Saltrød Horror Show nr. 90

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 11/1994, side 87.


"Det er en viktig fil jeg ikke får lagret", sa kona i forbifarten.

"Å, ja? Noen spesiell grunn?" spurte jeg. Da kom det. Hun hadde mistet sin Toshiba 2200SX notisbokmaskin i betonggulvet. Den 80 megabyte store harddisken var ikke som før.

Nærmere inspeksjon viste heldigvis at det bare var disken som var ødelagt. Den snurret rundt, men CHKDSK og forsøk på å kjøre programmer antydet at noe alvorlig var galt. Noen gikk bra, mens andre ga illevarslende feilmeldinger.

Jeg grep til SpinRite, det råeste diskdoktorprogrammet jeg kjenner. Formålet var en detaljert diagnose av diskens tilstand med kartlegging av eventuelle overflatedefekter. Når SpinRite finner en defekt, markeres sektoren som ubrukbar for DOS.

Programmet vil også forsøke å redde evt. data som ligger der og flytte dem til et sikkert sted på disken. Siden sektoren er ødelagt, tar imidlertid denne operasjonen lang tid. SpinRite gir nemlig ikke opp ved første forsøk. (Se septemberutgaven av Datatid, side 46.)

Sist jeg kjørte SpinRite, tok det en drøy natt å reparere en disk. Denne gangen var kun en prosent av disken ferdigbehandlet da natten var omme. Etter en uke gjensto fremdeles nesten 80 prosent.

SpinRites rapporter viste at mesteparten av diskens sektorer var ødelagt. Det var klart at bare en brøkdel av disken noensinne ville kunne brukes. Til slutt sa SpinRite utvetydig: "Du bør ikke bruke denne disken lengre!"

Det var ingen vei tilbake. Vi måtte kjøpe ny.

Fra en leverandør i Arendal fikk vi et knakende godt tilbud, som vi aksepterte. Etter en ukes venting fikk vi vite at de ikke kunne levere likevel. Om vi ikke kunne ta en 320 MB disk i stedet? Til dobbel pris!

Inkompetanse er det peneste jeg kan si om slikt. Inntrykket ble befestet da produktet kom. Disk og BIOS-brikke i en plastpose. Ikke ett ord om installasjon. Svakt.

Å putte en disk inn i en bordmaskin er relativt enkelt. I små og kompakte bærbare maskiner er det en annen sak. Ofte må PCen skrus fullstendig fra hverandre. Skruene er så små at de må håndteres med pinsett. Er du hardhendt, kan du ødelegge deler det nesten er umulig å få tak i.

Tiden var knapp. Hun skulle til Danmark på jobb neste morgen. Da klokken var 19.00 skjønte jeg at hjelp var nødvendig. Risikoen for å ødelegge deler ved å prøve seg frem var for stor. Men hvor får du hjelp under Dagsrevyen på en fredagskveld?

En rask telefon til Steve Schone i Micro Solutions, Connecticut, USA var løsningen. Et kvarter senere hadde vi fått en ni-siders installasjonsinstruksjon med illustrasjoner pr. fax. Klokken 01.45 var hennes gamle sikkerhetskopierte data overført til den nye disken fra min Backpack båndstasjon. Reisen var reddet.

Steves email-adresse er 72662.3545@CompuServe.COM. Gode priser, rask levering og god service.

SpinRite leveres av Gibson Research Corp., 27071 Cabot Road, Suite 105, Laguna Hills, CA 92653 U.S.A. Web: http://www.grc.com.

Moralen i historien? Ikke slipp notisbokmaskinen i gulvet. Ta jevnlige sikkerhetskopi av dine data. Ikke kjøp fra hvem som helst. La andre reparerere din notisbokmaskin, med mindre du har tid til å vente. Det er vanskelig, stressende og tar altfor lang tid.

Apropos Danmark

Jyllands-Posten skrev den 4. oktober at "Banker giver billige PC-lån". Danske Andelskasser tilbyr lån til kjøp av "hjemmecomputer" til 8.5 prosent rente og krever hverken kausjon eller sikkerhet i PCen.

"Vi regner med, især unge mennesker vil finansiere deres PC-kjøp på den måde, og at lånene vil spenne mellom 10.000 og 35.000 kroner", sier direktør Raun i SDA til avisen.

Når kommer norske banker etter?

En amerikaner hadde skrevet et interessant notat om lingvistikk på Internet. Det inneholdt flere referanser til en av bøkene mine. Om jeg ville, kunne han sende det til gjennomlesning før publikasjon. Det var skrevet i Word for Windows V2.0 format.

Det er lett nok å lese filer i Word for Windows, om du har det på disken. Flere andre tekstprogrammer, som WordPerfect for Windows, lar deg dessuten lese inn slike filer i dette formatet.

Mitt favorittalternativ er et DOS-program. Med View versjon 9.6 kan du lese tekster skrevet i WordPerfect (5.0 til 6.0a, inkl. Windows), Microsoft Word (4 og 5), WinWord (1, 2 og 6), Ami Pro, Wordstar og Windows Write på direkten.

Med ett enkelt tastetrykk kan du lagre dem på disken i Asciiformat eller skrive dem ut på papir.

Programmet ligger i filen VIEW96.EXE (71 KB). Bidragsønske US$20 til Malcolm Drury, 11 Adele Crescent, Nepean, ON K2J 2T7, Canada. Email: drury@gsc.emr.ca.

