Online nr. 65

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 5/1992, side 58.


Hui, hvor det går! Jeg forbløffes stadig over hvor hurtig ting kan skje i "den globale landsby", vår online verden.

Torsdag holdt jeg foredrag om barneprosjektet KIDLINK på Teknisk Museum i Oslo (jfr. nr. 5/91 s. 64). På toget til Arendal fikk jeg endelig tid til å besvare dagens elektroniske post. Slik at brevene kunne ligge klare til å bli sendt, når jeg kom hjem.

En brevskriver ba meg dokumentere foredraget. Jeg så gjorde og beskrev mine visuelle hjelpemidler i detalj. Da jeg kom hjem, gikk det ut pr. modem til alle koordinatorene i KIDLINK- prosjektet med en oppfordring om at andre måtte dele sine erfaringer.

Fredag morgen lå det brev fra Rich Naylor i Wellington, New Zealand i min postkasse på Universitetet i Oslo. Han hadde et slideshow om KIDSNET og KIDLINK for fremvisning på storskjerm med Barco videokanon eller LCD prosjektor. Om jeg ville ha et kopi? Tusen takk, skrev jeg tilbake.

Lørdag morgen lå slideshowet i postkassen, Det var sendt som vanlig e-mail i UUENCODEt format (jfr. nr. 10/91 s. 62). En rask dekoding og bildefiler og "fremviserprogrammet" lå klare for bruk på disken.

Etter å ha sett showet, pakket jeg det hele i en transportfil og overførte den til Saltrød Horror Show (tlf. 041-31378). Filen heter KIDTALK.EXE, er på 117KB og tilgjengelig for alle interesserte.

Men historien slutter ikke der. Jeg foreleser for tiden om global kommunikasjon for en gruppe lærere i videregående skole. "Forelesningssalen" er en online konferanse på Bergen By Byte. Slidesshowet passet inn både på grunn av temaet og som et eksempel på en generell metode for utveksling av foredrag mellom skoler.

Jeg koplet meg opp og fortalte deltakerne i konferansen om saken og filen. En time senere hadde en av dem hentet KIDTALK.EXE og lagt den opp på BBB for nedlasting der. Hui, hvor det går!

Våre elskede telepriser

"Teleprisene skal ned enda mer", sier direktør Tormod Hermansen til VEDLEGGET nr. 1/92, den lille blekka som følger telefonregningene. "De skal ned med minst sju prosent pr. år de nærmeste årene".

Bra, tenker du og jeg. Vi kan likevel ikke fri oss fra "hvorfor det da?". "Hvorfor ikke mer?". Spesielt ønsker vi en kraftig reduksjon i fjernvalgprisene.

Så kom The BoardWatch Magazine (januar/februar) med et innlegg om telepriser egnet til å sette flere sinn i kok enn mitt. Kanske det gjelder norske forhold også ...

Redaktør Jack Rickard mener telefontakstene bør kunne forsvinne nesten fullstendig. For en fast månedlig avgift på 130 kroner burde amerikanerne kunne ringe ubegrenset til hvor som helst.

Her er et konsentrat av begrunnelsen:

"Telemonopolet i USA ble oppløst i 1984 og erstattet med lokale, lovregulerte monopolbedrifter og fri konkurranse om fjernvalg. Siden den gangen har fjernvalgtakstene gått ned med 40 PROSENT!"

"Hvorfor? Arbeidskostnader er en ting. Mer enn 100.000 ansatte er sagt opp fra AT&T i perioden. Dernest kontorautomasjon og at telenettet er blitt mer teknisk avansert. Det har gjort dem i stand til høyere ytelse i en periode hvor samtalevolument er mer enn FORDOBLET - og med en brøkdel av de tidligere ansatte."

"Telefonsentralene har fått dramatisk forbedrede egenskaper. Samtidig er de blitt billigere. Linjekostnadene har også falt. MCI anslår at enhetskostnaden pr. mile med fiberkabel har falt fra $1000 til mindre enn $8 i perioden."

"Av en eller annen grunn er den tjenesten jeg får og de folkene jeg har med å gjøre bedre og vennligere enn de noensinne var under det gamle Bell systemet."

"Lokaltakstene har i samme periode gått opp, mens volumet har flatet ut. De bruker nesten identisk teknologi ..."

Jack mener det er FOR MANGE ANSATTE i de lokale telemonopolene. Det er ikke behov for alle de jobbene de gjør. Det er dette vi betaler dyrt for, sier han.

BoardWatch Magazine

Tidsskriftet har ikke som hovedmål å kritisere telepriser. Det er først og fremst en "Guide to the World of Online Services", med vekt på oppslagstavleverdenen. Her er flere annonser for BBS- programmer enn noe annet sted. Det går i utstyr, priser, tjenester, fenomener, eksperimenter og annet av interesse for onlinefolk.

Et årsabonnement koster US$99 (EuroCard/VISA) til BoardWatch Magazine, 5970 South Vivian St., Littleton, CO 80127, USA eller pr. fax til +1-303-986-8754. De har en oppslagstavle på tlf. +1- 303-9734222.

Pålogging til CompuServe via Oslo

Mange får prøveabonnement på CompuServe når de kjøper utstyr eller programvare for kommunikasjon. En bekjent fikk det i pakken da han kjøpte Procomm Plus pr. postordre fra USA.

Flott, tenker folk flest. Alt som er gratis er bra. Men lengre kommer de ikke, ofte pga manglende Datapak-abonnement eller kunnskap om rimelig oppkopling via Infonet i Oslo.

Her er fremgangsmåten for oppkopling til CompuServe via Infonet Oslo i hastighetene 1200 eller 2400 baud:

Ring tlf. 02-423590

Når du får CONNECT-melding fra modemet, trykker du ENTER to- tre ganger. Infonet vil kvittere med et #-tegn etter å ha registrert din kommunikasjonshastighet.

