Saltrød Horror Show nr. 3

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr.10/1986.


Jeg skal holde foredrag. Du vet, med overhead prosjektor og alt det der. I denne forbindelse ønsker jeg å lage profesjonelle overhead transparenter for fremvisning av gullkorn.

Min far fortalte meg en gang at "priser i en kolonialbutikk bør være skrevet for hånd med fargetusj. Ellers ser ikke kundene dem." Han var kjøpmann, og visste hva han snakket om. Hadde bare ikke håndskriften min vært så vanskelig å lese...

En annen løsning er å skrive teksten på en matriseskriver med ekstra kraftig skrift ("Boldface" eller "Second strike", som det heter i PC-WRITE). Deretter leverer jeg utskriften til fru Vestfossen, som "blåser den opp" til brukbare transparenter med en repromaster.

Det er imidlertid arbeidskrevende (for henne). Dessuten er det fort gjort å dynge for mye tekst inn på transparenten.

"Jeg bruker et grafisk program", fortalte en kollega her om dagen. Nå, hvorfor hadde jeg ikke tenkt på det før? På Saltrød Horror Show (tlf. 041-31378)

"PCPG må egne seg", tenkte jeg, og skred til verket.

PCPG

står for "PC Picture Graphics system". Programmet kan brukes av enhver IBM PC-klone med grafikkort. Jeg har kjørt det på Sanyo 880 med ensfarget skjerm og Olivetti M24 med fargeskjerm. Med PCPG kan du lage tekst og bilder, som kan flyttes rundt på skjermen ved hjelp av ti-tastaturet, en lyspenn eller joystick. Du kan endre farger, blåse objektene opp og ned i størrelse etter behov. Gamle grafikkfiler kan hentes inn for videre bearbeiding. Det ligger en rekke ferdigtegnete grafiske symboler, geometriske figurer, bokser, ellipser m.m. i et bibliotek, som du kan hente og bruke etter behov. Kort sagt, mye nyttig for transparentmakeri.

Programmet kjøres fra menyer. Jeg valgte først nummer 1 ("Create a graph file") og deretter "TEXT" (jeg skulle jo skrive tekst).

Programmet spurte om skrifttyper (fonts), og ga meg valget mellom de fem fontene som er vist i figur 1. Jeg bestemte meg for å bruke nummer 1 til titler og nr. 3 til brødtekst.

Arbeidet går hurtig. Velg en font, skriv en linje, trykk linjeskift og teksten står på skjermen. Ved hjelp av piltastene kan linjen flyttes omkring, inntil den har funnet sin plass. Deretter et trykk på "w" (for write), og den ligger lagret i en midlertidig bildefil. Et nytt valg av font, skriv en linje, flytt den på plass, og "w" igjen. Er ikke resultatet godt nok, trykker du ESC og kan lage en ny versjon.

Utskrift

Når du er ferdig, kan du trykke ned funksjonstasten for utskrift og skriveren begynte å surre. I mitt tilfelle ble imidlertid resultatet dårlig (se figur 2). Jeg forsøkte forskjellige løsninger, med samme resultat. (Har du en løsning, tar jeg med takknemlighet imot beskjed på Saltrød Horror Show).

Nåja. Jeg hadde hele tiden hadde hatt en annen løsning i tankene, så problemet bekymret meg mindre. Det hadde imidlertid vært bedre på mange måter om jeg kunne bruke PCPGs innebygde rutine.

Jeg brukte programmet SCRNDU. Det er 14K stort og gratis. Programmet gjør PrtSc- tasten i stand til å skrive ut et grafisk skjermbilde fra inni BASIC-programmer (40 kolonners modus). I figur 3 ser du hvordan bildet kom ut på min Epson FX80. SCRNDU kan skrive ut skjermgrafikk fra EGA-skjerm, Herkules monokrom grafikkadapter (720x348) og vanlige 640x200 punkters fargegrafikkadapter.

Transparentene ble laget i en vanlig kopieringsmaskin.

Harddisk i nød

Du vet sikkert hvordan man ødelegger en grammofonplate? Kjør stiften ned i plata og beveg den frem og tilbake noen ganger, så er det gjort.

