Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 79

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1993, side 81.


Helautomatisk kommunikasjon med 1stReader-programmet går som en lek. Som du husker fra sist nummer er det en offline reader og et kommunikasjonsprogram.

Alt arbeide med nedlasting av filer finner sted før programmet ringer opp for å hente filen. All lesing av meldinger og bulletiner finner sted etter at røret er lagt på.

Ett viktig vilkår må imidlertid være oppfylt for å kunne høste disse fruktene. Programmet ha en kommandofil, som kan drive datakommunikasjonen!

Denne kommandofilen må fortelle 1stReader hvor det skal ringe, hvordan det skal logge seg på en gitt datatjeneste, navigere for å hente og sende filer og meldinger, svare på forespørsler fra BBSen og legge på røret når ferdig.

Mangler du en 1stReader kommandofil for din yndlingstjeneste, må du bruke programmet manuelt.

1stReader egner seg best mot tjenester med QMAIL-overføring av post, filer og nyheter. Det har liten hensikt hvor dette ikke er tilfelle, som på Saltrod Horror Show. Hos meg er du best tjent med kommandofiler utviklet for ZCOMM og ProYam (i filene SHSZ35.EXE og SHSY7.EXE. Gratis).

Vi har tidligere skrevet om hvordan du bruker 1stReader mot Euronet i Haugesund. Denne gangen skal vi se på hvordan jeg har tilpasset det for bruk mot en annen tjeneste.

Thunderball Cave BBS i Oslo har vi omtalt før. Den bruker BBS- programmet PCBoard, hvilket er det samme som EuroNet bruker. Menyene og kommandopromptene er ganske like. En tilpasning kunne derfor gjøres relativt enkelt.

På min PC ligger 1stReader i katalogen C:\KOMM\1ST. Du har det kanskje i C:\1ST. Det som teller er katalogene under 1ST-katalogen, og spesielt den som hos meg heter C:\KOMM\1ST\BBS. Her skal vi ha kataloger for kommandofiler til forskjellige tjenester.

Filene som driver 1stReader gjennom EuroNet ligger følgelig i C:\KOMM\1ST\BBS\EURONET. Opprett en ny underkatalog for Thunderball Cave. Jeg gjorde det med kommandoen

MD C:\KOMM\1ST\BBS\CAVE

Kopier alle filer med etternavn *.SCR fra EURONET-katalogen over i CAVE-katalogen. Filen EURONET.SCR døper du rått om til CAVE.SCR. PCB-DL.SCR kan være uendret.

Foreta følgende kosmetiske endring i EN-CALL.SCR. Linjen med teksten:

    TRANSMIT "@LANGUAGE@^M"

endres til

    TRANSMIT "2^M"

Strengt tatt behøver du ikke endre mer. Ved å gjøre følgende i filen PCB-DL.SCR, vil imidlertid nedlasting gå raskere. Erstatt linjen

    WAITFOR "Download vellykket" 30

med

    WAITFOR "fullført OK" 30

Deretter starter du 1stReader. Fra hovedmenyen velger du N (for New BBS). På skjermen får du en blankett for utfylling. Jeg tastet inn følgende verdier:

    QWK ID                  CAVE
    System name             Thunderball Cave 
    Login name              Odd Presno 
    Password                hemmelig 
    Telephone #1            22299441  Baud rate: 38400 
    Graphics (Y/N)          Y 
    Door command            OPEN 3 
    Language                0 
    Conference1             1 
    Script name             CAVE 
    Fido tags (Y/N)         N 
    Prefix #                0 

Jeg la også inn de tre andre telefonnumrene. 1stReader vil forsøke dem etter tur, når det møter opptattsignal.

Merk: Det 9600 bits/s USR Robotics modemet, som er koplet til min TIKI 486-maskinen, kan kommunisere med denne i 38400 bits/s. Jeg bruker derfor "Modem init string" ATZ M1 (under Setup, Comm). Virker det ikke for deg ved bruk av 38400 bits/s i blanketten over, bør du bruke den Baud rate som modemet skal ringe ut med.

Da blanketten var utfyllt, lagret jeg oppsettet og kom tilbake til hovedmenyen. Jeg merket av Thunderball Cave på menyen og trykket G (for Get Mail). 1stReader ringte opp og gjorde jobben. Det gikk som en vind!

1stReader ligger fordelt på en rekke filer i filkatalog 11 på Saltrød (tlf. 370-31378). De viktigste filene er 1ST-110A EXE (500KB) og 1ST-110B EXE (383KB). Registrering NOK 299 til Euronet (tlf. 52-717170).

"Manuell" datakommunikasjon

Det amerikanske tidsskriftet BoardWatch (som bl.a. kan leses online på EuroNet) har undersøkt hvilke programmer i denne kategorien som er mest populære. For tiden bruker flest amerikanere følgende:

    1. Procomm (30% av stemmene)
    2. Telix   (22%) 
    3. Qmodem  (16%) 

OK da! Ikke skriv til og klag. Det er sant at disse programmene kan brukes med kommandofiler, selv om jeg ikke synes deres egenskaper er spesielt kraftige.

Jeg skriver og mener at det 1stReader gjør ligger i en helt annen klasse. Det er veien Drøvtygget og Helautomatisk vi bør gå.

