Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 86

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 6/1994, side 67.


Internet pr. email er den eneste muligheten for dem som ikke har adgang til interaktiv oppkopling. Selv om du har slik adgang, kan det likevel være nyttig å gjøre noen jobber pr. post, for eksempel for å spare tid.

For de fleste av oss er tid viktig. Det er oppkoplingstid (som kan koste oss penger), klokketiden det tar oss å få gjort en jobb (kalendertid) og det antall minutter eller timer vi må "arbeide" for å få fullført oppgaven (arbeidstid).

Hvis oppgaven må være ferdig før kl. 11.55, er kanskje direkte oppkopling til en fjerntliggende tjeneste den eneste muligheten. Du må kanskje bruke anonymous ftp (filoverføring), gopher (søking via menyer), World Wide Web (for søk i hypertextmenyer), telnet (fjernoppkopling f.eks. for databasesøk) eller andre interaktive metoder.

Den dårlige nyheten er at antall brukere av Internet eksploderer og at responstiden har en tendens til å bli dårligere. Du kan oppleve at den viktige filen fra bortvekkistan kommer sneglende mot deg i en hastighet av ned mot 1200 bits/s fordi nettet skjelver av intens bruk.

Bare det å logon til en fjerntliggende telnet-vert kan ta minutter. Du må kanskje vente en liten evighet på at neste gophermeny skal komme opp på skjermen, om da ikke fjernforbindelsen blir brudt mens du venter.

Har du god tid (kalendertid), kan batch-prosessering av jobben derfor være et interessant alternativ. Det kan spare deg for masse unødvendig ventetid om du arbeider på feil tid på døgnet.

FTPmail har vi snakket om før. Det er batch-alternativet til ftp-overføringer av filer. Archie (finn-filen tjenesten) kan også brukes pr. elektronisk post. Det samme gjelder finger (gir informasjon om en annen bruker) og GopherMail, som lar deg bla finne informasjon fra menyer.

Klart det på denne måten kan ta dager før du har fått tak i det du er ute etter. Unødvendig ventetid blir det imidlertid lite av.

Søking i databaser er et evig aktuelt tema. Selv om det stadig kommer nye og bedre interaktive søketilbud, er det mye bra du kan gjøre pr. post.

Det er en type databaser jeg synes er spesielt interessant: dem som inneholder konferansemeldinger om spesialiserte temaer. Onlineverdenen har vel gående rundt 50,000 konferanser om alt mellom himmel og jord. Mange av dem kan søkes.

Tidligere har vi snakket om dem som administreres av LISTSERV-programmene på BITNET. Mange av dem oppbevarer samtlige innlegg siden tidenes morgen i loggfiler (notebooks). Disse filene kan søkes pr. elektronisk post, om enn med relativt kryptiske søkekommandoer.

Her er et eksempel. Formålet er å finne LISTSERV konferanser (kalt mailing lists) om temaet "robotics". Søket skjer i tre notebook filer på tjenesten som har adressen LISTSERV@vm1.nodak.edu. Dette er kommandoene. Pass på at du ikke staver feil:

 //ListSrch JOB   Echo=No
 Database Search DD=Rules 
 //Rules DD * 
 search robotics in lists 
 index 
 search robotics in intgroup 
 index 
 search robotics in new-list 
 index 

Erstatt "robotics" med ord som angir temaer du er interessert i.

Mer informasjon om slike søk kan du bl.a. få ved å sende kommandoen "GET KIDLINK TIPS" til LISTSERV-adressen over. En annen kilde er min sharewarebok, The Online World. Når dette skrives ligger den i filen ONLINE14.EXE. Når du leser det, er kanskje filnavnet ONLINE15.EXE. Boken ajourføres hver annen måned.

Merk: Noen mailing lister tillater ikke søk av brukere, som ikke er medlemmer. Dette løser du ved å abonnere på lista på en slik måte at du ikke får noe post. Da kan du søke.

Eksempel: Gitt at du er interessert i hester og kan lese litt tysk. Du ønsker imidlertid ikke lese alt som skrives i den tyskspråklige mailinglisten PFERDE, kun å kunne søke i loggfilene fra tid til annen. Abonner ved å sende følgende elektroniske brev til LISTSERV@VM.OP.DLR.DE:

    SUB PFERDE Ditt-fornavn Ditt-etternavn
    SET PFERDE NOMAIL 

Usenet pr. elektronisk post er også mulig. For det første er det mange newsgroups (les: konferanser) som også distribueres pr. email. Send en melding til LISTSERV@AMERICAN.EDU med kommandoen "GET NETGATE GATELIST" i teksten for å få en oppdatert liste.

