Online nr. 3

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1986, s. 50.


Sist fortalte vi om en økende interesse for overføring i hastigheter av opptil 2400 bits/sekund. Vi fortalte at flere norske elektroniske oppslagstavler allerede tilbyr slik kommunikasjon.

Modemene som brukes er bl.a. UniMod 4161 (fra EB/TBK), Quattro SB2422 (fra Nortech Management) og Minor Miracles WS-3000 oppgradert til V22bis (dvs. 2400 bits/sek). Samtlige er Hayes-kompatible, og kan således styres ved kommandoer fra PC eller dataterminal.

UniMod selges for kr. 9.060,(eks. mva). Quattro-modemet koster kr. 11.925.(eks. mva). WS-3000 er noe rimeligere (jeg har hørt om misfornøydde brukere). Hayes Smartmodem 2400 har vært solgt for omkring 11.900 eks. mva. (pris i USA $739, dvs. ca. 5.500 kroner).

I England kan du få "Series Four" fra Pace Micro Technology (Juniper View, Allerton Road, Bradford, BD15 7AG, Tel: 0274-488211). Deres V22bis-modem (betyr 2400 bits/s) koster 595 pund.

I USA er det enda billigere. Postordrefirmaet PC-NETWORK annonserte nylig et 2400 bits/s modem til $277 (ca. 2.000 kroner). Leading Edge har lansert "L 2400" til $289. Det er Hayes-kompatibelt og kommer med kommunikasjonsprogram og to års garanti (Leading Edge Hardware Products, 225 Turnpike Road, Canton, MA 02021, USA.)

Du kan normalt ikke bruke amerikanskkjøpte modemer mot norske oppslagstavler i hastighetene 300 og 1200 bit/s. De bruker en kommunikasjonsstandard ("Bell"), som ikke fungerer sammen med det vi bruker her hjemme ("CCITT"). Når det gjelder 2400 bits/s-kommunikasjon brukes samme standard over hele verden ("V.22bis"). Her er det således ingen fare.

Kommunikasjonskostnader

Mens vi snakker om penger... Du har kanskje lurt på hva det koster å søke i utenlandske databaser?

Å svare på et slikt spørsmål er like vanskelig som å anslå hvor mange minutter det tar å lese en avis eller et tidsskrift. Det avhenger jo av hvor mye interessant stoff jeg finner. Likevel, for hva det er verd, her er mine høyst personlige omkostninger. De presenteres som gjennomsnittstall pr. måned for første halvdel av 1986 fordelt pr. tjeneste. Jeg skal også forsøke å antyde hva jeg har fått igjen for pengene:

CompuServe

Jeg betalte i gjennomsnitt kr. 735/måned til CompuServe's "Consumer Information Service". Det var betaling for:

  • daglige rapporter fra USA TODAY (avviklet nå)
  • inn- og utgående elektronisk post til mine amerikanske kontakter (kanskje ett brev pr. uke)
  • daglige besøk i flere "elektroniske klubber":
    • IBM PC Kommunikasjonsklubben. Her har jeg lest utvalgte meldinger om PC-kommunikasjon (bl.a. om bruken av kommunikasjonsprogrammet ProYam og bruken av 2400 bits/s modemer), samt downloadet interessante programmer.
    • IBM PC Hardwareklubben med meldinger om utstyr for IBM PC og "kloner". Jeg har lest utvalgte meldinger om bl.a. laserskrivere, reorganisering og pakking av harddisk, Toshiba 1100+ bærbar PC (som jeg har lyst på), AT&T6300 (som er den amerikanske versjonen av Olivetti M24) og datanett i sin almenhet. Jeg har downloadet mange interessante filer og programmer.
    • IBM PC Softwareklubben. Jeg har spesielt lett etter programmer for søking etter tekst. Jeg har ellers forsøkt å fange opp alt som er nytt og interessant i forhold til de oppgavene jeg har arbeidet med. Flere programmer downloadet.
    • IBM PC Nybegynnerklubben.

En gang i uken har jeg besøkt en klubb for skribenter og forfattere. En gang i måneden har jeg besøkt en klubb for eiere av TRS-80 Model 100. Kontakten har funnet sted via Datapak til USA. Jeg har kjørt i en hastighet av 1200 bits/s. Televerket får i denne hastigheten ca. kr. 180 pr. time (inkluderer lokale tellerskritt). Dette er ikke tatt med i tallene over.

Jeg har utelukkende kjørt med ProYam og kommandooppsett for helautomatisk informasjonsinnsamling, og regner med at det har gitt en hyggelig kostnadsreduksjon.

Executive Information Service

tilbys av CompuServe og sikter spesielt på amerikanske storbedrifter ("Fortune 500"). På EIS kan jeg bl.a. få automatisk klipping av nyhetstelegrammer fra Associated Press. Jeg bruker tjenesten seks dager pr. uke for å lese evt. interessante nyhetstelegrammer fra Associated Press samt datanyheter fra Online Today. Kostnad: kr. 114,-/måned.

