Saltrød Horror Show nr. 89

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1994, side 80.


Programmet LView kom med World Wide Web-programmet Mosaic. Etter innstallasjon ble det vel egentlig glemt. Inntil den dagen jeg fant en spennende samling bildefiler i JPG-format fra Vatikanets Bibliotek.

Det ble opprettet allerede på midten av 1400-tallet og er et av verdens eldste og tettest bevoktede. Bare rundt tre tusen mennesker i året får adgang til samlingen, som bl.a. omfatter over 150.000 manuskripter og en million trykte bøker, hvorav 80.000 ble utgitt i løpet av trykkpressens første 50 år.

LView brakte de store Vatikan-bildene flott opp på skjermen. Endring av bildenes dimensjoner gikk som en lek. Jeg testet også DOS-programmet QPEG for om mulig å kunne se bildene på min lille bærbare uten mus, men jeg var mer fornøyd med LView.

Programmet er mer enn et titteverktøy. Det er en generell bilderedigerer for Microsoft Windows 3.1. På en 386-maskin eller bedre kan det lese, vise og behandle bilder i JPEG JFIF (.JPG), GIF 87a/89a, Truevision Targa, Windows og OS/2 BMP.

Et tips fra en venn bidro til å øke interessen for JPG. Han skrev: "Hvis bruk av skannede bilder er viktig, er det kanskje på tide å bytte fra GIF til JPG-format."

"JPG lar deg angi komprimeringsgrad. Ved høy komprimering kan du miste noe bildekvalitet, men besparelsen i redusert størrelse er enorm: Jeg skannet noen slides for Claus i Danmark. En GIF- fil på 168 KB ble komprimert til 31 KB med JPG. JPG-filen hadde bare en anelse mere kontrast enn GIF..."

LView ligger i filen LVIEW-31.EXE (236 KB, gratis) og QPEG i QPEG15E.EXE (441 KB). Registrering av QPEG kost 30 DM til Oliver Fromme, Klingestr. 2, 38640 Goslar, Tyskland.

Bildene fra Vatikanets Bibliotek kan hentes pr. anonymous ftp fra ftp.loc.gov. De ligger i /pub/exhibit.images/vatican.exhibit/ med underkataloger.

Sist helg arbeidet jeg med retusjering og skalering av et bilde av kona. En av hennes blyanttegninger lå på min "side" på World Wide Weg (URL: ../). Nederst skulle det stå "Drawing by Anne-Tove Vestfossen (C) 1985". Ved å klikke på navnet skulle hennes blendende smil dukke frem på skjermen.

Utgangspunktet var ikke det beste. En dag hun var på kontoret, hadde jeg pekt et Nikon 8mm videokamera mot henne. Det var koplet til Win/TV fra Hauppauge Computer Works, et PC-kort for fremvisning av videosignaler på dataskjerm.

Nikon-kameraet sto på Opptak - uten at jeg hadde trykket ned den røde knappen. Konas smil og bevegelser, slik det ble fanget inn av linsen, kom derfor på skjermen i 16 millioner farger. Ett klikk med musa og jeg hadde et stillbilde. Jeg lagret det i GIF-format med 256 farger. Det ble en fil på 230 KB med en oppløsning på 640x419.

Bildet var for stort, både i filstørrelse og bildestørrelse. Det siste måtte reduseres til rundt en 1/6-del men uten å miste for mye av bildets kvalitet. Filstørrelsen måtte ned for at fremvisningen med Mosaic ikke skulle gå tregt for dem med modemforbindelse til Internet.

Jeg brukte Paint Shop Pro ved reduksjon av bildestørrelsen til 115x113x36. Resultatet ble brukbart. Med Graphics Workshop reduserte jeg bildets marger ("cropping"). Paint Shop og LView ble flittig brukt til retusjering. Paintbrush spilte en viktig rolle ved redigering av smilet hennes på piksel-nivå.

Paint Shop Pro som retusjeringsverktøy må fremheves, selv om LView er kraftig. LView har imidlertid dashbord som et fly. Vær så god å gå vill i alternativene. Fordelen er at du ofte kan se resultatet av et retusjeringsinngrep, mens du i Paint Shop må velge "Preview".

Resultatet ble overraskende bra, både for utskrift på skjerm og 300 punkters laserskriver. Til og med kona var fornøyd. Filen ble 2550 bytes stor. Bildet er 182x190 i 16 farger. I figur 1 ser du hvordan det tar seg ut i Mosaic.

Graphics Workshop ligger i GRAFWK61.EXE (325 KB), PaintShop Pro i PSP201.EXE, 473 KB, GBP 39.00) og Paintbrush følger med i MS Windows.

Ulike grafiske programmer har en tendens til å gi forskjellig resultat ved fremvisning av bilder på skjerm. Dessuten er det ofte forskjeller mellom DOS og Windows-programmer.

Lurer du på hva jeg mener, kan du laste ned filen ODD.GIF (85 KB). Det er et gammelt fargebilde av undertegnede, importert pr. videokamera på en messe en gang. Formatet er 640x512x256 GIF87a med globalt fargekart.

Når du ser på bildet med DOS-verktøy som VUIMAGE og Graphic Workshop, blir fargene riktige. I Paint Show Pro og LView kommer imidlertid fargene opp på to forskjellige måter! Redigering er nødvendig for å komme frem til riktige farger.

Budskapet er at det kan spare deg for redigeringsarbeide å ha flere verktøy å velge mellom og noen ganger er det lettere i DOS.

VUIMAGE ligger i filen VUIMG340.EXE (123 KB). Registrering US$ 40.00 til Offe Enterprises, 1163 E. Ogden Ave. #705-131, Naperville, IL 60563, USA. Et flott titte-på verktøy!

