Saltrød Horror Show nr. 68

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 9/1992, side 86.


Krymping av programmer

Sist beskrev vi oppbyggingen av KIDSHOW, et system for presentasjon av det internasjonale barneprosjektet KIDLINK. Det ble bygget opp rundt selvfremvisende bildefiler (i .EXE format), som i sin tur kan drives av en vanlig batchfil.

Problemet er plassbehovet. Systemet tar nesten 2.3MB plass på en harddisk. I komprimert form (med LHA213.EXE, 44KB, gratis) tar det 1.3MB og fyller en 1.44MB diskett.

Så var det et lyst hode som sa: "Hvorfor ikke lage et KIDSHOW LITE, som kan kjøres fra en 1.44MB diskett i A-stasjonen? Det er ikke mye reduksjoner som skal til. Med sharewareprogrammet PKLITE kan EXE-filene komprimeres betraktelig."

Programmet han referte til ligger i filen PKL113.EXE (50KB, registrering fra US$35.00). Det er laget av PKWARE, Inc., 9025 N. Deerwood Drive, Brown Deer, WI 53223, USA, folkene bak programmene for ZIP-kompresjon.

Krympingen gikk forsåvidt greit. Det totale plassbehovet ble redusert fra 2.3MB til litt under 1.5MB. Så vidt jeg kan se har ikke krympingen hatt noen negativ innvirkning på fremvisersystemet. Det går som det skal. Og ved å fjerne to av barnekunst-bildene og alt i kapittel 7 ("For voksne"), får det fint plass på en 1.44MB diskett. Dermed kan det kjøres fra diskett i A-stasjonen.

PKLITE kan krympe de fleste .COM og .EXE-filer. Det nektet imidlertid å ta .COM filene i KIDSHOW (lydprogrammer). Kompresjonen gjøres med en metode som ligner på den som brukes i PKZIP. Når du kjører KIDSHOW, blir den enkelte bildefil dekomprimert i hukommelsen før fremvisning.

Forsinkelsen ved dekomprimering av .EXE-filene er minimal. Komprimeringen endrer ikke på bildeprogrammenes funksjoner.

Baksiden av medaljen

Men så skulle de komprimerte filene pakkes i et transportarkiv for distribusjon pr. modem. Det er lettere å laste ned fire store filer enn 159 enkeltfiler.

Overraskelse. Etter "komprimering" og pakking med LHA (se over) gikk den totale filstørrelsen bare ned fra 1.5MB til 1.4MB. Det er ca. 100KB mer enn kompresjon av de opprinnelige filene med LHA (1.3MB). Man kan tydeligvis ikke få både i pose og sekk.

Kraftig søkeprogram

I nr. 2/92 (s. 82) testet vi CNTXT100.EXE (68KB stor) fra LifeStone Software, P.O. Box 620, Brookline, MA 02146, USA. Dommen var at det egnet seg best om du har mange små filer. Når filene blir store, tar søkingen et hav av tid, og den gamle favoritten LOOKFOR blir å foretrekke.

dtSearch (i filen DTSRCH.EXE) er også et indekseringsverktøy. Det kan lage en "indeks" over dine filer og lagre informasjon om hvor hvert ord befinner seg i de enkelte dokumentene. Når det er gjort, tar søk i store datamengder relativt kort tid.

dtSearch kan også søke i uindekserte filer, men det tar lang tid. Det kan likevel være interessant i enkelte tilfeller på grunn av de kraftige søkekommandoene. Det er imidlertid muligheten til å søke i indekserte filer som tiltrekker.

Testen ble kjørt på 10 store filer med elektronisk post fra konferansen KIDPLAN (i barneprosjektet KIDLINK). Totalt 3.1 MB med data i ren DOS tekst.

Hva betyr "lengre tid med uindekserte søk"? Testsøket tok 1.5 sekunder på indekserte data, men hele 4 minutter og 43 sekunder unindeksert. Til sammenligning fant LOOKFOR søkeordene ( "stankuli AND kidshow") på 23 sekunder. Det søkte gjennom alt (ved bruk at to umulige søkeord) på 32 sekunder.

dtSearch er fleksibelt. I tillegg til indeksering av ASCII eller DOS tekst, kan du indeksere filer skrevet med Microsoft Word (også for Windows) og WordPerfect-filer. Det oppdager automatisk hvilket tekstprogram de enkelte dokumentene er skrevet med.

Indekseringen

Programmet er lett å bruke, etter min mening adskillig lettere enn Context. Jeg kunne kjøre i gang uten å måtte studere dokumentasjonen i detalj.

Indeksering tar erfaringsmessig et hav av tid. Jeg forsøkte meg derfor med en "over-natten jobb". Dessverre med lite hell.

Hvert dokument må maksimalt inneholde 64.000 ord. Hver gang dtSearch når dette tallet, stoppet det med en advarsel. Slik sto det og ventet da jeg kom på kontoret om morgenen. (Senere leste jeg at advarselen kan skrus av!)

Filene måtte reduseres i størrelse. Hver fil bør anslagsvis være på rundt 256 KB. Intet problem. Med LIST var det gjort på noen minutter. Dataene ligger nå fordelt på 17 filer og er ferdig indeksert.

