Online nr. 30

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 30/1989, s. 30.


I disse EF-tider har det kanskje interesse med enda en elektronisk informasjonskilde "på den andre siden av gjerdet". MicroLink er navnet. Tjensten kan bl.a. nås ved direkte oppkall til Londonnummeret 095-441-583 1200 (1200 bps) eller via Datapak-nummeret:

a023421920100472

Når du får kontakt, må du taste inn brukernavn og passord. Deretter er det fritt frem i henhold til følgende oversikt over tilbudet:

   BB .... Bulletin Board       BX .... The Box
   EE .... Electronic Mail      EFAX .. FAX 
   EG .... Exhibition Guide     FL .... FloraLink 
   GT .... Golden Tips          GW .... Gateways from MicroLink 
   LL .... LoadLink             MU .... MicroLink Users 
   MG .... Mortgage Desk        NB .... NewsBytes 
   NL .... MicroLink Newsletter PCGOLD... for PC users only 
   PCL ... PC Link              PP .... MemoPad 
   SI .... System Information   SS .... System Setup 
   ST .... Statistics           STD ... Phone dialing codes 
   SW .... Shop Window          TL .... Theatre Link 
   TM .... Telemessages         TP .... Typesetting 
   TS .... TeleSoftware         TT .... Telex 
   WL .... WeatherLink          XL .... ExpertLink 

Du må være abonnent for å kunne bruke tjenesten. Skriv til MicroLink, Europa House, 68 Chester Road, Hazel Grove, Stockport SK7 5NY, England. (Tel. 095-44-61-456 8383)

Registrering som bruker koster 5 pund. Deretter en fast månedlig avgift på 5 pund. Oppkopling koster 3.5 pence pr. minutt mellom 19.00 - 08.00 mandag til fredag, samt i helgene. Ellers er prisen 11 pence pr. minutt. Norske brukere må betale pr. kredittkort.

Du betaler ekstra for noen av tjenestene. For inn- og utgående telex betaler du f.eks. 5.5p for 100 tegn til England og 12p til andre land i Europa. For telefax 0.85 til land i Europa pr. 1000 tegn tekst.

MicroLink gir med andre ord brukere uten telex og telefax adgang til disse tjenestene fra modemet sitt.

NewsBytes

På menyen over finner du "NewsBytes"-tjenesten. Den har jeg omtalt tidligere. Jeg har hver uke i flere år lastet NewsBytes ned fra The Source i USA. Nå er det imidlertid slutt. Her er hvorfor:

Hele NewsBytes-rapporten ligger på MicroLink. Menyene og oppsettet er nesten identisk. For sammenligningens skyld foretok jeg en tur online for å hente rapporten TRENDS pr. 20. januar.

Overført (og lagret) tekstmengde var 7798 bytes. Nedlastingen tok 1.05 minutter i hastigheten 2400 bps. Det "medgikk" 165 segmenter på Datapak. For sammenligningens skyld forutsetter jeg kjøring på "kveldstid" og valutakursene USD=6.63 og GBP=11.81. Regnestykket ble slik:

                           MicroLink          The Source
                           ---------          ---------- 
    Til datatjenesten:     kr. 0.41           kr.  1.39 
    Lokale tellerskritt:       1.03                1.03 
    Datapak oppkall:           0.12                0.12 
    Datapak volum:             4.13                8.25 
    Datapak tidsavgift:        0.65                0.90 
                           - -------           - -------- 
    Sum                    kr. 6.34           kr. 11.69 
    (Televerket tar           93.6%               88.0%) 

Klar tale. Hovedsaklig pga Televerket bør jeg slutte å lese NewsBytes på The Source. Ved ukentlig lesing via MicroLink regner jeg med en årlig besparelse på omkring 1.000 kr.

Gateways

Abonnement på MicroLink gir adgang til eksterne tjenester via såkalte "gateways". Bl.a. disse:

  • Online-klubbene og nyhetstjenester fra det amerikanske byrået Mnematics Videotex. (25p ekstra kostnad pr. minutt.)
  • Euronet/Diane: Fellesmarkedets databasesenter i Luxembourg og videre inn i mer enn 600 databaser spredt utover Europa. (9p ekstra)
  • Infocheck. Tilbyr informasjon om alle britiske aksjeselskaper. (300p ekstra)
  • Jordan Watch: Detaljert finansiell informasjon om alle (1.7 millioner) registrerte britiske selskaper. (200p ekstra)
  • Kompass. England og Europa. (45 - 200p ekstra)
  • The Online Airline Guide (OAG). Informasjon om flytider og priser. (38p - 50p ekstra)
  • The ABC Travel Service.
  • Profile Information fra The Financial Times. Full tekst av artikler trykket i hundrevis av aviser, tidsskrifter og spesialrapporter. (140p ekstra)
  • Fintech er Financial Times rapporter om forretningssiden ved ny teknologi. (80p ekstra. Telcom Markets, Electronic Office, Personal Computer Markets, Automated Factory, Software Markets, Computer Product Update. 24 rapporter pr. år.)
  • The Wall Street Journal. (115p ekstra)
  • Petroleum Monitor. (200p ekstra).

Andre tilbud

"Expert Link" er et MicroLink-tilbud for dem som ønsker råd og hjelp om forretningsorienterte temaer. Blant temaene finner du: personalforvaltning, statistikk, oversettelse, opplæring, kommunikasjon, import/eksport, ingeniørvitenskap, lov og rett, databehandling, ledelse og "Business to Business".

