen til at hun ikke trenger SPOOLER.COM lengre. Heldiggrisen. TSRCOM.ARC På Saltrød har det vært hektisk aktivitet i sommer. Jeg har skrevet bok om gratisprogrammer, og har vært fullt opptatt av å prøve både det ene og det andre. Mye nytt er gjort tilgjengelig på oppslagstavlen.

En av nykommerne på Saltrød Horror Show heter TSRCOM. Det er en gruppe programmer, som kan hjelpe deg med å holde styr på de såkalte memory residente programmene.

Personlig kjører jeg flere slike programmer, bl.a.:

  • MULTILINK - multitaskingsystemet,
  • KBFIX3 - som gir en større tastaturbuffer,
  • LIGHTNING - for hurtigere adgang til utvalgte diskfiler,
  • DOSEDIT - for effektiv manipulasjon/gjenbruk av tidligere inntastede DOS-kommandoer
  • BOMBSQAD - for å hindre ondsinnede dataprogrammer i å ødelegge data på disken min,
  • CP2 - som klipper og limer et skjermbilde og lar meg flytte det over i et annet program (f.eks. for tekstbehandling),
  • RESCALC - en "lommekalkulator".

Problemet med memory residente programmene er at PC-en har lett for å låse seg, når du prøver å bli kvitt dem. I TSRCOM-pakken ligger det imidlertid to hjelpeprogrammer, som løser dette problemet:

Du kjører MARK.COM før du starter opp f.eks. RESCALC. Når du ikke ønsker å ha det i hukommelsen lengre, kjører du RELEASE.COM. Dermed blir RESCALC fjernet, uten at det blir fare for et crash.

Anbefales.

BOMBSQAD

Du er kanskje kjent med at det finnes PC-programmer som i stedet for å gjøre det de gir seg ut for, forsøker å omformattere disken din eller å slette det du har der?

BOMBSQADs oppgave er å ligge på lur og passer på. Når et program f.eks. forsøker å omformattere harddisken din, gjør BOMBSQAD anrop. Du får anledning til å avbryte det som holder på å skje, før det er for sent.

Anbefales. - For sikkerhets skyld.

Kjøpeveiledning for PC-kloner

Er du interessert i å kjøpe en råbillig PC-klone, f.eks. fra Asia? I så tilfelle kan du ha interesse for boken "The IBM XT Clone Buyer's Guide," fra The IBM XT Clone User Group of San Francisco. Boken koster $9.95 og kan bestilles fra MODULAR INFORMATION SYSTEMS, 431 Ashbury St., San Francisco, Ca. 94117, USA.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.