Online nr. 1

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 8/1986, side 84.


Jeg tror det hadde vært lurt om flest mulig nordmenn (og - kvinner) var ONLINE. Derfor denne artikkelserien.

Jeg vil forsøke å friste deg som ikke har begynt, slik at du kan få ut fingeren. Deg som allerede er i gang, håper jeg å kunne sprite opp med ideer og informasjon, slik at du kan få mere ut av tiden foran dataskjermen.

"Online" skal ikke være en grunnskole i datakommunikasjon. Trenger du det, foreslår jeg i all beskjedenhet at du tar en titt i "AMATØRENS HÅNDBOK OM DATAKOMMUNIKASJON" (ISBN 82-518-2127-4). Den er skrevet av undertegnede og kan kjøpes i bokhandelen.

Tilbud

Har du en IBM PC-kompatibel maskin, men mangler et brukbart kommunikasjonsprogram, skal jeg gi deg et tilbud. Send en formattert 5.25 tommers diskett til Odd de Presno, 4815 Saltrød. Vedlegg en referanse til dette tilbudet (slik at jeg vet, hva du ønsker), og den konvolutten du vil jeg skal returnere disketten i.

Skriv adressen din på returkonvolutten og sørg for at den er frankert (ellers beholder jeg disketten og gjør intet!).

Jeg sender deg et kopi av et populært gratis- eller brukerstøttet program for datakommunikasjon, med dokumentasjon. "Brukerstøttet" betyr at det er kommersielt, men at programforfatteren anmoder deg om gi kopier til andre (for å få det spredt). Du kan bruke det uten å betale et øre. Programforfatteren ber deg sende et økonomisk bidrag, om du er fornøyd.

Hvilket program jeg sender, avhenger av hva jeg synes passer best i øyeblikket. Hadde brevet ditt kommet i dag, ville jeg sendt PROCOMM versjon 2.3 fra PIL Software Systems i California. Det er et morsomt og omfangsrikt program. Du kan bruke det for overføring av både dataprogrammer og vanlig tekst.

Programforfatterne ber om et bidrag på $25.

Tilbud nr. 2

Når du har fått installert hele ruklet: programmet, modemet med kabler, ledninger osv, må du se å få brukt det til noe...

Jeg utfordrer deg til å ringe til min elektroniske oppslagstavle. PC-en min tar telefonen på 041-31378, i en hastighet av 300 eller 1200 baud full duplex. (Ta linjeskift for å "vekke den opp").

På "Saltrød Horror Show", som jeg kaller oppslagstavlen, vil du kunne downloade (kopiere over til din PC via modem) en lang rekke gratisprogrammer. Deriblant Procomm. Det eneste som koster er prisen pr. tellerskritt til Televerket.

På SHS vil du "møte" andre med interesse for datakommunikasjon, databaser o.l. Meldingstavlen "NETWORKING" fungerer som et forum for diskusjon og utveksling av erfaringer om alt som har med dette å gjøre.

All diskusjon er åpen. Du kan når som helst lese meldinger som er sendt mellom andre personer om ting du synes er interessant. Slik kan vi lære opp og støtte hverandre. Ditt åpne spørsmål til meg med svar blir kanskje plukket opp av en tredje person med samme problem, som deretter taster seg inn i diskusjonen. Slik kan det rulle videre til glede for alle som kommer for å lese.

NETWORKING-basen

I juni lå her meldinger om:

  • Telefonnumre til andre oppslagstavler. Oppsett av elektroniske oppslagstavler.
  • Kommunikasjonsprogrammer. Hvordan de er og hvordan de samspiller med annen programvare (f.eks. MultiLink flerbrukersystem, Abatast). Helautomatisk datafangst.
  • Modemprodukter, priser og oppsett. BELL sammenlignet med CCITT-standarder. Hayes-kompatible modemer. PC til PC kommunikasjon.
  • Bruk av amerikanske informasjonsnettverk som The Source, CompuServe, BIXNET (BIX Network Exchange), og informasjon om nye informasjonskilder/trends, elektroniske konferansenett, m.v..
  • Bruken av Datapak og hvordan finne frem til nettverksadresser. Overføring av programmer via Datapak.

Procomm 2.3 I filområdet finner du flere kommunikasjonsprogrammer, som kan downloades av dem som har et program med XMODEM-protokoll. Hører du til i den gruppen, kan du kanskje være interessert i å høre litt mer om Procomm 2.3...

Før jul gikk programmet seiersrunden blant brukerne av IBM PC klubben på det amerikanske informasjonsnettet The Source. Årsaken var bl.a. at programmet har overføringsprotokollen KERMIT, noe som var påkrevet for downloading av gratisprogrammer fra klubbarkivene. Populære programmer som QMODEM og PC-TALK kunne ikke gjøre det.

Versjon 2.3 er datert 28.mars i år. Programmet er lettbrukt for nybegynnere, har kraftige automasjonsmoduler for den avanserte og kan kjøres på en IBM PC-kompatibel maskin med minimum 128K hukommelse. Jeg har kjørt den på Olivetti M24, Sanyo MBC885 og Sperry.

