Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 88

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 9/1994, side 70.


Internet Talk Radio

er et "radio talk show", som kringkastes pr. modem til lytternes lokale datamaskiner. ITR har vært distribuert via Internet siden 1993.

ITR er en ny type publikasjon, en nyhets og informasjonstjeneste om Internet distribuert via Internet. Sluttproduktet er en audiofil, profesjonelt produsert og gratis tilgjengelig over nettet, med tale, musikk og andre elementer brukt i radioprogrammer.

Audiofilen er produsert i Sun Microsystems .au format. Det bygger på ITUs Pulse Code Modulation (PCM) standard med 8 bits per sample og en samplingrate på 8000 samples pr. sekund. Et 30minutters radioprogram består følgelig av 64,000 bits/s eller 15 MB totalt.

På en Sparcstation kan du taste "play filnavn" for å høre programmet. PC-brukere vil normalt laste ned filen fra nettet og bruke et hjelpeprogram for avspilling. Et lydkort i maskinen er en fordel. Det er avspillingshjelpemidler for Macintosh, Silicon Graphics, DECstation og andre plattformer.

ITR presenterer seg som "asynkron radio" siden lytterne kan starte, stoppe, spole tilbake og på andre måter kontrollere "radiostasjonens" drift.

Noen få priviligerte med fast høyhastighets oppkopling til Internet kan få lyd på direkten ved hjelp av IP multicastingprotokollen. De bruker MBone (Multicast Backbone), et nettverk av Internet-verter, som er satt opp for kringkasting av både lyd og levende bilder fra en vertsmaskin til mange. MBone brukes både til "live" kringkasting av lyd ("audiocasts") og videokonferanser.

Drømmen om "Internet multimedia" driver utviklingen.

Varierte programmer

ITR startet tidlig i 1993 med ukentlige programmer under rubrikken "Geek of the Week", som var teknisk orienterte intervjuer med kjente Internet-personligheter. "Vaskeseddelen" for programmet kringkastet den 7. juli i fjor hadde følgende ordlyd:

Dr. Moira Gunn interviews Urnst Kouch, publisher of the "Crypt Newletter," an electronic newsletter for computer virus writers, anti-virus writers, and the computer security industry. The discussion describes computer viruses, how to gain access to underground networks in order to collect libraries of virus code, how to place your virus, and, from a virus writer's standpoint, how susceptible a user is to viruses.

In the second half, Moira speaks with John McAfee, founder and CEO of McAfee Associates, the leading manufacturer of anti-virus software. McAfee describes the techniques that anti-virus software uses, who should have anti-virus software, whether the publication of virus code should remain legal, and how the anti-virus writers stay ahead of the virus writers.

Dette programmet ligger nå lagret i lydfilen 070793_tech_01_ITR.au. Størrelse: 28.813.667 bytes!

Den 25. november kringkastet ITR en pressekonferanse med Salman Rushdie. Filnavn: 112593_spec_01_ITH.au. Størrelse: 22 MB. Program nr. 15 (Desember 1993) hadde følgende innhold:

Treatments
Ergonomic Keyboards
Windows and PC Software
Onsight Technology Education Services
Voice Recognition: Sun and PC
Reading
Maree's Story
A Story Of Recovery
Electronic Resources
RSI Network Newsletter by Gopher

ITR har også en kanal for "public affairs" kalt the Internet Town Hall.

Mere om ITR

En Frequently Asked Questions (FAQ) fil kan fås pr. elektronisk post fra info@radio.com.

Siden filene er så store, bes lytterne innstendigst om å hente dem fra nærmeste kilde på nettet. En liste over distribusjonssteder er tilgjengelig pr. epost fra sites@radio.com.

Ønsker du mer informasjon om lydformater, koding og lydfiler for forskjellige maskinplattformer, hent ned FAQ-dokumentet "Audio File Formats" fra ftp.cwi.nl:/pub/AudioFormats2.10 .

Koden "ftp.cwi.nl:/pub/AudioFormats2.10" brukes ofte for å angi adressen til anonymous FTP-arkiver på Internet. Adressen leses   fra venstre mot høyre. Først vertsmaskinadressen, deretter navnet på katalogen og til slutt filnavnet. Resultatet blir
Vertsmaskin: ftp.cwi.nl
Diskkatalog: /pub/
Filnavn : AudioFormats2.10

Prøver du å laste ned filen, må du huske at i Unix er store bokstaver ikke det samme som små. Taster du "audioformats2.10" går det følgelig galt.

Fra denne vertsmaskinen kan du også laste ned kopier av programmet SoundExchange (SOX). Det kan brukes for oversettelse av filer til forskjellige audioformater. SOX kan f.eks. oversette Suns .au format til en .wav fil, som kan brukes av standard lydprogrammer.

En annen metode er å laste ned filene ukonvertert og bruke PLANY, et intelligent lite program, som stort sett kan spille av ett hvilket som helst lydformat på en maskin med et Soundblaster-kort. Programmet kan bl.a. lastes ned pr. anonymous FTP fra ftp.uga.edu:/msdos/mirror/sound/plany12.zip .

