Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 89

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1994, side 70.


La oss begynne enkelt med et søk i Websters oppslagsverk. Det kan gjøres pr. elektronisk post, som så mye annet på Internet.

Du lurer på betydningen av det engelske ordet "parenthood". Finn svaret ved å sende et brev til jfesler@netcom.com . Skriv følgende i meldingens Subject:-felt:

#webster parenthood

Etter noen minutter kommer svaret:

par.ent.hood \'par-*nt-.hu.d, 'per-\ n : the position, function, or standing of a parent

De fleste oppslagsverk koster det imidlertid penger å bruke. Et eksempel er The American Heritage Dictionary, som bl.a. kan brukes via CompuServe. Et annet er The Encyclopaedia Britannica. Klikk deg frem til

URL: http://www.eb.com

med Mosaic for å få skjermbildet i figur 1. Om du er interessert i et søkeabonnement, finner du mer informasjon online.

Som har nevnt i en annen artikkel, kan denne World Wide Websiden også hentes pr. elektronisk post. Send til LISTPROC@WWW0.CERN.CH. Skriv følgende kommando i tekstfeltet:

    www http://www.eb.com

Effektiv bruk av WWW

I mitt tilfelle betyr "effektivt" å kunne få tak i mest mulig relevant informasjon med minst mulig anstrengelse. For å oppnå det, veksler jeg mellom følgende metoder ved bruk av World Wide Web:

  1. WWW med Mosaic, fargeskjerm og direkte oppkopling til Internet (SLIP). Mosaic-programmet ligger på min PC.
  2. WWW med det tegn-orienterte leseprogrammet Lynx via en konto på en Unix-maskin. Med telnet fjernoppkopler jeg meg til kontoen min der, taster "lynx" og WWW-adresse (URL) for å lese på skjermen. Lynx-programmet ligger på Unix-maskinen.

Skal jeg illustrere en artikkel, som jeg har gjort med figur 1 over, bruker jeg Mosaic og Windows. En ny "film" (for skjermbilder) legges inn i SnapShot. Jeg bruker programmet for å ta bilder av det som står på skjermen. PaintShop Pro brukes for lagring av bildet i et ønsket grafisk format.

Jeg koplet meg opp til The Encyclopaedia Britannica. Da bildet var på plass i Mosaic, klikket jeg på høyre musknapp for å ta bilde. Deretter inn i PaintShop Pro. Bildet ble "tatt ut av kameraet" med et klikk på "Lim inn" (Paste). Ett par klikk, bildet var lagret og jeg var tilbake i Mosaic.

Jeg bruker også Mosaic de få gangen jeg vil eller må se den grafikken, som vises frem.

WWW pr. epost er den metoden jeg bruker mest. Innebygget i kommunikasjonssystemet har jeg en kommandofil, som gjør metoden enkel å bruke. Normalt skjer det slik:

Mens jeg leser inngående elektronisk post, oppdager jeg en WWW-adresse som kan være interessant. Ett tastetrykk og linjen med adressen ligger i en midlertidig fil på disken. Jeg fremkaller en makro kalt "wwwmail". Den klargjør automatisk et brev til LISTPROC-adressen over, fjerner unødvendige ord og tegn fra linjen og brevet kan sendes. Smertefritt. Hurtig.

Brevet går ut sammen med øvrig korrespondanse. Senere på dagen får jeg resultatet i retur. Metoden passer bra når jeg ikke har tidspress.

Det er forøvrig også mulig å søke via WWWmail. Et søk etter ordet "presno" i søketjenesten Lycos iverksettes ved å sende denne kommandoen til LISTPROC:

www http://lycos.cs.cmu.edu/cgi-bin/pursuit?presno

Søkeordet føyes med andre ord til URL-adressen, etter et ?-tegn.

Vil du ha to begreper i søkeordet, f.eks. "presno" og "arendal", bruker du søkeargumentet: "?presno+arendal". Jeg synes ofte det er bedre å vente på søkeresultatet pr. post enn å vente online på at en fjernmaskin skal bli ferdig med et søk.

Lynx brukes når jeg hurtigst mulig ønsker å navigere i en WWWsides hypertext-struktur. Siden Lynx er tegnorientert, slipper jeg å vente mens eventuell grafikk snegler seg over telelinjen.

Klart bilder er nydelig å se på. I de fleste av mine anvendelser er de imidlertid sjelden særlig nyttige.

Det er sjelden jeg leser særlig mye på WWW-sidene, når jeg er online med Lynx. Ser det innholdet interessant ut, trykker jeg P (for Print) og får en utskriftsmeny. "Vil du sende til deg selv", spør Lynx. Jeg trykker på en tastekombinasjon (en makroko i mitt lokale kommunikasjonsprogram) og siden går hjem som elektronisk post. Resultatet kan redigeres og brukes i andre sammenhenger.

SnapShot ligger i filen SHOOT12.EXE på min BBS (370-31378). PaintShop Pro ligger i PSP201.EXE.

Makroer og kommandofiler

Det er i grunnen rart å tenke på. Med et 14.400 bits/s modem og programvare for automatisk kommunikasjon er det ikke tiden online som betyr noe lengre. På tre-fire minutter har du nok tekst til en liten bok. Å lese boken tar vesentlig lengre tid...

Dermed er tiden "offline", mens jeg ikke er oppkoplet, blitt viktigere enn tiden online. Enklere metoder for bearbeiding av det som mottas, har derfor stor betydning.

