Saltrød Horror Show nr. 46

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 8/1990, side 96.


Gjenoppdagelse

Jeg har stadig rost programmet i filen FF208A.COM (13KB, gratis). Her om dagen fikk det en ny anvendelse. Bakgrunnen var følgende:

Jeg lette desperat etter et brev jeg hadde sendt Televerket. Det lå i en underkatalog på en 100 megabyte stor disk. Men hvor? Jeg visste ikke engang filnavnet. Det eneste jeg mente med sikkerhet, var at det var skrevet i løpet av sist uke.

Løsningen var å søke etter stringen "Televerket" i alle filer som var tidsstemplet i løpet av sist uke. Kommandoen var slik:

ff *.* /e /g'televerket' /w /i061190

Kort forklaring av de "andre parametrene: "*.*" betyr et hvilket som helst filnavn. "/e" får programmet til å lete gjennom alle stasjoner på harddisken. "/w" stopper etter hver 23. linje og venter på et tastetrykk, slik at jeg rekker å se om det er funnet noe i de filene som inntil da er gjennomsøkt. "/i061190" betyr filer med datostempel 11. juni eller yngre.

Kommandoen kan f.eks. legges inn i en batchfil (eller et CED synonym, som hos meg) slik:

ff %1 /e /g'%2' /w /i%3

Heter batchfilen FS.BAT kan søket over gjennomføres med kommandoen:

fs *.* televerket 061190.

Menysystemer

En dag lå det åtte menysystemer på Saltrød Horror Show. Mesteparten gjorde stor sett det samme. Tiden var inne til å velge ut de som fortsatt skulle få ligge der. Vinnerne ble:

MENU.COM (31KB, bidrag US$10), fordi det er så lite og lett å arbeide med. Valgene legges inn i en tekstfil med en editor, omtrent slik de legges inn i en batchfil. Du kan ha et ubegrenset antall programvalg. Farger kan settes etter behov og det tar liten plass (to filer, fra 53KB og oppover avhengig av antall valg). Programmet tar 56KB RAM i drift.

SUPERM31.EXE (101KB, bidragsønske NOK 300.-), fordi det etter min smak var det beste helnorske bidraget. Programmet er laget av M. Lindroos, TMJ-Data, Akebakkeskogen 11A, 0490 Oslo 4. Skreddersøm av programmet til dine behov skjer ved valg i programmet.

SuperMenu er stort (16 filer, til sammen 300KB i begynnelsen), har plass til opptil 200 programvalg, krever lite RAM-kapasitet i drift (ca. 5.1 KB ved kjøring av programmer) og er enkelt å stille inn med dine fargeønsker.

IAMS26.EXE (146KB, bidragsønske US$25), bl.a. fordi det har en innebygget notisblokk, en enkel editor og kapasitet til opptil 400 menyvalg.

Installasjon gjøres enkelt ved hjelp av et konfigurasjonsprogram Fargene kan være litt vanskelig å sette opp, for dem som har en skjerm uten farger. Men det går etter litt strev. Programmet er stort (12 filer og 279KB i utgangspunktet), men det krever kun 4 KB RAM ved kjøring av andre programmer.

Formattering i bakgrunnen

Kan du tenke deg noe mer irriterende enn å formattere en diskett? Det tar et hav av tid, og spesielt om den har kapasitet til 1.44 MB.

Løsningen er å laste ned programmet CON->FORMAT. Det lar deg formattere disketter i bakgrunnen, mens du bruker maskinen til andre ting. Jeg testet programmet både ved å skrive på denne artikkelen og gå online til Teleboks samtidig som en diskett ble formattert. Det stjeler 11KB av hukommelsen, når det ligger resident.

CON->FORMAT ligger i filen CNFMT103.COM (40KB, bidragsønske US$15.00) og er skrevet av Sydex, 153 North Murphy Ave., Sunnyvale, CA 94086, USA. Programmet formatterer både 5.25" og 3.5" disketter med 180KB, 360KB, 720KB og 1.44MB kapasitet på maskiner med DOS versjoner fra 2.0 til 4.01.

Programmet fungerer ikke, når maskinen brukes i grafikkmodus. Da venter det til du setter den i tekst-modus igjen.

Enkel kalkulator

Jeg har lenge hatt en enkel kalkulator, som kan brukes ved DOS kommandolinje, programmet CALC.EXE i filen MICRO.COM (36KB).

Nå er CALC.EXE erstattet med lille REGN.COM (2560 bytes). Tast REGN for å få en liten "bruksanvisning" på norsk. (Bruk punktum i stedet for komma som desimalskilletegn.)

Fjerning av dobbeltlagrede filer

I nummer 5/90 s. 65 omtalte vi QDUPE.COM (31KB), som analyserer en eller flere logiske diskstasjoner samtidig på jakt etter filer med samme navn. Duplikater vises på skjermen og kan skrives ut i en fil. Du kan slette dem mens de står på skjermen evt. etter en nøyere sammenligning av innholdet.

Programmet i filen CUDUP13.EXE (67KB, bidragsønske US$30 inkl. frakt) gjør mye av det samme, bortsett fra at det også kan bearbeide komprimerte filer (ZIP, ARC, PAK etc.). På den annen side kan det ikke lagre resultatet i en loggfil, skrive ut en liste eller foreta en sammenligning av to filer, slik QDUPE kan. Bortsett fra det er de svært like.

