Online nr. 14

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 11/1987, s. 78.


Forespørslene om kopi av kommunikasjonsprogrammet PROCOMM fortsetter. Selv om det ikke skjer med samme intensitet som for et år siden, har jeg følelsen av at hvert kopi jeg sender, blir kopiert og spredt til flere.

Etter hvert kommer mange "procommere" på besøk til Saltrød Horror Show. For å downloade programmer eller for å delta i PROCOMM-konferansen. Akkurat nå er Ivar Fidje fra Arendal inne for første gang.

Det geniale med PROCOMM er at det er enkelt å bruke. Andre programmer, f.eks. QMODEM og PCTALK, er på mange måter likverdige. Men vi valgte altså å distribuere PROCOMM.

Bruk av PROCOMM

Denne gangen skal vi se på praktisk bruk av PROCOMM.

Ønsker du å downloade programmet fra Saltrød Horror Show, skal du først og fremst hente PRCM242.ARC (124K stor). Dernest er det lurt å hente bruksanvisningen, som ligger i PRCDO242.ARC (122K). Du kan også downloade diverse hjelpeprogrammer og kommandofiler. De trenger du imidlertid ikke for å komme online første gangen.

Når program og dokumentasjon er pakket ut av ARC-filene, bør du lese bruksanvisningen.

Synes du dokumentasjonen er for vanskelig eller omfattende, kan du forsøke deg på følgende måte. Den virker i hvertfall for meg på mine PCer.

Hvis du ikke har fargeskjerm, bør programmet startes opp med kommandoen: procomm /b

Når dette er gjort får du en velkomstmelding. Nederst på skjermen står det "INITIALIZING", mens programmet gjør seg i stand til datakommunikasjon. Deretter kommer det kanskje en melding fra produsenten om hvor mye han ønsker at du skal betale. Trykk ENTER når du har lest den. Skjermen blir blank, bortsett fra en linje med tekst nederst.

Du må stille inn PROCOMM for bruk med ditt modem og din PC. Trykk ALT+S (hold ALT-tasten nede og trykk S) for å komme til innstillingsmenyen.

Innstilling av programmet For enkelthets skyld forutsetter jeg at du har en vanlig IBM PC-lignende maskin, et Unimod 4161 Hayes-kompatibelt modem, at du bruker kommunikasjonsport 1, ringer direkte ut (ikke via sentralbord) og at du ønsker å ringe til Saltrød Horror Show.

Videre forutsetter jeg at du starter fra bunnen av, dvs. at PROCOMM-filene med endelsene PRM og XLT ikke finnes (eller ble slettet før du startet programmet) på disken.

Velg nr. 1 "Modem setup" fra innstillingsmenyen.

  • Jeg foreslår at du endrer pkt. 1 "Modem init string" til
    AT &G0 S7=60 +D0 S11=70 S6=2 &D2!
  • pkt. 8 "No Connect string 4" skal være
    NO DIALTONE

Trykk ESC for å gå tilbake til innstillingsmenyen og velg pkt. 2 "TERMINAL SETUP". "Terminal emulation" skal være ANSI-BBS.

Pkt. 2 "Duplex" endres til FULL. De øvrige innstillingene hos meg er: NONE, CR, CR, DEST, BS, OFF, ON, 350, OFF.

Gå tilbake til SETUP MENU (trykk ESC) og trykk "s" (save setup to disk). Nå er programmet klart til bruk.

Du ringer

Oppringing til Saltrød Horror Show kan foregå manuelt, men det mest praktiske er å bruke den innebygde telefonlisten.

Trykk ALT+D for å komme til telefonlisten. Trykk "R" for revisjon av listen og legg inn Saltrød Horror Show på et ledig nummer. Hos meg ligger den som nr. 2. . Besvar spørsmålene slik:

Name: Saltrød Horror Show
Number: 041-31378
Baud: 2400
Parity: N
Databits: 8
Stop Bits: 1
Echo On? N
Command file: (trykk ENTER)

Når dette er gjort, taster du "2" og trykker ENTER. PROCOMM slår nummeret.

Er det opptatt, får du melding på skjermen. Du kan i så tilfelle enten gå ut av programmet (ALT+X) eller stille PROCOMM inn på "redial". Det gjøres ved å trykke ALT+R og ta ENTER. Programmet ringer SHS kontinuerlig og melder med et pip i høyttaleren når det er kontakt.

Vi ringer Teledata

Teledata er en historie for seg. Nylig annonserte de at man kunne kople seg opp programmet innstilt med "ascii". Så enkelt er det ikke, men PROCOMM kan brukes.

Programmet må stilles inn med en annen terminalprofil, når du vil kommunisere med Teledata. Det gjøres i SETUP MENU (ALT+S).

Velg TERMINAL SETUP og still inn pkt. 1 med terminaltype VT-52. Trykk ESC to ganger for å komme tilbake til kommunikasjonsdelen, med mindre du vil lagre innstillingen først.

Trykk ALT-D og velg et ledig nr. for innlegging av Teledata. Tast inn:

Name: Teledata
Number: 050-30150
Baud: 1200
Parity: E
Databits: 7
Stop Bits: 1
Echo On? N
Command file: (trykk ENTER)

Ring opp ved å taste inn nummeret fra telefonlisten. Når du har fått kontakt, skal du få meldingen "ter" på skjermen. Det er spørsmål fra Teledata om hvilken terminaltype du bruker. Tast inn 00 for å angi VT-52. Deretter er det som vanlig.