Når du trykker tastkombinasjonen ALT-F10 blåses det opp et hjelpevindu med oversikt over egenskaper og kommandoer, akkompagnert av en infam "plystrelyd". Morsomt for noen, irriterende for andre. (Det kan "skrus av", om du er for gammel for den slags.)

Procomm kan emulere (late som om PCen er) ti forskjellige terminaltyper, deriblant IBM 3101 og DEC VT-100/VT-52. De fleste PCbrukere bruker innstillingen ANSI.BBS.

Du kan bruke både et "dumt" eller et avansert Hayes-kompatibelt modem. Med det siste kan du plukke telefonnumre fra et telefonregister og gjøre mye av kommunikasjonen automatisk. Er det opptatt på telefonen, kan programmet ringe opp igjen etter en stund, inntil det er kontakt.

Makroer og kommandofiler

Du kan gi utvalgte tastetrykk utvidede funksjoner (makroer), f.eks. kommandoer til oppslagstavlen min. En tast kan f.eks. ha ditt brukernavn og en annen ditt passord, og en tredje en sekvens med kommandoer. Bruk av makroer gjør datakommunikasjonen hurtigere og sikrere.

Du kan også skrive kommandofiler ("scripts"), som ytterligere automatiserer det som skjer online. Script-kommandoene er kraftige, og tåler sammenligning med kjente programmer, som f.eks. CrossTalk.

Du kan stille inn programmet, slik at PC-en din tar telefonen, når du ringer opp fra en annen maskin (Host-mode). F.eks. slik at du kan hente et program, en regnskapsrapport eller et dokument du har bruk for, når du er ute av huset.

Du kan overføre rene tekstfiler "rett frem" (kalles ofte ASCIIoverføring), eller ved hjelp av feilfinnings/opprettingsprotokoller som XMODEM, YMODEM, Telink og Kermit (også med "sliding windows") i hastigheter fra 300 til 19200 baud. Du må bruke protokolloverføring ved transport av kjørbare dataprogrammer og komprimerte filer. Det kan også være nyttig å ha når du må være 100 pst. sikker på at støy på linjen ikke ødelegger innholdet i filen (f.eks. i regnearket).

ProYam

Om jeg bruker Procomm? Nei, sjelden. Mitt favorittprogram heter ProYam. Det er for tiden det kraftigste kommunikasjonsprogrammet som kan kjøpes for personlige datamaskiner. (US$139 + $5 i porto fra Omen Technology Inc. Tlf.: USA+ 503/621-3406. Adresse: 17505-V NW Sauvie Island Rd, Portland, , Oregon 97231, USA. VISA/Eurocard er OK.)

I utgangspunktet er det like enkelt å bruke som Procomm, dvs. hvis du ønsker å bruke det som et vanlig "manuelt" kommunikasjonsverktøy. Men selv om ProYam har flere overføringsprotokoller de andre programmene jeg kjenner, er det neppe noen som ville kjøpe det med en så begrenset bruk i tankene.

Det som tiltrekker er at ProYam har et utrolig sterkt kommandofilspråk. Bare hør her på hva du kan få til (etter lang tids tilpasning og uttesting, riktignok):

Automatisk datafangst fra CompuServe Daglig mellom kl. 06.00 og 07.00 EST (New York-tid) kopler jeg meg opp til det amerikanske informasjonsnettverket CompuServe i Ohio. For å lese dagens næringslivsnyheter fra Associated Press og dagsavisen "Online Today".

Datainnsamlingen skjer helautomatisk i henhold til en omfattende script-fil. Jeg trykker på en knapp. Deretter gjør ProYam resten:

  • Ber modemet ringe Datapak. Prøver igjen hvis opptatt. Venter hvis min kone er i telefonen og prøver senere. Registrerer hver gang det er opptatt på Datapak-telefonen (kanskje jeg samler underlag for en reklamasjon til Televerket?). Registrerer samtalestart i loggen (av hensyn til Ligningskontoret).
  • Når kontakt er oppnådd, sender ProYam brukernavn/passord til Datapak, det elektroniske telefonnummeret til CIS, og nye brukernavnog passord når det kommer spørsmål om det. Skjer det noe muffens underveis, f.eks. på grunn av for mye støy på linjen, ber ProYam Datapak om å stoppe og kopler ut modemet.
  • Vel fremme hos CIS skjer en av to ting. Enten kommer det et skjermbilde som forteller om nye tjenester. I så tilfelle lagrer ProYam listen over nye tjenester, slik at jeg kan lese den senere.
  • Normalt kommer imidlertid Associated Press' hovedmeny som første skjermbilde. Proyam velger næringslivsnyhetene, blar seg gjennom liste etter liste med artikkeloverskrifter og velger ut det som har interesse (artikler plukkes automatisk i farten og blir lagret på PC-en min. Alt skjer i 1200 baud.).
  • Når det ikke er mer å hente, går Proyam til "Online Today" og plukker artikler fra menyen der. Deretter sier den Goodbye til CompuServe, Datapak og modemet og registrerer alt som har skjedd i loggen.

Mens alt dette skjer sitter jeg der med en kopp kaffe, en sigar, hendene foldet bak nakken og et fjollete smil rundt munnen....


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.