Saltrød Horror Show nr. 38

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 12/1989, side 108.


Sist fortalte jeg at harddisken på Olivetti M24 hadde gått heden. Den måtte omformatteres.

Formatteringen gikk bra, men da operasjonen var ferdig syntes jeg harddisken gikk grusomt tregt. Ganske riktig. COREDISK (i filen CORE29.COM, 36KB) viste en overføringsrate på 28.4 KB/sekund. Før omformatteringen hadde den vært 109.9 KB/sekund!

Mistanken gikk øyeblikkelig til diskens interleave faktor (last ned filen SHS22.ART fra DIX, filområde 2000 for mere informasjon). Den burde antakelig endres. Men hvordan?

Sveinung Heggen fra Oslo hadde i sin tid fortalt om vellykket bruk av IAU i en melding på Saltrød Horror Show. Han hadde brukt det på en IBM PS/2 model 50 og en Toshiba 1200 med hell, men hadde ikke lykkes på en IBM PS/2 modell 30 og IBM XTer.

På Toshibaen endret han interleave faktoren fra 1:1 til 1:2 uten å miste data og hastigheten ble merkbart bedre. (Programmet ligger i filen IAU19.EXE, 69KB).

Dette må være løsningen, tenkte jeg, i et lønnlig håp om at det kunne gjøre uten tap av data for meg også.

Endring av interleave

IAU endrer harddiskens interleave slik at disk og PC kan utveksle informasjon i høyest mulige hastighet. Den arbeider på nivået under eventuelle oppdelinger i logiske diskstasjoner og MS DOS-programmet FORMAT.COM.

Programmet er menydrevet og enkelt i bruk. Du starter det opp, svarer på noen spørsmål, programmet foretar en initiell diagnostikk og deretter får du hovedmenyen.

IAU undersøkte først hva som var optimalt. Med SOTA 286-kort (samt 16KB hardware cache) ble svaret "4". Jeg valgte "Perform the interleave change operation", og IAU skred til verket.

Fire timer tok jobben. Resultatet ble bra. Ingen data tapt. Ifølge COREDISK økte overføringsraten fra 28.4 KB/sek til 108.5. Maskinen er endelig tilbake til sitt gamle jeg!

Virus, virus!

Nå som hysteriet er over, kan det passe med noen etterkloke ord. Hva er f.eks. sannsynligheten for at du skal bli rammet?

Det er en trøst å vite at et virus må "vekkes" for å kunne bli virksomt. Dvs. du må kjøre et infisert eller smittebærende program.

Du kan ha dusinvis av smittede og farlige filer liggende på disken din uten at problemer, så lenge de bare ligger der!

Noen spøkefugler spredte for noen år siden et rykte om at virus kunne spres via bærebølgen til et modem. Don't you believe it! Du må gjøre noe aktivt for å bli smittet.

Risikoen må vurderes i forhold til at det er titusener av programmer i omløp, og at det er bare noe få av dem som er farlige. De ivrigste PC-brukere har hverken tid eller anledning til å skaffe seg og prøve særlig mange av dem. - Antall nye programmer i løpet av en måned i IBM-klubbene på CompuServe er høyere enn det antallet jeg rekker å teste på ett år.

Virus er først og fremst en trussel for organisasjoner med velutbygde lokalnett og mange brukere. Med hundre brukere i nettet, er det større sannsynlighet for at en eller annen skal bringe inn en bombe. Men også her er imidlertid risikoen lav.

I tiden før fredag den 13. oktober arbeidet imidlertid antivirusindustrien på høygir. Her er noe av det nye for nedlasting av spesielt interesserte:

DC89SCAN.COM (17KB) inneholder et program som angivelig oppdager fredag den 13. viruset.

ANTICRIM.COM (9KB) - to anti-virus programmer fra Holland. FIND1701.COM (12KB) - en virus-detektor.

SCANV42.COM (22KB) kan angivelig oppdage 42 forskjellige viruser. Registrering US$15.00 til McAfee Associates, 4423 Cheeney Street, Santa Clara, CA 95054, USA.

VIRUSDOC.COM (30KB) er en komprimert tekstfil med informasjon om virus for "ukyndige". VIRUSMSG.COM (6KB) er en samling meldinger om viruser fra en oppslagstavle.

Ny LIST

Jeg overraskes stadig over at ikke alle bruker LIST. Det er blant mine mest brukte programmer. Forfatteren, Vern Buerg, har nå kommet med en forbedret versjon (LIST71.EXE, 73KB). Som vanlig er den så spekket med interessante nyheter at det er nødvendig med omtale.

For nye lesere, først en kort repitisjon:

LIST er et leseverktøy. Jeg bruker det for å lese bruksanvisning til programmer, data samlet inn pr. modem, når jeg leter etter noe i gamle artikler eller andre tekstfiler, når jeg vil tyvtitte på tekst som ligger innebygget i andre programmer, m.m.

Du kan søke etter ord og strenger, markere tekstbiter og kopiere eller skrive dem ut, konvertere vanskelig lesbar tekst til noe som er lettere å lese og mye mer.

Jeg bruker programmet sammen med tasteforbedringsprogrammet CED for hurtig og enkel bruk. (CED ligger i filen CED10D.COM, 29KB. En artikkel om programmet ligger i filen CEDREVIW.COM, 9KB)

De nye egenskapene vi nevner her kommer i tillegg til mange andre flotte egenskaper, som vi har omtalt tidligere. Programmet kommer forøvrig i tre versjoner. Vi konsentrerer oss om nyheter i DeLuxe-versjonen.

