Online nr. 17

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 2/1988, side 28


Jeg var på Gran Canaria i julen. Med kufferten optimistisk full av kommunikasjonsutstyr.

Det var ikke Saltrød Horror Show jeg hadde tenkt å ringe til. "Showet" fikk klare seg selv, mens jeg var borte.

Planen var å kople meg opp til oppslagstavlen Bergen By Byte. Siden den er tilkoplet Datapak, vil den kunne fungere som en rimelig og effektiv elektronisk postkasse for nordmenn i utlandet.

Rikstelefon fra Gran Canaria til Norge er kostbart. Det beste er å kunne kommunisere via Datapak. For å kunne gjøre det, trenger du abonnement på TIDA, spanjolenes Datapak-tjeneste. Det får du ved å skrive til:

Departemento Negocios,
Subdireccion G. Comercial Internacional,
Telefonica
Po. Recoletos, 37 - 41
28004 - MADRID, Spania.

Abonnementet er gratis. Jeg skaffet meg derfor et I.U.R. ("Identificativo Usuario de Red) allerede for et par år siden. Avtalen tillater meg å kople meg opp i hastigheten 300 bits/sekund med akustisk later meg å kople meg opp i hastigheten 300 bits/sekund med akustisk kopler (dvs. et akustisk modem) - ved oppringing til et lokalt telefonnummer i Malaga på Costa del Sol. Bruken blir fakturert hjem til meg i Norge.

Problemer

Jeg var imidlertid på Gran Canaria. Rikstelefon til Malaga koster ekstra og kvaliteten på linjen variabel. Jeg hadde skrevet til Telefonica og bedt om et nummer for bruk på Kanariøyene. Svaret kom imidlertid ikke i tide.

Ting Tar Tid hos Telefonica. Er du interessert i noe lignende må du regne med at det tar måneder. Vær ute i god tid.

Et annet problem var adgang til telefon. Det var ikke telefon med direktevalg i leiligheten. Det er en sjeldenhet. Jeg kan bare huske å ha sett det en gang i Spania, på et superhotell i Madrid.

På Bahia Feliz, der jeg bodde, var alternativet noen myntapparater på veggen utenfor supermarkedet. Å kople opp en PC og et modem der, med en utålmodig kø av mennesker bak deg og støy fra de handlende, var ikke særlig tiltrekkende. Jeg forkastet det.

Alternativet var å reise til en av nabobyene, f.eks. San Augustin eller Puerto Rico, hvor Telefonica har "telefonsamtale-butikker" (du finner dem i de fleste større turiststedene). Der kan du uforstyrret rigge opp utstyret ditt i en liten boks. - Det er en fordel om alt er batteridrevet.

Det var noe slikt, jeg trengte. Men det ble for tungvint. Det får vente til jeg får et Datapak-nummer for Gran Canaria.

Gratis via Datapak

Jeg har skrevet mye om Datapak, men enda har tjenesten relativt få brukere. Det er riktignok flere bedrifter (f.eks. banker) som har fast oppkopling til tjenesten og bruker den flittig til rutinemessig dataoverføring. Når det gjelder den oppringte tjenesten, dvs. den man når ved å ringe 0165, er det imidlertid magert.

Ved årsskiftet var det omlag 1.100 brukeridentifikasjoner for oppringt Datapak, mot ca. 800 et år tidligere. Mange bruker samme brukeridentifikasjon. Det er derfor flere brukere enn det som tallene indikerer. Det eksakte tallet er imidlertid ukjent.

Men hvorfor er ikke tallet høyere? Er det fordi de vertsmaskinene man kan nå via Datapak, koster penger? Oppslagstavlene, som stort sett er gratis, har jo et betydelig høyere brukertall.

Mens vi er inne på dette med penger og gratis: slike tilbud finnes også via Datapak, forteller newsletteret "Norsk Diane Nytt" (utgis av Norges Tekniske Universitetsbibliotek, Dokumentasjonsavdelingen, Høgskoleringen 1, N-7034 Trondheim-NTH. Også gratis.)

I nr. 8, desember 1987 omtaler de bl.a. følgende europeiske databaser (bruken av Datapak for å komme i kontakt med basene er ikke gratis!):

Det Kongelige Danske Bibliotek driver databasen REX, som har nettverksadresse 23824125080000. Når du kommer frem, skriver du først RC8000 med RETURN etterpå, trykker en gang på ESC- tasten. Du får "ATT" som svar og taster inn KB REX og er inne i basen.

Du får nå adgang til den danske nasjonalbibliografiske databasen Dansk Bogfortegnelse fra 1980, Dansk Musikfortegnelse siden 1980 og ISDS Danmark.

European Commission Host Organisation (ECHO) i Luxembourg tilbyr gratis søking i flere databaser. Nettverksadressen til ECHO er 270448112.

Passordet TRAINE gir adgang til databasen CCL-TRAIN, hvor du kan øve deg i online søking.

Passordet DIANEE gir adgang til databasen DIANE GUIDE. Her finner du opplysninger om europeiske databaser og nettverksadresser til europeiske vertsmaskiner, m.m.

Passorden IES gir bl.a. adgang til SDC1 - Publicly funded IT Projects Database. Her finner du opplysninger om FoU-prosjekter som ESPRIT, RACE og alle EUREKA-prosjektene.

Andre passord verd å forsøke er: CALLE, ECU, IMTRANS. Kontakt Norsk DIANE Senter for ytterligere informasjon eller kopi av newsletteret (tlf. 07-59 51 20).

