Hjem | Bøker | Artikler | Datatidartikler | Foredragsholder

Online nr. 99

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 10/1995, side 74.


På reise med elektronisk post. Tidligere har jeg anbefalt fjernvalg når du er nær hjemmebasen, og CompuServe når du er langt borte.

I juli møttes KIDLINK-prosjektets toppledere på Saltrød. KIDLINK er en organisasjon som arbeider for få barn i 10 - 15 års alderen med i en global elektronisk dialog (http://www.kidlink.org).

Flere av deltakerne hadde akutt behov for å få lest sin elektroniske post. En av dem var Lars-Erik Nilsson fra Sverige. Han har ansvaret for KIDLINKs engelskspråklige KIDCAFE og koordinerer et globalt team av hjelpere på 12 personer.

I timevis forsøkte Lars-Erik å nå sitt hjemmesystem pr. telnet (en kommando for fjernoppkopling til andre maskiner på Internet). Uten hell. Til slutt foreslo jeg at han skulle bruke Pegasus Mail eller Eudora. Straks fikk han posten sin. Her er forklaringen:

Lars-Erik har sin postboks på en maskin i Sverige. Han ringte en av mine lokale PPP-verter og koplet seg til Internet med min brukerid og mitt passord. Kostnaden var som for en lokalsamtale.

Straks forbindelsen var opprettet med min Internet-vert, åpnet han Pegasus Mail og klikket på "Check host for new mail". På et blunk var posten overført fra Sverige. Etter å ha koplet seg fra Internet, klikket han på "Read new mail" for å lese og svare, osv. Det var akkurat som om han skulle vært i Sverige.

Årsaken står programoppsettet. I Pegasus Mail klikker du på "File" og "Network Configuration" for å få menyen i figur 1. Den ene IP-adressen (IP=Internet Protocol) peker til maskinen der inngående epost ankommer (POP3, eller Post Office Protocol, v.3), den andre til maskinen som brukes for sending av post (SMTP).

Teknisk sett betyr dette at du kan kople deg til Internet med PPP eller SLIP hvor som helst i verden for å sende og lese post. I praksis kan imidlertid avstand spille en rolle. Er du i et land med lite kapasitet på linjen ut mot det globale nettet, kan mottak av post gå vesentlig senere enn du er vant med.

SMTP og sikkerhet er noe du bør vite mere om. Bruk av Internets Simple Mail Transport Protocol er nemlig ikke passordbeskyttet!

Lars-Erik brukte IP-adressen til sin hjemlige SMTP "relay host for outgoing mail", men kunne brukt en vertsmaskin med SMTP-egenskaper i Arendal. Skal du sende mye post, kan det gå vesentlig hurtigere om du sender via en SMTP vert på det stedet du er.

I Pegasus Mails oppsettsmeny (figur 1), Eudora og andre Internet epostprogrammer blir du bedt om å legge epost-adressen din inn i felter med navn som "From field", "Return Address", eller lignende.

Ingen kan hindre deg i å legge inn Gro.H.Brundtland@stortinget.no i disse feltene, eller for den saks skyld andre i å legge inn din epost-identitet hos seg. Vær derfor meget skeptisk om du noensinne skulle motta et brev fra din Internet adgangsleverandør med beskjed om å endre passordet til "k00l/d00d"!!

Løsningen er bruk av krypteringsprogrammet PGPs "authentication" egenskaper. "Authentication" betyr at meldinger som ser ut til å komme fra en gitt person, bare kan ha kommet fra denne personen.

Vi omtalte PGP i nr. 3/1994, side 78. På Internet ligger teksten på Web-adressen shs83.html

Metoden bygger på at senderens hemmelige PGP-nøkkel brukes for å kode en melding. Dermed blir meldingen også "signert". Resultatet blir en digital signatur, som mottakeren (eller hvem som helst) kan bruke for å kontrollere ved hjelp av senderens offentlige nøkkel.

Du kan være trygg på at senderen er meldingens sanne opphavsmann og at den krypterte meldingen ikke er blitt endret av andre underveis. Årsaken er at kun avsender har den hemmelige nøkkelen som kreves for å kunne lage signaturen. Forfalskning er umulig - og sender kan ikke senere påstå at det er andre som er opphavsmann til meldingen.

Dessverre er PGP for tung å sette seg inn i etter min smak. Det er laget sharewareprogrammer for å gjøre bruken lettere, men selv de blir for vanskelige for meg. Jeg bruker derfor et sett batchfiler for henholdsvis å kode og dekode meldinger. Heldigvis er det noe jeg trenger sjelden.

Internet Relay Chat er noe de fleste glemmer eller vet lite om. IRC er en metode for direkte, interaktiv samtale pr. tastatur med andre. Anvendelsen kan være et møte med eksempelvis et 20-talls deltakere, en forelesning, en privatsamtale.

KIDLINK har et privat, lukket chat-nettverk og bruker det mye, til planleggingsmøter, i undervisningssammenheng (av deltakende skoler) og til fri-form "samlinger" av barn i 10 - 15 års alderen.

I fem år har det spilt en vesentlig rolle som et innslag i KIDLINKs fødselsdagsfeiringer. I år deltok over 4.000 barn fra 76 steder i 16 land i en tre-dager lange maratonfeiring.