Ved #-tegnet taster du "C" og trykker ENTER. Infonet svarer med å be om "CENTER". Svar med å taste "CSF". Dette vil kople deg opp til CompuServe og du vil få spørsmålet "User ID:". På skjermen vil dialogen din se slik ut (<cr> står for ENTER):

   CONNECT 2400 
   <cr> 
   <cr> 
   # C 
   PORT:56 
   CENTER: CSF 
   CSX,HZ_HGmkqoA3%SW 
   COMMUNICATION ESTABLISHED 
   User ID:

("CSX,HZ_HGmkqoA3%SW" er støysignaler som sendes ut av Infonet. Bare ignorer det.)

Med Telemax til Internet

Telemax.400 (Telepost Communication A/S) er i første rekke for kommunikasjon med andre X.400 baserte e-mail systemer. Kommunikasjon med Internet, eller "verdensnettet" som det kalles, er imidlertid også mulig - om enn noe komplisert.

Min hovedpostboks har Internet-adressen opresno@ulrik.uio.no . For å sende brev dit fra Telemax, må adressen gjøres om til X.400 format. Slik: (C:NO,A:uninett,P:uninett,O:uio,OU:ulrik,S:opresno)

Kodene har følgende betydning:

  C:NO              ISO-koden for Norge 
  A  (eller ADMD)   koden for mottakermaskinen 
  P (eller PRMD)    koden til et evt. privat system tilkoplet 
                    mottakermaskinen 
  O                 brukes før navnet på den organisasjonen 
                    mottakeren tilhører 
  OU                organisasjonsenhet 
  S                 etternavnet ("surname").

Fra Telemax kan du sende post til X.400-tjenesten Telemail i USA. Du kan rute brev via Telenet til min postboks ved bruk av følgende adresse:

(c:us,a:telemail,p:internet,"rfc-822":<opresno(a)ulrik.uio.no>)

Koden "RFC-822" forteller X.400 at det dreier seg om en Internet områdenavnadresse. Merk at X.400 ikke aksepterer @-tegnet. Du må i stedet bruke koden (a).

Telemax aksepterer ikke koden "RFC-822" i alle sammenhenger. En testmelding med adressen:

(C:NO,A:uninett,P:uninett,"rfc-822":<opresno(a)ulrik.uio.no>)

forsvant ut i det store havet uten varsel. Feilmeldingsrutinene i X.400 er etter min erfaring dårligere (og og mindre pålitelige) enn i Internet-verdenen. Så vidt jeg kan se aksepterer Telemail "RFC-822" generelt.

Fra Telemax til Bergen By Byte

For å sende til bruker OPRESNO på BBB, send til:

(C:NO,A:uninett,P:uninett,O:bbb,OU:oscar,S:Opresno)

Fra Telemax til CompuServe

Truls Meland har nr. 73027,3217 på CompuServe. Post kan sendes til ham fra Internet med adressen 73027.3217@compuserve.com . På Telemax må den skrives om til:

(C:NO,A:uninett,P:com,O:compuserve,S:3217,G:73027)

Via Telemail bruker du:

(c:us,a:telemail,p:internet,"rfc-822":<73027.3217(a)compuserve.com>)

Fra Telemax til UUCP

Ingvar Botnen, forlagssjef i Dataforlaget A/S, har sin maskin registrert på UUCP-nettet. Fra Internet kan han nås med adressen ibo%datatid.uucp@nac.no . Du kan imidlertid ikke bruke prosenttegnene i X.400 adresser. Telemax-adressen må derfor skrives slik:

(C:NO,A:uninett,P:uninett,O:nac,"RFC-822":<ibo(p)datatid.UUCP(a)nac.no>)

Koden (p) står som du forstår for %-tegnet. (Hils fra meg og bestill min neste Online-bok...)

Fra Telemax til KIDLINK-prosjektet

Du kan abonnere på KIDLINK-prosjektets konferanser via Telemax. Du kan også hente filer pr. elektronisk post fra prosjektets LISTSERV. For å få en generell oversikt over barneprosjektet KIDS-92, send en melding til LISTSERV@VM1.NODAK.EDU omskrevet til

(C:NO,A:uninett,P:edu,O:NoDak,OU:VM1,S:LISTSERV)

Skriv en blank i Subject:-feltet og deretter i TEKSTEN:

GET KIDS-92 GENERAL

Fra Telemax til BITNET

BITNET-adressen LISTSERV@FINHUTC administrerer abonnementer for norske brukere til nettets diskusjonslister (konferanser på BITNET). Fra Uninett kan man bruke Internet-adressen:

LISTSERV%FINHUTC.BITNET@AUN.UNINETT.NO

Telemax-brukeren kan skrive den slik:

(C:NO,A:uninett,P:uninett,"rfc-822":<LISTSERV(p)FINHUTC.BITNET(a)AUN.UNINETT.NO>)

Fra Internet til Telemax

Å sende post fra Internet til Telemax er ikke alltid like lett. Det kan være lettere å be mottakeren sende deg brev først, slik at du kan prøve adressen oppgitt i meldingens Return-Path (i Mailer Header). Her er et eksempel på hva som kan stå der (alt på en linje):

Return-Path: <"/G=Peter K/S=Varlien/OU=TRONDHEIM/O=ND ServiceTeam /P=NORSK DATA/"@PCMAX.telemax.no>

Fjern alt utenfor <>-parantesene og bruk resten. Dette virker ofte, men dessverre ikke alltid.

Denne adressen kan brukes for post fra Internet til min postboks på Telemax:

/I=D/G=ODD/S=PRESNO/O=KUD.DATASEKR/@PCMAX.telemax.no


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.