Saltrød Horror Show nr. 37

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 11/1989, side 114.


For noen tid siden kjøpte jeg en bærbar Toshiba 5100 PC pr. postordre fra USA. Den har tjent meg bra, men nå har det kjedelige skjedd: harddisken har brutt sammen.

Sikkerhetskopiene var heldigvis ajour. Hver 20. dag bruker jeg PC Tools for kopiering til disketter. Det var tre dager siden sist. Resten fikk jeg tatt på et tidspunkt da disken var i et godt lune.

Torsdag ettermiddag skjedde det. "Error reading drive C:". Alt var forgjeves. Det var bare å få tak i en ny.

Esselte i Oslo tilbød en ny 40MB disk for kr. 8.700. I Toshibaklubben på CompuServe hadde jeg hørt at Conners solgte en brukbar 100 megabyte disk. Kanskje tiden var inne? Jeg hadde jo stadige plassproblemer på den gamle.

Jeg ringte West International (02-805050). De tilbyr en 100MB Conners 3104AT for kr. 9.300 minus evt. kontaktrabatt. Etter å ha dobbeltsjekket med mine databaser og snakket med en referanse ringte jeg tilbake fredag ettermiddag og bestilte.

Lørdag morgen kunne jeg hente disken på jernbanestasjonen i Arendal. Flott levert!

Frem med skrutrekkeren

Har du ingen erfaring med å skru på PCer, er ikke dette for deg. Forklaringen i brukerhåndbøkene er til lite hjelp.

Det er trangt inne i en laptop. Jeg laget kart over "veien jeg gikk" og plasserte skruer og kabler - nøye merket - på papiret på gulvet. Maskinen skulle jo skrus sammen igjen etterpå!

Sammenkopling skjedde mens jeg holdt diverse innvoller på skrå opp i luften - jeg turde ikke skru alt fra hverandre - mens jeg skrudde inn den nye. Svetten silte.

Fortuna må ha vært i godt humør den dagen. Da strømmen ble slått på, gikk disken som en drøm. Jeg delte den opp i fire logiske diskstasjoner, C:, E:, F: og G: (D: er brukt som RAM-disk).

Egentlig skulle jeg hatt en nyere utgave av ROM BIOS (2.23) og DOS versjon 3.3. Jeg brukte BIOS versjon 2.00 og DOS 3.2. Tricksing og kombinering med FDISK fra en Olivetti DOS 3.3. diskett ga det ønskede resultat. (Flaks? Anbefales ikke!).

Disken har en 32KB hardware disk cache og er rask. CORETEST fortalte at den hadde en overføringshastighet på 565.0 KB/sekund. Til sammenligning ligger min Olivetti M290 på 495.6 KB/sekund og Olivetti M24 på 109.9 MB/sekund. En vanlig PC/XT med 10 MB harddisk har normalt ca. 85 KB/sekund.

Den gamle Toshiba 5100 40MB disken hadde 242 MB/sekund med en gjennomsnittlig "seek" tid på 27.9 ms. Connors-stasjonen hadde en "seek" tid på 23.4 ms, Olivetti M290 36.2 ms.

Med cacheprogrammet Lightning innstallert ble resultatet helt "vilt". Data ble angivelig overført i en hastighet av 6301.3 KB/sekund mot 40MB stasjonens 2547.8. Vil du sammenligne med din disk, kan du laste ned CORE281.COM (34KB).

"Ny" favoritt

Så sitter jeg plutselig der med fem logiske diskstasjoner i tillegg til A:. Det begynner å bli jobbig å navigere og vanskelig å huske hvor kataloger er.

Løsningen ble et nytt CED-synonym (se bl.a. nr. 9/89 s. 115. Last ned CED10D.COM). Når jeg ønsker å gå til en katalog, som jeg ikke vet hvor befinner seg, taster jeg nå "g? <katalognavn>".

Synonymet ser slik ut (må skrives på en lang linje):

syn g? c:\util\dd %1 c^c:\util\dd %1 e^ c:\util\dd %1 f^c:\util\dd %1 g

DD ligger i filen DDARC.COM (7KB, gratis). Programmet lar deg gå til en katalog eller en underkatalog på en hvilken som helst diskstasjon uten å måtte taste inn hele adressen. Det er nok med en del av katalogens og stasjonens navn. Derfor gjentas kommandoen en gang for hver tilgjengelige diskstasjon i synonymet.

Eksempel: Jeg ville til katalogen PRESEN og tastet inn "g? pre". På skjermen kom følgende:

D:\>g? pre
PRE not found on drive c:
D:\>c:\util\dd pre e
PRE not found on drive e:
D:\>c:\util\dd pre f
PRE not found on drive f:
D:\>c:\util\dd pre g
G:\PRESENT>

Når synonymet er ferdig står jeg innstilt i den siste katalogen som tilfredsstiller mitt "søkebegrep". PRE er en del av "ordet" PRESENT.

Søker jeg etter DIV, finner synonymet både C:\DIV, E:\DIVERSE og F:\DIV. En tilleggsløsning er derfor på sin plass, dvs. følgende synonym:

syn gg c:\util\dd %1 %2

Vil jeg til E:\DIVERSE, kan taste inn (da jeg vet at det bare er en katalog som tilfredsstiller strengen på E-stasjonen):

"gg div e"

DD virker selvfølgelig nedover hele katalogtreet. "G? SUPPORT" fant lydig frem til C:\YAM\SCRIPTS\SUPPORT.

