Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 95

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 4/1995, side 74.


Kastrup igjen

I stedet for å vente på kufferten, tok jeg turen til telefonkioskene i avgangshallen. Lånte en tastafonkabel av damen ved skranken og gikk inn i en tilfeldig kiosk. Ut med telekabelen av telefonen og inn med den lånte.

På med PCen, tut og kjør. Fjernvalg til postboksmaskinen hjemme i Norge. To mislykte forsøk i 14.400 bits/s. Med 9600 bits/s LAPM gikk det fint.

Noen skarve minutter senere hadde jeg mottat 15 Kb med post, lastet opp to tekstfiler (22 Kb) og sendt tre viktige brev forfattet på flyet. 33 danske kroner ble belastet Eurocardet mitt. Da jeg kom ned i bagasjehallen lå kufferten og ventet.

Kan du kople PC-modemet til en "amerikansk" telekontakt, kan du gjøre det samme. Denne koplingen brukes i norske ISDN-kontakter, men ikke i gamle norske tastafonkontakter fra forrige tiår. Har du et slikt modem, trenger du en overgangskabel.

Internet epost med Pegasus

Av og til besøker jeg Usenet-gruppen alt.winsock for å se hva som er i tiden. Sist var da jeg testet epost på Internet med Eudora for en artikkel og lurte på om det var bedre alternativer.

Ikke misforstå. Eudora er et bra program for epost med Windows, selv om det ikke er like lett som å lese Web-sider med Netscape. På den annen side egner ikke Netscape seg som postprogram. Du kan sende enkle meldinger, men det er ikke laget for lesing og besvarelse av post.

Eudora er imidlertid en sinke i forhold til det skreddersydde systemet jeg bruker til daglig, et DOS-program styrt av 1.5 MB med kommandofiler. I Eudora synes jeg det er for komplisert å veksle fra lesing av ett brev til det neste uleste. Søk i mottatt tekst er for tungvint, f.eks. kan du ikke søke bakover i teksten (versjon 1.4).

På pluss-siden er Eudoras evne til å behandle epost offline (når du ikke er koplet opp). - Skru av "Immediate Send" under Switches før du skriver brev.

I Alt.winsock snakkes det imidlertid like ofte om konkurrenten Pegasus. Programmet er gratis, men bruksanvisningen koster penger. Vi har testet en Windows-versjon. Det finnes også en DOS-versjon.

Det tok lengre tid enn jeg hadde trodd å få Pegasus til å spille mot min Unix-vert via TIA (The Internet Adapter, også kalt pseudoSLIP). Installasjonsinstruksene ligger i leseprogrammet WGUIDE.EXE, men jeg var nok for utålmodig.

Her er noen stikkord fra mitt oppsett. Kanskje det kan spare deg for litt tid om du prøver programmet:

Klikk på Files, Network Configuration. Jeg fylte ut feltet "Relay host" med vertens navn, som i "gaia.grida.no", og "From field" med "presno". I feltene for "Incoming mail" brukte jeg samme vertsnavn som under "Relay Host", Username "presno" og mitt passord for pålogging.

"Send mail at once" er ikke forhåndsmerket med AV. Klikk også på "Advanced Preferences" og sørg for at Winsock kun brukes "On Demand" for å kunne lese og skrive epost offline.

Kraftig verktøy

Lesing av post er enklere med Pegasus. Her er de etterlengtede knappene for "Prev" (foregående) og "Next" (neste) melding. Det tar mindre tid å bla gjennom postbunken. Metoden kan minne om hvordan det gjøres i Winvn, min favoritt for bruk av Usenet.

Søkekommandoen er kraftig. Du kan søke frem og tilbake i teksten etter streng, helt ord evt. med krav om store eller små bokstaver.

Pegasus ligger i filen WINPM122.EXE (856 Kb) på min BBS. Bruk Web-adressen gopher://goher.cuslm.ca/11/pegasus/ for informasjon. Det er også en diskusjonsliste kalt PMAIL. Abonner pr. epost til LISTSERV@UA1VM.UA.EDU . Skriv kommandoen "SUBSCRIBE PMAIL Fornavn Etternavn" i teksten.

Eudora ligger i filen EUDORA14.EXE (275 Kb).

Lynx fremfor Windows?

Det snakkes så mye om Windows og World Wide Web at vi lett glemmer alternativene. Bruker du Web i jobbsammenheng og er opptatt av effektivitet, av å få ting gjort, er det imidlertid av betydning. Det gjelder å gjøre ting raskt.

Raskt hos deg betyr kanskje Windows, men hos meg betyr det ofte DOS. Før de fleste har fått klikket seg gjennom vinduene sine er jeg online for å sanke informasjon.

Min siste kreasjon er "hopp til en WWW side" direkte fra DOS kommandolinje. Taster jeg "www lycos", starter en batchfil et kommunikasjonsprogram, ringer opp til min Unix vert og kommanderer

lynx http://lycos.cs.cmu.edu/cgi-bin/pursuit

Lynx er en tegnorientert WWW-leser, som er tilgjengelig på mange vertsmaskiner. Tast "lynx" for å se om den er på din tjeneste.

Programmet gir deg ikke Web-sidenes bilder og lyd, kun tekst. Trykk TAB for å gå til neste hyperlink, trykk ENTER og gå dit. PilVenstre for å gå tilbake. "=" for å se hvilken link markøren peker på. "a" føyer den linken du peker på til din bokmerke fil. Trykk "v" for å se bokmerkene og velg ett av dem.