GREYCOM.ARC

Teledata-brukere har nå også et annet billigalternativ. Med GREYCOM fra Greysoft i England kan du kommunisere med Teledata med Prestelgrafikk. (83K, bidragsønske 15 pund)

Programmet er enkelt å bruke. Bruksanvisningen er på mindre enn tre sider. Litt i korteste laget, vil du kanskje mene. Her er derfor min programinnstilling:

Modem: Hayes compatible
Baud rate: 1200
Parity: Even
Login mode: Manual
Second service telephone number: 05030150
Second service name: Teledata
Auto dial connect prompt: CONNECT
Monitor carrier detect: yes
DOS file: text.tmp
PAGE save format: DOS file

GREYCOM fungerer som Procomm. Du ringer Teledata i mitt tilfelle ved å velge nr. 2 på telefonlisten. Ved kontakt, taster du "1", som er koden for Prestel. Deretter som vanlig.

Downloading fra Teledata

Det er enkelt å kommunisere med Teledata, både med PROCOMM, GREYCOM, ZCOMM og ProYam. Jeg har gjort det både med VT52/VT100 emulering og Prestel.

Problemet med Teledata er downloading av tekst med sikte på senere bruk. Resultatet blir en fil, som det svært vanskelig å behandle i et tekstbehandlingsprogram osv. Teksten er full av VT-protokollenes escape-koder for skjermbehandling.

GREYCOM lar deg ta kopi av videotex-sidene og spille dem tilbake i "slides karusell" etter at forbindelsen er brudt. Primitivt.

Du kan imidlertid også få den lagret som en DOS-file (Page save format: DOS file). Du må imidlertid gi en lagringskommando for hver enkelt side, du vil ta vare på.

En tilsvarende metode kan du bruke med PROCOMM. Hver gang du trykker Alt+G dumpes skjermbildet i DOS-format på disken din. (ZCOMM/ProYam trykker Alt+Z og bruker UNPIC).

Du må mer eller mindre manuelt navigere deg frem til de sidene du ønsker å lese, manuelt dumpe skjermbildet til en fil, gå til neste side og dumpe på ny, osv. Fremdeles primitivt.

Automatisert datafangst er imidlertid umulig, inntil Teledata biter i det sure eplet og tilbyr videotex i ren ascii.

Teledata - Que Vadis?

"Ren ascii" betyr at teksten kommer ren, uten escape koder for farger eller tekstens plassering på skjermen. Du kan uten videre lese den inn i et tekstbehandlingsprogram for videre bearbeiding. Du kan søke i lagret tekst med fritekst søkeverktøy (som f.eks. FGREP eller SEARCHX).

USAs mest populære videotex-tjenester, CompuServe og Dow Jones/News Retrieval, tilbyr først og fremst "ren ascii". Nesten alt "som kan krype å gå" av terminaler og datamaskiner kan bruke tjenestene. F.eks. de med TRS-80 Model 100, Commodore 64 eller Hewlett Packard håndkalkulatorer med kommunikasjonskanal.

Downloading er intet problem. Det er akkurat som å bruke en elektronisk oppslagstavle.

Dessuten er det mulig å helautomatisere bruken av tjenestene, f.eks. med sikte på løpende nyhetsovervåking. Det er dette jeg ønsker meg.

AJOUR og Aftenposten

Aftenpostens nyhetstjeneste AJOUR er det som gjør Teledata interessant for meg. Selv med en årsavgiften på kr. 2.000 pluss løpende leseavgifter.

For å bruke AJOUR via Teledata må du betale for lokale tellerskritt, tillegg på fra 0 til kr. 5 pr. side, samt avgift pr. minutt og pr. sideskift.

"Bruker du Ajour regelmessig, f.eks. 10 minutter pr. arbeidsdag, vil de samlede kostnadene pr. år ligge på fra 5.000 til 10.000 kroner", sier Aftenpostens brosjyre. Det skulle vel tilsvare ca. kr. 5 pr. minutt.

Månedsavgiften for å lese nyheter elektronisk fra Washington Post på CompuServe er US$5.00. årsabonnement er billigere. Da jeg brukte tjenesten, kostet det 3 kr/minutt, alle kostnader inkludert (i hastigheten 300 bits/sekund).

Jeg leser Associated Press nyhetstelegrammer på CompuServe uten å måtte betale noen faste avgifter i tillegg til leseavgiftene. Pris: ca. 3 kr/min i hastighet 30 tegn/sekund.

(En urettferdig sammenligning: Jeg betalte kr. 653.64 til CompuServe for leting etter stoff og lesing av artikler fra Associated Press og Online Today i årets første ni måneder. Erfaringsmessig har jeg på et slikt volum en kommunikasjonsutgift til Televerket på det dobbelte, dvs. ca. kr. 1.300. Det skulle ligge an til en årskostnad på kr. 2.700.)

I oktober ble det mulig å bruke AJOUR (og ATEXT) ved å ringe direkte til Aftenpostens eget dataanlegg. Kostnad: kr. 6 pr. minutt pluss tellerskritt og evt. Datapak-utgifter.

Hva som er billigst, får bli et regnestykke. Jeg holder en knapp på Teledata (?).

MR-Z_00.ARC

Tilbake til Saltrød Horror Show. Et interessant hjelpeprogram for PROCOMM-brukere er nylig gjort tilgjengelig. MR-Z, som det kalles, gjør PROCOMM i stand til up- og downloading av programmer og filer ved hjelp av den kraftige ZMODEM-protokollen.

Programmet er enkelt å installere og bruke. Anbefales. (53K, gratis)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.