Det hender også at harddisker går i stykker. Du sitter der, aner fred og ingen fare, og så plutselig er "stiften nedi plata". En infernalsk lyd

Og - det var det! Du kan få mareritt om natta av mindre.

På harddisken ligger det kanskje flere årsverk med oppsamlede arbeidsstykker. Bruker du maskinen daglig i jobben, er du ferdig for en stund.

Du må ha en ny harddisk, den må organiseres og data må kopieres inn fra sikkerhetskopiene dine (HAR DU IKKE LAGET SIKKERHETSKOPIER, SIER DU?). Først nå kan du prøve å finne igjen tråden.

Uansett hvor godt forberedt du er, må du i beste tilfelle regne med tap av dager, kanskje uker.

Har du ingen sikkerhetskopier, kan det bety tap av jobb, kontrakter og det som verre er. "Sannsynligheten for et crash er liten", sies det. Det er imidlertid en mager trøst, om ulykken rammer deg.

Det skjebnesvangre brevet

Jeg har en 40 megabytes harddisk fra Micro Memory Systems Ltd. i England. Den kom i oktober 1984, og har virket ufortreffelig hele tiden.

Ved siden av står en såkalt streamer backup tape enhet for sikkerhetskopiering av innholdet på harddisken. Det tok meg nesten et år å få den til å fungere. Siden har det gått bra. Også den kommer fra MMS. Et par ganger i uka tar jeg sikkerhetskopi av alt på harddisken. En gang i kvartalet bringer jeg et kopi over til mine foreldre (i tilfelle brann).

10-20 ganger i løpet av disse to årene, har jeg fått bruk for sikkerhetskopiene. Jeg vet ikke hva jeg skulle gjort uten!

Men så var det brevet. Tidlig i sommer skrev jeg til Micro Memory Systems etter noe informasjon. I august fikk jeg svar fra Coopers & Lybrand i England. Det begynte slik:

"RE: MICRO MEMORY SYSTEMS LIMITED - (IN RECEIVERSHIP)"

Resten av brevet var uinteressant. Den første linjen fortalte at Micro Memory Systems Ltd. var slått konkurs. Brevet kom fra bobestyreren.

Hva så?

Jeg ringte min lokale leverandør.

"Det er umulig å redde innholdet på harddisken etter et evt. crash", mente han. Jeg er tilbøyelig til å være enig, og spesielt hvis jeg tillegger "for en rimelig penge og innen rimelig tid".

Hva kan jeg så gjøre?

  1. Jeg kan kaste ut harddisken og kjøpe en ny. Det koster imidlertid en formue.
  2. Jeg kan ta sikkerhetskopier på diskett i stedet for på tape. Det tar imidlertid et hav av tid, og det har jeg ikke. (Kanskje et kopi i ny og ne likevel ikke hadde vært så dumt).
  3. Jeg kan kontakte andre brukere av MMS-harddisker og inngå en samarbeidsavtale: "Går harddisken min i stykker, setter jeg meg på flyet med sikkerhetskopiene og en haug med tomme disketter. Jeg låner maskinen din for å rekonstruere dataene. Forsikringsselskapet skaffer ny harddisk." - "Skjer det for deg, kommer du til meg".

Nå, hva sier du? Har du MMS, inviteres du herved til å kontakte meg via Saltrød Horror Show eller direkte (Odd de Presno, 4815 Saltrød).

Finner jeg ingen interesserte i Norge, har jeg tenkt å undersøke med meldinger på elektroniske oppslagstavler i England.

Min neste harddisk

Min neste harddisk skal være et merke, som selges mange av. Kanskje en Bernoulli-boks kan være en ide. Den bruker som kjent utskiftbare disker. Mer fleksibel kan man vanskelig være. Vi får se. Jeg ønsker fortsatt å bruke tape for sikkerhetskopiering av data, med mindre det er kommet ny og mer kostnadseffektiv/praktisk teknologi i salg. Et av mine hovedkrav til det nye utstyret er at jeg må kunne lagre og lese individuelle filer.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.