Saltrød Horror Show nr. 101

av Odd de Presno.


Publisert i Datatid, Norge nr. 13-14/96, side 80.


I nr. 6/1994 (side 69) omtalte jeg søk/erstatt-programmet CHANGE.EXE, begått av Bruce Guthrie ved The U.S. Department of Commerce. Versjon 5.09 er vesentlige forbedret. Det er på tide med en statusrapport.

Sist fortalte vi at endringer kan foretas i både tekst og binære filer av en hvilken som helst størrelse ved hjelp av søk- og erstattstrenger angitt som ascii, hexadesimale eller desimale verdier. Endringer kan avgrenses til linjer som inneholder visse tekststrenger og eventuelt også i et avgrenset antall linjer (mellom linje nr. 1 og 5 i hver fil) og skjerpes med booleanske parametre (som AND, OR eller XOR).

Dette var i seg selv meget skarpt krutt, men programmet hadde en vesentlig svakhet: Endringer kunne kun foretas i en fil av gangen! For eksempel kunne jeg ikke bruke det for å endre en referanse i alle kapitlene av boken min i en operasjon.

Denne svakheten er nå utbedret og det bringer CHANGE.EXE opp på toppen av min liste over søk/erstatt-programmer! Input-filens navn kan angis med DOS joker-filnavn, som i eksemplet C:\TEMP\DATA*.TMP.

I en test på min Toshiba 4900 CT (Pentium) brukte jeg kommandoen

CHANGE C:\DIV\*.M /FROM Presno /TO Odd

Endringene ble foretatt i 675 filer fordelt på 26 filer og tok kun 11 sekunder! Føyer vi til parameteret "/verify", stopper CHANGE og ber om bekreftelse før hver endring.

Tidligere kunne programmet håntere 25 endringer av gangen. Nå er kapasiteten økt til 30. CHANGE er stadig gratis og kan lastes ned fra min BBS (tlf. 370-31378) som CHANG509.EXE (80 KB). Jeg hentet den på Internet fra ftp://ftp.coast.net/SimTel/msdos/textutil/

Hurtig tekst-til-HTML verktøy

MakeHTM er et enkelt kommandolinje-drevet program. Det konverterer ascii tekstfiler til html-format for bruk av WWW-lesere (som Netscape). Transportpakken inneholder versjoner for bruk under MSDOS, Windows 3 og OS/2 (16-bit).

Kjører du MakeHTM med en ubehandlet tekstfil som input, får du noe å arbeide med, men resultatet blir magert. Best resultat får du ved å kode tekstfilen på forhånd med koder, som representerer HTMLspråkets formateringskoder. Programmet har 61 innebygde koder. I tillegg kan du definere opptil 20 egne koder.

Jeg hentet programmet fra World Wide Web på følgende adresse: ftp://ftp.coast.net/SimTel/msdos/textutil/makehtm.zip. MakeHTM er begått av en Dr. Abimbola Olowofoyeku i England. Ikke noe stort, men gratis er nå engang gratis.

Klokken er ni

Mouse Clock for Windows 3.1 er ett av disse små programmene, som kanskje er akkurat hva du leter etter. Klokkeslettet henger seg på musa. Du har tiden foran nesa hele tiden.

Jeg hentet det på ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/clock/mclock.zip. Bidragsønske US$10.00 til Andrew M. Freeman, AMF Shareware Productions, P.O. Box 189, Holbrook, N.Y. 11741-0189, USA. Epost: 74250.1700@compuserve.com.

Personlig greier jeg meg bra med BarClock, takk! (Se nr. 9/1995, side 60.)

Klokker på datamaskiner er så mangt. Global Timekeeper er således noe helt annet. Dette programmet for Windows 3.x og Win 95 gir lokaltid i verdens 30 tidssoner på klokker over hele skjermen.

Når du lander i Buenos Aires, kan du stille PCen om til lokal tid med et par klikk. Alarmer er også en del av tilbudet.

Kjørt på VGA-skjerm gikk det fint, selv om jeg mistet noen av klokkene. Med høyere oppløsning, som 800x600 punkter, gikk det derimot langt fra bra på mine to testmaskiner. Jeg var ikke kar om å få hjelpetekstene på plass på klokkene.

Bidragsønske US$20.00 til Timothy L. Hirtle (hirtle@mail.sdsu.edu). Du må ha VBRUN300.DLL på disken. Det kan hentes fra min BBS som VBRUN300.EXE (237 Kb). Jeg lastet ned programmet fra Web-adressen ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/clock/ som gtk11.zip.

Er ikke muspekeren bra nok?

Da kan Animouse være en løsning. Det lar deg velge mellom over 75 forskjellige markørformer. Her er markører med to haler, transparente piler, markører med knuter på (samt knuter som løpende knyttes), piler med animerte effekter, timeglass, en sprøyte som "sprøyter inn" når du trykker på musa, mus med "veivals", tropefisk, knust Macintosh, brødrister, blyant, store markører for LCD-skjermer og morsomme saker for bruk ved presentasjoner.

Web-adresse: ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/mouse/ som animous5.zip. Bidragsønske US$22.00 til Troy Beckstrom. Epost-adresse: tbeckstr@prostar.com.

Livredderen

Au! Det verker i høyre overarm. Nå gjelder det å være forsiktig eller risikere ett nytt anfall av senebetennelse. "Forsiktig" krever imidlertid selvdisiplin, en vanskelig sak når hodet er fullt av andre ting.