Mens vi snakker om kræsj

Olivetti M24 er for tiden test-maskinen. Det den utsettes for av påkjenninger er ikke småtteri. Ut og inn av kort. Alle programmer som omtales her skal kjøres og prøves. Hukommelsen er som oftest full av residente programmer og en stor EEMS diskcache er inne.

Jeg visste at logisk diskstasjon D var i faresonen, men lot det stå til. I går kveld gikk den da også heden.

DOS CHKDSK ga meldinger om "invalid clusters, file truncated", "invalid sub-directory entry", "First cluster number is invalid, entry truncated", "2193 lost clusters found in 254 chains", "file is cross linked on cluster 11680", osv. You see what I mean?

Jeg eksperimenterte med forskjellige verktøy for å få orden i virvaret og hentet også et program på CompuServe, som kanskje kunne hjelpe. Det ligger nå på SHS for nedlasting og heter FATFIX.COM (10KB, gratis).

FATFIX vil lese og sammenligne diskstasjonens to FAT-tabeller (filtildelingstabeller), FAT 1 og FAT 2, og fortelle om de er like. Hvis de ikke er like, og du har råd til å miste data på disken, kan du velge å bruke FAT 2.

I mitt tilfelle var dessverre begge FAT-tabellene ødelagt. Det var derfor til liten nytte.

Diskettarkivet

Din beste forsikring er sikkerhetskopier på disketter. I 1987 testet jeg diskettorganisasjonsprogrammet WSSI (se filen SHS13.ART på DIX, filområde 2000).

WSSI lar deg søke gjennom diskettbunken UTEN å måtte stikke hver enkelt diskett inn i A-stasjonen. All informasjon, som normalt er tilgjengelig for DOS DIR-kommando, er lagret i programmets database evt. supplert med dine personlige kommentarer,

Siste versjon av programmet ligger i filene WSSI405A.EXE og WSSI405B.EXE. De er på henholdsvis 135KB og 132KB. Bidragsønske US$25. Denne versjonen kan lage en database med opptil 1000 filnavn.

WSSI versjon 4.05 kan trekke fillister ut av flere typer komprimerte biblioteksfiler enn før. Det kan håndtere filer med endelser som ARC, ARK, PAK, PKA, LBR, LZH, LZS, ZIP og ZOO. Selvutpakkende filer med endelsene .EXE eller .COM kan det imidlertid ikke behandle.

Programmet er skrevet av Robert W. Babcock, WSS Division of DDC, 4 Reeves Road, Bedford, MA 01730, USA.

Konkurrenten CATDISK (i CDISK413.EXE, 133KB, C$15.00) kan også håndtere biblioteksfiler, dvs. filer med endelsene ARC, PAK, ZIP, ZOO, LZH, LSZ og LBR. Kapasiteten er opptil 32,767 filer eller 2.000 disketter pr. katalog, opptil 32 nivåer med underkataloger. Bortsett fra dette er programmene ganske likeverdige.

CATDISK er skrevet av The Datamen, Inc., 405 Barrington Lane, Waterloo, Ontario, Canada N2T 1H9.

Elektronisk fremviser

"The PRESENT Slide Presentation System" er et sett med programmer, som lar deg lagre skjermbilder, arrangere bildene i en hvilken som helst rekkefølge og gjøre PCen om til en slideprosjektør for å vise bildene på en fargemonitor.

Har PCen din RGB-port, vil du også kunne få dem fremvist på en storskjerm f.eks. hjulpet av en BARCO videokanon. Programmet kan kjøres med 128KB hukommelse og en diskettstasjon.

PRESENT-systemet ligger i selvuttrekksfilen PRES-EXE.EXE (132KB) og består av tre hovedprogrammer og to hjelpemidler:

  • CAMERA lar deg ta bilder av nesten et hvilket som helst DOS-program og lagre det på disk. Bildefilene inneholder informasjon om skjermbildets modus og fargeregistrene.
  • PREPARE lar deg "sette bildene inn i en slides-karusell" for fremvisning.
  • PRESENT er slides prosjektøren.
  • De to hjelpeprogrammene er med for å oppnå kompatibilitet med andre programmer som lagrer bilder i BASICs BSAVE format. De brukes for å konvertere PRESENTs komprimerte bildefiler til og fra BSAVE-format.

Fremvisning

PRESENT kan kjøres manuelt eller automatisk og kan vise frem grafikk med høy og middels oppløsning, samt 40 og 80 kolonnes tekstskjermer.

Hver slide kan ha 16 forskjellige bakgrunnsfarger og opptil 6 paletter (4 på noen skjermer).

Overgangen fra visning av en slide til en annen kan gjøres på 12 forskjellige måter. Sammen med visningstid kan dette settes for hver individuelle slide i en automatisk presentasjon.

Har PCen joysticks, kan de brukes for å styre presentasjonen og flytte en "skjermpeker". Har systemet både monokrom og fargeskjerm, kan du "titte på støtteslides" uten at det ødelegger presentasjonens rekkefølge, hoppe over deler av den eller vise en sekvens med slides en gang til.

I distribusjonsfilen ligger det 52 komprimerte bilde-filer på tilsammen 166KB. De samme filene i ukomprimert BSAVE-format ville tatt 864KB. Du får plass til ca. 100 slides på en 360KB diskett.

Systemet er lett å bruke. Jeg synes det går som en vind å lage bildefiler. PRESENT er laget av SML Services, Inc., 6095 River Chase Cir.,NW, Atlanta, Georgia 30328, USA. De ber om et bidrag på US$40.



Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.