Saltrød Horror Show nr. 93

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 2/1995, side 80.


Bordkalkulator med papir under Windows? Det må vel være noe for deg, som har alt. AddEASE v1.0 tilbyr akkurat dette.

På skjermen ser det ut som en lommekalkulator inntil du klikker på Options, Tape, og Display. Dermed kommer "papirremsa" opp. Trykk på NumLock-tasten for å kunne bruke ti-tastaturet, eller bruk musa om du har tasteskrekk.

Legg sammen og trekk fra etter hjertens lyst. Kontroller at det er korrekt etterpå, slik du gjør med papirremsa. Her er litt mer om egenskapene:

  • Programmet kan huske konstanter, f.eks. en dollarkurs som du vil bruke i gjentatte beregninger,
  • GPM (Gross Profit Margin). Trykk på tasten for å beregne en salgspris ut fra kost og ønsket fortjeneste.
  • AddEASE kan "legges oppå dine andre Windows-programmer, og det kan brukes uten mus.
  • "Papirremsa" kan rulles opp og ned. Regnestykkene kan stemples med dato/tid. Du kan føye til en kort kommentar før det lagres i en fil og evt. skriver det ut derfra.
  • Data kan overføres til og fra andre programmer via Windows Clipboard. Du kan bl.a. plukke opp tall fra andre programmer ved avmerking og trykk på Ctrl-C. La dem falle ned i Clipboard ved trykk på Ctrl-V før import i AddEASE.

AddEASE er laget av CalcTech, Inc. (Email: calctech@halcyon.com). Det kan lastes ned som ADDEASE1.EXE (171 KB). Registrering koster US$14.95 for individuelle brukere.

Det er mye trafikk på diskene mine. Toshiba 4400SX har en 320 megabyte disk med 9196 filer fordelt på 325 kataloger. Av dette har 1667 filer og 60 kataloger kommet til de siste 28 dager!

Klart det ligger mye dødt og unødvendig der! Men hvordan blir man kvitt dette på en enkelt måte? I noen tilfeller bruker jeg et spesialprogram for å fjerne ting jeg ikke har bruk for lengre.

Følg spesielt med om du bruker Windows. Hver gang du bruker et INSTALL eller SETUP-program for å klargjøre et nytt program for bruk, skjer det en masse, som du ikke har styring på.

Er du riktig uheldig, får du dusinvis (opptil hundrevis) med nye filer i forskjellige kataloger. Noen havner i nåværende kataloger, andre i nye. Du risikerer at AUTOEXEC.BAT, CONFIG.SYS, SYSTEM.INI WIN.INI, og andre styrefiler blir endret.

I tillegg til at filene tar plass på disken, risikerer du at innstillingene gir mindre ledig hukommelse til kjøring av andre oppgaver.

Tidligere brukte jeg et program kalt TW. Det sprakk den dagen disken fikk for mange filer og kataloger. Arvtageren heter The Complete Program Deleter (versjon 1.2).

CPD hjelper på en intelligent måte. Før du installerer et nytt program under DOS eller Windows, kjører du CPD for å lage en FØR-fil. Den inneholder et detaljert "bilde" av alt du har på disken. Når det nye programmet er på plass, kjører du CPD en gang til for å lage en ETTER-fil.

CPD analyserer forskjellene og lagrer dem i en fil, som du senere kan bruke, om du vil fjerne det nyinstallerte programmet.

CPD ligger i filen CPD12.EXE (55 KB). Registrering koster US$15.00 til Leithauser Research, 4649 Van Kleeck Drive, New Smyrna Beach, FL 32169-4205, USA. Email: 74046.1556@compuserve.com.

Anbefales. Det eneste aberet er at det tar lang tid å lage ETTER-filen, hele 15 minutter etter installasjon av ADDEASE (se over) under Windows.

Kraftige søk-erstatt programmer er alltid interessant. Det danske MSUB er en fin kandidat, om enn litt komplisert å sette seg inn i for uerfarne.

MSUB gjør søk/erstatt etter "regular expression" prinsippet. Det medfører at du kan angi nøyaktig hva som skal finnes hvor og endres i din ascii eller binære fil.

"Regular expression" er en metode for beskrivelse av deler av en tekststreng som kan minne om bruken av DOS jokertegn "*" og "?" for et sett filnavn. Her brukes imidlertid andre jokertegn.

Tekststrengen "odd" er et eksempel på det enkleste som finnes av "regular expression". Søkebegrepet "odd" finner strengen "odd", men bare om alle tegnene er skrevet med små bokstaver. Ønsker du å finne både "O" og "o", kan det angis med tegnet "|" (ascii nr. 124), slik "O|o". I søkekommandoen må "odd" i så tilfelle skrives som "(O|o)dd".

Med andre koder kan du sørge for at ordet "Odda" ikke finnes ved et slikt søk, f.eks. ved å kreve at det etter "Odd" må være en blank, et komma eller et punktum. Alternativt kan du angi hvilke tegn som ikke må følge etter "Odd".

Du kan endre alle "han" med "hun" i dine filer, men slik at "han" ikke blir endret om det er del av et ord (som i "handle").

Jeg bruker "regular expressions" i kommandofiler for datakommunikasjon, f.eks. for å fjerne strenger som BITNET, http, gopher, og "From: " fra en tekst for bruk av resten i andre sammenhenger. MSUBs bruksanvisning gir en fin oversikt over mulighetene.

