Drift og vedlikehold av tavlen

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 4/1988, side 65.


Sist viste vi hvordan du setter opp en elektronisk oppslagstavle. Denne gangen skal vi se på hva som kreves i den daglige driften av en tavle.

Jeg bruker i gjennomsnitt en time hver dag til drift og vedlikehold av min oppslagstavle, The Saltrød Horror Show. Lørdager og søndager inklusive.

Hvor mye tid du bør bruke avhenger av ditt ambisjonsnivå, tavlens innhold og hvor aktive brukere du har.

Du får aldri en god elektronisk oppslagstavle, om du ikke er villig til å jobbe for det.

Det er med oppslagstavler som med tidsskrifter. Det hjelper lite med flotte fargebilder og glansfullt papir, om det ikke står noe interessant mellom permene. Har du intet av interesse på harddisken, hjelper det lite om din GT TURBO utgave av et oppslagstavlesystem er verdens beste.

Det er dette som er utfordringen. Det er deg og ikke teknologien det står på.

På den annen side hjelper det selvfølgelig godt å ha hjelpemidlene på sin side...

Daglige oppgaver

Har du mye trafikk og mange nye som ber om rettigheter på tavlen din, bør den kanskje vedlikeholdes daglig.

Den daglige vedlikeholdsrutinen på Saltrød Horror Show innebærer følgende:

  1. Nyregistrerte brukere vurderes. De som har besvart spørsmålene tilfredsstillende, gis full adgang. De som ikke har gjort det, slettes. Slik at de får spørreskjemaet på ny, neste gang de kommer på besøk.
    Diverse batch-rutiner og makroer i tekstprogrammet PC-WRITE forenkler arbeidet med å lese, renske opp og føye svarene til en oppsamlingsfil.
  2. Alle nye meldinger - fordelt på seks konferanser - leses. Mange skal besvares. F.eks. er det en tendens blant nye brukere til å skrive alle meldinger i den generelle meldingsbasen, fremfor i konferanser om samme tema. I slike tilfeller forsøker jeg å flytte diskusjonen over til relevant fagkonferanse.
  3. Kontroll av opplastede filer. Sletting av 0-filer (dvs. filer som skyldes mislykkede opplastingsforsøk). Evt. ajourføring av filbeskrivelseslisten. Det er tekstfiler som gir brukeren en oversikt over hva de tilgjengelige filene inneholder.
  4. Fremkjøring av statistikk over aktiviteten sist døgn.

Oppgradering av nye brukere

Mange BBS-systemer lar Sysop (den som driver oppslagstavlen) lage et spørreskjema for nye brukere. Slik at de som besvarer spørsmålene automatisk får et høyere adgangsnivå.

På Saltrød Horror Show er det slik. Ytterligere oppgradering av de som har besvart spørsmålene tilfredsstillende gjøres ut fra en spesiell Sysop-meny. Mens Sysop er online med oppslagstavlen.

I "GT POWER" (omtalt i forrige nummer) kan man også bruke et spørreskjema for registrering av nye brukere. Her må imidlertid oppgradering gjøres "manuelt" ved hjelp av et eksternt tekstprogram.

Besvaring av meldinger

I de fleste BBS-programmene besvarer Sysop meldinger, mens han er online med tavlen.

Problemet oppstår når Sysop ønsker aktive konferanser. De fleste brukere av frie oppslagstavler har en tendens til å begi seg direkte til biblioteket med gratisprogrammer og bli der (nesten 80% av brukerne på Saltrød Horror Show).

Å få mange meldinger i en konferanse krever arbeide og omtanke. Et hovedprinsipp er at en konferanse må inneholde mange meldinger for å kunne leve.

Et trick for å få mange meldinger, er å hindre andre enn Sysop å slette leste meldinger. Dessuten må Sysop løpende oppfordre brukerne til å skrive åpne meldinger fremfor private (som bare kan leses av mottaker).

Et annet prinsipp er at konferansen ikke bør være for generell. Den bør dekke et relativt snevert tema og kun inneholde relevante meldinger.

Oppstarten av en nye konferanse kan bli et løft. Sysop og evt. assistenter må kanskje gi og gi over lengre tid, før andre får lyst til å engasjere seg med spørsmål og synspunkter.

Kontroll av opplastede filer

Blir det løpende lastet opp mange nye programmer og filer til tavlen, får du mye å gjøre. Hver enkelt fil bør kontrolleres for å se om

  • innholdet er akseptabelt (slik at du ikke utsettes for anklager om spredning av stjålne kredittkortnumre, statshemmeligheter eller frynsete pornografi),
  • om det er trygt for brukerne å laste ned og bruke de nye programmene (i disse "virus"-tider),
  • om det er filer du allerede har tilgjengelig, men som er lastet opp under et annet navn (og beslaglegger verdifull diskplass),
  • om det er en nyere versjon/løsning enn et program du allerede har, slik at det gamle kan slettes.

I praksis betyr dette følgende:

  1. Du må pakke opp og se på filer og kjøre nye programmer (mange Sysop'er tar lett på dette punktet).
    Jeg gjør dette som oftest på en annen PC, en diskettbasert Toshiba 1100+. Det er tryggere. Der er dessuten FLUSHOT3.ARC installert. Det er et program for beskyttelse mot "virus" (kan lastes ned fra Saltrød Horror Show).