Jeg fant programmet Replay på en Gopher i Canada. Det spiller av lyden på en vanlig PCs interne høyttalere. Kvaliteten er ikke noe å rope hurra for, men jeg fikk det til å virke med mindre lydfiler (på SHS som REPLA106.EXE, 127 KB, bidragsønske US$15 til Richard E. Zobell, 24 Rivergreen Cresent S.E., Calgary, AB., Canada T2C 3V5).

Du kan abonnere på annonseringer om nye ITR programmer pr. elektronisk post til announce-request@radio.com.

Nedlasting - en prøvelse

Disse lydfilene er ENORME. Tålmodighet er vesentlig, når du skal overføre lydfiler. Dessuten må du ha noen ti-talls megabytes ledig på harddisken.

Har du et 300 bits/s modem, kan du glemme det. 222 timer for å hente et 30 minutters program er dog for tåpelig. Selv med et 14.400 bits/s modem tar det usigelig med tid.

FTPmail, som vi har omtalt tidligere, er også tull med slike datamengder. Resultatet blir nesten umulig å administrere og det vil ta flere dager å få en enkelt fil.

I Norge lagres ITR-filene på ftp.eunet.no. Da jeg skulle teste, var maskinen ute av drift. Jeg måtte derfor bruke ftp.funet.fi i Finland.

Oppkopling og inntasting av nedlastingskommando gikk fint, men å få overført filen 052794_neon_01_ITH.au til min vertsmaskin tok over en time. Filen var på rundt 11 MB.

Deretter nedlasting fra vertsmaskinen til min lokale PC med 14.400 bits/s modem, V.42BIS og LAP-M. Alt lå tilrette for rask nedlasting med Zmodem, trodde jeg. "Hurtig" ble imidlertid hele 129 minutter!

Andre også i farten

The Canadian Broadcasting Company eksperimenterer med distribusjon av radioprogrammer pr. lydfiler i .au-format. Her er en peker, om du har adgang til World Wide Web: http://debra.dgbt.doc.ca/cbc/cbc.html

Ta en titt på sidens informasjon om "Tools".

Direkte oppkopling

til Internet er på alle infonauters lepper i disse dager. Noen ønsker det for å kunne kople seg opp til World Wide Web med et grafisk grensesnitt f.eks. med programmet Mosaic. Andre er mer opptatt av å bli en egen adresserbar node i Internet.

Problemet er at en fast oppkopling koster penger. Nå er det imidlertid lys på horisonten. I august begynte UNINETT (tlf. 73 59 29 80) å tilby oppringt oppkopling til Internet basert på SLIP (Serial Link Internet Protocol).

Med SLIP kan du sende og motta IP-pakker over en seriell link, f.eks. ved vanlig oppkall pr. telefon. IP (Internet Protocol) er den viktigste av de protokollene, Internet bygger på. Den gjør det mulig for en "pakke" (packet) å krysse flere nettverk på sin vei til sitt endelige bestemmelsessted.

NCSA Mosaic er et populært program for bruk av World Wide Web som krever en SLIP-forbindelse. Det kan vise frem hypertekstdokumenter i forskjellige skrifttyper og størrelser med lyd, levende bilder, internasjonale bokstaver.

Cello er et interessant alternativ som bl.a. støtter WWW, FTP, Gopher, CSO, Telnet, WAIS og Usenet News.

Linux, gratisversjonen av operativsystemet Unix, kan brukes med SLIP. Det samme gjelder Lynx, som lar deg bruke WWW med tekst uten grafikk. (Pekere til mer informasjon om disse verktøyene finner du i The Online World-boken. Når du leser dette er filnavnet på SHS trolig ONLINE17.EXE.)

Den dårlige nyheten er at UNINETT-tilbudet kun gjelder ikke-kommersiell virksomhet, som har en direkte befatning med forskning og utdannelse. Det gjelder f.eks. skoler, bibliotek, museer og ikke-kommersielle institusjoner med ideelt formål å levere tjenester til utdannings- og forskningsaktivitet.

For oss andre

Den gode nyheten er at EUnet også er i dette markedet med både SLIP og PPP-forbindelser, og at hvem som helst kan bli kunder der.

PPP (Point-to-Point Protocol) er en nyere seriell kommunikasjonsprotokoll for bruk av TCP/IP over en standard telefonlinje med høyhastighetsmodem. PPP øker i popularitet, bl.a. fordi SLIP ikke kan oppdage feil på støyfulle linjer og har andre irriterende begrensninger.

EUnet tilbyr oppkopling for privatpersoner til priser fra kr. 150 pr. måned pluss 1 kr/minutt. Ved å betale en høyere månedsavgift kan du få en lavere minuttpris.

Prisen for bedrifter starter på kr. 600 pr. måned og 1 kr. minutt. Også her reduseres minuttprisen (eller faller helt bort) ved betaling av en høyere månedsavgift.

Oppkopling kan for tiden gjøres via noder i Oslo og Bergen. Det planlegges også noder i andre større byer i tiden fremover.

Kontakt: EUnet Norway, Gaustadalleen 21, N-0371 Oslo. Tlf. 22958327. Email: Arne.Asplem@Norway.EU.net .


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.