I min jobb som forfatter og journalist er datakommunikasjon nå først og fremst en spesialisert tekstbehandlingsoppgave. Jeg leser og skriver uten å være oppkoplet til noen datatjeneste. Program og modem pumper dataene frem og tilbake over telelinjen, når jeg er klar.

Det er ingen perfekte kommunikasjonsprogrammer på markedet, noen som gir meg alt det jeg vil ha. Årsaken er ikke mangel på alternativer. Det må vel være over tusen programmer i omløp. Av disse er ProYam, 1stReader, TAPCIS og Trumpet Winsock (Mosaic m.m.), dem jeg for tiden bruker mest.

Min i særklasse viktigste anvendelse er elektronisk post. Akkurat nå er klokken 15.00. Hittil idag har jeg mottatt 370 kilobyte. Meldingene ligger på PC-disken og venter på å bli lest og besvart.

Å lese post er tidkrevende. Noe av det du leser, skal besvares. Kommunikasjonsprogrammet bør mer eller mindre automatisk kunne legge avsenders adresse inn i svarbrevet.

Vil du sende kopi av brevet til andre, bør du hurtig kunne hente vedkommendes kryptiske adresse fra et register og få det inn i kladden. Temalinjen skal vise om brevet er nytt (første gang temalinjen er brukt) eller om det er et svar ("Re: Deres planlagte besøk på Sørlandet").

Så kommer kampen om innholdet. Det enkleste, som alle postprogrammer verd sitt salt bør greie, er å hente utvalgte deler av ett inngående brev inn i teksten. F.eks. slik:

Du sa:
>Jeg kan komme på besøk den 15, om du har anledning til å ta
>i mot den dagen.
Selvfølgelig. Du er velkommen.

Tegnet ">" i venstre margen angir at denne teksten er det du svarer på, at du har hentet det inn fra vedkommendes brev.

Får du mye forespørsler om en sak, noe jeg får i forbindelse med KIDLINK og The Online World boken, må du kunne administrere et sett med standardsvar. Tekstbiter må enkelt kunne hentes inn fra hvor som helst på disken.

Fremdeles er vi på det enkle. Verre blir det når du skal skrive kommandoer til "WWWmail" eller lignende. Hvis du må slå opp i en brukerhåndbok hver gang tjenesten skal brukes, får du kanskje ikke tid. Da er det best med en kommandofil eller makro, som kan trylle kommandoformatet frem for deg.

Mitt yndlingseksempel er søk i meldingsarkivene til konferanser administrert av LISTSERV. De krever et kommandoformat som dette:

    //       JOB
    Database Search DD=Rules 
    //Rules DD   * 
    Search 'karina' in KIDCAFE since 92/02/01 
    Index 

En makrokommando i kommunikasjonsprogrammet ProYam har forenklet arbeidet vesentlig for meg. Jeg svarer ganske enkelt på følgende spørsmål:

   1. Hvilken konferanse vil du søke ? Svar: KIDCAFE
   2. Tast inn dine søkeord:           Svar: karina 
   3. Søk fra og med denne datoen:     Svar: 92/02/01 

Ideelt sett burde ditt kommunikasjonsprogram også kunne gi deg slike løsninger, slik at du slapp å snekre det sammen selv. Dessverre ser dette ut til å være noe som stadig tilhører fremtiden.

Får du tak i et program, som løser en spesialoppgave bra, bruk dette. Regn ikke med at et program dekker alle behov.

Utforsk makromulighetene i Windows, DOS (DOSKEY) og skaff deg evt. andre makro- eller robotprogrammer lar deg automatisere mer. Ta tiden til hjelp.

(Ikke sats på ProYam, som er det jeg bruker mest, med mindre du kan programmering.)

EDUPAGE

er en perle av et elektronisk nyhetsbrev, som tidligere er omtalt i farten. Det distribueres pr. elektronisk post via Internet to ganger pr. uke og er fullt av korte nyhetskonsentrater om informasjonsteknologi. Her er et ferskt eksempel:

ON-LINE PAPERS A TOUGH SELL
The marketing and research firm Opinion Search has found that only 40% of businesses and 30% of households would consider signing up for electronic newspapers when they become available. Among those with PCs, the numbers increase 13 to 15 percentage points. (Ottawa Citizen 9/01/94C7)

Abonner på EDUPAGE pr. epost til LISTPROC@EDUCOM.EDU. Bruk følgende tekst: "SUB EDUPAGE fornavn etternavn". Heter du Jan Nilsen, skriver du SUB EDUPAGE Jan Nilsen.

EDUPAGE kan også leses på World Wide Web: http://www.ee.surrey.ac.uk/edupage/

Ut i verden som "virtuell turist". Det kan være en passende avslutning på dagens epistel. Pek ditt WWW leseprogram mot http://s700.uminho.pt/europa.html

Har du adgang til Mosaic, kan grafikken gi deg megen glede (figur 2). Klikk på et flagg for å få adgang til informasjon om dette landet.

Lengre nede på siden kan du klikke på informajon om EC, "the World Home Page" og "Beautiful Cultural European Home Pages". Et godt utgangspunkt for en oppdagelsesreise.

Bruker du epost eller Lynx, får du ikke med grafikken. La ikke det stoppe deg. Her er mye interessant.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.