Graphic Catalog

er et DOS-program for deg som har disken (eller disketter) full av grafiske filer. Det lager en katalog over de bildene du har liggende, det være seg Macpaint, GEM/IMG, PCX, GIF, TIFF, WPG, IFF/LBM, PIC, Targa, BMP,MSP, EPS eller Halo CUT.

I en katalog hadde jeg 120 bilder i GIF-format fra The KIDLINK Gallery of Computer Art. Graphic Catalog skrev det ut med 15 svarthvitt bilder pr. side på min LaserJet IIP. Under hvert bilde en referanse med tekst som dette:

ART012.GIF - 640 by 350 - 16 colors
Vol: MS-DOS_6 - C:\KIDS\KIDART

Slett ikke verst. Det er nemlig et virvar av bildeformater, fra 720x650x2 og 640x442x2 til 640x40x16, 640x350x16 og 688x593 med 8 farger.

Programmet ligger i filen GRAFCT30.EXE (246 KB). Registrering: C$40 til Alchemy Mindworks, P.O. Box 500, Beeton, Ontario, L0G 1A0, Canada. Det kan ikke skrive ut på matriseskrivere.

Sidebeskrivelsesspråket PostScript gir flotte papirutskrifter på skrivere, som kan håndtere slike koder. Å lese PostScript-filer på skjerm er en annen sak. Mangler du spesialprogrammer, er det i beste fall tungvint.

I ett av mine .ps-dokumenter står følgende kodesekvens:

  32 0 0 125 125 0 0 0 112 /Times-Roman /font32 ANSIFont font
  1369 268 428 (Famous ) 422 SB 
  1791 268 341 (People) 341 SB 
  1388 418 157 (on ) 153 SB 
  1541 418 184 (the ) 181 SB 
  1722 418 390 (Internet) 390 SB 

Du ser nok at teksten inneholder ordene "Famous People on the Internet". PS-dokumentene er fulle av slike instrukser om hvordan sidestruktur og innhold skal se ut. Det er en ting å lese et lite seks-linjers eksempel i en artikkel, noe annet å lese artikler med rundt 1600 ord på denne måten.

Siden fleksibiliteten er stor, er det ikke det lille programmet i filen PSX102.EXE til særlig hjelp. Det er kun et "grovfilter". Vi trenger noe kraftigere.

Filer som inneholder PostScripts DSC-koder (Document Structuring Convention) kan leses av programmet Ghostview for Windows. Det er et leserprogram, som samarbeider med et annet program med navn Ghostscript. Du trenger med andre ord begge to.

Ghostscript for MS-Windows har som funksjon å tolke tekst i "PostScript page description language" og sørge for utskrift. Det bruker TrueType (eller ATM) skrifttyper under Windows. I mere eksotiske tilfeller, som roterte eller skjeve bokstaver, må du bruker Type 1 skalerbare typer.

Ghostview for Windows kallers seg "previewer for Ghostscript". Det forenkler arbeidet med å skrive ut .ps-dokumenter på en vanlig laserskriver, til skjerm eller i en fil.

Du trenger følgende filer: GSVIEW10.EXE (180KB), GS261INI.EXE (340 KB) og GS261WIN.EXE (306 KB) for å kunne kjøre programmet under Windows. Programmene er gratis. Litt komplisert.

Finn filen-programmet

Wiz har jeg brukt lenge. Skjønner ikke hvorfor jeg ikke har skrevet om det før. Fremifrå!

Først hastigheten. Wiz er det hurtigste Finn Filen-programmet jeg har funnet så langt. Det går som et olja lyn.

Dernest fleksibiliteten, selv om jeg må innrømme at jeg 99 prosent av tiden bruker det rett frem med enkle jokerbegreper. Du kan filtrere listen over det som finnes basert på

  • Filens størrelse,
  • Filens dato ("jeg husker det var for noen dager siden...")

Her er noen av WIZs jokerkommandoer:

    A*B.    Finner filer hvis fornavn begynner på A og slutter på B.
            Skal ikke ha noen filnavnendelse. 
    A*B*Z.* Finner filer som har A først i fornavnet, Z sist og B 
            ett eller annet sted. Kan også ha en filnavnendelse. 
    *WWW*.* Finner filer som har WWW ett eller annet sted i filens 
            fornavn. På min disk fant WIZ bl.a. filene MENUWWW.T, 
            WWW.FAQ og katalognavnet WWW. 

Programmet søker inni arkivfiler (ZIP, LZH, ARJ), på en eller flere diskstasjoner. Du kan få WIZ til å bytte til filens diskstasjon og katalog, og det kan utføre en DOS-kommando for hver funnet fil.

Det kan skrive ut filnavnene med full sti, som C:\UTIL\PGMS\ABC.BAT, slik at resultatet kan brukes av andre programmer.

Ligger filen inne i et arkiv, kan navnet skrives ut slik at et dekomprimeringsprogram kan bruke resultatet direkte, som i eksemplet C:\UTIL\PGMS\FOO.ZIP ABC.BAT. Her er det bare å legge inn en referanse til PKUNZIP først, og ABC.BAT blir hentet ut av FOO.ZIP.

WIZ har ikke vansker med de spesielle filer og kataloger som opprettes og vedlikeholdes av STACKER, DoubleDisk, DoubleSpace, Norton FILESAVE eller PCTOOLS Data Sentry.

WIZ ligger i filen WIZ29.EXE (33 KB). Registrering fra US$ 15 til Ray Van Tassle, 1020 Fox Run Lane, Algonquin, Ill, 60102, USA.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.