Saltrød Horror Show nr. 35

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 9/1989, side 115.


Norton klone

Det viktigste med Norton Utilities og PC Tools er utvilsomt at de kan redde en stakkars bruker fra den mørkeste fortvilelse. De kan for eksempel trylle frem filer, som er blitt slettet ved et uhell.

The Professional Master Key Utilities kan også dette. Last ned systemet som PMK_UTIL.EXE (160KB). Med PMK kan du:

 • redde ("undelete") filer og disk-kataloger, som er slettet ved et uhell. Det forutsettes at dataene ikke er overskrevet med nye data. Da vil de slettede dataene ikke kunne reddes.
  edde en hard disk som er formattert ved et uhell ("unformat").
 • redigere alle sektorene på en disk, i en fil, en underkatalog (disken må maksimalt ha 2048 bytes pr. sektor).
 • søke etter ASCII tekst eller hexadesimale data mens du redigerer en disk eller en fil.
 • få et grafisk kart over total utnyttelse av disken, ledig plass og individuelle filers lagringssted på disken.
 • endre filattributtene tilhørende filer eller underkataloger (f.eks. fra/til "Hidden").
 • finne en fil eller underkatalog på disken.
 • døpe om filer eller underkataloger.
 • slette filer, også om disse er "read-only" filer.
 • fylle alle ledige sektorer på en disk med en valgfri melding (for eksempel med navnet ditt som en beskyttelse mot tyveri) eller å nulle sektorene ut (fjerne alle spor av gamle og konfidensielle data).

PMK er kompatibel med DESQview, TopView og Microsoft Windows, krever minimum 128KB og en monokrom, CGA eller EGA skjerm. Registrering koster US$25.00 som sendes til RPG Software Farm, P.O. Box 9221, Columbus, MS 39705-9221, USA.

En bedre DOS

Er du frustrert over alt det COMMAND.COM ikke kan gjøre? Er du lei av å ha disken full av små hjelpeprogrammer?

Svarer du ja på disse spørsmålene er kanskje 4DOS21.EXE (219KB, registrering US$50.00) noe for deg. Denne selv-utpakkende filen inneholder en erstatning for MS-DOS COMMAND.COM, som er fullt ut kompatibel med alle versjoner av DOS.

4DOS gir deg forbedringer til de fleste DOS-kommandoene og kommer med mer enn 30 nye kommandoer i tillegg. For eksempel:

 • En forbedret DIR kommando, som lar deg velge filer ved "pek-og-skyt"-metoden.
 • Innebygget hjelp for alle interne 4DOS kommandoer, samt for MS-DOS eksterne kommandoer. Tast "?" for å få en liste over tilgjengelige kommandoer og "HELP kommando" for en detaljert forklaring. (Mus kan brukes. Menyen er kompatibel med Braille maskiner.)
 • Kraftigere bruk av jokernavn (DOS "wild cards") ved filangivelser. Ved å taste inn
  "dir *2*.*"
  får du for eksempel en liste filer med tegnet "2" et eller annet sted i filnavnet.
 • Du kan gi hver fil en filbeskrivelse på opptil 40 tegn. Beskrivelsen vil bli vist frem sammen med filnavnet når du bruker DIR og SELECT kommandoene.
 • Du kan redigere det du holder på å taste inn på DOS kommandolinje. Du slipper å begynne på nytt om du taster feil. Du kan trylle frem ting du har tastet tidligere og bruke på nytt, evt. etter endringer. Tid spart. Disse egenskapene minner mye om hva det berømte gratisprogrammet CED (i filen CED10D.COM, 29KB, se nr. 6/88 s. 124) gjør deg i stand til. Du kan titte på, søke i, endre og utføre tidligere kommandoer på nytt.
 • Du kan definere "aliases" for å døpe om eller omdefinere kommandoer. Denne egenskapen virker på samme måten som CEDs bruk av "synonymer". Avanserte BATCH-kommandoer er tilgjengelige for bruk i alias-definisjoner.
 • DOS "environment" kan økes opp til 32.000 bytes. Meldinger i environment kan redigeres interaktivt.

Nye kommandoer lar deg slette og kopiere flere filer samtidig med en enkelt DEL eller COPY kommando, endre diskstasjon og diskkatalog i en operasjon, utelukke visse filer fra utførelsen av en kommando, la en kommando bli utført i nåværende diskkatalog og alle dens underkataloger, vise en fil på skjermen og søke (etter string) i teksten, gi statistikk om hukommelsens utnyttelse og flytte filer.

4DOS har en innebygget forbedret BATCH-prosessor, kompatibel med batchfiler skrevet for COMMAND.COM, men med flere nye og forbedrede kommandoer i tillegg. Blant disse f.eks. GOSUB, RETURN, IF, INPUT (for inntasting av variabler mens batchfilen er under utførelse), KEYSTACK (for å sende tastetrykk til et program, som om de blir tastet inn fra tastaturet). KEYSTACK-egenskapen fungerer til forveksling som hjelpeprogrammet FAKEY i FAKEY.ARC, 10KB. (Se nr. 12/88 s. 118.)

Du kan taste inn opptil 255 tegn på DOS kommandolinje før maskinen piper, taste inn flere kommandoer på en linje, bruke betingede kommandoer, omdirigere "standard error", hindre at eksisterende filer blir overskrevet.

