Saltrød Horror Show nr. 79

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1993, side 88.


Spill, spill, spill

Det er mange spill "der ute" og kvaliteten er variabel. De spenner over et stort register. Her er noen av sommerens tidsødere. Mitt utvalg tenderer som vanlig til å utfordre tankevirksomhet fremfor "skyt dem ned før de skyter først"-indoktrinering.

Kabal fenger alltid og spesielt om den har en vri. Slik er det med Windows-programmet Calculation Solitaire.

Her er det ikke nok å flytte kortene til fire målområder. I område nr. 1 skal kort nr. 1-2-3-4 osv. uansett farge. I område nr. 2 skal 2-4-6-8 osv., i nr. 3 kortverdiene 3-6-9-12-2-5 osv og i område nr. 4 kortverdiene 4-8-12-3-7 osv. Du må telle for å vinne. (Filnavn CALS1120.EXE, 69KB, bidrag US$17.00).

Gaps (i filen GAPS131.EXE,68KB, US$12) ble utviklet som et læremiddel av en professor ved University of Pittsburghs Katz Graduate School of Business. Det fungerer imidlertid ypperlig som kabal.

Når spillet starter, ligger alle kortene i et eneste rot fordelt på et brett med seks kolonner og fire linjer. Kortene skal flyttes rundt inntil de fyller de fyller de fem første kolonnene og kolonne 6 er blank.

I hver kolonne må du følge farge (hjerter i en kolonne, ruter i en annen) og kortene skal ende opp i riktig rekkefølge (1-2-3-4-5). Det er ikke så lett som man skulle tro. For MS Windows.

Winspider (i filen WINSPIDE.EXE, 46KB, US$5) minner om min gamle favoritt Arachnid. Kabalen legges med to kortstokker a 52 kort. Hederlig.

CuBiC (i filen CUBIC1.EXE, 36KB, US$10) er en 3D-versjon av Rubics Cube for Windows. Chess (i filen CHESS321.EXE, 225KB, gratis) er et kraftig sjakkprogram for MS Windows basert på Unix-verdenens store dugnadsprosjekt "GNU Chess". Styrken er anslått til 2350 - 2400 (USCF rating).

Er du interessert i østlig mystikk? Da faller kanskje Taipei i smak (i filen TAPEI.EXE, 146KB, US$ 10.00). Målet er å fjerne fliser ("tiles" på engelsk) bemalt med kinesiske tegn eller symboler bort fra spillbrettet. Et slags omvendt puslespill. Intrikat.

Brygg en kopp med grønn te før du setter i gang og forsøk ulike utgangspunkter. Microsoft Windows.

Leser du tysk, kan du fortsette med Shih Tao for Windows (i filen SHIHTAO1.EXE, 115KB). Det er basert på et eldgammel kinesisk spill med ett brett og 72 stener. Hver sten har en av seks farger og ett av seks mønstre. Hver kombinasjon forekommer to ganger.

Du skal med færrest mulige trekk dekke flest mulig ledige punkter på brettet. Det er regler for hvilke steiner som kan ligge ved siden av hverandre, Nå skjønner du kanskje at du kan få grå hår av mindre.

Rydding på disken har alltid vært arbeidskrevende. Etthvert nytt program som gjør det enklere hilses med begeistring. Det gjør bl.a. Zerofile (i filen ZEROFIL.EXE, 11KB, gratis).

Zerofile brukte et par sekunder på å finne alle filer med 0 bytes lengde på harddisken. Resultatet kan omdirigeres til en fil, slik at det blir lettere å slette unødvendige filer senere. Jeg tror jeg kvittet meg med rundt 20 filer fordelt på to store harddisker.

Det må da være smart å få slettet nullfiler etter hvert som de blir laget, tenkte jeg. Tanken ga Zerofil fast plass i AUTOEXEC.BAT. Hver gang maskinen startes opp, leter den etter 0-filer. Resultatet omdirigeres til en arbeidsfil med følgende kommando

c:\util\zerofile c: /s >p:zero

Rapporten ser slik ut:

Zerofile - by P. Below, 1993, Freeware
- Search a directory for files of zero length -
D:\BF\BNFUSAGE.000 has zero bytes length.