Programmet lar deg foreta mange kompliserte søk/erstatt i flere filer i en operasjon. Du kan omformatere felter (records) i en ascii-fil, plassere feltene etter hverandre i en annen rekkefølge, endre tegn som skiller felter fra hverandre, fjerne eller duplisere deler, med mere.

De vedlagte kommandofilene er nyttige. En konverterer blanke til tabulatorstopptegn, en annen den andre veien. Det er kommandofiler for å konvertere mellom tegnsett, endre linjeskilletegnene (fra CRLF til LF eller omvendt), osv.

Svakheten med sharewareversjonen er at den ikke kan håndtere filer på over 64KB. Den registrerte versjonen har ikke denne begrensningen og er laget for 386-maskiner eller høyere.

Programmet ligger i filen MSUB10A.EXE (60 KB). Registrering koster US$20 til Anders Munch, Vognporten 14,-528, 2620 Albertslund, Danmark. Email: juul@diku.dk. Som takk får du en vesentlig raskere 386-versjon, - uten hukommelsesbegrensningen.

Søk med AND/OR/NOT

MaxFind testet jeg for ganske nøyaktig fem år siden. Resultatet kom på trykk i nr. 2/90 s. 84. Siden den gang har programmet fått fin omtale i PC Magazine.

Kort fortalt er versjon 3.2 et program for søking etter ett eller parallelt etter opptil 15 ord i tekstfiler. Resultatet kan gis som en linje, evt. med visning av et antall linjer rundt funnstedet.

Nytt er at du nå kan få presentert avsnittene, som funnene befinner seg i. Dette er nyttig ved søk i elektronisk post, fillister fra BBSer og annet datagenerert materiale.

Søket kan skjer med AND, OR eller NOT-logikk, som i begrepet "epler AND appelsiner". Tegn, som ikke kan tastes inn, kan nå angis med en desimalkode av typen \nnn. Dermed kan du f.eks. søke etter den svenske formen for Gøteborg med søkestrengen "G\148teborg".

Sammenlignet med LOOKFOR har det fremdeles den svakheten at ordene du søker etter må være på samme linje.

Jeg bruker programmet ved søking i The Online World boken min, f.eks. for å finne referanser å bruke i artikler. Tricket er hurtig å finne dem slik at de hurtig kan tas inn i en tekst eller et elektronisk brev.

Jobben gjøres av en batchfil, hvis kjerne er denne linjen:

C:\UTIL\MF -pat %1 %2 %3 %4 %5 %6 %7 %8 C:\KILDER\ONLINE\*.M >D:INN

Parametrene -pat betyr at jeg vil ha all teksten i avsnittet rundt funnet, vil bruke AND-logikk i søket og resultatene opp på skjermen etter hvert som de finnes (med stopp etter hver skjermfull).

Resultatet omdirigeres til filen INN på D-stasjonen, et standard filnavn jeg bruker for import av data til forskjellige programmer. Deretter laster batchfilen filen INN automatisk inn i en editor, unødvendig tekst blir fjernet og jeg er klar til import. Hurtig!

MaxFind ligger i filen MAXFIND.EXE (35 KB). Registrering koster US$21.00 til Stan Peters, P. O. Box 2028, Fairfield, Iowa 52556, U.S.A. Email: 76525.1601@compuserve.com.

DOS FORMAT.COM er så som så. Det hender altfor ofte at det ikke greier å formatere mine gamle skamkjørte disketter. Senest i dag skjedde det med en 720KB diskett.

"General failure reading drive A:", sa CHKDSK. FORMAT kom ingen vei.

Tidligere har jeg testet det tyske programmet FDFormat (i filen FDFO16.EXE). Det formaterer nesten hva som helst, men det er dessverre ikke alltid diskettene kan leses på andre PCer etterpå. Og da er jo noe av hensikten borte.

Nå har jeg testet FreeForm, eller The Ultimate Floppy Disk Formatter, som de kaller det. Programmet kan formatere standard DOSdisketter, ikke-DOS disketter og disketter "skreddersydd" med ditt eget system for kopibeskyttelse.

FreeForm formaterte den vanskelige disketten til tross for at det fant fem "media errors". Deretter var til og med DOS FORMAT.COM i stand til å kopiere bedriften. (FreeForm greier selvsagt ikke alt. Jeg har også disketter som fikk FreeForm til å knele.)

Programmet ligger i FF231.EXE (86 KB). Registrering koster US$25 til Herne Data Systems Ltd., PO Box 250, Tiverton, ON, CANADA N0G 2T0, pluss US$4.00 til fraktutgifter. Har du vansker med å formatere disketter, kan det være vel verd å ta en titt på.

Gratis leseprogram for DOS har ikke vært lett å finne. De fleste tilbudene er enten shareware eller kommersielle. De kan derfor ikke brukes for distribusjon av tekster til andre uten spesiell tillatelse og betaling.

Her om dagen snublet jeg over gratisprogrammet kalt CV. Sa jeg "lese"? Det er dessverre alt programmet kan gjøre. Ikke engang et enkelt søk etter tegn er mulig. Det er imidlertid superhurtig, kan brukes med mus og du kan lese store filer.

CV ligger i filen CV300.EXE (40 KB). Finner du et gratisprogram som har søking og kan lese filer på opptil et par megabyte, så gi lyd. (Send til meg pr. email til oddpresno@online.no).


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.