Billigtilbud fra Bergen By Byte

Registrerte brukere av den populære Bergens-tavlen, kan nå kople seg opp via Datapak uten å ha abonnement på denne tjenesten. Det medfører at brukere som normalt ville måtte betale opptil 180 kr/time for tellerskritt, kan besøke BBB via Datapak for kr. 60 pr. time. Uansett hvor i landet de ringer fra, bortsett fra Svalbard.

Haken er at du må være registrert bruker av oppslagstavlen, og at penger til dekning av trafikkavgiftene i Datapak må være innbetalt på forhånd.

Registrering som bruker av BBB koster kr. 200 pr. år. Registrerte brukere får bl.a. en brukerinstruks for bruk av tavlen og et ett års abonnement på "The PC-SIG Magazine". Bladet kommer ut seks ganger pr år og inneholder omtale av nye og gamle programmer i PCSIGs programbibliotek.

Registrering kan foretas når du er oppkoplet mot BBB på ett av følgende telefonnumre:

  (05) 32 44 47 - 300/1200/2400 bps - 2 linjer
  (05) 32 37 81 -     1200/2400 bps - 3 linjer 

eller via Datapak (NUA: A450134), om du allerede har abonnement.

Hva Bergen By Byte har å by på? Gratisprogrammer, selvfølgelig. Dessuten over 40 konferanser om en rekke forskjellige temaer. Ved årsskiftet hadde Bergen By Byte 1.750 brukere, hvorav 400 er registrerte. Stå på, Håkon Rasmussen!

ProComm

Mange har ventet på neste versjon av ProComm fra Datastorm Corp. Nå har den her, men det ble kanskje ikke slik mange hadde håpet.

ProComm PLUS kommer i to versjoner. Først, en redusert versjon for gratis distribusjon via oppslagstavler. Dernest, en kommersiell versjon med alt. Prisen for den fullverdige versjonen er $75. Registrerte PROCOMM får den for $25.

En betaversjon av Procomm Pluss (?) med Prestel-grafikk har sirkulert blandt norske oppslagstavler. Navnet var BAUDWALK.ARC. Etter å ha sett nærmere på den, har jeg kommet til at den ikke er et gratis eller freeware tilbud. Datastorm Corp. gjør ikke slikt gratis og BAUDWALK gir heller ingen slik informasjon. Programmet er derfor fjernet fra Saltrød Horror Show.

INVSLINK.ARC

Demonstrasjonsversjoner av programmer anmeldes kun om de kan brukes til noe og/eller representere noe spesielt. Begge vilkårene gjelder "oppslagstavle-versjonen" av The Invisible Link. (25K, demoversjon)

IL er et enkelt, generelt, hukommelsesresident kommunikasjonsprogram. Det er laget for å virke "i bakgrunnen", mens PCen brukes til andre oppgaver.

Du ønsker f.eks. å overføre en fil til en elektronisk oppslagstavle, uten at det går ut over arbeidet ditt. Du holder kanskje på med Lotus 1-2-3, DBase eller WordPerfect og har tidsfrister.

Et trykk på Alt-HøyreShift, arbeidsstykket ditt forsvinner og IL står på skjermen. Du kommanderer oppkall til oppslagstavlen, trykker ALT-X og er tilbake på jobben.

Mens du arbeider, begynner IL å ringe. Når forbindelsen er oppnådd, varsler IL med et signal. Du trykker Alt-HøyreShift og IL trylles frem på skjermen. Du taster inn navn og passord og navigere deg frem til filbiblioteket. Der gir du beskjed om at du vil uploade en fil. Til slutt trykker du PgUp-tasten, forteller hvilken fil som skal avgårde, velger mellom XMODEM CRC og XMODEM Checksum Protocol og forsendelsen starter.

Et nytt trykk på Alt-X og du er tilbake på jobben. Du kan fortsette med jobben din, samtidig med at overføringen pågår. Du merker knapt at noe skjer.

Når overføringen er ferdig, et nytt signal, og du kan igjen gripe inn.

"Catch 22"

Problemet med gratisversjonen er at den ikke kan brukes til downloading. Ønsker du det, må du registrere deg ($35.00 til Robert Best, 13681 Dall Lane, Santa Ana, CA 92705, USA) for å få en annen versjon av IL.

Mens du venter på svar fra USA, kan du bruke den "halvskjulte" metoden. Dvs. oppringing til databasen i det skjulte, etterfulgt av "åpen" downloading. La meg forklare.

Du skal kommunisere med en oppslagstavle, som stadig er opptatt. Du starter opp IL og oppkallet starter. Opptatt. IL ringer igjen osv. Alt fungerer som beskrevet tidligere.

Endelig kontakt. Du trykker Alt-HøyreShift og IL dukker opp. Du navigerer deg frem til filområdet og kommandoerer downloading med ZMODEM-protokoll av de filene du er ute etter. Deretter Alt- X for å komme tilbake til brukerprogrammet ditt.

Du går ut av brukerprogrammet. På disken ligger DSZ.EXE (se nr. 4/87 s.42). Du taster inn "dsz rz", DSZ overtar for IL og downloadingen starter.

Når du er kommet ut til DOS kommandolinje igjen, går du inn i IL og taster farvel til oppslagstavlen.

Det virker. Jeg har prøvd det selv, - med DSZ2812.ARC på Toshiba 1100+ uten andre hukommelsesresidente programmer i maskinen. De måtte jeg fjerne først. Antakelig ble kombinasjonen PCED (se 11/86 s. 174) og HOTDOS for mye for The Invisible Link.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.