4DOS har UNIX-lignende TEE og Y piping og kan brukes med CGA, EGA, VGA, DesqView og i lokalnettmiljøer.

Registrerte brukere får en versjon som krever mindre enn 5KB RAM for programmets residente del og som kan bruke EMS-hukommelse eller disk som mellomlager ("swapping") for den transiente delen. Den uregistrerte versjonen krever 54KB RAM.

Høres dette ut til å være for godt til å være sant? Jeg synes det er noe i det. 4DOS er bra, men ikke så godt. Jeg foretrekker en verktøykasse med hjelpeprogrammer som LIST, CED og FAKEY fremfor et "alt i ett program". Det synes jeg gir mer hurtighet og kraft.

4DOS publiseres av J.P. Software, P.O. Box 1470, E. Arlington, MA 02174, USA.

Nytt fra spillfronten

Jeg liker godt å legge kabal. Den siste som er innstallert på PCen heter "Lystspillet KABAL FOR ENSOMME SJELER". Spillet ligger i filen KABAL.COM (25KB).

Programmet er morsomt. Om jeg skulle ønske noe annerledes, måtte det være at numrene på kortstablene endres, slik at de øker i samme retning som tallene på tastaturet. Stablene er nummerert fra 1 - 7, med stabel nr. 7 helt til venstre.

Ellers har jeg fått THE ZERO HOUR fra The R. Salgado Crew (i filen ZHR.COM, 57KB, bidrag US$10.00). I dette science fiction spillet er målet å trenge inn på den onde planeten Vexx Empire og ødelegge den.

Programmet er spekket med fargegrafikk og lydeffekter og er flott når det spilles på en VGA eller EGA fargeskjerm.

På Toshiba 5100s monokrome EGA-skjerm var det imidlertid en skuffelse. Dessuten kan du ikke flytte markøren med pil-tastene på Toshibaen. Du må bruke de hvite tallene med NumLock-tasten trykket ned. På en slik maskin er ZHR uinteressant.

Skriv til Raphael Salgado and Crew, 26 Connecticut Court, Valley Cottage, New York 10989, USA. Denne testede versjonen er kun for EGA. Versioner for CGA skal være tilgjengelige.

Nytt og norsk

KONVERT konverterer tegnene {}[]|\ til de norske bokstavene æåÆÅøØ. Forfatter ukjent. (i filen KONVERT.COM, 25KB, gratis)

OK.COM (7KB, gratis) inneholder Truls Melands OK.EXE, et lite vaktmesterprogram som rydder opp når skjerm, markør(er) og lyd er kommet i ulage.

Jens Erik Østby i Larvik har laget et lite menydrevet program for å gjøre det lettere å sende koder til Epsonkompatible skrivere. Det lar deg f.eks. endre skrifttyper, linjeavstand og skrivernummer. Filen heter SP200.EXE (56KB, gratis).

HARDDISK MENU (i HDMENU.COM, 34KB, gratis) er et enkelt lite menyprogram for brukere av EGA og VGA skjermer. Du må ha mus for å kunne bruke programmet. Det er skrevet av Geir Hovland (Legdavegen, 6943 Naustdal).

Diverse annet på tampen

Filen BTREE.COM (31KB) inneholder en sharewareversjon av Btree algoritmene i Turbo C. Kodene ligger tett opptil algoritmene brukt i Borlands Pascal v3.0 Btree Database Toolbox. BTREE er skrevet av Fook H. Eng, 428-B South Ave., Monterey Park, CA 91754, U.S.A. Registrering koster US$ 20.00.

PC-FLOW (i filen PC-FLOW.COM, 40KB, gratis) kan brukes for å lage flow charts på IBM-kompatible PC-er. Programmet krever en CGA adapter og minimum 128KB hukommelse. Programmet er skrevet av Dave Makoski, 158 Rising Trail Drive, Middletown, CT 06457, USA.

FORMATQM (i filen FORMATQ161.COM, 35KB) kan formattere et stort antall disketter i en enkel operasjon uten tastetrykk. Programmet kan bruke mer enn en diskettstasjon og produserer formatterte (og verifiserte) disketter i alle de vanlige DOS formatene (fra 160KB en side, 8 sektorer, 40 spor, 5.25" til 1.44MB dobbeltsidig, 18 sektorer, 80 spor, 3.5"). Formatterte disketter er kompatible med alle versjoner av DOS fra 2.0 til 4.0.

Registrering koster US$10.00. Skriv til Sydex, 153 North Murphy Ave., Sunnyvale, CA 94086, USA. Som takk får du et kopi av siste versjon av programmet.

I filen RESTOR51.COM (50KB, US$15.00) finner du en erstatning for den eksterne MS DOS-kommandoen RESTORE, en kommando som er kjent for sine mange feil og svakheter. Kontakt Canadian Mind Products, #162 - 1020 Mainland Street, Vancouver, BC, Canada V6B 2T4.

PwrStar er et sharewareprogram for lineær regresjonsanalyse av data fra disk eller tastatur (med interpolasjon og ekstrapolasjon). Det er skrevet av HyperStuffWare, 5019 Silver Arrow Drive, Dayton, OH 45424-4813, USA. PwrStar ligger i filen PWRSTR.EXE, 132KB. Registrering koster US$10.00.


 
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.