Nummersender

LIST har fått en innebygget telefonringe-funksjon for dem med Hayeskompatibelt modem på telefonlinja. Pek på et telefonnummer på skjermen, trykk en tast og modemet slår nummeret.

Bruker du CED, kan du f.eks. legge det opp slik:

1. Lag CED-synonymet "tlf". Når du senere taster "tlf" ved DOS kommandolinje dukker LIST opp med telefonlisten din. Skriv listen som en vanlig tekstfil med numrene satt opp f.eks. slik:

02808224 - Datatids Redaksjon
04122643 - Tyholmen Galleri, Arendal

(Det er praktisk å la nummeret stå helt i venstre margen på listen.)

2. bruk LISTs "finn" funksjon for å finne nummeret til den du vil ringe til. Svisj, der er det!

3. Trykk Ctrl-T for å starte oppringingsfunksjonen. Pek på begynnelsen av nummeret med markøren og trykk ENTER for å gjøre deg klar til oppringing. (Du må kanskje trykke to ganger.)

Trykk SPACE-tasten for å slå nummeret. Ta av røret når det ringer og trykk ESC-tasten når du vil begynne å snakke. (Programmet kan stilles inn for bruk av en annen kommunikasjonsport om COM1 er i bruk til andre ting.)

Bedre filhåndtering

I den gamle versjonen (6.4a) kunne du dele skjermen i to like deler. Du kunne ha det opprinnelige dokumentet i det øverste vinduet og titte på et annet (eller en rekke andre dokumenter) i det nederste. Problemet var at du ikke kunne gå frem og tilbake mellom vinduene.

Denne svakheten er fjernet i versjon 7.1. Skjermen kan deles både horisontalt og vertikalt og du kan bestemme hvor store de skal være. Vinduene har forskjellige farger. Du kan gå frem og tilbake mellom dem for å lese, i en eller flere filer (i hvert vindu).

Dette kan f.eks. være nyttig når du leter etter informasjon i flere filer for oppsamling i en arbeidsfil. Når du først har fått en ledetråd opp i et vindu, kan du grave i andre filer etter mer i det andre. Finner du en ny ledetråd der, kan du grave i nye filer i det øverste filsettet, osv.

File management

Starter du LIST uten angivelse av filnavn, får du en filliste. Ved hjelp av piltaster (eller mus) kan du hurtig dukke opp og ned i filer og navigere deg opp og ned i filkataloger.

Fillisten kan sorteres alfabetisk, etter dato, etter størrelse, og skrives ut i fra en til seks kolonner for bedre oversikt.

Når markøren peker på en fil, kan den kopieres, slettes eller flyttes. Du kan når som helst gå direkte til en annen diskstasjon eller underkatalog. Det er bygget inn en mulighet for å titte på fillisten i komprimerte filer, dvs. filer med endelsen .ARC, .ZIP eller selvuttrekkende .COM og .EXE-filer.

LIST kan forøvrig nå sende en NySide kommando til skriveren (LTP1). Søkekommandoene kan bruke "?" som jokertegn, eller tegnet kan tas med som en del av søkeordet.

Ny LOOKFOR

Dette programmet er også en av mine absolutte favoritter. Versjon 3.8 ligger i filen LOOKFO38.COM (17KB, bidragsønske US$15.00 til David L. Trafton, 6309 Stoneham Rd., Bethesda, Md. 20817, USA).

Som du kanskje husker, brukes LOOKFOR for å søke i tekstfiler etter kombinerte søkeord. Kommandoene kan tastes inn slik:

LOOKFOR VOLVO and MERCEDES and TEST in C:\BILER\*.*

(LIST kan bare søke etter en søkestring av gangen og er ofte mindre effektiv ved søking gjennom mange filer samtidig.)

Alle forekomster av søkeordene - innen en angitt avstand fra hverandre - blir vist på skjermen. Du kan skrive dem ut eller føye dem til en oppsamlingsfil for bearbeiding etterpå.

Bruker du en apostrof som det første tegnet i det første søkeordet, vil LOOKFOR finne ord hvor søkerordet inngår som en del. Søkeordet "'computer" vil få tilslag ved "computer", "minicomputer" og "microcomputer" såvel som ved flertallsversjoner av ordet.

Det nye er bl.a. at du har større fleksibilitet ved forhåndsinnstilling av programmet og at oppsettet (inklusive fargevalget) kan lagres. På Toshiba 5100, hvor fargene ikke passer så bra, bruker jeg følgende faste innstilling:

  • svart bakgrunn og nye farger for fremheving av funnet tekst,
  • "Graphics characters displayed" - slik at æ, ø og å blir funnet og vist,
  • hopp over alle filer med endelse .COM, .EXE, .ARC og .ZIP (du kan angi hva du vil hoppe over).

Søker du store filer kan du bla frem og tilbake i henholdsvis 65KB hopp eller i 1 megabyte hopp.

På gjensyn neste måned! Som vanlig kan de omtalte filene lastes ned fra Saltrød Horror Show på tlf. 041-31378 og fra andre BBSer i inn og utland.

Ah! Jeg glemte nesten CABAL7.COM (53KB), en EGA-versjon av "Kongekabalen" laget av Sverre Andreas Larssen, Skuggevik, N-4790 Lillesand. Flott spill!Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.