Det jeg ønsket, var imidlertid en batchfil med kommandoer som denne

DEL D:\BF\BNFUSAGE.000

Et knippe hjelpeprogrammer gjorde dette mulig. Først FGREP (i filen FGREP171.EXE, 15KB, gratis). Ved å søke på ordet "has" fikk jeg en liste med slike linjer: "D:\BF\BNFUSAGE.000 has zero bytes length." Kommandoformatet var:

fgrep -fsx has zero >zero.tmp

All tekst til høyre for filnavnet måtte bort. Det gjorde jeg med programmet Fslice11 (i filen FILSLICE.EXE, 65KB, gratis). Kommandoen

fslice11 zero.tmp

ga fem nye filer. I filen med navnet 1 lå alle navnene til de filene som skulle bort. I filen kalt 2 lå en kolonne med ordet "has". Filen som het 3 inneholdt en kolonne med ordet "zero". Filen 4 hadde en kolonne med "bytes" og filen 5 inneholdt ordet "length.".

Fslice11 er laget for å hente ut (opptil 13) kolonner fra en eller flere tekstfiler og skrive resultatet ut i filer med navn fra 1 til 13.

I vårt tilfelle var ordene i kildefilen delt ved blanke (space). Fslice11 kan imidlertid også dele kildefilene ved BackSpace (ASCII tegn nr. 8), ny linje-tegn (ASCII nr. 10), tabulator (ASCII nr. 9), ny side-tegnet (ASCII nr. 12), linjeskift (ASCII nr. 13), punktum, komma, kolon, semikolon eller stjerne. Fslice er langt fra perfekt, men det gjør denne jobben bra.

Nå lå navnene på nullfilene etter hverandre i en fil ved navn 1. Jeg måtte nå ha et verktøy, som kunne legge slettekommandoen DEL inn først på hver linje. Det kunne File EDit (i filen FED34.EXE, 46KB, shareware fra Geoffrey H. Gillmer, 18 Holmdene Road, 7800 Plumstead, South Africa).

File EDit kan bearbeide en tekstfil ut fra kommandoer i en kommandofil. Det kan bl.a. erstatte alle tekststrenger med en annen, erstatte alle linjer som inneholder en gitt streng med en annen og føye en streng til en linje med et gitt innhold (først eller sist).

For å føye ordet DEL (etterfulgt av en blank) først på hver linje i filen SLETT.BAT, brukte jeg følgende kommandoer:

REN 1 SLETT.BAT
ECHO :^^DEL_ >SLETT.CMD
FED SLETT.BAT SLETT.CMD

I første linje døpte jeg filen med navnet 1 om til SLETT.BAT. I linje 2 laget jeg en kommandofil (SLETT.CMD). Filens kryptiske innhold skal sørge for at de ønskede endringene blir foretatt i SLETT.BAT.

Kommandoen ":^^DEL_" (i linje 2) brukes av File EDit, når det startes opp av tredje kommandolinje over. Kommandoen får programmet til å lete etter alle linjer som inneholder tegnet ":" (som jo finnes i alle filnavnene), for deretter å føye til kommandoen DEL med en blank etter (_) først på linjene.

Til slutt var det bare å taste SLETT og kommandoene i den nye batchfilen ble utført. Litt kryptisk, men det fungerer.

Hvor mange appelsiner, Volvoer, eller forekomster av et gitt annet ord finnes fordelt på en eller flere filer? Ikke noen stor sak, men å telle manuelt er et slit.

En lett og hurtig tellemetode er å søke etter ordet i filen(e) med LOOKFOR (i filen LOOKFV5.COM). Programmet forteller deg hvor mange forekomster du har.

Windows uten mus må vel lyde som søt musikk i ørene til brukere flest av notebook maskiner. Slik reagerte i hvertfall jeg. En mus har fordeler, men det er ingen grunn til å drasse den med seg over alt.