BoardWatch Magazine, 7586 West Jewell Ave., Suite 200, Lakewood, CO 80232, USA. Abonnement US$99 pr. år. Anbefales.

Å finne bøker om "smale" temaer er omtrent umulig. Det mente i hvertfall jeg. Sant nok har vi biblioteket. Du kan alltids reise dit og prøve å finne noe som passer. Et ork, etter min mening. Kanskje det til og med blir bomtur...

Har du adgang til post via Internet, er det lettere. Da kan du bruke BIBSYS, felleskatalogen for universitetsbibliotekene i Norge. Her er et ferskt eksempel:

Jeg har meditert i snart to ti-år og var ute etter mere om fagutrykket "mantra". Tidligere har jeg trålet spesialbutikker i utlandet og funnet noe. Det er imidlertid langt mellom lesverdige bøker.

Denne gangen sendte jeg en melding til genserv@pollux.bibsys.no. I meldingens temafelt (Subject:) skrev jeg søkeordet "mantra". Neste gang jeg sjekket postkassen, lå følgende svar og ventet:

    Date:         Fri, 16 Jul 93 13:54:18 NOR
    From: GENSERV@POLLUX.BIBSYS.NO 
    Subject:      Searching BIBSYS 
    Search request   : MANTRA 
    Database-id      : BIBSYS 
    Search result    : 3 hits. 

Her er en av de bokreferansene jeg fikk:

Forfatter : Gonda, J.
Tittel : Mantra interpretation in the Satapatha-Brahmana / by J. Gonda.
Trykt : Leiden : E.J. Brill, 1988.
Sidetall : X, 285 s.
I serie : (Orientalia Rheno-traiectina ; 32)
ISBN : 90-04-08776-1
1 - UHF 90ka03324 - UHF/INDO Rh III b Gon

Hva gjør man så? Da sender du en bestilling til ditt vennlige lokale bibliotek. Så enkelt er det. Er ikke boken i landet, finner de den i utlandet. Selv om du må betale omkostningene, kan det være verd det.

Etter mindre enn en uke hadde jeg en dansk oversettelse av Lama Anagarika Govindas bok om "Tibetan Mysticism" i hånden. I går ringte biblioteket om at enda en var kommet. Praktisk!

CompuServe blir stadig billigere. Det siste nye er at de har åpnet en 9600 bps node i Stockholm. Nummeret er 095-468-140-500.

Fjernvalg til Sverige på hverdager koster kr. 2,45 pr. minutt på dagtid (på kveldstid kr. 1.95). Det er over to kroner billigere enn å ringe noden i London!

Adgang til noden i "prime time" koster US$7.70 pr. time. Mellom 19.00 - 08.00 på hverdager og i helger kan den brukes gratis.

Vi får ta frem "regnearket" igjen. Som vanlig gjelder tallene oppkall fra Arendal. Ved bruk av CompuServes Alternative Pricing Plan blir resultatet:

                                   Stckh. dag  Oslo kveld   Stckh. natt
                 Enheter           9600 bps    2400 bps        9600 bps 
                 ------------------------------------------------------- 
 Til Televerket  60 minutter                       67.20 
 --------------  ca. 17 min.         41.65 
                 (22.00 - 08.00)                                33.15 
 CONNECT charges 60 min($12.80*7.5)                96.00 
                 17 min($22.80/time) 48.45                       48.45 
 Network charges $7.70/0.00 17 min   16.36                        0.00 
       "         $11.00                            82.50 
                 ======================================================== 
                                    106.46        245.70         81.60 
                 -------------------------------------------------------- 
 (Lokaltakst pr. time                              16.80) 
 Om du bor i Oslo:                                195.30 

Konklusjon: Har du et 9600 bps modem, bør du ringe Stockholm uansett hvor du bor i landet. Det er 36 kroner billigere enn å ringe London på dagtid.

Som før forutsettes det at du bruker et automatisk program av typen TAPCIS. Beregningen er basert på overføring av en gitt mengde data.

Å la boka råtne på harddisken, passer dårlig. Dermed besluttet jeg at min nye bok, The Online World, skulle ut som shareware. Teksten er på 606.880 bytes. Den er 25 prosent større enn "Ut i verden fra egen skjerm".

Ikke slik å forstå at papirutgaven selger dårlig. Den har gått bra. Om noen måneder skal lokale versjoner av boka skal utgis i Danmark og Tyskland.

En elektronisk bok er ikke det samme som en papirbok. De brukes forskjellig. Alt er i ren tekst. Med sharewareprogrammet LOOKFOR kan du f.eks. søke i den etter tilbud på forskjellige onlinetjenester. Du kan lese eller søke i kapitlene med et tekst- eller et titte-påprogram som LIST.

"The Online World" er på engelsk med et globalt perspektiv, mens "Ut i verden" er på norsk for nordmenn. Markedet mitt er derfor hele verden. Snakk om spennende prosjekt!

Boka kan lastes ned fra Saltrød Horro Show (tlf. 370-31378) som ONLINE10.EXE. Den er også tilgjengelig som ZIP-fil på forskjellige onlinetjenester. EXE-versjonen er på rundt 266 KB.

Om du ikke har modem enda, kan du be meg sende en registert kopi på DOS diskett. Spesialpris for lesere av denne spalte er kr. 100,-. (Send til Odd de Presno, 4815 Saltrød.)


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.