Har du funnet en interessant side, trykker du P for å sende den til deg selv som epost. Den ankommer rensket for Web-koder. Det meste er her, men alt er altså tegnbasert.

Lycos er en vidunderlig tjeneste på nettet. Den lar meg søke i nesten to millioner Web-sider etter ting av interesse. Resultatet blir en liste over hypertekst-links. Plasser markøren over ett av dem og trykk ENTER for å gå dit.

Kommandoen "www lycos" gir meg tjenesten på ett blunk. Det som tar tid er for modemet å finne "tonen" med vertsmaskinens. Deretter er det rett frem.

Men hva om leserne ønsker noe lignende, tenkte jeg. Tradisjonelt må de da skrive en kommandofil for et kommunikasjonsprogram eller bruke andre metoder for å få den laget. Har de gjort det før, er det enkelt. Hvis ikke, tar det trolig mer tid enn de ønsker. Her er et interessant alternativ.

Robotkjøring av Lynx

På min BBS (tlf. 370-31378) ligger The DOS Phantom Task Automator (versjon 2.9j). Med dette robotprogrammet kan du registrere dine tastetrykk og få dem repetert senere. Slik du kan med en batchfil.

Jeg testet om det var mulig å lage en "www lycos" rutine med Phantom basert på en gammel versjon av Procomm (2.4.2). Tanken var at om det gikk med Procomm, ville det også kunne gjøres med Telix, Qmodem eller hva som helst.

Første oppgave var å lage en rutine som ga meg Lycos-siden ved å taste inn "pcmm http://lycos.cs.cmu.edu/cgi-bin/pursuit". Neste jobb var å utvide systemet slik at jeg kunne velge mellom forskjellige Web-sider med kortere kommandoer av typen "www lycos". Å taste inn lange http-adresser hver gang tar for lang tid.

Jeg la oppkopling til vertsmaskinen inn i Procomms telefonliste og noterte ned hvilke kommandoer som ville bringe meg til målet. Phantom ble så startet med kommandoen "phantom2 /r pcmm". "/r" står for "registrering". "pcmm" var navnet på den filen rutinen skulle lagres i.

Phantom lå resident i hukommelsen for å registrere tastetrykk. Jeg startet Procomm og kommanderte oppkall til vertsmaskinen. Etter pålogging med brukernavn, passord og instilling av verten til VT-100 skjermfremvisning (kommandoen "set term= vt100"), tastet jeg Lynxkommandoen over og Web-siden kom opp på skjermen.

Herfra ville jeg at alt skulle foregå manuelt. Registreringen ble avsluttet med et dobbelttrykk på ALT-P. Et kontrollpanel kom opp, jeg lagret resultatet og koplet meg ut fra datatjenesten.

Om det kun er Lycos du trenger, behøver du ikke gjøre mer. Samme løpet kan nå kjøres automatisk med kommandoen "phantom2 /p pcmm" eller med en DOS makro eller batchfil kalt LYCOS.BAT.

Du kan lage et arsenal med batchfiler for hurtig oppkopling til dine viktigste Web-adresser:

NETHAP.BAT for oppkopling til Net-Happenings annonseringer (http://www.internic.net/htbin/search-net-happenings). NORGE.BAT for http://www.service.uit.no/homepage-no. FAQ.BAT for lesing og søking i Frequently Asked Questions dokumenter (http://www.cis.ohiostate.edu/hypertext/faq/usenet/). HARVEST.BAT for å finne nyttig programvare (http://harvest.cs.colorado.edu/brokers/pcindex/).

Videreutvikling

Jeg ville mer. Et hjelpeprogram lot meg konvertere robot- filen til tekst, som jeg lastet inn i DOS EDIT.COM. I filen lå hver inntastede bokstav som en linje. Der jeg hadde tastet "g", sto det

  00:02.050 g            2267 20

Det første tallet fortalte hvor lang ventetid det var før g- en ble tastet inn. Her hadde det gått 2,05 sekunder. Da jeg ønsket ting raskere, endret jeg en rekke av tallene til 00:00.050.

Av samme grunn erstattet jeg ventetid før avlevering av passord med

  00:00.050 <CR>         1c0d 20
  $MatchWait 32 login: 

Kommandoen i linje to betyr at etter et linjeskift, skulle Phantom vente på strengen "login:" i opptil 32 sekunder. Men en gang "login:" ble mottatt skulle rutinen gå videre.

Jeg slettet Web-adressen etter lynx-kommandoen og erstattet den med "$1" (i den nest siste linjen under):

  00:01.860 l            266c 20
  00:00.050 y            1579 20 
  00:00.050 n            316e 20 
  00:00.050 x            2d78 20 
  00:00.050 <SP>         3920 20 
  $1 
  00:00.050 <CR>         1c0d 20 

"$1" er det samme som DOS-variablen %1. Web- adresser som tastes inn ved DOS kommandolinje blir lagt inn her. Dermed var jeg ferdig og gjorde tekstfilen klar for bruk igjen (et annet hjelpeprogram).

Siste oppgave var å lage en batchfil for bruk av programmet. Det er enkelt nok f.eks. med kommandoer som denne:

if (%1)==(lycos) goto lycos

Lengre nede står det f.eks.

:lycos
phantom2 /p pcmm http://lycos.cs.cmu.edu/cgi-bin/pursuit

Phantom ligger i filen PTM29J.EXE (236 Kb). Mer om programmet i min andre spalte i dette nummeret.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.