Usenet-tjenesten på LISTSERV@BLEKUL11.BITNET er også verd en titt. For informasjon, send en melding dit med kommandoene:

    //NNHELP
    //NEWSGROUPS 

Mange av de dokumentene som periodisk forekommer i newsgroups er tilgjengelig pr. post fra mail-server@rtfm.mit.edu. For mer informasjon, send en melding med ordet "HELP" i teksten.

Det spennende er imidlertid søkemulighetene, bl.a. dem som er tilgjengelig via The Stanford Netnews Filtering Service. Du kan bruke den for å søke i "artikler" (Usenet-navnet på konferanseinnlegg). Den kan også hjelpe deg med å overvåke det som skjer.

Søk foretas ikke i meldingene til en eller flere angitte newsgroups. Det foretas i alle newsgroups som daglig tas inn av vertsmaskinen Stanford.Edu.

For bruksanvisning, send ordet "help" i teksten i en melding til netnews@db.stanford.edu .

Eksempel: Søk i newsgroups via Stanford.Edu foregår ved at du sender en melding til adressen over. Jeg sendte kommandoen:

    search information filtering

Du kan ikke søke med booleanske parametre som AND, OR eller NOT. Du kan kun skrive en eller flere ord ved siden av hverandre. Utvalget foregår ut fra den statistiske fordelingen av ordene i artiklene.

Etter noen minutter fikk jeg svar tilbake. Søket fant fem artikler fordelt på newsgruppene comp.lang.pop, alt.privacy, rec.crafts.brewing, rec.audio og alt.best.of.internet. For hvert funn fikk jeg de første 15 linjene av teksten, slik at jeg lettere kunne se hva artikkelen inneholdt. (Se eksempel i figur 1.)

Gitt at det var meldingen i eksemplet jeg var interessert i. Den hentes ved å sende følgende kommando til NetNews:

    GET alt.best.of.internet.4110

Søkeabonnement er en annen mulighet. Jeg er interessert i å overvåke artikler som inneholder referanser til følgende tre temaer: ginger (medisinsk anvendelse av ingefær), KIDLINK og omtale av The Online World-boken. Å bruke det siste som søkeord var imidlertid uaktuellt, da det erfaringsmessig gir for mange falske "funn". Det er bedre å søke etter "Presno", da forfatterens navn ofte oppgis ved referanse til bøker.

Søkeabonnement ble sendt til netnews@db.stanford.edu som over. Kommandoene jeg brukte på KIDLINK-abonnementet var

    subscribe kidlink
    period 3 

Den siste linjen betyr at jeg vil ha søkeresultatet hver tredje dag. Å få tilsendt det som har interesse, er som ved søk. Tjenesten har kommandoer for å begrense søkeabonnementet i tid (eksempel: expire 200) og for over tid å gjøre søkeargumentet bedre. Meget interessant!

Direkte adgang til Internet for alle blir stadig lettere og rimeligere. Siste tjeneste ut er PowerTech Information Systems A/S, Storgata 37, 0182 Oslo. Tlf. 2220 3330. Email: info@powertech.no .

Et 12-måneders abonnement koster kr. 900,- fast. Du betaler ikke ekstra pr. time, som på Oslonett A/S. Det er (foreløpig) ingen begrensninger i antall timer pr. dag.

Hva du kan få for denne prisen? Usenet Newsgroups, bruk av The World Wide Web (WWW), telnet, IRC (gruppeprat), talk ("samtaler" med en annen bruker), FTP, FSP (File Service Protocol), Archie og alle de andre interaktive Internet-tilbudene.

Foreløpig har de hastigheter på opptil 14400 bits/s samt opp- og nedlasting av post og newsgroups med QWK, SOUP og andre offlineformater med ZMODEM protokoll.

CompuServer på Internet er forresten blitt sant. Kommandoen "telnet compuserve.com" gir nå et resultat som vist i figur 2. For noen anvendelser kan det være økonomisk. Du bør regne på hva som lønner seg for deg.

Tidligere kunne du tegne abonnement ved å skrive til CompuServe, Jahnstrasse 2, Postfach 1169, D-8025 Unterhaching bei München, Tyskland. Nå kan du i tillegg gjøre det online via Internet.

Det er forresten en billigløsning om du er registrert bruker av McAfee Associates virusprogram. Les i filen COMPUSER.NOT for mere informasjon.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.