Internet har flere åpne IRC-tilbud, som tilbyr chat for interesserte. Anvendelsene spenner fra "kontakttelefon" til det nyttige. Noen steder deles dialogen på "kanaler", f.eks. etter tema.

For mere om IRC, les FAQ-filen "IRC Frequently Asked Questions". Den sendes til newsgruppen alt.irc annenhver uke og finnes også på andre steder på nettet. Forsøk først å gå til alt.irc med Netscape. Finner du ikke FAQen der, kan du søke deg frem med DejaNews (se under).

Du kan kjøre IRC med gamle Procomm 2.4.2. fra Unix kommandolinje, men det er tungvindt. Som med så mye annet på Internet, er det vesentlig bedre med et spesialprogram.

Favoritten på KIDLINKs IRC heter mIRC. Versjon 3.4.2 ligger på Saltrød Horror Show som MIRC342.EXE (216KB, gratis). Siste versjon finne du på ftp://ftp.demon.co.uk/pub/ibmpc/winsock/apps/mirc/

Last ned filen og legg den vedlagte mirc.ini-filen i katalogen C:\WINDOWS. Føy mIRC til en passende Programbehandlingsgruppe og konfigurer oppsettsmenyene for "Ident Server" og "Setup".

Programmet kommer ferdiginnstilt med noen IRC-adresser. Den utålmodige kan hurtig få en liten prøvetur.

"Chat" er en spesialoppgave, som kanskje er ulik noe du har vært med på før. Det er en utfordring å snakke i munnen på andre, mens du samtidig har en privat diskusjon gående i bakgrunnen, undersøker hvem som er tilstede akkurat nå, hvem de er, osv. Med mIRC kan dette gjøres.

Mens nybegynneren har nok med standardoppsettet, har mIRC mye for viderekommende. Anbefales!

DejaNews er en perle. Dets oppgave er å gi oss bedre adgang til det som skjer på Usenet, dette verdensomspennende konferansesystemet med over 10.000 temaorienterte konferanser, kalt newsgroups. DejaNews er på Web-adressen: http://www.dejanews.com/)

Typisk stiller en bruker et spørsmål, som deltakerne i en konferanse besvarer. Her er alt fra tips om bruk av ingefær i matoppskrifter til hvordan man installerer en Web-tjener eller bruker Windows 95. Alt mulig. Over 80 megabytes med nye spørsmål og svar meldinger kommer til hver eneste dag!

DejaNews er Internets største database med indekserte Usenet-meldinger. Tjenesten gir adgang til mesteparten av de meldingene som sendes ut, bortsett fra dem i grupper som passer med jokernavnene alt.*, soc.*, talk.* og *.binaries. Databasen har over 4 gigabytes med søkbare data. Den ajourføres annenhver dag.

Noen grupper har en utvidet historie på opptil et år. På sikt vil DejaNews tilby ett års historie for alle de gruppene, som er med i databasen i dag. Arbeidet har startet.

Søkeformularer og hjelpetekster hjelper deg med hurtigst mulig å finne det du leter etter. Du kan søke i meldingene (Usenet- folket kaller dem "artikler") med joker-ord. Eksempel: Søkeordet "doct*" finner artikler som inneholder doctor, doctors, doctrine, osv. Søkeresultatene kommer hurtig opp på skjermen.

Søk kan avgrenses til en del av databasen ved å angi begrensende betingelser som newsgruppenes navn, forfatter, dato. Ut fra et søkeresultat kan du følge "tråden" av meldinger om et gitt tema for hurtig å se hva andre har å si om saken.

Klikk på en meldings avsendernavn for å få du en liste over andre meldinger personen har sendt til Usenet (figur 4). Det lar deg kontrollere forfatterens troverdighet. Du kan raskt se hva vedkommende har skrevet om dette og andre temaer.

Foreløpig er DejaNews gratis, men betaling for enkelte typer søk kan bli aktuelt i fremtiden.

Filoverføring kan ta tid på Internet. Fryktelig lang tid. De største samlingene av shareware- og gratisprogrammer befinner seg tilsynelatende langt borte. Å hente dem derfra går ofte tregt over et tungt belastet Internet.

Johan Kr. Olsen sendte meg følgende påminnelse pr. epost:

"Jeg ser du bruker oak.oakland.edu mye. Jeg også, men jeg bruker /mirrors/oak.oakland.edu/Simtel på ftp.funet.fi i stedet. Der får jeg overføring opp mot 55 kB pr. sek. En gang jeg prøvde å overføre ei fil fra oak.oakland.edu over dammen, brøt jeg etter 20 minutter, og da stod det at hastigheten var 2,5 byte pr sek.!!! På /mirrors finner du "alle" andre viktige ftp-steder speilet også."

Takk for påminnelsen, Johan. Dette er et trick jeg bruker mye, selv om jeg nok ofte "padler" mellom forskjellige europeiske mirror-sites for å se hvilken som gir raskest overføring om filen er stor.

Eksempel: Da jeg ønsket meg siste utgave av Paint Shop Pro, koplet jeg meg først opp til http://www.acs.oakland.edu/cgi-bin/shase/Form , som er SimTels søkemaskin. Jeg tastet "psp*.zip" og fikk en rapport over filer, som ble funnet.

Da jeg klikket på filnavnet for overførsel, sa tjenesten: "Vennligst last ned filen fra et land nært ditt. Velg land fra listen under." Værsågod velg og kjør etter behag! Ta vare på listen over speilverter (figur 5).


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.