Med MS-DOS 6.2 på disken

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 3/1994, side 104.


Microsofts MS-DOS 6.2 operativsystem er en nyttig oppgradering. Det inneholder vesentlige forbedringer sammenlignet med 6.0. Har du versjon 6.0, kan du bruke en gratis oppgradering som kan lastes ned fra flere elektroniske oppslagstavler.

De vesentligste forbedringene er innen filkompresjon og disk cache. Det følger også med et effektivt hjelpeprogram kalt ScanDisk. Det kontrollerer disken automatisk før systemet tar i bruk DoubleSpace.

10. november ble filen STEPUP.EXE lastet opp til Saltrød Horror Show (tlf. 370 31378). Det var en sværing. 1.3 megabyte!

Filbeskrivelsen var interessant: "Oppgraderer MS-DOS 6.0 til 6.2". I løpet av de neste 30 dagene var det 12 personer som lastet den ned.

I sommer sendte Microsoft SmartDrive versjon 4.2 ut pr. modem. Erfaringen ga tydeligvis gitt blod på tann. Noen timer etter at STEPUP.EXE ble lagt ut på CompuServe og andre større datatjenester, sørget brukere for å spre filen over hele verden.

Det gjelder tydeligvis å følge med i hva Microsoft gjør tilgjengelig via sine "modemkanaler". I Norge er BBSen deres på tlf. 22 18 22 09.

Installasjonen krevde plass og Tikiens harddisk var som vanlig fylt til randen. Installasjonsprogrammet SETUP.EXE krevde over fire megabyte. En opprydding var nødvendig.

Kopieringen av filene til en 1.4 megabyte diskett var også et problem. Det var ikke plass til alt. Jeg måtte fuske det til, før jeg kunne starte installasjonsprogrammet.

SETUP lå på samme disketten som de andre filene. Likevel ga det meldingen: "Sett inn installasjonsdisketten og trykk Enter". Ingen ting hjalp. Det var ingen hjelp å få i den vedlagte LES.MEG filen.

En stemme hos Microsoft sa at disketten skal ha volumnavnet STEPUPDISK (bruk DOS-programmet LABEL), men at det er hurtigere å installere fra harddisken. Da trenges ikke noe volumnavn.

Ikke spør meg hvorfor det ikke sto i LES.MEG filen. Utelatelsen er utilgivelig amatørmessig, når vi tenker på alle dem som laster ned STEPUP-filen uten å komme videre.

"Jeg forsøker fra disken", tenkte jeg. For å slippe en ny runde med sletting av filer, flyttet jeg alt i C:\DOS over på diskett. Det ga øyeblikkelig 3.5 megabytes ekstra plass.

Nå gikk innstallasjonen som smør. Jeg pakket ut den komprimerte oversendelsesfilen STEPUP.EXE i en annen katalog på harddisken og startet SETUP.EXE derfra. Etter noen minutter var jeg ferdig.

For sikkerhets skyld hadde jeg kopiert alle filene i rota på C-stasjonen over i en annen filkatalog. Ganske riktig. SETUP endret innholdet i AUTOEXEC.BAT og CONFIG.SYS.

I AUTOEXEC.BAT flyttet SETUP adressen C:\DOS først av alle PATH-adressene. Jeg hadde brukt PATH D:\WINDOWS\EXCEL;E:\;C:\DOS . SETUP flyttet C:\DOS først på listen.

Den gjorde også en annen mikroskopisk endring. Kommandoen \DOS\CHKDSK *.* ble gjort om til C:\DOS\CHKDSK *.* . Ingenting å bry seg om.

Et stykke nede i CONFIG.SYS hadde jeg følgende kommandolinjen:

DEVICEHIGH /L:1,12048 =C:\DOS\SETVER.EXE

SETUP flyttet den helt først og omskrev kommandoen til

DEVICE=C:\DOS\SETVER.EXE

Jeg hadde BUFFERS=50,0 på ett sted og BUFFERS=6 et annet. SETUP annullerte linjene med en REM-kommando. Helt til sist i CONFIG.SYS la SETUP inn BUFFERS=10,0 i stedet.

