Kommunikasjonsløsninger for LAN-brukere

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 6/1990, side 20.


Du ønsker å kunne ringe en oppslagstavle, Lovdata, CompuServe og andre onlinetjenester fra et modem i et lokalnett. Her er noen måter å få det til på.

Det enkleste er å ha et modem på PCen din uten å tillate andre å dele det. Slik gjøres det for tiden på arbeidsstasjonen til Einar Magnussen hos Chr. Michelsens Institutt i Bergen.

De kjører Novell Netware 2.15 på en 386 PC. Einar bruker et standard kommunikasjonsprogram (ProYam) med nettdriverne inne. Bruker du et kommunikasjonsprogram som får konflikt med nettets interrupts (14h), må du enten kjøpe et readresseringskort eller bruke hjelpemidler som RELEASE.COM (i TSR29.COM, jfr. bl.a. Datatid 5/89 s. 116) for å fjerne nettdriverne når du skal bruke programmet.

Problemet med denne løsningen er at den er kostbar. Prisen på V.32 modemer med 9600 bits/s hastighet og omkostningene ved ekstra telefonlinjer gjør at få ser seg i stand til å la det være ett modem på hver pult.

Den rimeligste og "enkleste" løsningen for dem som vil dele et modem i et lokalnett er å bruke bryterboks ("switch box"). Brytere og modem kan f.eks. stå ved sentralbordet. Du kaller opp den som sitter der og ber vedkommende slå bryteren over på F, som er linja til arbeidsstasjonen din.

"Rimeligst" betyr imidlertid manuelt, tungvindt og risikabelt. Det er alltid en sjanse for at bryteren vendes mens en kollega er midt i en viktig modemdialog.

Delt utgående modem

West International kjører et IBM PC LAN-kompatibelt lokalnett kalt LANsmart med en server og 12 arbeidstasjoner. En arbeidsstasjon er satt opp som asynkron kommunikasjonsserver (D-Link) med ett modem. Serveren kan maksimalt ha to modemer.

Tidligere brukte de et eksternt 2400 bits/s Unimod 4161 modem. I dag står det et Intel Connection Coprocessor fax/modem kort i maskinen. Dermed kan brukerne dele både modem og PC-fax. (ASC-programvaren beslaglegger 18 KB RAM.)

Modemet kan brukes av alle arbeidsstasjonene i nettet. Førstemann som ber om adgang til modemet, får det. De kan bruke vanlige kommunikasjonsprogrammer, som f.eks. Glink, TEM, den nye LAN-versjonen av Procomm, og andre programmer som kan kommunisere gjennom BIOS og ikke krever å få gå direkte gjennom hardware (ved å forsøke å ta over interrupt 14h). Maksimal modemhastighet er 9600 bits/s.

Når modemstasjonen brukes til datakommunikasjon skjer dette i bakgrunnen. Den som sitter ved stasjonen kan kjøre andre brukerprogrammer samtidig.

Løsninger for Novell

Novell-brukere har to muligheter. Den rimeligste er å installere LANSIGHT, som er programvare for fjernstyring av PCer i lokalnett. Kostnad: omkring kr. 7.000,- for hele nettet. Den andre løsningen innebærer bruk av en asynkron kommunikasjonsserver.

LANSIGHT er i utgangspunktet laget med sikte på brukerstøtte, omtrent slik man kan gjøre det pr. modem med PcAnywhere. Dvs. man kan ta over en hvilken som helst annen brukerterminal for å hjelpe den lokale operatøren, når vedkommende står fast med et brukerprogram e.l.

Med LANSIGHT kan systemet også brukes for å ta over en modemressurs på en vilkårlig PC i nettet. Modemportene kan ha en hastighet på opptil 64 Kb/sek (ISDN-hastighet). Det gjøres i praksis slik:

En eller flere PC-er utstyres med modem, det være seg i form av interne PC-kort eller eksterne bokser. Hver arbeidsstasjon i nettet som har LANSIGHT-programvaren resident (tar ca. 4 KB RAM), kan konkurrere om modemressursen(e).

Når en brukerstasjon krever adgang til en gitt modemstasjon, låses modemstasjonen for lokal anvendelse. Modemstasjonen betjenes fra den tilkoplede brukerstasjonens tastatur, som om man satt ved modemstasjonen.

Du kan ha ett modem pr. brukerstasjon. Modemer kan også være spredt rundt på andre stasjoner i nettet. Hos NetCenter i Oslo bruker de en arbeidsstasjon med ett modem.

Når NetCenters modemstasjon ikke brukes til "normal" ekstern datakommunikasjon, dublerer den som MHS-vert (MHS = Message Handling Service), dvs. som elektronisk postkasse. Eksterne brukere av MHS må ha spesialprogrammer som Da Vinci, CC:Mail e.l.

Man kan også sette opp en elektronisk oppslagstavle på en brukerstasjon for kontakt med utenverdenen, f.eks. med oppslag om produkter, priser og kontakttelefoner, brukerstøtte i konferanser og filbiblioteker. Slik at nåværende og prospektive kunder og andre kan ringe inn for å gi eller få informasjon.

Ved hjelp av multitasking bør f.eks. eksterne oppringere kunne bruke den versjonen av BBSen som går i bakgrunnen. Lokalnettbrukerne kopler seg på BBS-noden som går i "forgrunnen" med LANSIGHT. På denne måten kan oppringer til og med ha en online "chat" (tastaturtil-tastatur-dialog) med en bruker i lokalnettet.

Novells ACS-alternativ

En arbeidsstasjon kan bygges ut som asynkron kommunikasjonsserver med fra 4 til 8 modemporter. Prisen for 4 porter ligger på omlag 20.000 kroner.

Brukere, som ønsker å ringe ut pr. modem, starter opp et lite hjelpeprogram. Det søker etter ledige modemporter og gir stasjonen adgang til en av dem. Deretter kan brukeren starte opp et vanlig kommunikasjonsprogram og foreta et utgående modemoppkall. (Løsningen beslaglegger ca. 14 KB RAM på de arbeisstasjonene som ønsker å ha adgang til kommunikasjonsserveren.)

Ved å installere et readresseringskort i arbeidsstasjonen, som dynamisk readresserer COM-portenes adresser, unngås evt. konflikter med interrupt 14h. Med en slik løsning kan man f.eks. kjøre gamle Procomm version 2.4.2. uten problemer. Man slipper å investere i den nye lokalnettversjonen av Procomm.

Readresseringskort er bl.a. tilgjengelig fra produsenter som J & L Products, Omnitel og Crystal Point ("LineLock").

ACS-løsningen vil antakelig bli flyttet til filserveren i senere versjoner av NetWare 386.

Krav til delte modemer

Noen nettadministratører er interessert i å avgrense modemenes anvendelsesområde for å få kontroll med telekostnadene. Flere moderne modemer kan hjelpe dem med dette.

Eksempel: Semafors 9696A, kan stilles inn for bare å akseptere godkjente kommandoer, eller for å akseptere alle kommandoer unntatt dem som finnes i en unntaksliste.

Finner modemet tegnstrengen "ATDT0" i unntakslisten blir fjernvalg umulig (gjelder om modemet er koplet til en direkte utgående linje). Brukeren må kjenne et hemmelig passord for å kunne ringe fjernvalg med modemet.


| Til artikkelmenyen |
Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.