Programmet Lifesaver kjører under Windows 3.1 og Windows 95. Dets oppgave er å minne deg på å ta regelmessige pauser fra tastingen. Når tiden er inne, hopper en alarm opp på skjermen med forslag om stress-reduserende øvelser fra Flinders Universitys Occupational Health and Safety manual (Australia).

Du må ha VBRUN300.DLL på disken (se over). Jeg fikk det fra Internet fra ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/schedule/ som lifesv43.zip

Programmet er laget Gwyn Morfey. Hans epostadresse er gmorfey@adam.com.au. Bidragsønsker fra $10.00.

Flere utklippstavler samtidig

Du har kanskje et problem med at Windows utklippstavle kun har plass til ett stykke tekst av gangen når du redigerer dokumenter. Det medfører at om du kutter ut en del av dokumentet for å lime det inn på annen plass senere, og så glemmer det og bruker utklippstavlen til noe annet, se da mister du den verdifulle teksten din!

Mange synes det er vanskelig å flytte forskjellige tekstbiter rundt samtidig eller å plassere teksten i et mellomlager under redigering.

Programmet Multiclip løser problemet ved å gi deg adgang til fire utklippstavler samtidig. Hver utklippstavle kan brukes uavhengig av de andre og brukes for redigering og lagring av tekst.

Bortsett fra når programmet er minimert, vil det alltid være "på toppen". Dermed kan du arbeide i din tekstbehandler og samtidig ha full adgang til Multiclip-vinduet uten å måtte veksle bort fra arbeidet ditt. Vinduet kan gis forskjellige størrelser, for at det ikke skal komme i veien. Antall utklippstavler kan reduseres.

Adresse: ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/sysutil/ som mclip11.zip

Gitarlærer under Windows

Guitar Teacher er et Windows-program for studie av gitarakkorder. Det er et referanseverktøy, omtrent som en ordbok. Når du kommer over en ukjent akkord i et stykke musikk, kan du "slå opp" akkorden i Guitar Teacher som du ville gjort med et ord i en ordbok.

Programmet kan brukes ved stemming av instrumentet ditt, som i denne forbindelsen ikke behøver være gitar. Det kan brukes for stemming av fiolin, kontrabass, harpe, trompet, trombone, tuba, saksofon, obo, klarinett, fløyte, nesten alle instrumentene i et orkester.

Vil du skrive egen musikk, kan du få ideer om hvilke akkorder du bør bruke ved "å gå gjennom" Guitar Teacher.

Noen lurer på hvordan det er mulig å huske alle akkordene som finnes. Svaret er enkelt: Du greier det trolig ikke. Det er tusenvis av nyttige akkorder. Likevel er det gitarister som tilsynelatende bruker et enormt antall. Hvordan de gjør det? Her er nøkkelen. De forstår akkordstrukturen. Guitar Teacher kan hjelpe deg med dette.

La det være sagt med en gang: Jeg kan ikke spille gitar. På den andre side har jeg ungdomsfartstid som korps- og jazzmusiker på trombone og kontrabass. Jeg kjørte programmet på min Toshiba 4900 CT. Herlig lyd!

Guitar Teacher (versjon 2.03) er laget av Michael Fenemore, Celista Software, P.O. Box 1678, Salmon Arm BC, V1E 4P7, Canada. Det er for Windows 3.1, 3.11, 95 og NT. Forfatteren ber om bidrag fra US$15.00. Web-adresse: ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/music/ som gtwin203.zip.

Nedlasting fra Internet

For noen uker siden skrev Dagens Næringsliv at 575.000 nordmenn nå har adgang til Internet. Vi må følge med tiden. Denne gangen er de fleste programreferansene derfor gjort ved å fortelle hvor de kan hentes på nettet. Noen vil fremdeles kunne hentes fra min BBS, Saltrød Horror Show, men kun dem jeg synes passer inn der.

De fleste Internet-brukere har i dag et Web-søkeprogram av typen Netscape. Når du er koplet til nettet, er det bare å taste inn adressen, som ved ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/music/gtwin203.zip.

Bruker du den eldre FTP-metoden, må du "dekode" linjen over for å få tak i filen. I dette ekstemplet må du "ftp" til "ftp.coast.net", endre katalog (chdir) til "/SimTel/win3/music/", stille inn for binæroverføring (bin) og deretter be om overførsel av filnavnet (gtwin203.zip).

Inntil nylig gikk det som en lus på en limpinne ved nedlasting fra SimTel i USA. Nå er dette endret. "FTP.Coast.NET" er blitt et såkalt logisk navn for flere dynamisk allokerte IP-adresser, som endres i forhold til Internets systembelasting og tilgjengelige vertsmaskiner. Filoverføringer går vesentlig hurtigere nå.

Neste problem er at om jeg har full kontroll med filnavnene på min BBS, gjelder ikke dette Internet. Flere av programmene kommer i stadige nye versjoner. Den oppgitte Web-adressen kan derfor være feil.

Vi løser dette ved å be om katalognavnet uten fil, og finner ut fra dette frem til det nye filnavnet. Eksempel:

Adressen til gtwin203.zip gir en feilmelding. Kanskje programmet er oppdatert til gtwin204.zip eller noe annet? Forsøk nå med adressen ftp://ftp.coast.net/SimTel/win3/music/. Det gir deg en liste over filene i denne diskkatalogen. Bla eller søk nedover i listen til du finner en fil, som starter på "gtwin2" og klikk på filen for å få den overført.


Det er forbudt å distribuere denne artikkelen - eller deler av den - i elektronisk, trykt eller kopiert form mot betaling.