"Telemessages" er en elektronisk versjon av telegrammet. Du taster inn en melding og den blir overført til mottakerens nærmeste postkontor for videreforsendelse. 1st Class Telemessage gir garantert levering følgende dag (ikke søndag).

"Telesoftware" dreier seg om nedlasting av programmer. Ikke bare for PCer. Også for BBC, Armstrad, Apple, Atari og Z88-maskiner. Kermit og XMODEM.

Online shopping i "The Shop Window". Joda! "TheatreLink" gir oversikt over musicals og teaterstykker i London. Velg det du vil se og bestill online. (Vær ute i god tid, da billetten blir sendt i posten. Det tar minst en uke.)

Mer 115K bps via nullmodem

Vi har etter hvert fått flere gratisdistribuerte programmer for overføring av filer via null modem kabel i konkurranse med kommersielle LapLink og andre. Tidligere har vi omtalt FASTOVER.ARC (nr. 4/88 s. 60) og ZIP (sist i nr. 12/88 s. 38). Det er min favoritt.

Den siste varianten i filbiblioteket kalles File-Link versjon 1.4 og er begått av Ståle Amland på basis av FASTOVER.ARC. (Ligger i filen FL.ARC, 100K. Registrering koster kr. 150,-. Filen kan lastes ned fra Saltrød Horror Show. Tlf. 041-31378)

Det "nye" er at ting er forsøkt gjort enklere for brukeren, med norske menyer og online hjelp, og en norsk bruksanvisning. Du kan velge diskkataloger og filer med piltaster for enklere overføring.

Den ene PC-en settes opp som Fjern-PC. Fra tastaturet på den andre kommanderer du S for Send eller H for Hent.

Står PCene ved siden av hverandre, foretrekker jeg ZIP. Står de ubekvemt langt fra hverandre, kan FL.ARC være et bedre alternativ.

Fra PC til Macintosh

Messenger Software (tlf. 095-1-216-333-9936) selger xFER, et produkt som lar deg overføre filer, foldere og diskkataloger mellom en Macintosh og en PC via null modem kabel. For US$99.95 får du programvare for begge maskinene. Mot et tillegg i prisen kan du få kabler til overføringen. (Godkjennelse av STF unødvendig.)

Nytt pr. modem

Du har kanskje fått inntrykk av at alle oppslagstavler konsentrerer seg om IBM PC og kloner. I så tilfelle er det feil. Her er noen numre for å få deg på andre tanker: Amiga BBS på tlf. 02-49 32 10. Arendal By Night (041-96 6 99), Trondheim Amiga Base (tlf. 07-84 67 56) kun mellom 23-06. Commodore Amiga BBS (095-456- 285746). PCS Macintosh BBS (095-457-548520)

Vi har tidligere berettet om IBMs nye informasjonsnett. The American Electronics Association har annonsert at de vil bruke det nye nettet i forbindelse med en ny informasjonstjeneste for sine 3.500 medlemmer.

En forsmak på fremtiden

Med fremtidens telenett skal vi kunne gjøre flere ting på en gang via samme telefonlinje. På kontoret har jeg fire linjer og her om dagen - mens jeg testet PC-fax kort - hadde jeg denne deilige følelsen av fremtid.

På den ene PCen gikk oppslagstavlen. Kai Østreng fra Ski var inne. På samme maskinen hadde jeg Octofax PC-fax kortet. Det kom en inngående fax mens han leste og skrev meldinger.

Olivetti M24 var koplet til et modem på den tredje linjen. JT FAX-kortet var koplet til den fjerde.

JT FAX-importøren ønsket å sende meg ny programvare pr. modem. Hva gjør man da? Kai holdt jo linjen på Saltrød Horror Show.

Man starter selvfølgelig opp en "reserve-oppslagstavle" på Olivetti M24 og ringer Dataimport (stemme) på det ledige apparatet.

Mens vi snakket, ringte han opp "reservetavlen" med modemet sitt. Da han hadde forbindelse, overtok jeg og "tastet ham" frem til funksjonene for overføring av filer. (Vi hadde felles skjermbilde og begge hadde full kontroll over "tastaturet".)

"Hva heter filene?", spurte jeg. Han ga navnet og noen strakser senere var overføringen i gang. Jeg la på røret (på linje fire) og gjorde noe annet mens overføringen pågikk. You see what I mean?

Men så da?

I fremtiden skal vi altså kunne gjøre alt dette på en og samme telefonlinje. Vi skal få et "tjenesteintegrert nett" eller "ISDN", som det kalles av fagfolkene. Televerket har lenge fortalt oss hvor gjevt det skal bli.

Alle er imidlertid ikke like overbevist. Ifølge The Sources kundemagasin sier telekommunikasjonseksperten Francis McInerney hos Northern Business Information/Datapro i New York, at han betrakter ISDN-teknologien som et "trick" fra telefonselskapenes side. Målet deres er å redusere kostnader og tjene mer penger på datatjenester.

Lille meg, da? Her koker det antakelig ned til et spørsmål om økonomi. Blir det billigere med ISDN enn med fire separate linjer, er valget klart.

Billedtelefon og desslike er "nice to have", men neppe avgjørende.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.