    Med LIST62A.ARC titter jeg på de utpakkede filene før jeg forsøker de nye programmene. Jeg titter på innholdet i COM og EXE-filene for å se hvilke meldinger som evt. ligger der. Kanskje det inneholder en klar Copyright-advarsel. Dessuten gjelder det å oppdage meldinger som "Gratulerer, nå har jeg omformattert harddisken din" i tide.

  2.  De fleste BBS-systemene lar den som laster opp filer gi dem en kort beskrivelse. Det forenkler arbeidet for Sysop. Der hvor dette ikke skjer automatisk, må Sysop taste inn slike beskrivelser manuelt.

Alle nye filer havner normalt i en egen filkatalog for opplastede filer. Etter hvert vil du ønske å flytte dem over i de filkatalogene, der de logisk hører hjemme. Jeg bruker MV.ARC til dette.

BBS-systemets filbeskrivelser må endres tilsvarende. Hos meg gjøres det med PC-WRITE. Det finnes også hjelpeprogrammer, som kan gjøre dette mer automatisk.

Statistikker

Statistikk er viktig for en Sysop. Det kan hjelpe med å avsløre brukertekniske problemer, danne grunnlag for beslutninger om utvidelser og mye annet.

Så vidt meg bekjent finnes det ingen offentlig tilgjengelige statistikkprogrammer for brukere av "GT POWER"-programmet. Du må lage dine egne statistikksystemer f.eks. ved hjelp av et regnearkprogram.

I tilknytning til RBBS-PC finnes det en rekke nyttige hjelpemidler. F.eks. "The RBBS-PC Call Analyzer" (CALLA36C.ARC). Med det lager jeg statistikker både på daglig og månedlig basis.

Først og fremst gir det en fordeling av antall oppringinger pr. modemhastighet, belegg i prosent av total tid tilgjengelig og et grafisk bilde av når på døgnet folk ringer.

Jeg vet at i løpet av de siste 20 dager har folk ringt hele døgnet og at det er lettest å komme frem kl. 4 og 5 om morgenen. Da er det gjennomsnittlige bellegget 8 prosent. Totalt belegg i perioden var 48%, hvilket forteller meg at en telefonlinje er for lite.

Statistikken forteller også hvor ofte folk forsøker å gjøre noe ulovlig. Er tallet stort, kan det skyldes uklare menyer eller hjelpetekster. Statistikk over hvor mange som har lest systemets faste oppslag (bulletiner), kan føre til at de som ikke har interesse blir fjernet eller endret "reklametekst" i bulletinmenyen.

Her om dagen fikk jeg beskjed om at et stort antall brukere oppga feil filnavn, da de forsøkte å laste ned filer. Det ga støtet til en omarbeiding av menyene i filområdet. Slik at brukerne kunne hjelpes bedre tilrette.

Oversikten over antall kopier nedlastet pr. fil i biblioteket er nyttig, når man på grunn av plassproblemer på harddisken må slette gamle programmer for å gi plass til nye. Denne rapporten overfører jeg (PC-WRITE) til en akkumulert rapport ved slutten av hver måned.

Den daglige statistikk-kjøringen ligger som et element i en større batchfil. Den tar meg fra statistikkprogram til en oversikt over hvem som har lastet opp nye filer, til komprimering av en fillisteoversikt (SHSFILES.ARC) og til slutt utvalgt statusinformasjon om noen kritiske systemfiler.

Et annet statistikkprogram (STAT15.ARC) gir statistikker i bulletin-format. Jeg kjører det en gang i mellom og gjør resultatet tilgjengelig for brukerne.

Andre BBS-programmer, f.eks. WILDCAT BBS, har omfattende innebyggede statistikkprogrammer. Slik at status til en hver tid er tilgjengelig for alle brukere.

En gang i mellom

De fleste Sysoper vil på et eller annet tidspunkt kjempe med mangel på diskplass. Det er da ofte ønskelig å slette det som er dårligst for å beholde det som er best. Det gratis å ønske, men arbeidskrevende å gjøre. Dette er i mitt tilfelle en stor jobb. Og jeg kjenner ingen snarveier.

Sikkerhetskopiering

Med en velrettet DEL *.* kan du bli satt fullstendig ut av funksjon. Du kan få lynnedslag i anlegget, problemer med strømtilførsel og harddisk. Det er derfor uforsvarlig å kjøre oppslagstavle uten sikkerhetskopi av dine filer.

I løpet av de tre årene Saltrød Horror Show har eksistert, har tavlen overlevd et ti-talls alvorlige kriser. Jeg har hver gang greidd å ro meg i land takket være systematisk sikkerhetskopiering til tape.

I tillegg til ukentlig kopiering til tape, tar jeg også hyppige komprimerte sikkerhetskopier på diskett av sentrale systemfiler. Det har også hjulpet meg ut av alvorlige problemer.

Du er på reisefot ..

Som du skjønner tar drift av en oppslagstavle tid. Det vil derfor lønne seg å ha et par assistenter, som i det minste kan hjelpe med å oppgradere nye brukere mens du er på solferie i Spania.

De behøver ikke bo i nærheten. Jeg har en assistent i Stavanger og en i Bergen.

Du trenger også en "hjemme-hjelp". En som kan plugge i strømledningen på PCen, om vaskehjelpen har dradd den ut. Og som kan trykke på RESET-knappen, om systemet skulle gå i frø.

Det skjer nemlig også ...


| Til artikkelmenyen |

Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.