The Source

er et datterselskap av Reader's Digest. Jeg er normalt koplet opp til tjenesten på mandager og lørdager. Jeg bruker: "NEWSBYTES", en ukerapport om hva som skjer på datamarkedet. Jeg plukker automatisk med meg rapportene fra England, Japan og Silicon Valley. Er det noe interessant i rapporter fra andre steder, går jeg tilbake for å hente dem.

The Source har også en IBM PC-klubb, med bl.a. en konferansedel og gratisprogrammer. Jeg har bare deltatt i konferansene.

I "konferanseområdet" (kalt PARTI) følger jeg med i utvalgte diskusjoner. Hver gang jeg bruker tjenesten, sjekker jeg om det er noe nytt av interesse blir diskutert. Kostnad: kr. 512,-/måned.

NewsNet

Her leser jeg hovedsaklig innholdsfortegnelser i et ti-talls utvalgte newsletters med varierende utgiverfrekvens. Finner jeg ting av interesse, går jeg tilbake og henter det. Jeg bruker en automatisk klipptjeneste ut fra gitte stikkord (bl.a. "Olivetti"). En gang pr. uke. Kostnad: kr. 451,-/måned.

Dow Jones News/Retrieval

brukes for å overvåke japansk næringsliv (Kyodo News Service fra Tokyo). ProYam farer gjennom artikkeltitlene og velger ut de som passer med mine stikkord. Fem ganger pr.uke. Kostnad: kr. 327,-/måned.

MetaNet

Her har jeg fulgt utvalgte konferanser om organisasjonsutvikling, fremtidsperspektiver o.l. En gang pr. uke. Kostnad: kr. 122,-/måned.

(Mere bakgrunninformasjon om disse datatjenestene kan du finne i min bok "AMATØRENS HÅNDBOK OM DATAKOMMUNIKASJON", Tano 1986, ISBN 82-518-2127-4).

Noen nyheter

Jeg fikk brev fra The Source forleden. Det inneholdt resultatet av en undersøkelse blant servicebyråets internasjonale kunder. Den fortalte bl.a. at The Source' internasjonale kunder arbeider i følgende næringsgrener:

    EDB-orientert           21 pst
    Kommunikasjon           10 pst 
    Elektronikk             8 pst 
    Utdannelse              8 pst 
    Bank/finans             8 pst 
    Offentlig virksomhet    7 pst 
    Annet                   38 pst.

23 pst bruker datamaskin fra IBM, 22 pst fra Apple og 19 pst fra NEC (The Source har mange brukere i Japan).

En kort digresjon om Japan. NEWSBYTES meldte nylig at det private selskapet "Telecom Japan Corp." startet sin virksomhet 1. august. Dermed er det slutt på det 117 år gamle monopolet til det japanske televerket Nippon Telegraph & Telephone.

Tilbake til The Source og PARTI. Her er noen nye konferanser, som kanskje har interesse:

  • "AMIGA PERIPHERALS AND EXPANSIONS" - for diskusjon om periferiutstyr for Commodore's AMIGA.
  • "LAW ON LINE" - en konferanse om hvordan man kan bringe advokater og klienter sammen ved hjelp av telekommunikasjon.

Mange nordmenn har allerede skaffet seg abonnement på The Source, og er begynt å besøke PARTI.

Reuter News Reports

Jeg har hverken tid eller råd til å tegne abonnement på alt som virker interessant. Reuters News Service er en av dem som derfor har lagt på is, inntil videre.

Her om dagen løste dette seg. Internasjonale nyheter fra Reuters ble gjort tilgjengelig via NewsNets automatiske klippetjeneste, sammen med nyhetstelegrammer fra Associated Press, United Press International og tallrike

IQUEST

Du behøver for den saks skyld ikke abonnement på NewsNet for å få adgang til disse nyhetene. Det rekker med CompuServe. Sistnevnte har opprettet en "dør" inn til over 700 databaser, publikasjoner og indekser på andre servicebyråer.

Et abonnement på CompuServe (koster ca. $50,-) gir deg adgang til databaser i kjente etablissementer som NewsNet, Dialog, BRS, Vu/Text, DataStar (Sveits), DataSolve (England), Questel (Frankrike). Gjennom IQuest-tjenesten kan du søke i bakgrunnstoff om næringsliv, offentlig virksomhet, forskning, nyheter, populær underholdning og sport, godt hjulpet av brukervennlige menyer.

Grunnkostnaden for å utføre et søk med IQuest er $7. Søker du i en bibliografisk database, gir prisen opptil 10 artikkeltitler pr. søkeord. Finner du mer enn ti artikler, kan du kjøpe ytterligere 10 referanser for $7 i tillegg. Et konsentrat av en funnet artikkel koster $2.

Når du søker i fulltekst-databaser, blir du vist opptil 15 artikkeltitler. Du får se hele teksten til den første artikkelen uten ekstrakostnad. For å lese ytterligere artikler må du betale $7, osv. Det interessante med IQuest er at du praktisk talt bare betaler for resultater. De lave oppkoplingskostnadene på CompuServe (fra $6.50/time og oppover ved 300 bits/s) gjør at du kan bruke tid på å tenke gjennom hva neste skritt bør være, uten at det koster deg en formue.


| Til artikkelmenyen | Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.