Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 82

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 1/2-1994, side 80.


Programmer, programmer, programmer. Hver dag lastes det ned gigabytes. En av de viktigste utskipshavnene er SimTels Software Repository i USA (tidligere på adressen WSMR- SIMTEL20.Army.Mil). Har du adgang til Internet, kan du laste ned så mye du orker.

Tilbudet er enormt, noe som fremgår av listen over tilgjengelige filkataloger for brukere av MS-DOS maskiner (figur 1).

Vi har tidligere forklart hvordan du bruker FTP og FTPmail for å laste ned filer via Internet. Har du gått glipp av dette, kan du søke etter informasjon i min elektroniske sharewarebok The Online World. Siste versjon ligger på Saltrød Horror Show.

Du kan også sende en melding til ftpmail@grasp.insa-lyon.fr med ordet "HELP" i meldingens tekstfelt. Du får en kort introduksjon til bruk av FTPmail. Det er kanskje nok.

Kjernen i SimTel-tilbudet er en såkalt "primary mirror site", som ligger på Internet-adressen OAK.Oakland.Edu . Dette datasenteret er kjernen i et globalt distribusjonsnett av filer. Noen dager etter at en fil ligger der, vil den også være tilgjengelig fra tilknyttede systemer i Australia, Belgia, Colombia, England, Finland (adresse: ftp.funet.fi), Frankrike, Holland, Italia, Israel, Polen, Sverige, Sveits, Taiwan, Tyrkia, Tyskland og Østerrike.

Fra disse kildene plukkes filer i neste omgang av BBS-operatører og selgere av "programmer på diskett og CD-ROM". Programmene fyker ut i verden, som skutt ut med kulespruter.

Hvordan finne vi så frem til interessante programmer? Det er flere metoder. Gopher, som vi omtalte sist, er et interessant alternativ.

Har du interaktiv adgang til Internet, får du kontakt med SimTel med kommandoen

gopher gopher.oakland.edu

Resultatet blir en meny, som ligner på den som er vist i figur 2.

Det som interesserer er linjen "OAK Software Repository (oak.oakland.edu)". "/"-tegnet etter valget betyr at det leder til en ny meny. Siden det første valget på menyen ikke ender i en "/", vet vi at dette er en vanlig tekstfil.

Vårt valg gir imidlertid en ny meny (figur 3). Her velger du MSDOS. Slik kan du fortsette inntil du kommer frem til fillisten for en underkatalog av interesse.

GopherMail er et tilbud for dem som ikke har interaktiv adgang til Internet. Det fungerer etter samme prinsipp som FTPmail.

For mer informasjon om bruk av tjenesten, send en melding til en av følgende adresser:

   gopher@dsv.su.se              (i Sverige)
   gophermail@ncc.go.jp          (i Japan) 
   gopher@nig.ac.jp              (i Japan) 
   gophermail@Calvin.Edu         (i USA) 
   gopher@ftp.technion.ac.il     (Israel) 

Send en blank melding og du får en kort hjelpetekst som svar.

Bruken er enkel. For å få få menyen i figur 2, sender du en melding til gopher@dsv.su.se med teksten gopher.oakland.edu på temarubrikk (Subject:). La tekstfeltet være blankt.

Etter en stund får du menyen. Først i meldingen står det:

"Mail this file back to gopher with an X before the menu items that you want. If you don't mark any items, gopher will send all of them."

Jeg pleier å lagre hele meldingsteksten på en fil på disken. Deretter markerer jeg av mitt valg slik:

X10. OAK Software Repository (oak.oakland.edu)/

Når det er gjort, forfatter jeg et nytt brev til gopher@dsv.su.se . Jeg lar temafeltet være åpent, men kopierer inn hele filen fra disken. Meldingen sendes og etter en stund får jeg neste meny.

Det tar tid, men i enkelte tilfeller foretrekker jeg GopherMail fremfor den interaktive metoden. Årsaken er at responstiden i nettet ofte kan være så som så. Det kan ta minutter å få et valg opp på skjermen, om jeg ringer på gal tid av døgnet.

Med GopherMail er det aldri gal tid på døgnet. Du ringer opp, sender og gjør andre ting inntil du får neste meny eller et ønsket stykke informasjon. Det er ikke alle informasjonsjobber som krever svar med en gang.

Med litt eksperimentering har jeg forresten funnet ut at jeg ikke trenger å sende hele innfilen tilbake igjen. Du kan fjerne den delen av menyen, som du ikke krysser av. Du kan også fjerne den delen av kodene nederst i filen, som ikke er relevante for ditt valg.

Veronica via Gophermail. Joda, det er også mulig. Veronica er som du husker en indeks over tilgjengelige gopher-valg. Du kan søke etter temaer med hjelp av nøkkelord. Resultatet blir et sett med gopherlignende valg (en meny).

Forsøk med den meldingen, som er gjengitt i figur 4. Din søkekommando står i meldingens temarubrikk (Subject:). Her søkes det etter ordet "KIDLINK".

I eksemplet har jeg utelatt unødvendige menyvalg og tilhørende koder helt nederst. Om ikke tjenesten har endret på menyene siden sist, burde det gå bra. Er de endret, kan du søke med teksten serra.unipi.it i temarubrikken for å finne riktig valg (slik vi gjorde det med Gopher.Oakland.Edu over).

Veronica søker i menyene til tilkoplede Gopher-tjenester rundt hele verden. Den søker imidlertid ikke i innholdet av disse filene! Resultatet blir en funn-meny, som du kan behandle videre med GopherMail. Lykke til!


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.