Linjen med SHELL=C:\COMMAND.COM /E:1204 /P /F ble endret til SHELL=C:\COMMAND.COM C:\DOS\ /e:1024 /p .

I C:\DOS havnet flere nye filer: EGA2.CPI, KEYBRD2.SYS, MSD.COM, OS2.TXT, SCANDISK.EXE og SCANDISK.INI.

Siden jeg hadde slettet alt gammelt i C:\DOS, var det lett å se hvilke filer som ikke var med i distribusjonsfilen: ASSIGN.COM, 4201.CPI, 4208.CPI, 5202.CPI, COMP.EXE, DEFAULT.SET, DEFAULT.SLT, EDLIN.EXE, EXE2BIN.EXE, GRAFTABL.COM, JOIN.EXE og LCD.CPI.

Jeg kan leve med SETUPs endringer i CONFIG.SYS. Det hadde imidlertid vært en fordel om det hadde fortalt om endringene på forhånd. Slik andre veloppdragne installasjonsprogrammer gjør.

Mitt første forsøk med MS-DOS 6.2 bød på en gledelig overraskelse. Jeg brukte COPY for å flytte en fil til en annen katalog. DOS stoppet meg med spørsmålet: "Overwrite XMAS.EXE (Yes/No/All)?".

Meget nyttig! Dette alene rettferdiggjør nesten oppgraderingen. Den samme meldingen kommer ved forsøk på overskriving av filer med MOVE og XCOPY. (Skjer imidlertid ikke om du bruker kommandoene i batchfiler.)

Dernest CHKDSK, som nå kommer med en ny melding nederst på skjermen:

Forsøk SCANDISK i stedet for CHKDSK. SCANDISK kan pålitelig finne og reparere langt flere diskproblemer. For mer hjelp, tast HELP SCANDISK.

Du kan fremdeles bruke CHKDSK ved diskproblemer, men ScanDisk er vesentlig bedre. CHKDSK er nyttig for å få hurtig informasjon om ledig diskplass og om disken er fragmentert.

Ellers skal nevnes at CHKDSK, DIR, MEM og FORMAT nå oppgir tall over 999 med tusenmerker for bedre leselighet. Eksempel: 1,000,000 bytes,

ScanDisk skulle vært i MS-DOS for lenge siden. Programmet minner om Nortons Disk Doctor. Det reparerer feil i filallokeringstabellen (FAT), filsystemets struktur (lost clusters, crosslinked files), katalogenes logiske trestruktur, diskens fysiske overflate (kan merke av og hindre at bad clusters blir brukt) og MS-DOS bootsektor.

På komprimerte DoubleSpace-disker reparerer ScanDisk diskens volume header, filstruktur, kompresjonsstruktur og volumsignatur.

Programmet kan bearbeide harddisker, disketter, ramdisker og hukommelseskort. Det lager en logg over hvilke reparasjoner som foretas, slik at du kan stille dem "tilbake", om du skulle angre.

Med kommandoen "SCANDISK /FRAGMENT C:*.*" får du hurtig beskjed om C-stasjonen trenger behandling med DEFRAG. Sistnevnte kan nå defragmentere langt større disker med flere filer og kataloger.

Bruken av ScanDisk kan skreddersys ved innstillinger i filen SCANDISK.INI. Det er nyttig ved kjøring av ScanDisk fra batchfiler (f.eks. AUTOEXEC.BAT). Med enkle DOS errorlevel-tester kan det automatiseres ytterligere.

HIMEM er forbedret. Programmet, som brukes for å styre PCens bruk av extended hukommelse, foretar nå en automatisk kontroll av systemets hukommelse ved oppstart. Himem kan for eksempel finne ut om noen av hukommelsesbrikkene er blitt upålitelige eller defekte.