Der min Toshiba 4400SX står til daglig, er det dessuten svært lite plass. En vanlig mus har lite der å gjøre.

PC Computing (tlf. 22-38 48 88) selger NoMouse, et hendig lite program som lar deg gjøre musoperasjoner med fingrene. Jeg har testet versjon 4. Pris: kr. 395,- (eks. mva og frakt).

Som med alle tastaturprogrammer er det lett når du kan det. Det er mange nye tastekombinasjoner å lære. Regn med noen timer før de sitter i fingrene. Belønningen er imidlertid som annonsert.

Installasjonen gikk greitt. Jeg la NoMouse inn i Oppstart og fikk to ikoner. Et for NoMouse og et for hjelpeprogrammet U R Here. Sistnevnte brukes for finplassering av markøren på skjermen.

Jeg fumlet lenge med å få flyttet U R Here-ikonet til en annen gruppe. Bruksanvisningen ga liten hjelp. En tilfeldighet viste meg hvordan. Plasser markøren på ikonet og hold INS-tasten nede mens du flytter markøren til riktig sted.

Nå starter Windows opp uten mus. Med piltastene flyttes markøren - den er større enn vanlig - opp, ned, til høyre, venstre eller diagonalt. I NoMouse standardinnstilling flyttes den et par 2 cm ved hvert trykk. Hold tasten nede for hurtigflytting.

Klikk på venstre mustast gjøres med INS. DEL tar seg av høyre musknapp. Trykk END for midlertidig å kople ut NoMouse, f.eks. i situasjoner når du trenger INS og DEL til andre formål. Når du vil kople inn NoMouse igjen, "dobbeltklikker" du på END-tasten.

Systemet er enkelt nok. Med tiden sitter det nok i fingrene. Dessuten frigjør NoMouse en seriell port til andre oppgaver.

Raske Finn-Filen programmer er alltid interessant og spesielt om de kan mer enn å rapportere filnavn. For avanserte oppgaver har jeg lenge brukt sharewareprogrammet FF (i filen FF211.EXE, 15KB). En perle av et program for batchfil-brukere.

McAfee, folkene bak virussjekk-programmet SCAN, tilbyr The File Locator and Manipulator (i filen TARGET15.EXE, 73KB, US$20.00). Programmet overgår FF på flere punkter:

 • Target kan søke i .ARC, .ARJ, .PKA, .LZH, .ZIP og .ZOO ( ikke i selvutpakkende .EXE eller .COM-filer). FF kan kun søke i .ARC og .ZIP filer.
 • Det kan finne filer basert på en del av et filnavn, når dette ikke kan spesifiseres i standard DOS notasjon. Eksempel: Kommandoen
  Target *.exe "242"
  finner alle EXE-filer som har "242" i filnavnet. På min disk fant det bl.a. PRCDO242.EXE og NORGE242.EXE.
 • Du kan søke på underkatalogers navn.
 • Target kan finne filnavn med like navn (duplikater). På Tiki 486DX lå det 9800 filer på en 425MB harddisk. Jeg hadde som vanlig et desperat behov for å slette filer. Med 630 KB ledig hukommelse ga Target en liste over duplikater (med mindre ledig RAM gikk det ikke med så mange filer).
 • Det kan vise hvor mye dødplass som opptas av en angitt gruppe meget små filer (cluster overhead).
 • Det kan søke etter filer som er komprimert med PKLite.
 • Du kan angi opptil 25 filbetegnelser som skal utelates fra et søk.
 • Target kan finne filer innen visse størrelsesområder, f.eks. alle .ZIP filer større enn 500KB og mindre enn en megabyte. Du kan også lete innen et gitt datoområde. FF kan kun finne filer som er på en gitt størrelse og dato lik eller større enn det du oppgir.
 • Target kan bruke DOS-kommandoer eller kjøre programmer med filenes navn som argumenter, evt. med bekreftelse før utførelse. Anbefales.Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.