Batchfil-fanatikere bør ta en titt på filen TSBAT45.EXE (112 KB). Den inneholder professor Timo Salmis samling av nyttige batch-filer og tricks.

Timo er ikke hvem som helst. Han administrerer et av Internets mer berømte filarkiver, tilgjengelig via såkalt "anonymous ftp" på vertsmaskinen garbo.uwasa.fi i Finland. Det medfører at hvem som helst med adgang til nettet kan hente filer derfra med anonym identitet. Timo er forøvrig co-moderator i en newsgruppe på Usenet kalt comp.archives.msdos.announce.

Pakken inneholder 60 batchfiler. Her er funksjonene til noen av dem:

 • Kjøring av et program en gang pr. dag,
 • Føye til og fjerne kataloger til/fra PATH (slik at du kan kjøre programmer i disse katalogene uansett hvor på disken du er innstilt),
 • Valg mellom forskjellige oppstartskonfigurasjoner,
 • Fargekart med escape koder (slik at du lettere kan lage menyer, etc.)
 • Sletting av en diskkatalog og alle filene der i en operasjon,
 • Test av om ANSI.SYS er lastet inn,
 • Sammenkopling av batchfiler,
 • Logging av program- og tidsforbruk,
 • Linjal på skjermen.

De vedlagte hjelpeprogrammene omfatter bl.a.

  ASK.EXE  - for å kunne stille spørsmål i batchfiler. Med
         ERRORLEVEL koder kan du teste på hvilke svar som 
         blir tastet inn. 
  ASKENV.EXE - avviker fra ASK ved at svaret blir lagret i 
         environmentvariablen ASKENV. Innholdet i variablen 
         kan brukes i IF-tester eller andre sammenhenger 
         (f.eks. i ECHO-kommandoer omdirigert til 
         tekstfiler med >-tegnet). 
  BASENAME.EXE - For å kunne bruke filers fornavn (uten etternavn). 
  BASEPATH.EXE - For å trekke ut en fils sti (path name). 
  BASEXTEN.EXE - For å trekke ut en fils etternavn. 

Her er også informasjonsfiler med nyttig informasjon. Privat bruk av samlingen er gratis. Bedrifter og organisasjoner må registerer seg.

Avansert kalkulator er dekkende for EVAL. "The DOS Expression evaluator", som det kaller seg, kan kjøres fra DOS kommandolinje eller mer elegant fra batchfiler eller makroer.

EVAL har addisjon, subtraksjon, multiplikasjon, divisjon, eksponensiering og logiske funksjoner (AND, XOR og OR). Det har matematiske funksjoner som SIN, COS, TAN, kvadratrot og kan brukes til hexadesimale, binære og oktale beregninger.

Programmets "Roll and add"-funksjon er for bruk i terningspill. Du kan imidlertid også bruke den for uttrekk av tilfeldige tall under 10.000.

Summen av 2,3,5,7 og 11 beregnes med kommandoen

EVAL 2+3+5+7+11

Tallet 123456 konverteres til hexadesimalt med kommandoen

EVAL 123456,x

og til binært med

EVAL 123456,b

Programmet ligger i filen EVAL30.EXE (30 KB. Gratis.)

Windowstapet i Programbehandling

Noen synes tapet ("wallpaper") i Windows er noe tull, mens andre elsker det. Her er et program, som lar deg legge inn forskjellige tapeter bak et hvilket som helst Windows MDI program, inklusive Programbehandling og Filbehandling.

Nå kan du velge et nydelig 256-fargers bilde av et medmenneske for hvert program, eventuelt med et nytt bilde hver gang du kjører programmet.

Programmet ligger i filen SMARTPAP.EXE (46 KB). Shareware.

Tekstprogrammet Write er en av dataverdenens store hemmeligheter. Årsaken er grei nok. Selgerne skal også leve. Om du går inn i en butikk for å kjøpe PC, er sannsynligheten stor for at du også kommer ut med ett kopi av Word for Windows, WordPerfect eller noe lignende.

"Helt unødvendig", sa jeg til søsteren min forleden. "Write ligger innebygget i Windows. Programmet dekker sannsynligvis over 90 prosent av behovet ditt i overskuelig fremtid."

Write er enkelt. Du må ikke lese mursteinsromaner eller gå på kurs for å kunne bruke det. Det gjør ikke skjermen din om til noe som ligner dashbordet i en Concorde.

Programmet gir deg utskrifter med halvfet, kursiv, halvfet kursiv, hevet eller senket skrift (til formler), forminsket eller forstørret skrift. Det har 10 skrifttyper med varierende skriftstørrelse. Times New Roman kan f.eks. skrives ut i størrelser fra 10 til 72 punkter.

Tekster kan sentreres, høyre- eller venstrejusteres, skrives ut med like marger og med fra enkelt til dobbelt linjeskift, med eller uten innrykk. De lese inn bilder, regnearkdiagrammer og annet inn i dokumentet for utskrift, om du vil være avansert.

Mange programmer testes og forkastes og ofres aldri et ord. Denne gangen gikk flere Windows søkeprogrammer den veien høna sparker.

Problemet er vel at sammenligningsgrunnlaget er for bra. DOS-programmet LOOKFOR er raskt og kjører kjempebra under Windows. De programmene jeg forkastet er til sammenligning noen utrolige sniler. Jeg har bare ikke tålmodighet til å vente ti minutter på resultater, som LOOKFOR leverer på 11 sekunder.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.