Målsøking

GoalSeeker (i filen GS340.EXE, 66KB) brukes i forbindelse med ditt regnearkprogram, f.eks. med Lotus 1-2-3, SuperCalc4 eller AsEasyAs (nå i filen ASEZ400N.EXE, 205KB). GoalSeeker brukes for automatisk å finne løsninger med en "bakover" eller "forover" søkemetode kalt "målsøking".

Med målsøking kan du oppnå bestemte måltall (f.eks. omsetning eller overskudd) i et regneark ved å variere de tilhørende dataene (f.eks. bestemte inn- eller utgiftsposter). Registrering koster US$25.00 inkl. frakt.

Laster du ned filen, bør du samtidig ta med deg GSDEMO.COM (48KB). Den inneholder en demonstrasjon av GoalSeekers egenskaper og er en grei innføring i bruk av programmet og metoden.

Tipping

Peter Skarsjø har begått et flott tippeprogram. Det ligger i filen DATATIPS.EXE (91KB) og er lettere å bruke en mange andre slike programmer jeg har sett. Programmet er gratis, på visse vilkår. Det er bl.a. ulovlig å legge det opp for nedlastning på oppslagstavler hvor brukerne må betale for å være medlem ..

Programmet "skreddersys" til dine egne behov uke for uke. Du er ikke bundet til hverken beløp eller type system. DATATIPS har en database med opplysninger om lagene (engelsk ligafotball), lager forslag til utgangsrekke, lager tipperekker, skriver ut kuponger på Norsk Tippings blanketter og kontrollerer om du har vunnet.

Kuponger kan skrive ut på Epson-kompatible skrivere (7 eller 8bits) og på IBM Proprinter.

Se på grafiske bilder

Filen CSHOW81.EXE (86KB) inneholder et enkelt "titte på grafiske bilder" program. Det kan brukes for å se .GIF, .RLE, MacPaint, PC Paintbrush PCX, PC Paint PIC, Dr. Halo og Rix-bilder.

Programmet ga godt resultat for visning av .PCX-filer på Toshiba 5100. Det mangler imidlertid en rekke egenskaper, bl.a. utskrift av bilder på de fleste matrise- og laserskrivere, et automatisk slideshow og en konfigurasjonsmodul. Registerte brukere (US$20.00) får en versjon som gjør alt dette.

Endring av filers datostempel

Ønsker du å endre dato på en gruppe filer til f.eks. 0/0/0 (gjøres bl.a. av noen programvareleverandører ved distribusjon av filer), kan du gjøre det med ALT255.COM (8KB, bidragsønske US$10). Programmet kan også endre programmers dato, tid og attributter.

Endring av dato kan også ha en funksjon i forbindelse med sikkerhetskopiering. Til denne anvendelsen kan PTOUCH2.COM (15KB, gratis) være mer nyttig enn ALT255. Det lar deg bl.a. endre tidsstemplet på filer valgt ut på dato eller antall dager (fra nå av).

For spesielt interesserte

Filen CRCTUBBS.COM (16KB, bidragsønske kr. 100,-) er laget av T.O. Paulsen, Underhaugsvn. 3d, 0354 Oslo 3. Den inneholder hjelpemidler for dem som lager .EXE-filer og som ønsker at programmene skal teste seg selv for å se om de er angrepet av virus. (Skrevet for bruk med Turbo-Pascal 5.5.)

Filen NG_CLONE.EXE (46KB, gratis) inneholder et program som leser, dekoder og viser frem innholdet i databasefiler i Norton Guide (TM) format. Det kan brukes både fra DOS kommandolinje eller resident. Utviklet av ENTER ARTIS i Aarhus, Danmark.

I SOFTC2.EXE (144KB) ligger the SoftC Dbase Library, et funksjonsbibliotek for C-programmerere (Turbo C 2.0 og Microsoft C 5.1). Registrering koster fra US$50.00 til K. Schumann, 16820 Third St NE, Ham Lake, MN 55304, USA.

Biblioteket er laget for at programmene skal bli hurtigere og lettere å programmere og teste. Det har dBASEIII+ data, memo og indeksfilfunksjoner, dBASE IV datafilfunksjoner, dato og tidsmanipuleringer og - beregninger. Det er beregnet for å være en utvidelse av din kompilators objekt-bibliotek.

DOCA.EXE (65KB, registrering US$35) er et enkelt verktøy for produksjon av flytdiagrammer, organisasjonskart og andre skjematiske oversikter. Det kan brukes med monokrome, CGA, EGA og VGA skjermer og lagrer resultatet i en ascii-fil. Dermed kan filene lastes inn i de fleste tekstprogrammer for videre bearbeiding og utskrift.

Programmet er lett å bruke og har bl.a. egenskaper som flytting og kopiering av blokker (=symboltegn med tekst i).

For lokalnett

I filen FXPRO.COM (33KB, gratis) ligger det et lite program for Vines 4.0 lokalnettadministratorer. Programmet konverterer Profile nøkkelord som :DOS: og :ENVIRONMENT: til --DOS og --ENVIRONMENT. Konvertering kan gjøres pr. bruker, gruppe eller organisasjon. Alle Profiles nøkkelord blir konvertert.

På tampen

Siden det formodentlig fremdeles er et snev av sommer i luften når du leser dette, er det passende å avslutte med noe lett. Månedens utvalgte spill ligger i filen GO-MOKU.COM (24KB). Et japansk brettspill. Smart datamaskin mot dumme deg (dvs. "meg"!!!).Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.