SMARTDrive har vi klaget over før. Programmet forbedrer diskens skrivehastighet ved å samle sammen alt som skal lagres før det lagres som en gruppe. I denne perioden, som kanskje varer i opp til fem sekunder, er SmartDrive sårbar ved strømbrudd eller stopp av systemet.

Den nye versjonen av SMARTDrive er forinnstilt med read-only cache.

Selv om du bruker skrivecachen, vil MS-DOS nå vente med å vise kommandotegnet inntil SMARTDrive har skrevet innholdet av cachen på disken. Dette hindrer deg i å slå av maskinen før alle dataene i hukommelsen er lagret eller at et plutselig strømbrudd skal skape problemer!

Svakheten med DoubleGuard, som Microsoft kaller dette, er at bruk av disken går vesentlig saktere. Egenskapen kan derfor om ønskelig slås av.

Nytt ved denne versjonen er at SMARTDrive kan cache CD-ROM stasjoner. Kravet er at MSCDEX-programmet blir lest inn i RAM før SMARTDrive. Bruker du bare CD-ROM leilighetsvis, kan det være en uønsket bruk av hukommelsesressursen. Hos meg tar MSCDEX 24KB.

Jeg testet løsningen med Computer Select, en amerikansk tidsskriftsdatabase på CD-ROM, uten at jeg oppdaget noen vesentlige forbedringer i søketider.

AUTOEXEC.BAT kan nå startes interaktivt, slik vi tidligere bare kunne med CONFIG.SYS. Du kan hoppe over en eller alle kommandoene, inklusive DoubleSpace, ved å trykke på F8-tasten. (Du kan også legge inn en sikring for å hindre at DoubleSpace blir hoppet over!)

Nyttig ved testing. Tidligere flagret feilmeldinger og annen informasjon over skjermen fortere enn øyer kan lese. Nå får du med deg alt, for eksempel uten bruk av haugevis med PAUSE-kommandoer i AUTOEXEC.BAT.

Du kan også kjøre andre batchfiler interaktivt, men her brukes ikke F8-tasten. For å kjøre batchfilen FINN.BAT interaktivt, må du bruke kommandoen

COMMAND /Y /C FINN

DoubleSpace er forbedret, og det var sannelig på tide etter alle rapportene om tap av data. Noen brukere mistet filer. I noen sjeldne tilfeller mistet noen en hel komprimert disk.

Mange ble brent av DoubleSpace fordi de unnlot å kontrollere om disken hadde dårlige sektorer eller fragmenter før de installerte hjelpeprogrammet. Nå har Microsoft sikret seg ved å la ScanDisk kontrollerer disken, før DoubleSpace får begynne med komprimeringen.

Versjon 6.2 kontrollerer også om andre programmer har endret den del av hukommelsen som brukes av DoubleSpace. Oppdages noe galt, stoppes maskinen øyeblikkelig for å redusere sjansen for at data skal bli ødelagt.

Microsoft har også gjort det lettere å dekomprimere en disk (uncompress). Når jeg likevel ikke ble fristet til en ny test, skyldes det at søke i dataene mine under DoubleSpace går vesentlig senere. Jeg ønsker å bruke ukomprimerte disker så lenge som mulig.

På tampen skal nevnes at DISKCOPY nå endelig bruker harddisken til mellomlagring. Dermed blir kopiering fra en diskett til en annen vesentlig raskere og lettere. Spesielt nyttig er det om du bare har en diskettstasjon.

Det er tre uker siden MS-DOS 6.2 ble tatt i bruk på Tiki 486, testmaskinen min. Siden da har det nye operativsystemet virket uten problemer.

Jeg har registrert relativt få klager fra andre brukere, bortsett fra når det gjelder oppgradering ved hjelp av STEPUP.EXE filen. Noen har også klaget over problemer med å kjøre versjon 6.2 med eldre versjoner av QEMM.

MS-DOS versjon 6.2 har vært en nyttig tilvekst.


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.