Andre begrensninger er maksimalt 15,000 dokumenter i en indeks og opptil 25 indekser i et "bibliotek"

Søkingen

Søkekommandoene er svært kraftigere. dtSearch kan søke etter:

 • Kombinasjoner av ord som i "eple og (appelsin eller fersken)",
 • Ord i nærheten av andre ord, som i "(eple WITHIN 5 WORDS OF appelsin)",
 • Ord som finnes i spesielle deler av et dokument. Dette er best i dokumenter som er delt opp i faste deler med standard tekst:
  NAVN: Odd de Presno
  ADRESSE: 4815 Saltrød
  osv.

  Her kan du søke på ord som finnes i feltet FRA "navn" til "adresse". Dette gjøres ved hjelp av makrokommandoer.
 • Ord som kan ha blitt skrevet på flere enn en måte kan finnes ved hjelp av "jokertegn-ord". Søkeordet "elev*" vil f.eks. gi tilslag på elev, elevråd, elevator og elevasjon.

Spesielt de to siste egenskaper gjør dtSearch til et kraftigere verktøy enn LOOKFOR. Sistnevnte er imidlertid raskere å starte og derfor bedre egnet til mindre søkejobber. Etter min erfaring finner det dessuten mestedelen av det jeg leter etter.

Mange egenskaper gjør programmet mer krevende å bruke enn LOOKFOR. For å gjøre søkearbeidet lettere har dtSearch

 • søkerapporter, med lister over alle funn med et par linjer ut fra hvert for å vise sammenhengen.
 • muligheten for å gå direkte ut i et tekstprogram e.l. for å redigere eller bruke et dokument funnet i et søk uten å måtte gå ut av dtSearch.
 • en innebygget notisblokk. Du kan klippe og lime tekst fra dine funn hit for redigering eller andre operasjoner.

Søkeresultatet kan skrives ut eller lagres i en fil.

Erfaringer og planer

Det hadde selvfølgelig vært interessant å ha hele disken indeksert. dtSearch hopper automatisk over alle programfiler, så det er ikke noe problem å få det gjort. Problemet er at indeksene tar plass. Programmakerne mener de gjennomsnittlig får de en størrelse på ca. 25 prosent av originalfilene.

I min test ble indeksfilene på hele 1.5 megabyte (48 prosent). Dermed begrenser mine indekseringsønsker naturlig nok seg selv.

Noen anvendelser peker seg spesielt ut. Først og fremst inn- og utgående elektronisk post. Jeg har masser av det og et stadig behov for å se på og referere til tidligere korrespondanse. Siden dtSearch kan søke i flere indekser samtidig, kan jeg tenke meg å legge opp utgående post (6MB) og diverse indekser med inngående konferanse- og privatpost (ca. 35MB) - fordelt pr. konferansegrupper.

En annen anvendelse er filer med brukerdokumentasjon. Jeg har 100 filer med dokumentasjon for forskjellige programmer og noen av dem er ganske store. Dokumentasjonen til kommunikasjonsprogrammet er f.eks. på 850KB. Her vil dtSearch kunne gjøre en raskere og bedre jobb enn LOOKFOR i enkelte anvendelser.

Til slutt har jeg en rekke kunnskapsfiler (f.eks. med artikler mottatt pr. modem fra NewsBytes) som jeg stadig slår opp i når jeg skriver artikler. Mulighetene er mange.

Personlig kunne jeg ønske meg å kunne kjøre raske søk fra DOS kommandolinje. Muligens kan det gjøres ved hjelp av FAKEY (i filen FAKEY.COM) med oppstart fra en batchfil eller andre "software roboter". Jeg har imidlertid ikke fått forsøkt dette enda.

dtSearch er laget av DT Software, Inc., 2101 Crystal Plaza Arcade, Suite 231, Arlington, VA 22202, USA. Registrering koster US$59 og gir bl.a. fri teknisk brukerstøtte i et år, bl.a. via CompuServe (Adresse: 72607,3323 eller 72607.3323@compuserve.com via Internet).

Ledig plass på disken

Som du skjønner ga dtSearch blod på tann. Men var det egentlig plass på harddisken til alle indeksene?

På CompuServe fant jeg Diskfree (i filen DISKFREE.EXE, 14KB, gratis). Programmet ga akkurat det jeg ønsket:

 • Hurtig rapport om ledig plass på hver enkelt av diskens 14 logiske diskstasjoner
 • Totalt ledig plass (for tiden 113KB av 425KB), - med andre ord enda litt å gå på.
 • Hvilken stasjon har mest ledig plass. Det var I:stasjonen med 25.7MB, hvilket passet meg bra. I for "index" gjør det lettere å huske hva som ligger der.

Spill

Jeg er stadig hengt opp i kabalspillet Arachnid for Windows (i filen WINCARD.EXE). Sukk! Her er imidlertid et spill for dem som "bare" har DOS.

Mazewars (i filen MAZEWARS.EXE, 19KB, registrering US$15) spilles i 3-D. Du beveger deg rundt i en labyrint ved hjelp av musa på jakt etter monstre. Når alle er borte, gjelder det å finne ut av labyrinten for å komme opp på et høyere ekspertnivå. Den tredimensjonale effekten er morsom.

QUizgame er et kunnskapsprøvespill utviklet av Lars Toralf Storstrand på Stord (i filen QUIZGAME.EXE 245KB, bidragsønske NOK 100,-). Det er en elektronisk spørrelek om temaer som sport, bibelen, generelt, klassisk musikk og moderne musikk.

Til tross for det engelske navnet er innholdet svært norsk. Du får til og med spørsmål om Kong Olavs fødselsdag ...Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.